Je noční pomočování u tříletého dítěte problém?
Dobrý den, prosím o vaše zkušenosti jak řešit:
Dcera 3,5 roku. Bez pleny na den od 1 roku a bez pleny na noc těsně před 3.rokem.
Hodně cestujeme a spíme v autě, ale i venku jsme takový dobrodruzi. Dceru to samozřejmě s námi baví.
Jenže ma problém od těch 3 let s nočním pomočováním. Na noc nepije a budíme ji pravidelně o půlnoci, tak aby se úplně vzbudila a došla si na záchod. Nicméně v průměru 2x do týdne to prostě nevyjde ať jsme kdekoliv.
Dala jsem jí opět na noc plínu (až ve 3,5letech) s tím, že to má jen pro jistotu a pokračujeme stále v rituálech tj. Dojít si před spaním na záchod a pak v noci buzení zas na záchod.
Sama mi říká, že do plínky se už nečurá ani nic jinyho, takže si to moc dobře uvědomuje. Rozhodně do ní nečurá vědomě.
Trochu mě trápilo, že všude po sobě na matraci vždy něco zanechala.
Odpolední spánek je OK to vydrží, jen občas ve školce ne.
Je výborné komunikativní a chytrá a skvělá holka. Není to v tomto věku problém? Neublížím jí nějak psychicky?
Děkuji za názory
@konidana pravda, doma mi to ani tak nevadí, že občas peru, jen na těch výletech je to blbý. Asi to nechám nějakou dobu jen na cestování, díky za typ.
Když jsme totiž pak někde týden ubytovaný, tak mi ani cestovní nepropustné prostěradlo nepomůže, jelikož z 98% pračka k dispozici není.
@ikonka3 Tady zalezi na vasem postoji k situaci. Pokud to budete brat citlive,tak z toho psychicke problemy mit nebude. Pokud byste ji kvuli tomu ponizovali,posmivali,vyhrozovali atd..,tak ano,psychika utrpi. Nemusite davat klasickou plenku,ale kalhotkovou a rikat tomu treba kalhotky na noc na cestu 😀..,aby se necitila,ze to je plinka pro miminko...Syn mival nehody cca 5 let,kdy se pocural v noci cca jednou za 14 dni nebo pri nemoci. Doma mame nepropustne prosteradlo,ale v hotelu si to clovek nevypere...Jeste se delaji velke jednorazove nepropustne podlozky,akorat pro dospelaky,ne pro miminka a ty byly fajn,zastrci se za kraj matrace a drzi a pak to clovek vyhodi. Ja uz nevim,kde jsem je vzala,ale myslim,ze v lekarne by se daly sehnat.
@ikonka3 tak to prosteradlo je asi velky, to by slo premachnout asi jen ve vane nebo ve sprchaci. Podlozku nebyl problem proplachnout vodou v umyvadle. Jezdili jsme s detma na vandry od narozeni a na dlouhy cestovni dovoleny od 5 mesicu, takze jsem to moc neresila. Pracku jsme vetsinou nevideli i cely mesic😅. Prali jsme ruzne... na verejnych zachdech, v potoce, atd
@kristyn86 nad jednorázovou podložkou jsem taky přemýšlela ale máme další problém, spí s námi v posteli od malička, jinak to zatím neklaplo, chce kontakt a nevadí nám to, máme jí rádi. Dost v noci putuje, takže podložka by byla úplně vhodná.
S praním v ruce problém nemám, jen třeba není usušit.
Pleny jsem koupila ty kalhotkový, ale pravda, říkám před ní slovo plínka. To bych mohla změnit jak píšete, také dobrý nápad.
Přijdou mi asi zatím jako nejvhodnější… když budeme pokračovat v rituálech.
@konidana jinak mám známí, kteří mají 2 děti a plenu prý měli na noc dost dlouho. Jeden se ji zbavil asi půl roku před nástupem do školy a druhý asi v 5ti letech. Dost jsem se divila, když mi to řekli a oni se zas dovili nám, že je to nejak brzo a teď v tom lítáme částečně i my 🤦🏼♀️
Měli jsme na táboře školačku, která měla na noc pleny, protože prostě "jak je utahaná, usne tak tvrdě, že ji to nevzbudí" . Holčina sama přiznala, že možnost vzít si plínku je pro ni úleva, protože právě nemusí řešit, aby se jí někde neposunula podložka a tak. Samozřejmě, že se za to styděla, ale plenu schová pod tepláky, zaleze do postele a nikdo nic nevidí... A ráno ji prostě hodí na záchodě do koše a nikdo nic nevidí, že. Podložka vidět je a samozřejmě, že se lidi ptají, proč ji má, že...
A ano, měla pleny jen na cestování a jen na noc.
Naopak, podle mě jsi udělala dobře! Není to žádná ostuda. Noční pocuravani je daleko složitější ovládnout a dle doktorů je naprosto v pohodě, pokud se děti zbaví noční plenky až v 6 letech. Dokonce jsou i děti, co se pocuravaji i později, pak se teda oběhne kolečko doktorů, jestli není problém z hlediska ledvin atp, ale pokud se nic nenajde tak to holt chce čekat. Znám případy naprosto zdravých, šikovných a chytrých děti, který se občas v noci pocurali ještě v 8 letech. Takže no stress. 🙂 naprosto chápu, že pokud jedete někdy v noci autem nebo spíte pod stanem atp tak fakt nechcete resit mokrý spacák, sedačku...🙂
Je to prcek, nechala bych plenkové kalhotky a nebudila. Musí k tomu fyzicky dozrát, to nelze urychlit.
Starsi dcera mela na noc az do 4,5. Neresila jsem. Pak proste zacala byt sucha a kdyz to tak bylo dva tydny, plenku jsme vzali. U syna to udelam stejne. V noci chci spat a ne budit dite na curani 🙂
Při cestování jsme dávali plínku oběma dcerám poměrně dlouho. Není to žádná ostuda a tak jsme to vysvětlili i dcerkám. Než aby byl mokrý spacák nebo cizí postel, tak pro jistotu plínka. A ani jsme ji v tu chvíli nebudili. Ono jí to dřív nebo později sepne. Neřešte to 😊
@kiitaa my jsme ji právě od začátku budili, ale stylem, že jsem dala nočník k ní a v polospánku se vyčůrala a pak to vydržela až do rána. 75% jsem dokázala zachytit včas. Pak jsem se někde dočetla, že by se to nemělo budit je, že se na to pak spolehnou… Cílem je aby se vzbudili sami, právě aby jim ten senzor sepnul.
Ona je fakt šikovná 🙂
Děkuji za názor.

@ikonka3 delej to takm jak vam to vyhovuje. A jak to funguje. Treba tu plenu na noc jen na cestach? Nebo jen do auta na nocni prejezdy v sedacce? A mit s sebou nepromokavou podlozku/prosteradlo. Mivala jsem takovou skladnou cestovni. I nas to synem vyslo, ze se odnaucil na noc v 3.5 letech od ledna do brezna a v dubnu na skolce v prirode uz pry bez nehody. Taky jsem budila v noci. Pak uz to bud vydrzel nebo se zacal v noci budit sam a dosel si na nocnik casem na zachod. V noci chodil curat minimalne do 7 let, takze ho nebuditm tak by mel na noc plenu mozna az takhle dlouho a to jsem fakt nechtela akceptovat. Uz takhle to stacilo.