icon

Jak zvládat stresující rána při cestě do školky?

anakolut
5. říj 2021

Prosím všechny maminky o radu či uklidnění, které ráno vedou děti do školky, jak to dělají?
Jsem psychicky vyřízená, unavení, chce se mi brečet. Potřebuji dávat obě děti do školky hned, jak otvírá, tj. na sedmou ráno, abych to stíhala do práce. 3 dny musím takhle, dva dny jsou v klidu. Nemohu bto změnit.Manžel je vodit nemůže kvůli práci.
Stále stejné, ráno se zvládáme vypravit včas, ale v té školce jsou oba neskutečně pomalý, každý ještě chodí do jiné třídy, a mě tečou nervy a pot. Hrozně se mi chce na ně řvát, ať dělají. Snažím se být v klidu, ale někdy se neudržím a jsem na ně hnusná. Pak je mi to líto. Ze školky odcházím vynervovaná a komplet zpocená, i když si tam sundávám vše, co jde. V autobuse se znovu zpotim zchvacená dorazím do práce. Vysvětluji jim, že prostě 3 dny v týdnu jsou chvatací a musíme rychle. Dva jsou volnější. Vím, že jdou malí, ale ten ranní stres je neúnosný, už nevím, co s tím. Co funguje u Vás, aby byly děti rychlejší a nekoukaly pořád, co kde litá. Nebo jak dokážete zůstat v klidu, aby Vás ti tak nevyčerpalo jak mě.

Strana
z3
felixfelicis
5. říj 2021

@veruuu_kubesovic u nás jsou třídy 2-3 roky, 3 roky, 4 roky, predskolaci, děti s odkladem. Každý rok se to trochu prehazi podle toho, kolik děti je, ale v zásadě kazdy rok chodí dítě do jiné třídy. Takže kdyby měl nejstarsi odklad, mám tři děti ve školce každé jinde.

felixfelicis
5. říj 2021

@michaela_2 jojo, to je velký přínos skolky - ať jsou sami za sebe a prostredniho pořád neperuje starší brácha. Vybírala jsem skolku podle toho, aby tam smíšené tridy nebyly.

michaela_2
5. říj 2021

@felixfelicis u nás by dcera na bráchu zase furt žalovala 😀 Stačí, co se dozvím i tak. Viz dneska - telefonát ze školy, že se zase popral, má bouli na hlavě a jestli ho s tím může vychovatelka pustit na trénink.... 🙈
A to už je školák. Vědět o každém jeho průseru z první ruky? Bez toho se obejdu 😀

journals
5. říj 2021

@veruuu_kubesovic to ale neni vsude. U nas ve meste nejen ze deti nechodi do stejnych trid, ale dokonce chodi i do jinych budov (jiny vek, jina budova a kazda je jinde. Od sebe jsou vzdaleny i stovky metru!)

ai30
5. říj 2021

@anakolut Tak mu na ten prechod jen prehod bundu pres ramena a kup navleky, ktere mu das pres prezuvky a pak jenom stahnes a je ready.

malanoha
5. říj 2021

To vazne u vas otvira skolka az v sedm??

kometkak
5. říj 2021

Problém nebude ve školce a dětech, ale ve Vaši práci. Raní stres vytváříte vy, ne oni. Změnit pracovní dobu, nebo změnit práci.. Popřípadě si sehnat či zaplatit někoho na vodění v dané dny do školky. Z toho co píšete to nejsou děti, co nestíhají, ale vy nestíháte. Ráno jim pomoct a odpoledne, ať se převlíkají sami. Ani pro ty děti není moc jednoduché, brzy vstávat a být tam první na otvíračku. Musí to být pro ně náročné. Pro předškoláky, o to více pro mladší. Malé děti potřebují svůj čas, klid a hlavně co nejméně stresu ráno. Ne aby je někdo naštvaně honil, jestli to v šatně stihnou za minutu a deset vteřin, nebo za tři minuty.. a ještě tak brzy ráno. Mají mít možnost se v klidu převléct, rozloučit, podle svého tempa.

pavkova28
5. říj 2021

@anakolut mám 3,5 letou a k tomu 7tydenní miminko. Začala jsem večer dělat hromádky. A nechám na dceři ať si vybere co chce dát na hromádku. Ráno to ušetří čas dohady v čem chce jít. Začali jsme večer chystat i gumičky a sponky. Pár minut, nervů a dohadů to taky ušetří 😃 ráno při kojení malého jen popoháním dceru co si má oblíct, než dokojim sní snídani. Ten se nám pár dní podařilo nachystat a být ve školce o půl hodiny dříve, než když nejsme připravené 😃

antoinet
5. říj 2021

Taky mám 3x týdně ráno napilno, dohodla jsem se s paní učitelkou, že můžu zvonit o cca 2 minuty dříve, jí to nevadí a mně to pomůže. Celá akce nám trvá 6 minut (dvě děti), já jim sundám oblečení a oni se samy přezují, mezitím jim zaznačím docházku a hezky uspořádám věci. Vše má každý den stejný postup, včetně pomazlení a pusy na rozloučenou, ví pak, co je přesně čeká.

