Jak vyřešit odpor dítěte k nástupu do školky?
Ahoj holky, malá má nastupovat teď v lednu 4,5 roku do školky, máme doma miminko, takže bylo doporučeno do očkování nedávat, ale.. jak se celou dobu i těšila, nebo to brala vpohode, teď se úplně šprajcla a prostě jít nechce a vik, ze ji tam potáhnu násilím :(. Mluvíme o tom s ni porad, každy den ale nic, nevím co dělat nechat ji ještě do září doma, když mam možnost, nebo ji tam proste nějak dat? :( zažili jste někdo?
Nechala bych ji doma a pozvolna začala třeba s nějakým odpoledním kroužkem, ať je bez vás třeba hodinku a postupně zvykala do září.
@natali1996 No hele, v 6 letech pujde do skoly, kam bude MUSET jit. Takze at proste normalne chodi. My jsme teda s miminem skolku vubec nevynechavali. Mladsi chodi dokonce od 22 mesicu kazdy den na cely den a je tam stastna.
Tvoje dite neznam, takze to nemuzu rict s jistotou, ale tipla bych si ze ve 4,5 letech uz vetsinou dite neni tak fixovane na matku, ze by slo o nejake trauma z odlouceni. Spis je to nova vec, ktera vypadala zajimave, ale jak se to priblizilo (a cim vic o tom mluvite), tak prisel strach z neznameho a ze zmeny. Proto se sprajcla a zmenila nazor, najednou je toho na ni moc. Je to vystup z komfortni zony a deti, ktere nemaji rady zmeny, na to nereaguji dobre proste proto, ze je to jine… to ale neznamena, ze by to nemelo zkusit nebo ze by se melo diteti ve vsem vyhovet.
Ja bych si na tvem miste s dcerou promluvila, ne jenom valit do ni o skolce, ale spis poslechnout si co si o tom mysli ona. Pokud nikdy ve skolce nebyla, mozna ma nejakou zkreslenou predstavu co se tam bude dit, nebo se boji neceho cemu nerozumi apod. Ujistit ji, ze to zvladne, popsat ji neco na co se tam muze tesit, ale netlacit na pilu a taky rict, ze byt trochu nervozni je v takove situaci normalni. Pristoupila bych k tomu tak, ze to tam jde zkusit, dat tomu sanci, a pokud by to opravdu neslo nebo byl nejaky problem, mas v zaloze moznost nechat si ji doma. Muze chodit jen na nektere dny v tydnu, muzete si to uzpusobit tak jak vam bude vyhovovat. Vyuzila bych toho, ze ted muze nastoupit bez jakehokoliv tlaku, kdyz tam jeste nemusi byt. Predskolni rok a skolni dochazka je uz povinna, takze pokud si ji nechas doma do posledni chvile, tak potom uz pujde protoze bude muset. A nebudes uz mit v zaloze zadny manevrovaci prostor…
Mozna je to moc novych veci najednou. Doma miminko a do toho jit do skolky. Ja bych to neodkladala,protoze od zari uz bude predskolak?Zkusila bych to,dokud je prostor na to,ze tam nemusi byt a kdyz to nepujde,tak se svet nezblazni. Zkusit zjistit,z ceho ma obavy. Zkusila bych se i domluvit na postupne adaptaci,za me nejlepsi,kdybys tam s ni mohla chvilku i byt s miminkem,pak ji t nechat do svaciny,pak do obeda.A na spani treba az na jare,kdy jsou deti pak odpoledne na zahrade...Syn mi nastupoval v rijnu a adaptaci mi nedovolili a zpetne me to mrzi a vse se nam tim prodlouzilo...
@natali1996 Nesílím bych ji netáhla,ale domluvila se s ní, že se půjdete do školky podívat, vyzkouší jaké to tam je.. Neasledne bych řešila dle situace, nemusí chodit každý den,ale pokud je společenská, může být školka spestrení a zábava.
