Je normální, že dítě fantazíruje o nemocnici?
Nevím, jak to popsal lépe. Ale náš 3letý syn říká (nevím jestli to reálně chce, nebo o tom jen mluví), že by chtěl zažívat tragickě situace. Např. jsme mu vysvětlovali, proč nesmí běhat do silnice. Že ho může srazit auto a on pak bude v nemocnici, všechno ho bude bolet, poteče mu krev a bude tam úplně sám bez mamky a táty, bez pohádek a bez dobrůtek. Aby pochopil, co znamená sražení autem. To samý proč se nesmí vyklánět z okna. A on? Každý den říká např, že chce spadnout z okna a jet do nemocnice. Nebo že chce lítat. Nebo když řeknu, ať neleze na prolejzce výš, že by odtud mohl spadnout, začne se radovat, že by jel do nemocnice. Ikdyž mu pořád říkáme na to, že to by bylo strašný, příšerný a ať něco takovýho vůbec neříká. Jako je to aspoň trochu normální, že takhle malé dítě prostě fantazíruje a reálně nechápe, co říká? Nebo se mám bát a jít s ním k psychologovi?
Nerika to jako naschval? Ze vi ze to delat nesmi, ale chce to delat, tak to proste otoci a rekne ze chce jet do nemocnice.
Synovi vysvetluju veci podobme a kdyz me neposloucha a stejne to dela reknu mu “ ty snad chces skoncit v nemocnici?” A on mi rekne “ ano chci” ale je to odpoved vylozene ze mi dela naschval pritom moc dobre vi, ze do nemocncie nechce a ani tu danou vec co by mu mohla ublizit uz neudela…jen to zkousi protoze je urazenej ze nemuze. Nebude to stejny pripad?
@trzks22 no je to možný. Snad jo. Je fakt, že když to třeba říká na té prolejzce, že výš stejně neleze a i u silnice je většinou opatrný. Ne vždy ale. Možná tím fakt jen provokuje a přijde mu to zábavný, protože to vyvolá silnou reakci u mě.
Oni to zkousej, taky jsou synovi 3 roky. Obcas mi taky rekne neco co vi, ze mi vadi, co me nastve. Taky je mi schopnej rict kdyz je unavenej nebo proste nema svuj den treba “ chci jet na kole bez helmy a spadnout” protoze moc dobre vi, ze na kole bez helmy jezdit nesmi. A stoji kouka na me a ceka na moji rekaci. Vetsinou to ignoruju, protoze vim, ze me jen zkousi. Pak ho to prejde a kdyz vidi ze sem bez reakce prestane to delat.
on pak bude v nemocnici, všechno ho bude bolet, poteče mu krev a bude tam úplně sám bez mamky a táty, bez pohádek a bez dobrůtek. Tohle je peklo. Proboha, prosím, tohle mu neříkej. Umíš si představit, jak mu to v té malé hlavičce šrotuje???? Tím, že ho strašíš, mu nahráváš na jeho reakce. Normálně mi ho je líto. Nemusíš k psychologovi. Stačí mu vysvětlit, jak na to. Že na silnici se chodí za ruku s mámou, že na prolejzce může jen tak, jak dosáhne, okno - tak logicky je zavřený...Umíš si představit, co se stane, až jednou reálně dojde na nemocnici, na lékaře? Proč by měl být v nemocnici sám bez mamky a taťky???? Vždycky tam budete s ním, přece.
@anonym_autor podle me je na takovy styl vychovy, nebo vysvetkovani dusledku malej, nema jeste kapacitu pochopit nezvratnost a tragicnost nekterych chyb. Domnivam se, ze tak reaguje nejspis pro to, ze je vami vydesen a psychicky pretizen, tak se snazi sam sebe uklidnit, ze to neni tak hrozne. Normalne ho chnapni za ruku a omez na svobode, nez abys mu lycila takovehle horory. A ani s hororama nespolehej na to, ze tvoje lyceni moznych dusledku pochopil. Sem by presne svet bez fyzickych trestu nemel vest a presne sem povede, ze se budou rodice snazit male deti k smrti vydesit, aby je poslouchali.
