icon

Jak zvládat stresující rána při cestě do školky?

anakolut
5. říj 2021

Prosím všechny maminky o radu či uklidnění, které ráno vedou děti do školky, jak to dělají?
Jsem psychicky vyřízená, unavení, chce se mi brečet. Potřebuji dávat obě děti do školky hned, jak otvírá, tj. na sedmou ráno, abych to stíhala do práce. 3 dny musím takhle, dva dny jsou v klidu. Nemohu bto změnit.Manžel je vodit nemůže kvůli práci.
Stále stejné, ráno se zvládáme vypravit včas, ale v té školce jsou oba neskutečně pomalý, každý ještě chodí do jiné třídy, a mě tečou nervy a pot. Hrozně se mi chce na ně řvát, ať dělají. Snažím se být v klidu, ale někdy se neudržím a jsem na ně hnusná. Pak je mi to líto. Ze školky odcházím vynervovaná a komplet zpocená, i když si tam sundávám vše, co jde. V autobuse se znovu zpotim zchvacená dorazím do práce. Vysvětluji jim, že prostě 3 dny v týdnu jsou chvatací a musíme rychle. Dva jsou volnější. Vím, že jdou malí, ale ten ranní stres je neúnosný, už nevím, co s tím. Co funguje u Vás, aby byly děti rychlejší a nekoukaly pořád, co kde litá. Nebo jak dokážete zůstat v klidu, aby Vás ti tak nevyčerpalo jak mě.

Strana
z3
westie
5. říj 2021

A neni jeste moznost, ze by deti prevlekaly pani ucitelky? Predpokladam, ze v dobe otevreni tam nebude naval, tak by na to mohly mit kapacitu. U nas jsou tyto veci o domluve a toto by urcite udelat slo, respektive ucitelky jsou i radsi, kdyz si deti v satne osefuji ony.

felixfelicis
6. říj 2021

@mirin89 na tohle je super magnetický kalendar. Na spáchání tam teda magnetka není🙂, ale určitě by se dalo něco vymyslet. My tam máme, kdy se jde domů po obědě a kdy po spani, krouzky, davam tam, kdy jdu pryč a budou s tátou, no a pak různé nepravidelne veci (doktor, navsteva). Petiletak už se v tom orientuje úplně sám, triletemu ukazuju.

smajlinka
6. říj 2021

Holky, obdivuju, jak vám děti ráno brzo vstávají. Náš malej ve školce spí, tzn. večer nemůže zabrat, takže usíná mezi 21-22 hodinou v ideálním čase. Když ve školce neusne, usne dříve. Ale ráno to vstávání, to je pak katastrofa, přirozeně. Takže ho budíme klidně i půl hodiny než vyleze. Jak to děláte, že ty děti tak rychle vypakujete z postele? 😨

westie
6. říj 2021

@smajlinka Na rychlé vstávání se nám osvědčilo, že manžel syna v polospánku přenese do obýváku na gauč, kde se syn probírá a já připravuji snídani - dá se s ním v tu chvíli lépe řešit, co chce k snídani a mám pod kontrolou, že syn znovu neusne. Než jsme najeli na tento režim, trvalo nám klidně i 20 minut, než jsme ho z té postele dostali. Teď jsme v obýváku do pěti minut od probuzení a za dalších pět minut je schopen jít na snídani. Syn je velký spavec, špatně se budí a po ránu nemá rád, když je mu zima, tak jsme vymysleli, že má v obýváku svoji oblíbenou deku a do té je zabalen klidně i u snídaně.

smajlinka
6. říj 2021

@westie Děkuji, dobrý tip! 🙂 Vyzkoušíme.

mourovatakocka
6. říj 2021

@smajlinka Já dceři řeknu, že se vstává, všechny ostatní veverky už vstávají, i paní učitelky, i paní kuchařky, dělám z toho srandu, že se válí v pelíšku a nic s ní není. Roztáhnu závěsy, lákám třeba na červánky, mlhu, zajímavý mrak. Když není na co koukat a dítě stále nejeví známky života, zeptám se, jestli mám zavolat, že jim jedna malá veverka nepřijde mezi ostatní děti. No a to obvykle zabere 🤭

editah222
6. říj 2021

Mám děti necelý rok a půl od sebe takže škola a škola pro nás byla opravdu výzva. Do práce jsem chodila na půl 8 a ráno byl často stres. Naštěstí jsem měla obě děti v 1 třídě MŠ, ale stejně to nějakou dobu trvalo - přezutí v přízemí, v prvním patře sundat bundy, umýt ruky, slzy.... Několik let jsem chodila do práce s jazykem na vestě a skoro bych řekla, že to tak měla většina matek s více dětmi a zaměstnáním od do.

