Jak řešit zapomenutí dítěte ve školce na zahradě?
Ahoj, jdu si k vám pro radu, jak byste řešili mou situaci. Před chvílí mi volala maminka holčičky, která se kamarádi s mojí 4letou dcerou ve školce. Dnes je zapomněli na zahradě, ještě s jednou jinou holčičkoum Ubrečených si jich až všimly kuchařky z jídelny. Dnes mi dceru předávala sama ředitelka a nic mi neřekla. Když jsem se pak ptala dcerky, co se stalo, sesypala se, že už do školky nikdy nejde a že jí o tom zakázali doma říct. Jak byste to řešili? Manžel říkal, že to mám nechat plavat, ale to je to asi to posledni, co bych chtěla udělat. Jak si můžou nevšimnout, že jim chybí 3 děti? Děkuji za reakce
@ilone já s tím na policajty jít nechci, neřeším, zda to byl trestný čin. Řeším, že dceru postavili do situace, kdy se bála dokonce mě. A to se jí snažím učit, že za mnou může přijít kdykoliv s čímkoliv a i když se na ni třeba zlobím, vždy ji mám hlavně ráda. Včera byla vyděšená. I v noci se budila s pláčem. A myslím, že by nějakou zodpovědnost za to nést měli.
@klokanka31
@pavca1982 jsem bývalá policistka, je to pro ČŠI. Není to pro PČR.
@pavca1982 to ale platí v případě, že to udělá naschvál. Takhle by jinak mohla být ve vězení půlka rodičů, protože skoro každý ztratil někdy dítě na chvíli z dohledu.
Nevím, no. Prostě tohle je věc, která se docela snadno stát může. Nevíme, jak dlouho tam ty holky byly. Jestli tam byly minutku, tak opravdu nevidím důvod to hrotit. Učitelky neměly dětem zakázat o tom mluvit, to rozhodně. Ale samotné to zamčení na zahradě je prostě jen pochopitelné pochybení, které se může stát.
@klokanka31 jenže tam se pak posuzuje míra nedbalosti. A hlavně tady se naštěstí nic nestalo.
Pochybení to je, a velké, o tom žádná, ale ten výše jmenovaný paragraf bych viděla spíš na úmyslné opuštění. Ale také nejsem právník.
@klokanka31 kdo jinému z nedbalosti....viz fotka
@klokanka31 ta omluva není pitomá, ale poměrně zásadní, když se jedná o omluvu dítěti
pro dítě to mělo dopad, pro dítě to bude mít největší přínos
plus pochopitelně "klidové" řešení vzniklé situace řešeno rodičem, případně rodiči a ředitelkou, případně zřizovatelem
@klokanka31 ne není to jedno. Rozlišuje se úmysl přímý a nepřímý, nedbalost vědomá a nevědomá. Je to setsakra rozdíl jestli uděláš něco vědomě nebo z nedbalosti…
@xxx3d Jasně, ale co je omluva? Jen nějaký "promiň". To se toho stane. Vždyť to ta učitelka nemusí myslet ani vážně, na oko se omluví, ale za zády se bude tlemit jak jí to jednoduše prošlo. Ještě když ani učitelky nezjistily že jim děti chybí, ale zjistily to až kuchařky. A ještě to chtěly ututlat. Jejich charakter nebude nic moc, tak proč jim to ulehčovat. Nechala bych je v tom vykoupat co nejvíc. Když už tak aspoň tu inspekci.
@klokanka31 ty asi nepřipouštís u nikoho chyby, vid? Ani sama u sebe? Já si třeba myslím, že prozatím stačí zřizovatel. CSI je stejne nepotresta, ale doporučí opatření. Jako ano, přijde jim hloubkova kontrola, ale vždy by se mělo začínat po dobrém...
@nazka řešila bych. A nejen to,že je zapomněli,ale i to,že o tom nesmí doma mluvit. To bych udělala neskutečný tóčo. Mám s dětmi VELMI otevřený vztah. Ví,že mi můžou říct kdykoli, cokoli,ať se děje co se děje,ať jde o situace komfortní či méně,ať jde o strach nebo špatný pocit....a takto mi do toho kopnout,to by si teda za rámeček fakt nikdo nedal!
@nazka mého syna v dětské skupině zapomněly jako jediného na uzavřené zahradě. Schoval se jim v domečku. Vychovatelka mi to sdělila při vyzvednutí a syn pak povídal také. Měl z toho legraci, tak jsem to neřešila, ale časem měl z této situace úzkostné stavy, které naštěstí rychle přešly. U vás je VELKÝ průser, že to ani neřekly. Minimálně bych je osobně konfrontovala jízlivou poznámkou.
@ilone Připouštím chyby, ale u něčeho prostě nejde dělat chyby. Přece když půjdu dělat učitelku do školky, tak musím počítat s tím, že je tam nutná nejvyšší opatrnost. A pokud na to nemám, tak jít dělat něco jiného. Vím od známého co má syna ve školce, že je úplně normální že učitelky čumí do mobilu, než aby hlídaly děti. Když vidíš školku na procházce, tak dvě učitelky jdou na začátku skupiny a žvaní, než aby byla jedna na začátku, a druhá na konci, jak to bylo běžné za mých časů. Je to blbý, ale přijde mi že naše generace žije v tom, že je úplně normální dělat chyby, než aby dělali vše proto, aby se chyby nestávaly.