sonaxoxo
5. říj 2021

Řeším to tak, že jsem ráznější na dite..kluka také zajímá vše kolem.Je to frmol, ale důsledny hlas a pomoc při převlékání a mám klid a do pár min.jsem pryč ze školky..🤭

zelenaesmolda
5. říj 2021

@anakolut kdyz specham vozim malou v kocaru

sayast
5. říj 2021

Kdyz jsem spěchala, tak jsem do skolky vodila tak, abych nemusela prevlekat. svlikala prezouvala jsem ja. V ramci uspory casum
Takze s dcerou jsem v 6:20 vystoupila z mhd a na 6:25 uz mela objednane taxi pred skolkou do prace

anakolut
autor
5. říj 2021

@zelenaesmolda Nemám problém přijít v čas do školky, ale včas z ní odejít. Ale jak už jsem psala výše, prostě výchova k samostatnosti ustoupí mému duševnímu zdraví.

anakolut
autor
5. říj 2021

@sayast Když pominu peníze, tak taxíkem bych si v ranní zácpě moc nepomohla.

anakolut
autor
5. říj 2021

@pavkova28 No mně o půl hodiny být ve školce nepomůže, když je zavřená. Mám problém odejít včas ze školky.

michaela_2
5. říj 2021

@anakolut hele, než abys byla ve stresu a přenášela to i na děti, tak je fakt lepší, jim to ráno hold stáhnout sama a převléknout je 🙂
Matka v pohodě = děti v pohodě
Samostatnost trénujte, až na to bude prostor 🙂 🍀

anakolut
autor
5. říj 2021

@kometkak Tak takový luxus mají asi jen lidi, kteří nemusí do práce, mít na vše dost času podle tempa děti. Našla jsem si práci, kterou jsem si přála, takže ji měnit určitě nebudu. Starší dcera chodila taky na otevření školky, a tenkrát už otvírali o půl sedmé, taky to zvládla a s přehledem. Krom toho si myslím, že není dobré vše podřizovat dětem.
Chtěla jsem radu, ale ne odsouzení.

anakolut
autor
5. říj 2021

Ještě jednou všem děkuji. A moc prosím, nepište mi, že se mám vypravit včas. V tom problém nemáme. Nejlepší bude udělat prostě vše za ně a samostatnost dětí ráno oželet. To mi přijde nejlepší doporučení.

anakolut
autor
5. říj 2021

@michaela_2 Souhlasím. Srovnala jsem si to díky dnešní diskuzi lépe v hlavě. Je to jediné přijatelné řešení.

anakolut
autor
5. říj 2021

@malanoha Ano, v kolik u Vás?

sayast
5. říj 2021

@anakolut tak taxik byl v celem komentari to posledni. Pro me to je tady tenkrat byla jedina možnost se dostat někam nejrychleji. Ale pointa byla ta, ze jsem dceru svlikala ja a rano ji mela pripravenou tak, aby se neprevlekala

anakolut
autor
5. říj 2021

@sayast Já to pochopila a ani jsem tu odpověď nemyslela útočně. Myslela jsem to tak, že taxík by mi nic nevyřešil. To, že budu od zítřka svlékat a obouvat já, jsem se už právě po přečtení diskuse pochopila.

malanoha
5. říj 2021

@anakolut V sest. Spousta rodicu chodi do prace brzy rano 🤷‍♀️

felixfelicis
5. říj 2021

@malanoha to třeba v Praze moc není. Naše má od 6:30 a to je z okolí zdaleka nejdřív. Jinak taky v 7:00. Zato neznám konec v 15:30, co tu někdo psal (u nás do 18:00). Je to něco za něco.

ludanlu
5. říj 2021

@anakolut a nejde u vás to, že z šatny houkneš na učitelku, že jste tady a ty že spěcháš do práce? U nás to jde, teď nám to říkaly na schůzkách, že pokud spěcháme, stačí říct a ony už děti omrknou při tom převlékání..

panihk
5. říj 2021

Bohužel, rezignuj na samostatnost a svlíkej a pomáhej. Samostatní můžou být odpoledne, až se budete oblíkat na cestu domu. 🙂 A hlavně klid. 🙂 Oni to vycejtí. 😀

kiluau
5. říj 2021

A u nás ve vesnici je jedna školka, jeden vchod, všechny děti naházíte do jedný šatny a jdete do kšá, ať jsou jim 3 roky nebo 5 😂 Takhle to fungovalo, když jsem já byla malá. A ze školky jsem občas chodila i sama 😃😃 Holky, to je jen na odlehčení, ale za dva roky budu řešit to samé 🤦🏻‍♀️

barulina
5. říj 2021

@anakolut ja vodila dceru na 6, holt jsem vše delala ja, ikdyz vse sama umí. Syn ma 17 mesicu a v jeslich dělám logicky vse ja. Ještě mám deti oblečený už ve skolkovem, takže v zimě jen sundam bundy mikiny, hodím papuce a valim

veronicka89
5. říj 2021

Já nechápu proč by se měly děti převlékat...takže já bych odbourála to převlékání...pořiďte třeba overal...nebo něco co mají za 2vtweiny sundáme nasadí papuče a jdou....

mirin89
5. říj 2021

Souhlasim s tim, ze bych detem se svlekanim pomohla. A jeste me napadlo, jestli nemuzou mit deti zmatek v tom, kdy musi spechat a kdy muzou lážo plážo. Psala jsi, že 3x do týdne spechate a 2x do tydne, zkusila bych spěchat každý den, treba v tom teď mají zmatky a když budou muset pokaždé fungovat rychle, tak se prostě přizpůsobí.

Strana
z3