Teď je horší vzbudit je do školy :D Rok distanční pohodlné výuky, kdy se vstávalo 10 minut před 8 a snídalo se o první přestávce je rozmazlil. Teď musí vstávat v 6,30 a vůbec se jim nechce. Naštěstí z toho už nemám stres, být včas ve škole je jejich starost ;)

konidana
11. říj 2021

@smajlinka to jsme měli celou školkovou docházku u syna - je sova , takže vstávání katastrofa. Budila jsem tím, že jsem pustila v tv pohádky a ještě v polospánku oblíkla. Pak se najedl a šlo se. Celkem asi 45 minut z toho 30 minut buzení (od 5:30) 🙄😅. Pak to ve školce zalomil poo jako první, protože se potřeboval dospat a spal, jak špalek, minimálně 2 hodiny. Večer nezabral před 22.h a zahánět do postele před 21.h vůbec nemělo smysl. A tak dál furt dokola😅

smajlinka
11. říj 2021

@konidana jj, tak přesně takhle to probíhá i u nás. Je to na palici. Doufám, že až bude chodit do školy, bude to s tím večerním usínáním lepší. Jinak to vstávání má po mě, taky jsem hrozně nerada vstávala. Až mateřství mě naučilo vyskočit z postele. 😂

ilonne
11. říj 2021

Vstávat o 10 minut dřív a dřív vyrazit.

jerrabina
15. bře 2023

@mourovatakocka Jeee, jak já závidím! U nás půl hodiny přemlouvam aby do té školky vůbec šla, každý den musím být kreativní. Nesnáší to. Ale není problém ve skolce ale u ní 🙄 takže změnit školku moc nepomůže

mourovatakocka
15. bře 2023

@jerrabina Některé děti prostě ráno nefungují - však sovy a skřivani 🙂

fifinka2020
15. bře 2023

@anakolut já chci jen říct, že ti rozumím! Jsem vcelku stresar (chci být všude vcas) a sice nespěchám do práce, ale většinou s sebou mám mladší dceru, která začala chodit (A jecet), takže mym cílem je vypakovat se ze školky co nejdřív než ztropi scénu (nejde ji moc uklidnit 🙂. A když si do toho syn sedne a kouká, jestli backurky nezměnily barvu, začínám chytat nervy... navíc tím, že mám plné ruce často oblečení/svačiny/výkresu a chytám malou, nemůžu moc synovi pomáhat... taky se pak v autě většinou poradne nadechnu a rikam si, proc to neumim vic v klidu...🙄🙈

jerrabina
20. bře 2023

@mourovatakocka no u nás je hlavně problém s fungováním v kolektivu. Když měli mít ve školce karneval, byla hotová za 10 minut, celkově za 20 i se snídaní a cestou 😄 (ale už máme aspoň termín na vyšetření ADHD, protože ten problém v kolektivu se podle všeho jmenuje impulzivita 🙄 kolikrát udělá něco, za co se pak stydí, za boha by to ne přiznala... Treba někoho v zápalu soustředění na "chci tu hračku" začne bouchat, moc se v tu chvíli nekontroluje. A to pak ty děti chápu že si s ní příště nechtějí hrát a pak chápu i dceru, že do kolektivu který ji vyčleňuje nechce chodit, brečí, bolívá ji bříško... Přijde mi to trochu neřešák 😔 Ale zkoušíme na 1 den v týdnu soukromou školku, menší kolektiv který učitelka může líp pozorovat a zasáhnout, vysvětlit... Kdyby bylo víc peněz, už by asi do soukromé školky chodila komplet). A taky dost pomohly 3 dny na chatě s kamarádky holkama, tu starší taky umí chytit rapl a dělala říká věci kterých pak lituje, tak jednak ta naše viděla jaké to je, jednak se spolu ty dvě musely nějak porovnat, když se jinak mají rády, rozumí si, a chtějí zůstat kamarádky 🙂
Bohužel dětem jako je to moje covid hodně ublížil se sociálními skilly, tyhle emoce se jinde než v kolektivu zpracovávat nenaučí a díra v kritickém věku je dost znát 🙄 a ve 4 letech se to učí hůř než ve 2. Kdyby nebyla tak impulzivni, neměla by problém. Když je a nebyl by covid (a děda po rakovině), byl by ten problém rozhodně menší. 😔

mourovatakocka
21. bře 2023

@jerrabina Viděla jsem video, jak kluk v krámě záchvat, zla matka hydra nechce koupit nějakou číčovinu. Tak matka odložila kabelku a simulovala taktéž ukázkový batolecí záchvat. A ejhle, jak se zvedla, kluk mrsknul zboží do regálu a šup vzorný chlapec 😁🙈 Nejspíš to bylo nahrané, ale rozhodně mám pocit, že jakmile to chování vidí z druhé strany, pomůže to.
Covid ublížil strašně moc. Dcera tenkrát nechápala, proč nemůže mezi kamarády. Až teďka se dostáváme do plavacich dovedností, co už mohla mít, kdyby nebyly zavřené bazény. Protože pak se najednou vody bála, jako by dřív nechodila pravidelně s tátou zvykat si na vodu. A sto dalších drobností.
Ono všechno přejde, emoce se časem naučí zpracovat, jen to třeba bude klikatější cesta, ale povede se ❤️

jerrabina
21. bře 2023

@mourovatakocka díky za povzbuzení ❤️ je to tak. Doufám a věřím v to, jen je to "zevnitř" někdy dost těžké.

pavca1982
21. bře 2023

@anakolut Normálně je z toho oblečení stáhnu a je to hned.Zkus to.

Strana
z3