Zkuste ne "jsi velká, tak musíš", ale udělat z toho výsadu: "jsi velká, tak můžeš!" A ano, souhlasím s tím využít tenhle rok, kdy nemusí. Domluvit se třeba opravdu na jednom- dvou dopolednech v týdnu. Nešla bych úplně do varianty "rozhodneme se ráno", udělala z toho nějaký režim, ale klidně poměrně měkký. Pokud je to možné s ohledem na miminko, domluvila bych se se školkou na nějakém adaptačním režimu, kdy by třeba ze začátku byla jen do svačiny a mohla jste tam být s ní? (obvykle v době podávání jídla nesmí z hygienických důvodů být v místnosti cizí lidé). Nebo třeba je doprovázela, až půjdou ven? Prostě využila na maximum toho, že jste v režimu, kdy ještě nemusí, ať do toho v září nejde s ještě větším strachem, že "nové, musí a navíc už jednou selhala".
@natali1996 Nech si ji doma do zářijového předškoláka. Budete v pohodě a budete mít společné chvíle navíc. Kdo to nemá a moc by chtěl? Hromada lidí. 🙂 Naše chodí od 4.5 a chodí moc ráda. Mladší má 4 a ani ve smyku ji tam nemůžu nacpat. 😃 Každé dítě je jiné, ale společné chvíle už nikdy nebudou takové. V září “konec”, začne jiná liga “musení”. Takže dokud nemusí a jen může, tak at je třeba ještě s Vámi. Ať se Vám daří. 🙂
Tvoje dite neznam, takze to nemuzu rict s jistotou, ale tipla bych si ze ve 4,5 letech uz vetsinou dite neni tak fixovane na matku, ze by slo o nejake trauma z odlouceni. Spis je to nova vec, ktera vypadala zajimave, ale jak se to priblizilo (a cim vic o tom mluvite), tak prisel strach z neznameho a ze zmeny. Proto se sprajcla a zmenila nazor, najednou je toho na ni moc. Je to vystup z komfortni zony a deti, ktere nemaji rady zmeny, na to nereaguji dobre proste proto, ze je to jine… to ale neznamena, ze by to nemelo zkusit nebo ze by se melo diteti ve vsem vyhovet.
Ja bych si na tvem miste s dcerou promluvila, ne jenom valit do ni o skolce, ale spis poslechnout si co si o tom mysli ona. Pokud nikdy ve skolce nebyla, mozna ma nejakou zkreslenou predstavu co se tam bude dit, nebo se boji neceho cemu nerozumi apod. Ujistit ji, ze to zvladne, popsat ji neco na co se tam muze tesit, ale netlacit na pilu a taky rict, ze byt trochu nervozni je v takove situaci normalni. Pristoupila bych k tomu tak, ze to tam jde zkusit, dat tomu sanci, a pokud by to opravdu neslo nebo byl nejaky problem, mas v zaloze moznost nechat si ji doma. Muze chodit jen na nektere dny v tydnu, muzete si to uzpusobit tak jak vam bude vyhovovat. Vyuzila bych toho, ze ted muze nastoupit bez jakehokoliv tlaku, kdyz tam jeste nemusi byt. Predskolni rok a skolni dochazka je uz povinna, takze pokud si ji nechas doma do posledni chvile, tak potom uz pujde protoze bude muset. A nebudes uz mit v zaloze zadny manevrovaci prostor…
@mysh_me 4,5 leté dítě není závislé na mamince, ale má malého sourozence a vidí, že sourozenec potřebuje pozornost od maminky, které se pak tolik nedostává jemu a sourozenec zůstává doma s maminkou, zatímco starší sourozenec jde k cizím lidem do školky.
4,5 leté dítě už má vlastní rozum a je hodně citlivé, nemyslím, si, že by to byl just, spíš je toho na něj hodně a má pocit, že je doma nejlépe, což teda opravdu pro malé dítě je. Navíc se mu narodil mladší sourozenec, možná uplně nežárlí, ale hlídá, aby mladší sourozenec neměl něco lepšího než on.
Přemluvil bych dítě na pár dopolední týdne, nepomohla by třeba primitivní metoda uplatku? KDyž vydržíš ve školce, pujdeme do ZOO, uděláme palačinky nebo dostaneš vytouženou hračku? Ony uplatky kolikrát zabírají vice než okecávání.
Holky fakt předškolák musí jako třeba ve škole nebo se to až tak neřeší, prostě na pul pusy omluvím hotovo?
U starších dětí jsem to neřešila, poslední rok školk nebyl povinný, tak je to pro mě novinka.
J
Holky fakt předškolák musí jako třeba ve škole nebo se to až tak neřeší, prostě na pul pusy omluvím hotovo?
U starších dětí jsem to neřešila, poslední rok školk nebyl povinný, tak je to pro mě novinka.