A zprostredkuj mu jine dusledky, ktere chape. Delas blbosti u okna - musime ho hned zavrit. Jdes moc blizko silnice - musim te vest za ruku. Lezes moc vysoko a nereagujes na upozorneni - uz te na tuhle cast hriste nepustim. Klidne muzes zminit, ze je to proto, aby se nerozbil a ze dokud si to nehlida sam, musis to hlidat ty. Ale ty reci o nekonecne bolesti bez rodicu prosim vynech. To zacne pobirat tak mezi 5-8 rokem. Do te doby, proste podle sve natury a vyvojoveho obdobi, ti bud bude chtet vyhovet, nebo bude chtit testovat hranice.
on pak bude v nemocnici, všechno ho bude bolet, poteče mu krev a bude tam úplně sám bez mamky a táty, bez pohádek a bez dobrůtek. Tohle je peklo. Proboha, prosím, tohle mu neříkej. Umíš si představit, jak mu to v té malé hlavičce šrotuje???? Tím, že ho strašíš, mu nahráváš na jeho reakce. Normálně mi ho je líto. Nemusíš k psychologovi. Stačí mu vysvětlit, jak na to. Že na silnici se chodí za ruku s mámou, že na prolejzce může jen tak, jak dosáhne, okno - tak logicky je zavřený...Umíš si představit, co se stane, až jednou reálně dojde na nemocnici, na lékaře? Proč by měl být v nemocnici sám bez mamky a taťky???? Vždycky tam budete s ním, přece.
@berenika39 no tohle jsme samozřejmě zkoušeli, ale bez výsledku:( jemu tyhle věci “se nedělá” nic neříkají. Je hodně chytrý a racionální, pomud chci, aby něco dělal nebo nedělal, musím mu to vysvětlit. Opravdu už nevím, jak jinak má pochopit, že do silnice se neběhá. On to potřebuje vědět to proč. A já zas potřebuju, aby to nedělal, protože mám ještě další dítě a nemůžu být ve 100% ve vteřině u něj. Nebo bych ho musela mít na vodítku, což by taky nebylo dobrý☹ Neříkám, že je to ideální, ale snažíme se dlouho, aby chápal, že něco fakt není sranda.
Jinak lékařů se nebojí, ani nemocnice obecně. Ví, že tohle bude jen pokud se stane hodně vážný úraz.
@trzks22 no je to možný. Snad jo. Je fakt, že když to třeba říká na té prolejzce, že výš stejně neleze a i u silnice je většinou opatrný. Ne vždy ale. Možná tím fakt jen provokuje a přijde mu to zábavný, protože to vyvolá silnou reakci u mě.
@anonym_autor na nějaký vysvětlování je ještě malý. Dítě jeho věku opravdu nechápe smrtelnost ani co obnáší pobyt v nemocnici, akorát má z tebe prču. Pokud dělá něco, co nemá a tvoje jediná reakce na to je, že vedeš dlouho monolog o něčem, z čeho nemá rozum, tak nemá důvod tě poslouchat. Čemu ale dítě velmi dobře rozumí je následek jeho chování. Takže lezeš kam nemáš a neposloucháš? Ok, odcházíme okamžitě že hřiště. Chceš běhat po silnici? Fajn, budeš chodit všude a pořád za ruku, dokud tě to nepřejde. Běhat po silnici prostě nebudeš. Nejspíš ani neudrží pozornost tak dlouho, aby si vyslechl všechny možné hrůzné scénáře.
A zprostredkuj mu jine dusledky, ktere chape. Delas blbosti u okna - musime ho hned zavrit. Jdes moc blizko silnice - musim te vest za ruku. Lezes moc vysoko a nereagujes na upozorneni - uz te na tuhle cast hriste nepustim. Klidne muzes zminit, ze je to proto, aby se nerozbil a ze dokud si to nehlida sam, musis to hlidat ty. Ale ty reci o nekonecne bolesti bez rodicu prosim vynech. To zacne pobirat tak mezi 5-8 rokem. Do te doby, proste podle sve natury a vyvojoveho obdobi, ti bud bude chtet vyhovet, nebo bude chtit testovat hranice.
