Jsem naivní? Od kolika let byste pouštěli děti ven?
Abych osvětlila nadpis, zakládám si na tom, že moje nevlastní dcera (6 let) může jít ven a jen se ohlašovat kde a s kým je. Bydlíme na vesnici provoz aut je minimální a stejně nesmí na cestu. ALE když jí tohle všechno bylo dovoleno a pár víkendů to i fungovalo, tak pak u nás byla delší čas a měla jeden průšvih za druhým, neohlasíla se půl den, odjela se seousedkou a neřekla mi to....Vím, že dneska je spousta úzkostných maminek co dítě nepustí ani před barák, ale já si prostě svoje dětství pamatuju dobře a uchylaci byli vzdy jen se o nich v mediich tak nemluvilo...zkuste mi prosím říct na chození ven u dětí názor...od kdy by jste pouštěli a za jakých podmínek?
my bydlíme na konci vesnice v řadových domech, ze kterých je udělané "účko" a slepá ulice takže děti si tam běhají, jezdí na kole volně...chodí si hrát na zahrady,jednou jsou u nás, jednou u sousedů...mají přesně vymezeno kam můžou jít a kam ne...my je chodíme kontrolovat, ale samozřejmě taky s nimi trávíme čas, kdy po práci/školce pokud nemají kroužek jedeme na kolo, projít se atd....ale je fakt supr, že je tam vysoká koncentrace malých dětí, takže si hrají společně atd...kdybychom bydleli v bytě nebo neměli takové bydlení jako máme tak bych ven pouštěla tak od osmi let...možná...
@xisett Tak ja jsem treba taky opatrna. Synek ma 5,5 a zatim ani nepremyslim, ze bych ho pustila ven a to ani na samote u mych rodicu. Na deti chci videt. Nikdy nevite, co ty deticky napadne a zatim podle mne nejsou dost zodpovedni. A to ze mate mimco neznamena, ze musi mala sedet na zadku doma. Mimco dejte do kocarku a vyrazte ven. Nemusite holce stat hned za zadkem, ale proste ji po ocku hlidat a kdyz tak ukaznit.
Prekvapuje mne, ze se mala neumi chovat v kolektivu, kdyz chodi do skolky. Podle mne je na tohle skolka nejlepsi.
Popravdě..možná máš trochu zkreslené představy. Tvoje dítko je malé, holčička cizí, nejsi s ní denně, neznáš ji asi od narození..Možná za pár let budeš mluvit jinak a svoje dítě taky ven jen tak nepustíš. To, že chvíli to klapalo a teď to nejde nejspíš znamená, že na to ještě prostě nemá. Neunese tu zodpovědnost. Počkala bych. Pokud chodila do školky, tak v kolektivu se asi chovat umí, ale ne když nemá oporu v dospělých. Což je normální. Kdyby měla odklad, tak to třeba taky neřešíš, ale teď, že jde za chvíli do školy, tak najednou by měla být dospělejší, spolehlivější, zodpovědnější..
@andelka odklad už měla, co se týče jejího chování v kolektivu tak dle knížek by to mohlo být spíš tím, že nikdy neměla kontakt s dětmi nejdříve s dospělým (nejlépe matkou) za zády a pak až postupně sama. Možná se o své budu bát více, ale muž je stejného názoru jako já, jinak by samozřejmě nikam nemohla.
@andelka už jí bude 7. A nebojím se říct, že předtím než se mi malá narodila jsem si pár knížek přečetla, stejně tak jako sem předtím dělala cokoli jiného, je dobré znát teorii než přijde praxe. Múžeš se jimi řídit a nemusíš, ale když se nepoučíš z cizích chyb tak je něco špatně. Myslíš, že pediatři nestudovali než si jim donesla dítě? A navíc ji podletoho nvychovávám, jen když jsem si četla psychologii a vývoj tak u ní se tohle stalo nic víc. Prostě je to jen škoda, nemá na to, nic víc.
@xisett ale pokud jí sedm teprve bude až v průběhu školního roku,tak nemá odklad ne?
Jo,taky jsem četla knížky,a taky vím,že děti jedou kolikrát mimo ně. Mohla by taková být,i kdyby začleňování mezi děti probíhalo jinak. Nemá na to a má na to právo,pro většinu dětí by to bylo brzo a pro většinu rodičů taky.
@xisett určitě ne. Pokud na ní není spoleh, tak nic. Za ty nervy to nestojí. U nás takhle malé děti venku samotné nevidam, ani na dvoře,ani v obchodě..pokud s nimi není třeba starší sourozenec,že těch dětí je víc a těm starším je tak 9-10. My jsme chodili jako děti ven tak od první druhé třídy,ale většinou nás měl na povel starší sourozenec někoho z nás,a rodiče průběžně sledovali kde jsme a co děláme. A to bylo za komunistů, fakt jiná doba.