J
@alianan Dítě starší pěti let opravdu musí prezenčně do školky, pokud nemá vyřešený individuální plán a přezkoušení v nějaké z těch školek. Omluvenky je třeba dávat písemně. A opravdu musí mít dítě i splněnou nějakou míru docházky, jinak ej školka povinna to hlásit na OSPOD jako záškoláctví...
Na druhou stranu většina školek je velmi ochotná se domluvit na nějakém individálním řešení, (protože neřeší, že "když neumí "A" těžko se naučí "MA") ... takže třeba ta míra docházky se snadno dá obejít potvrzením od lékaře, že dítě trpí respiračními nemocemi či třeba alergiemi a prospěje mu častý pobyt mimo město.
Ale za mě třeba ten předškolní rok byl opravdu důležitý, protože jsem potřebovala vyzkoušet, jestli syn dá vůbec ten celodenní pobyt ve škole (vysokofinkční autista, snadno přetížitelný prostě tím, ež jsou kolem lidi a on je musí vnímat) ... takže bych to nepodceňovala jako "jen buzeraci".
A domluvit se, že prostě půjde na zkoušku a uvidí sama? Jak je mimino starý? Časem sama uvidí, že být doma s minimem je nuda podle mě. 😀
Každopádně každý dítě je jiný no, některé jsou víc introvertní, víc "mamanci". Některé potřebují společnost brzo.
Nicméně slečna už je docela velká, takže bych se s ní zkusila domluvit, že to půjde aspoň zkusit. A pokud fakt ne, počkala bych holt na září.
@alianan Dítě starší pěti let opravdu musí prezenčně do školky, pokud nemá vyřešený individuální plán a přezkoušení v nějaké z těch školek. Omluvenky je třeba dávat písemně. A opravdu musí mít dítě i splněnou nějakou míru docházky, jinak ej školka povinna to hlásit na OSPOD jako záškoláctví...
Na druhou stranu většina školek je velmi ochotná se domluvit na nějakém individálním řešení, (protože neřeší, že "když neumí "A" těžko se naučí "MA") ... takže třeba ta míra docházky se snadno dá obejít potvrzením od lékaře, že dítě trpí respiračními nemocemi či třeba alergiemi a prospěje mu častý pobyt mimo město.
Ale za mě třeba ten předškolní rok byl opravdu důležitý, protože jsem potřebovala vyzkoušet, jestli syn dá vůbec ten celodenní pobyt ve škole (vysokofinkční autista, snadno přetížitelný prostě tím, ež jsou kolem lidi a on je musí vnímat) ... takže bych to nepodceňovala jako "jen buzeraci".
@cilkat V zivote jsem do skolky nedala pisemnou omluvenku,deti jsou ted ve 2. a 1. tride. Jen jsem hlasila nemoc.
@cilkat V zivote jsem do skolky nedala pisemnou omluvenku,deti jsou ted ve 2. a 1. tride. Jen jsem hlasila nemoc.
@kristyn86 Já právě také neslyšela, že někdo někdy nesl do školky omluvenku, od lékaře vubec ne, na to nemá právo ani škola natož snad školka.😒
No jsem zvědavá, já právě děti dost často beru ze školky a chodíme po výletech nebose jen válíme u vody, tak uvidíme, jeslti přijdeme o rok klidu.
Nevím jak u vás finguje adaptace. Já v naší školce vždy mohla s dítětem jít třeba na 2 hodiny do třídy. Okoukly se hračky, prostředí... Tak to zkus taky tak. Běžte to spolu zkusit a ať se rozhodne sama na základě zkušenosti. Ale určitě bych to nelámala, zvlášť když nemusíte.