Díky za reakce. Znovu se na to zkusím zaměřit. Tak trochu jsem doufala, že v tomhle věku už bude chápat, že něco nesmí i dlouhodobě. A ne jen na jednu vycházku:/
@anonym_autor a jen tak pro ukázku toho, že děti to opravdu nechápou, tak moje dcera měla období ve 4 letech, kdy pořád mluvila o tom, že když se někomu něco stane a on umře, je to v pohodě, protože se vrátí zpátky. Můj ex jí řekl, že duše se zase vracejí na svět a dcera si to přebrala po svém. Nechtěla si to nechat vysvětlit, že to takhle vůbec nefunguje. Takže když jsem ji třeba nadávala, že zlobí v autě a že se kvůli ní vybouráme, řekla mi, že to nevadí, protože když při bouračce umřeme, tak se zase vrátíme zpátky, táta koupí nové auto a všechno bude stejný. Pochopila to až ve chvíli, kdy nám umřel králík a ona pořád čekala, kdy se vrátí...
@anonym_autor a jen tak pro ukázku toho, že děti to opravdu nechápou, tak moje dcera měla období ve 4 letech, kdy pořád mluvila o tom, že když se někomu něco stane a on umře, je to v pohodě, protože se vrátí zpátky. Můj ex jí řekl, že duše se zase vracejí na svět a dcera si to přebrala po svém. Nechtěla si to nechat vysvětlit, že to takhle vůbec nefunguje. Takže když jsem ji třeba nadávala, že zlobí v autě a že se kvůli ní vybouráme, řekla mi, že to nevadí, protože když při bouračce umřeme, tak se zase vrátíme zpátky, táta koupí nové auto a všechno bude stejný. Pochopila to až ve chvíli, kdy nám umřel králík a ona pořád čekala, kdy se vrátí...
@cherie24 jéje, no já mám trochu podezření, že mu tchán vykládal, že když lidi umřou, tak jdou do nebe. Protože už párkrát říkal, že chce letět do nebe a od nás to rozhodně nemá, zatímco tchán, co prodává bible, by se nabízel. Tak jsem se trochu asi i lekla, aby neměl nějakou romantickou představu o tom, co se stane, když se něco přihodí…no přestanu mu to říkat, ale já už bych rak chtěla, aby si nebyl tak nebezpečný a mohla ho nechat si v klidu běhat po hřišti😩
Jsou mu 3 roky. A ty to, co říká bereš strašně vážně. Chce to přece brát s rezervou.
Zkus to jinak a takový věci mu opravdu neříkej... Dítě v tomhle věku ještě nemá dostatek informací, zkušeností a kritického myšlení, aby to dokázalo zpracovat tak, jak si asi představuješ. Vezme si z toho jen něco (třeba jízdu sanitkou, což mu může připadat děsně prima), to ostatní je pro něj moc nepředstavitelné, abstraktní
Oni si to ještě neumí moc představit. Nějaká vetsi bolest nebo dokonce smrt je pro ně strašně abstraktní. Me se teda projely obě starší děti ve 3-4 letech sanitkou, jeden si skřípnul ruku do vrat, pohmoždil si ruku a strhlo mu to cely nehet z palce, druhy spadl na tribune na fotbale, kam lezl i pres muj zákaz a jeste utikal a smál se tomu a rozbil si tam hlavu, v obou případech krve jak z vola, přijela sanitka, dítě vyklepané, urvane, ale aspon poučené. Od te doby jsou oba opatrnější a po výletu sanitkou už netouží. Tak si rikam, ze všechno špatné je pro něco dobre :D
@berenika39 no tohle jsme samozřejmě zkoušeli, ale bez výsledku:( jemu tyhle věci “se nedělá” nic neříkají. Je hodně chytrý a racionální, pomud chci, aby něco dělal nebo nedělal, musím mu to vysvětlit. Opravdu už nevím, jak jinak má pochopit, že do silnice se neběhá. On to potřebuje vědět to proč. A já zas potřebuju, aby to nedělal, protože mám ještě další dítě a nemůžu být ve 100% ve vteřině u něj. Nebo bych ho musela mít na vodítku, což by taky nebylo dobrý☹ Neříkám, že je to ideální, ale snažíme se dlouho, aby chápal, že něco fakt není sranda.