@xisett U vás je asi ten problém, že to nebylo postupně. A také se může cítit odstrkovaná, upoutává na sebe pozornost. Možná, jen můj nápad...
Moje děti si to také vyzkoušely -moc to chtěly- párkrát zůstat na hřišti déle samotné (já šla domů a dítě přišlo samo za chvíli za mnou). A pak bylo znovu období, kdy mě tam chtěly mít a za nic by venku nezůstaly samy, i když jsem tam občas byla jen do počtu a vůbec si mne vlastně nevšímaly. A pak zase třeba po roce přišel zlom a jsou zase samostatnější.
@andelka Je fakt, že u nás na malém městě asi nejsme standart. Tady okolo paneláků lítají děcka samotné od těch 4 let. Až se tomu trochu divím, ale jsem ráda, že to tu tak funguje 🙂 Ne všechny děti jsou venku samy samozřejmě, mnoho jich nechodí ven bez doprovodu ani do 8let, ale je jich dost.
@konidana je to rozdíl,nicméně neteře bydlí na vesnici,a nepustili je samotné ani na stranu zahrady která je k cestě do 7-8 let. Jen na stranu kde jsou zahrady a je tam dobře vidět z domu. Stejně tak nechodily samy do školy,že školy,taky do 8 let.
My jsme městský obvod s 60 tis.obyvateli a tady fakt ne. Pokud dítě je z města a je tam nějak vedené,zvyklé,tak na vesnici to nemusí zvládat,je to změna,rozdíl,neunese to,není zvyklé. Zvlášť pokud jezdí k tatovi na víkendy jenom.
@konidana přijde mi,že ta malá má taky období, jak jsi psala ty. Že chvíli to fungovalo,a pak to na ní začalo být moc,přestala plnit dohodnuté. Jako když u dítěte něco pretahnete, něco na co není připravené a ono po čase sklouzne níž zase. Chvilku to může fungovat,ale pak se to zhroutí.
@xisett ja si myslim, ze jste si touhle diskusi hodne nabehla, maminy jsou vic a vic uzkostlive, dlouha rodicovska tomu asi pomaha, ja bych se teda ridila tim, jak to citim ja a otec, ostatnim do toho nic neni navic kazde dite je jinak samostatne, ja treba deti k samostatnosti vedu a uz si mohou samy hrat na zahrade nebo na patre, ale mame sva pravidla. Dceri jsou 3, druhe 4 a pul
Podle mě záleží, jak je sociálně vyvinuté, s kým kamarádí, jak je samostatné. Dceru na zahradu a dvůr bez plotu pouštím samotnou něco před 3. rokem. Je naučená, že na cestu nesmí, pokud jde k sousedům, musí mi říct a když zavolám, musí se ozvat. K babičce to máme 5minut přes louku a potok a zatím jsem ji samotnou nepustila a má 4,5, ale chystám se, že babičce třeba zavolám že jde, aby ji u potoka počkala, kdyby náhodou chtěla spadnout nebo něco. Synovec má tenhle měsíc 6let a jezdí na kole s kamarády, kteří mají 9let a segra vždy řekne, za jak dlouho má být doma. Kamarádi umí poznat kolik je, tak to hlídají. Ale je to na každém, jak to cítí a jak se rozhodne, že je vhodný čas.
Já bych ráda, aby se syn v průběhu první třídy naučil sám chodit do školy a do hudebky. Je zodpovědný, opatrný, nacvičila jsem s ním základní sociální dovednosti, umí zatelefonovat, případně mu volám. Doma zvládne být sám v pohodě. Myslím si, že děti potřebují trochu samostatnosti, postupně, s ohledem na povahu dítěte. Babičky nemáme, oba chodíme do práce, potřebuji mít děti aspoň trochu samostatné. Doba mi dnes přijde naopak bezpečnější, bydlíme v místě, kde se většina lidí zná, jediný přechod lze obejít podchodem, ale stejně je bezpečný - dobře viditelný, automobily dávají přednost a často tam hlídkují policisté. Prostřední i nejmladší jsou zatím non-stop pod dozorem a starší, když jede delší trasu na kole, také za ním běhám. Ale myslím si, že dojít do školy, do obchodu, ... by dítě mělo umět samo, pokud je to relativně bezpečná trasa. Sama jsem chodila sama už ze školky!, když jsem chodila do první třídy, tak sama do školy, do hudebky a ještě jsem vodila sestru do školky a odpoledne ji vyzvedávala. A teda cestu do školy i hudebky jsem měla náročnější než mají naše děti. Maminka učí na vesnici a běžně tam děti od první třídy šlapou pár kilometrů po silnici do vedlejší dědiny do školy nebo samy jezdí autobusem... tak si občas říkám, jestli ty městské děti nejsou příliš skleníkové. Samozřejmě, taky se o děti budu bát a budu klidnější, když na ně uvidím - ale zároveň chci mít samostatné děti a to nebudou, pokud je nepustím ze své náruče.