Moje děti chodí do školky, jak ony samy chtějí. Předchozí učitelky s tím byly v pohodě, letos se 2 učitelky vyměnily a ty se na mě tváří pěkně kysele, ale co už. Školka je dobrovolná, ne povinná. Tohohle - musíš ráno vstát a někam jít, si užijí celý zbytek života, tak proč jim nedopřát volnost v rozhodování aspoň v té školce? 🙂 Nejstarší dcera chodila od 3 let a chodila velice sporadicky ten první rok. Prostřední dcera se hrozně moc těšila a následně se taky úplně šprajcla, chodit nechtěla, doma brečela, tak jsem jí na měsíc stáhla a zkusila to pak znovu v půlce října. Po tom měsíci doma jsme se domluvili, že to ještě zkusí a už dobrý. Ale nemám problém ji nechat doma a rozhodnout o tom, zda se jí tam chce. Když ta možnost je... Nejstarší dcera už je předškolák, tak té to vysvětluji, že už "musí" a že měla taky možnost zůstávat doma stejně jako teď mladší. A nejmladší třeba bude taky muset. 🥲
J
@alianan záleží vyloženě na učitelkách. Já jsem se na to ptala, jak je to s tím, že musí a bylo mi řečeno, že to vzniklo kvůli sociálně slabým rodinám. Aby se do školy nedostávaly děti, které nejsou socializované a neumí ani v ruce podržet tužku. Proto ta povinná předškolní docházka. Je to prostě jen taková předpříprava na školní systém pro děti i rodiče. Takže by se mělo řádně podávat omluvenky, podle nařízení dané školky (písemně, telefonicky, online) a mají dané v osnovách, co má dítě umět a zvládat, proto to případně docházení na přezkoušení, v případě dom školáctví. Ale jak striktní v tom jaká školka je, to záleží na personálu.
J
@alianan Naše teda nemusí. Je nahlášená, když chybí déle než 3 dny, chtějí omluvenku na papir s podpisem. Nikdo nic neřeší. Kamarádka měla kluka 1/2 roku doma loni (leden - červen) a nikdo nic. Prostě ho omluvila a hotovo.
@kristyn86 Já právě také neslyšela, že někdo někdy nesl do školky omluvenku, od lékaře vubec ne, na to nemá právo ani škola natož snad školka.😒
No jsem zvědavá, já právě děti dost často beru ze školky a chodíme po výletech nebose jen válíme u vody, tak uvidíme, jeslti přijdeme o rok klidu.
@alianan U nás se opravdu omlouvalo písemně (ale dost často mě upozornili třeba tři měsíce dozadu). A ne, běžná omluvenka od lékař samozřejmě nebyla (žádná z přímých omluvenek), ale když ve čtdletí syn neměl ani poloviční docházku, tak mě požádali o nějaký "generální papír" na to, že prostě často chybět bude. Tím, že manžel je lékař, tak nebyl problém nechat něco napsat.
@mysh_me 4,5 leté dítě není závislé na mamince, ale má malého sourozence a vidí, že sourozenec potřebuje pozornost od maminky, které se pak tolik nedostává jemu a sourozenec zůstává doma s maminkou, zatímco starší sourozenec jde k cizím lidem do školky.
4,5 leté dítě už má vlastní rozum a je hodně citlivé, nemyslím, si, že by to byl just, spíš je toho na něj hodně a má pocit, že je doma nejlépe, což teda opravdu pro malé dítě je. Navíc se mu narodil mladší sourozenec, možná uplně nežárlí, ale hlídá, aby mladší sourozenec neměl něco lepšího než on.
Přemluvil bych dítě na pár dopolední týdne, nepomohla by třeba primitivní metoda uplatku? KDyž vydržíš ve školce, pujdeme do ZOO, uděláme palačinky nebo dostaneš vytouženou hračku? Ony uplatky kolikrát zabírají vice než okecávání.
@alianan no moji byly teprve cerstve tri, ale velice rychle zjistila, ze ve skolce je to mnohem zajimavejsi nez doma s mamou a miminem, ktere se jen koji, prebaluje, uspava nebo cvici vojtovku 🤷🏻♀️ mladsi sourozenec se narodil kdyz mela 2,5, takze par mesicu jsme byli doma vsichni, a i kdyz samozrejme na zacatku byla nejaka nervozita, adaptace ve skolce na nove lidi atd, tak ve skolce mela ve vysledku vice pozornosti, podnetu i zabavy nez doma se mnou… naopak brala to spis jako vysadu, ze muze jit na skvele zabavne misto kam mimina nemuzou 😀 zadna zarlivost na mladsiho se kvuli tomu nekonala. Jasne, hodne je to povahou ditete, ale myslim ze velkou roli hraje i pristup rodicu a jak to diteti podaji…
@alianan U nás se opravdu omlouvalo písemně (ale dost často mě upozornili třeba tři měsíce dozadu). A ne, běžná omluvenka od lékař samozřejmě nebyla (žádná z přímých omluvenek), ale když ve čtdletí syn neměl ani poloviční docházku, tak mě požádali o nějaký "generální papír" na to, že prostě často chybět bude. Tím, že manžel je lékař, tak nebyl problém nechat něco napsat.