Jinak lékařů se nebojí, ani nemocnice obecně. Ví, že tohle bude jen pokud se stane hodně vážný úraz.
@anonym_autor Taky jsem nepsala, abys mu rikala, ze se to nedela. Ale abys mu ukazala, jak to ma delat, aby nedoslo k problemu.. precti si to jeste jednou...
Nechape co to znamena co rikas, neumi si to predstavit, je to normalni.
Ale jak pisou holky, byla bych na tohle hodne opatrna. Co budes delat az nastane nejaky klidne jen marginalni problem, ale lekar bude navrhovat hospitalizaci na den, dva a dite si najednou vybavi, jak to maminka lici jako nejvetsi hruzu co muze nastat? Jak pak budes vysvetlovat diteti v totalnim desu, zes to tak nemyslela? On na to nezapomene a tezko mu pak vysvetlis, ze je to vlastne v pohode.
Může být chytrý a racionální, ale jsou mu pouze 3 roky a nechápe význam sděleného. V tuto chvíli ví pouze tolik, že když dělá to či ono, tak si přitáhne tvou pozornost na sebe a proto to dělá a říká. Naproti tomu ty jsi ve věku, kdy už bys měla být schopna navnímat, kolik škody do budoucna mohou tvé výhrůžky způsobit a přesto je používáš. Je třeba učit dítě přes důsledky, které dokáže i v takto nízkém věku pochopit, nikoliv přes strašení, které si nemůže "osahat", ale do budoucna může napáchat dost škody...
Nechceš, aby na hřišti lezl, kam nemá? Tak když tam vyleze, vysvětli, proč nechceš, aby tam lezl s upozorněním, že když tam znovu poleze, půjde domů. A když tam vleze, čapni děti a jděte domů. Uvidíš, že když zareaguješ pokaždé stejně, velmi rychle si to v hlavě spojí tak, že když leze tam či onam, přichází odchod z hřiště a přestane s tím.
A stejným způsobem ho naučíš chodit kolem silnice, chovat se adekvátně v obchodě, atd.
@cherie24 jéje, no já mám trochu podezření, že mu tchán vykládal, že když lidi umřou, tak jdou do nebe. Protože už párkrát říkal, že chce letět do nebe a od nás to rozhodně nemá, zatímco tchán, co prodává bible, by se nabízel. Tak jsem se trochu asi i lekla, aby neměl nějakou romantickou představu o tom, co se stane, když se něco přihodí…no přestanu mu to říkat, ale já už bych rak chtěla, aby si nebyl tak nebezpečný a mohla ho nechat si v klidu běhat po hřišti😩
@anonym_autor ex se snažil dceři vysvětlit princip reinkarnace a dcera to pojala tak, že by to vlastně bylo hrozně super, kdyby umřela a vrátila se jako nějaké zvíře třeba. Přišlo jí to jako bezvadná představa, že by se změnila v zvíře. 👌Takže jednu dobu o tom mluvila fakt hodně a kolikrát za mnou přišla s hláškou - maminko, kdyby jsi umřela, tak to vůbec nevadí. To chce člověk slyšet... 😄
Může být chytrý a racionální, ale jsou mu pouze 3 roky a nechápe význam sděleného. V tuto chvíli ví pouze tolik, že když dělá to či ono, tak si přitáhne tvou pozornost na sebe a proto to dělá a říká. Naproti tomu ty jsi ve věku, kdy už bys měla být schopna navnímat, kolik škody do budoucna mohou tvé výhrůžky způsobit a přesto je používáš. Je třeba učit dítě přes důsledky, které dokáže i v takto nízkém věku pochopit, nikoliv přes strašení, které si nemůže "osahat", ale do budoucna může napáchat dost škody...