Dcera s kamarádkou se schovaly na zahradě školky, učitelky když počítaly děti, zjistily, že jim dvě chybí, odpoledne mi to učitelka hlásila. (S dcerou jsem si to pak ještě samotné řešila taky). Kdybych ale zjistila, že učitelka děti zapomněla i kdyby se jí schválně schovával, ale prostě protože je nepocitala a ještě se to snaží tutlat, bylo by velké zlé. Oni jsou chlapy někdy prizdisraci, než aby byli zlí nebo museli něco řešit, radši to nechávají byt.
No pane jo!!! Jedna věc je být tak zoufale nepozorný, že necháš dítě/děti samotné na zahradě a nevšimneš si toho ani v šatničce při převlékání. Druhá věc už není nepozornost, ale strašně sprosté záměrné jednání - tutlat vlastní chybu a používat dětské emoce a strach jako zbraň. Já bych dělala takový kravál, že by mě bylo slyšet ve vedlejší čtvrti. Zřizovatel, inspekce. Dost se divím tatínkovi, můj muž je taky taková chcíplinka, když jde o to jít s někým do sporu, oni ti chlapi místo aby byli Chlapi, tak jsou jen chlapi :(
@klokanka31 já se takto na omluvu nedívám ani ji takto jednoduše nevnímám
@klokanka31 hele jako já uznávám, že udělat chybu v takové profesi je hodně blbý, nebezpečný.. ale když si vezmu, že i my jako mámy uděláme občas chybu (opařené dítě, dítě spadlo z postele, dítě vběhlo do silnice, hodilo kámen a trefilo sourozence, spadlo z prolízačky), těch situací, kdy i jako rodiče občas selžeme, je mraky, člověk nemá oči všude, ne vždy je člověk stoprocentně pozorný, prostě se třeba na chvíli otočíš, nedomyslíš, věnuješ se v tu chvíli druhému dítěti nebo si třeba opravdu povídáš s kamarádkou, vyřizuješ hovor, to se proste stát může a to i učitelce, která má těch dětí na starost třeba 20 i 30. Nemělo by se to stát, ale co by se hlavně nemělo stát, že se to bude tutlat a že se k tomu ta učitelka nepostaví. V téhle profesi jsme jednou nohou v kriminále neustále, a i když se člověk stoprocentně snaží, pochybení se stát může, ale umět přiznat chybu, omluvit se a přijmout následky je zásadní.
@fifinka2020 Jj,to nabadani deti mi na tom prijde prave blbe.
@klokanka31 mě mladší dítě bylo 2x malém mrtvé, jednou se topilo a jednou spadlo že střechy a ano pokaždé jsem tomu mohla zabránit kdybych umělá předpovídat budoucnost. Ty věci se prostě stávají. Nebo jsem o to horší matka podle tebe? Jsem šťastna, že jsme vše ustáli a dále se snažím být nejlepší matkou mým dětem.
Jako napsat, že se to nesmí stát nebo jak psala klokanka no nevím i když je to blbe. Všichhni jsme lidí. I lékař když udela chybu může to mít /má fatální následky ale i ten lékař je člověk .
@ilone csi je “nepotresta”, ale podle toho, jak se ta skolka profiluje jiste treba jeste neco vyhrabnou. I kdyby bordel v papirech. Vytvori se tim urcity tlak a stres smerem k vedeni. Jde i o to, jestli tam neni nejake systemove pochybeni, jak to maji organizovane a tak. Na nas csi kolikrat poslali za mnohem “mensi” problemy a uz to, ze ti couraji po baraku neni uplne prijemny. Fakt bych je vydusila, me to taak nadzvedlo
@klokanka31 Ano, divila. Ale je to o tom, že s ucitelkami v MS a ředitelkou máme nadstandardní vztahy a brala bych to, že prostě se stala chyba a snaží se to přiznat a napravit... ono asi záleží, jak tam byli dlouho a tak. Ale jinak i když je velmi citlivá a bojacna matka, pokud by se to stalo, divila bych se, proč mi říkají něco, co se vyřešilo a nic se nestalo....
@ilone úplně nerozumím, ale to je asi jedno 🙂
JInak skolka to samozrejmne mela hned resit s vyzvedavajicim rodicem a sypat si popel na hlavu co to jde.
@klokanka31 na omluvu učitelky musím říct, že jí to fakt mrzelo. Ale jak už jsem psala, zrovna tam ráno byla ta nejhodnější, co má děti ráda a ony ji. Jenže ona je ve školce "malým pánem", ředitelce se nepostaví, když s ní nesouhlasí. Ale mrzelo ji to.

@ilone A není jedno jestli to úmysl byl nebo nebyl? Když někdo někoho zabije neúmyslně, tak taky to je trestný čin...