@cilkat Ale to s povinností mít splněnou nějakou docházku není u povinné předškolní docházky pravda. Dcery taky hodně chyběly, ředitelka nás dost otravovala, doktor odmítl cokoli napsat (byli jsme tam fakt často). A situace je přitom taková, že ve školce je nutné sice dítě omluvit písemně, ale školka nemá právo hodnotit oprávněnost omluvenky, množství prochyběných hodin, ani záškoláctví se neřeší. Takže ve výsledku splníš svou povinnost, i když dítě bude ve školce zapsané a polovinu času ho omluvíš z rodinných důvodů.
@cilkat Ale to s povinností mít splněnou nějakou docházku není u povinné předškolní docházky pravda. Dcery taky hodně chyběly, ředitelka nás dost otravovala, doktor odmítl cokoli napsat (byli jsme tam fakt často). A situace je přitom taková, že ve školce je nutné sice dítě omluvit písemně, ale školka nemá právo hodnotit oprávněnost omluvenky, množství prochyběných hodin, ani záškoláctví se neřeší. Takže ve výsledku splníš svou povinnost, i když dítě bude ve školce zapsané a polovinu času ho omluvíš z rodinných důvodů.
@hafika Přiznávám, že oprávněnost hlídání množství docházky jsem neověřovala. Vím, že na Zš to opravdu školní inspekce hlídá. Jak je to u Mš jsem vzala, jak mi bylo řečeno. V povinném předškolním roce mi to smysl dávalo. V letech přes tím to nikdo nekontroloval.
@hafika Přiznávám, že oprávněnost hlídání množství docházky jsem neověřovala. Vím, že na Zš to opravdu školní inspekce hlídá. Jak je to u Mš jsem vzala, jak mi bylo řečeno. V povinném předškolním roce mi to smysl dávalo. V letech přes tím to nikdo nekontroloval.
@cilkat No, právě že pro MŠ jsou ty pravidla mnohem mírnější. Jenže spousta škol to neví a dělá mnohem větší dusno, než by museli.
Dala bych ji a chodila bych si pro ni po obědě. Pak ti bude líto, že do školky chodila třeba jen rok. Uvidíš, že se jí tam nakonec bude líbit. Děti tam chodí rády.
@macik84 Jak které …. Tohle paušalizování fakt miluju.
@teate a jak to může vědět, když to ani nezkusí na základě toho, že dcera řekne, že ne... Můj syn na vše říkal ne..chceš jet do Zoo? Ne. Chceš se učit jezdit na kole? Ne. Chceš jít bruslit? Ne, já se bojím, že spadnu. Zoo byl super výlet. Kolo a bruslení miluje. Do školky samozřejmě taky nechtěl a jednou jedinkrát tam nezaplakal. Já bych tam dceru dala, je velká dost a kdyby byl problém, kdykoliv ji může stáhnout, ale když to ani nezkusí, že dcera řekne, že ne. Vždyť tam nikdy nebyla...
@teate a jak to může vědět, když to ani nezkusí na základě toho, že dcera řekne, že ne... Můj syn na vše říkal ne..chceš jet do Zoo? Ne. Chceš se učit jezdit na kole? Ne. Chceš jít bruslit? Ne, já se bojím, že spadnu. Zoo byl super výlet. Kolo a bruslení miluje. Do školky samozřejmě taky nechtěl a jednou jedinkrát tam nezaplakal. Já bych tam dceru dala, je velká dost a kdyby byl problém, kdykoliv ji může stáhnout, ale když to ani nezkusí, že dcera řekne, že ne. Vždyť tam nikdy nebyla...
@macik84 Já jen říkám, že není pravda, že všechny děti tam chodí rády. To je blbost. Nedá se to paušalizovat.

Nechala bych ji doma, popřípadě bych ji ukecala na pár dopolední týdnu, ale přes koleno bych to nelámala.
Moje děti do školky chodí od tří let, ale chodí sporadicky a protože chtějí, můj názor je, že rodina je více než instituce a já jsem doma, tak školku nelámu přes koleno, kdyby nechtěly, tak nechodí. Já a vlastně i můj manžel jsme také nechodili a vyrostli jsme v normální lidi.