Nechceš, aby na hřišti lezl, kam nemá? Tak když tam vyleze, vysvětli, proč nechceš, aby tam lezl s upozorněním, že když tam znovu poleze, půjde domů. A když tam vleze, čapni děti a jděte domů. Uvidíš, že když zareaguješ pokaždé stejně, velmi rychle si to v hlavě spojí tak, že když leze tam či onam, přichází odchod z hřiště a přestane s tím.
A stejným způsobem ho naučíš chodit kolem silnice, chovat se adekvátně v obchodě, atd.
@miryp jasně, já vím, že to rozhodně není ideálni a nejsem na to nijak pyšná😩 ale to co pišeš jsem dělala a dělám. Strašení s nemocnicí a autem proběhlo asi 2x, po roce utíkání, ze zoufalství. Od té doby to říká on sám, když dělá něco, o čem řeknu, že je to nebezpečné. Např. u té prolejzačky jsem mu řekla, ať neleze výš, že tam už by mohl spadnout. A on začal sám nadšeně o nemocnici a krvi. Nebo o tom začne mluvit uplně sám z ničeho nic, že chce vypadnout z okna aby mu tekla krev a jel do nemocnice🙈
Já tyhle teorie znám, dost se o výchovu zajímám, o principy respektující výchovy a nastavování hranic (což chápu, že úplně nevypadá😅). Ale v tomhle nám to prostě nefunguje a dospělo to až k takovýhlemu strašení, kdy už jsem fakt nevěděla co. Protože ono to taky nejde se pokaždé, když pobíhá kolem silnice, otočit a jít domu (jdeme k doktorovi, na schůzku..). Nehledě na to, že si to pamatuje chvilku a příště stačí, že je unavený nebo rozdováděný a uteče mi zas. Dlouhodobý efekt to zatím nemá:( Asi je ještě malý, ale bude nastupovat do školky a všechny jiné děti v okolí chápou aspoň základně, že utíkat se nemá. A nejsou k tomu ani potřeba žádná pevná nastavení hranic formou “půjdeme domu”, prostě i ty malé děti ostatní to chápou, že se neutíká. Jen to naše ne. A já nevím, jak tohle bude ve školce, celá školka nemůže jít zpět jen kvůli němu, že neposlechl😩
Díky za reakce. Znovu se na to zkusím zaměřit. Tak trochu jsem doufala, že v tomhle věku už bude chápat, že něco nesmí i dlouhodobě. A ne jen na jednu vycházku:/
@anonym_autor dlouhodobě to nechápe ani 5 letý dítě … již po druhé zkoušela dat malému brachovi masáž srdce (byli se skolkou na nějaké akci s IZS a asi ti tam videla dle všeho … ) a nevysvětlím, ze zdravému člověku může ublížit … a x podobných situací .. Jinak malej mě prijde ze spis ho bavi vaše reakce a provokuje .. dcera ikdyz jinak, to delala taky ..
Nechape co to znamena co rikas, neumi si to predstavit, je to normalni.
Ale jak pisou holky, byla bych na tohle hodne opatrna. Co budes delat az nastane nejaky klidne jen marginalni problem, ale lekar bude navrhovat hospitalizaci na den, dva a dite si najednou vybavi, jak to maminka lici jako nejvetsi hruzu co muze nastat? Jak pak budes vysvetlovat diteti v totalnim desu, zes to tak nemyslela? On na to nezapomene a tezko mu pak vysvetlis, ze je to vlastne v pohode.
@tereza0111 no ono je to hned ☹️ šli jsme normálně spát a o pár hodin vezla dceru rychlá a musela ve 4 letech zůstat sama přes noc na JIP… Pozn. Nejvic zničená jsem z toho byla ja.. ale jak říkáš, je to hned a neni čas neco vysvětlovat a měnit představy ..
Ty jsi dospělá. Dítě ve 3 letech je fakt malé. Chápání abstrakce nula, obsah sdeleneho jedna, důsledky svého chování nula, spoluhraní většinou není.
Ty musíš přemýšlet dopředu a vše zabezpečit (okna, dveře, oheň, léky), používat pozitivní příklady a příkazy. Nedávat moznkst volby, než dítě dozraje.
Zbytečně nestrasit. U prolezacek jistit, aby mel mlznost zjistit zda ne/dokáže lézt tam i zpět.
U nás u silnice za ruku. Bylo období, kdy musel na kšíry, protože utíkal a nereagoval, pokud jsme museli kolem hlavní silnice.
Okna na zámek, dveře zamčené a klíč mimo dosah. Atd.
@anonym_autor pokud ma jeho jednani jasny dusledek zapamatuje si to nafurt i ve 2 letech. Napr.chodime po chodniku, pred prechodem vzdy cekas, do silnice se nechodi. Ditko to udelalo 1x. Vzala jsem ho okamzite pryc ze silnice a zbytek dne jsem ho drzela za ruku. Rvalo jak tur, chtelo chodit samostatne ale smula. Az zitra kdyz uvidim ze nechodis do silnice. Uz do silnice nikdy nevlezlo a vzdy zpusobne cekalo pred prechodem nez ho dojdu(kdyz jelo treba na odrazedke zkopce napred) .
Prulezky jsem neresila. Lez kam umis, ja te jistim (stojim u nej) ale dolu taky sam. Nepomaham nahoru a nesundavam dolu. Radim. Tady ruku, tady nohu.... a uz jsi dole.
@miryp jasně, já vím, že to rozhodně není ideálni a nejsem na to nijak pyšná😩 ale to co pišeš jsem dělala a dělám. Strašení s nemocnicí a autem proběhlo asi 2x, po roce utíkání, ze zoufalství. Od té doby to říká on sám, když dělá něco, o čem řeknu, že je to nebezpečné. Např. u té prolejzačky jsem mu řekla, ať neleze výš, že tam už by mohl spadnout. A on začal sám nadšeně o nemocnici a krvi. Nebo o tom začne mluvit uplně sám z ničeho nic, že chce vypadnout z okna aby mu tekla krev a jel do nemocnice🙈
Já tyhle teorie znám, dost se o výchovu zajímám, o principy respektující výchovy a nastavování hranic (což chápu, že úplně nevypadá😅). Ale v tomhle nám to prostě nefunguje a dospělo to až k takovýhlemu strašení, kdy už jsem fakt nevěděla co. Protože ono to taky nejde se pokaždé, když pobíhá kolem silnice, otočit a jít domu (jdeme k doktorovi, na schůzku..). Nehledě na to, že si to pamatuje chvilku a příště stačí, že je unavený nebo rozdováděný a uteče mi zas. Dlouhodobý efekt to zatím nemá:( Asi je ještě malý, ale bude nastupovat do školky a všechny jiné děti v okolí chápou aspoň základně, že utíkat se nemá. A nejsou k tomu ani potřeba žádná pevná nastavení hranic formou “půjdeme domu”, prostě i ty malé děti ostatní to chápou, že se neutíká. Jen to naše ne. A já nevím, jak tohle bude ve školce, celá školka nemůže jít zpět jen kvůli němu, že neposlechl😩
@anonym_autor jako ze ti dite pobiha jen kolem silnice a do silnice nejde? To resis? Proc kdyz nejde do silnice?
@anonym_autor jako ze ti dite pobiha jen kolem silnice a do silnice nejde? To resis? Proc kdyz nejde do silnice?
@konidana on je nepredvidatelny. V 95% chodi normalne a ceka u prechodu, sam natahne ruku a jde za ruku. Ale v tech 5% se z niceho nic rozbehne od hriste a kdybych ho nedobehla a nechytila, je schopny klidne bezet buhvi kam nebo vbehnout do te silnice.
Proto mi tohleto “uz si zapamatuje na furt” zkratka nefunguje. Ne, nezapatuje si to na furt. Pokazde, kdyz tohle udela, nasleduje chuze za ruku a okamzity odchod domu i pres rev. Vypada to, ze si to teda uz pamatuje, ale pak to po tydnu vzornyho chovani zas udela. A stale znovu a naprosto nepredvidatelne. Ja uz jen cekam, az asi vyroste a konecne to pochopi…Mne jen zajimalo, jestli tohle jeho rikani “chci spadnout” delaji deti bezne, nebo je to divny a mam to nak resit.
@konidana on je nepredvidatelny. V 95% chodi normalne a ceka u prechodu, sam natahne ruku a jde za ruku. Ale v tech 5% se z niceho nic rozbehne od hriste a kdybych ho nedobehla a nechytila, je schopny klidne bezet buhvi kam nebo vbehnout do te silnice.
Proto mi tohleto “uz si zapamatuje na furt” zkratka nefunguje. Ne, nezapatuje si to na furt. Pokazde, kdyz tohle udela, nasleduje chuze za ruku a okamzity odchod domu i pres rev. Vypada to, ze si to teda uz pamatuje, ale pak to po tydnu vzornyho chovani zas udela. A stale znovu a naprosto nepredvidatelne. Ja uz jen cekam, az asi vyroste a konecne to pochopi…Mne jen zajimalo, jestli tohle jeho rikani “chci spadnout” delaji deti bezne, nebo je to divny a mam to nak resit.
@anonym_autor jasny chapu.
Jeho reci res tim, ze jim nebudes venovat pozornost. Prejde ho to. No a jak psaly holky, nijak moc to nezminovat ani preventivne(to "straseni"). Nema to cenu.
Hele já ti nevím, jestli je tohle strašení nemocnicí dobrý. Teď si z toho možná syn dělá legraci, ale kdyby se náhodou nedejbože něco stalo, tak asi nechceš, aby krom jiného měl syn ještě paniku z toho, že bude v nemocnici úplně sám, vy za ním nebudete moct a bude to strašný.
Vysvětlování důsledků se mi osvědčilo jako hodně funkční metoda, ale musíš vysvětlovat důseldky, které dítě chápe. Moje děti si třeba dlouho myslely, že dostat pokutu je super, protože něco dostaneš... S tím vbíháním do silnice u nás fungovalo, že obrubník je zeď, za který chodíme jen ruku v ruce. Takže když se rozeběhli, nevolala jsem Stůj!, ale Obrubník!, A samozřejmě, vyvruj se formulaci se "se", já říkám, že my to tak děláme, v různých rodinách jsou různá pravidla a my to děláme takto. A když to nestačí, nepřipadá mi v důsledcích nutné jít do tědch extrémů, ve většině případů si prostřě řidič běžícího dítěte všimne a zastaví. Ale - strašně se poleká, aby ho nesrazil, bude vyděšený a zkaží mu to den. Nebo se rozčílí a bude se moc zlobit na maminku, že dítě nehlídala. Nebo se máma vyděsí a bude jí zle. Stačí malé důsledky, které posilují jeho empatii.
A s tou nemocnicí fakt bacha, nemocnice je místo, kde lidem pomáhají se uzdravit a kde děti jsou s rodiči.

Nerika to jako naschval? Ze vi ze to delat nesmi, ale chce to delat, tak to proste otoci a rekne ze chce jet do nemocnice.
Synovi vysvetluju veci podobme a kdyz me neposloucha a stejne to dela reknu mu “ ty snad chces skoncit v nemocnici?” A on mi rekne “ ano chci” ale je to odpoved vylozene ze mi dela naschval pritom moc dobre vi, ze do nemocncie nechce a ani tu danou vec co by mu mohla ublizit uz neudela…jen to zkousi protoze je urazenej ze nemuze. Nebude to stejny pripad?