Ven bych takto malou prostě nepustila a to je poslušná. Matka té holčičky to ví?
Vyrostla jsem taky na vesnici, srovnat se to s dnešní situací nejde. A stejně ani tak nás takto brzy nikdo nikdy nepustil. Řekla bych,že tak 10 let je teprve ideálnější věk. A to jsme pak opravdu běhali celé dny volně a jen se nahlašovali.......v 6 letech mi to prostě rozumné nepřijde 😖
@pavly ja jsem teda behala po navsi jeste ve skolkovem veku a moje deti taky urcitou svobodu maji a kvuli te jsme se zamerne odstehovali z Prahy, protoze tam by to bylo utrpeni pro vsechny deti bud zavrene nebo strezene na hristich a volny cas tak maximalne po krouzcich, ven bych je poustet nemohla. Tady co bydlime je to pohoda, zatim muzou samy jenom na tu zahradu, ale za dva roky si myslim, ze uz to pujde. I ta trileta uz umi rict jak se jmenuje, kde bydli a jakou zastavkou busu a vlaku se dostat domu, prechazeni silnice pilujeme, ja budu mit deti samostatne, protze sem si to tak zvolila a protoze je k tomu vedu. Kazde dite muze byt, pokud ho k tomu rodice povedou a budou mit duveru v nej a sve rodicovske schopnosti. Ksindlu je vsude totiz porad stejne, ze je zlocinu a nebezpeci vic se nam jenom zda tim jak starneme a vic to vnimame, ale dle statistik se to nijak zvlast nelisi od casu kdy jsme byly deti my...
Dítě je zatím na cestě, takže nevím, jak to bude, až bude mít 6-7 let.. ale.. pokud chodíte do práce, tak vaše děti nechodí samy ze školy do školy? Jak to děláte? Já v první třídě dojížděla do školy busem sama z vesnice do malého městečka (ráno mě mamka teda vodila na zastávku) a nepředpokládám, že mně pracovní doba dovolí dítě vyzvedávat ze školy (máme školu kousek od bytu).
@sarihy Ne, srovnavam pohyb ditete na vesbnici s pohybem ditete v malem meste, ktere je v podstate taky vesnici... Jinak co se tyce litani venku zase zalezi na rodicich, deti rodicu co sve deti rozvijeji a uci novym vecem se pri litani venku nauci mnohem vic nez na nejakych krouzcich, zakonitosti prirody, faunu, floru, leccos vyrobit. Moje 3 leta zna uz nejaky 30 druhu rostlin, vi, ktere bobule jsou jedovate a nema je trhat, ted se pro zmenu ucime stromy, takzek kdyz je venku vecne tam neco se segrou pripadne dalsimi detmi kuti, vyrabi kyticky, nebo cokoliv z jakehokoliv materialu, co nesmi uz zna. Neni litani venku a litani venku, nastesti tady v okoli mam podobne mamci s podobnymi detmi, takze moje deti se timto zpusobem doslova rozvijet budou. Ono bloumat po sidlisti je opravdu neco jineho nez litat v prirode, to se opravdu srovnavat neda a taky je neco jineho kdyz ma dite nejake zajmy a jeho zvedavost je rodici podporovana a kdyz tam proste je a nevi, nezna... Jinak ja na krouzky nikdy nechodila a jsem v zivote mnohem uspesnejsi nez moji vrstevnici co byly krouzkama doslova zahrnuti, takze ono i zalezi na tom vychovnem cili, jestli chci vychovavat ovecku jejimz nejvetsim cilem bude dostudovat, najit si praci, zalozit rodinu a umrit a nebo osobnost s vlastnim nazorem, samostatnou za vsech okolnosti, co se muze uzivit bud sama nebo zamestnanim nebo si najde jinou zivotni cestu... Ja budu radeji s detma ve svem volnem case neco pleskat doma nez je posilat na krouzky kterev tomhle veku proste nepotrebuji, az pujdou do skoly, tak je ceka akorat plavnai a jeden hudebni nastroj, to bohate staci. Na krouzky by pouze chodily pokud se rozhodneme pro vyuku doma, aby mely kolektiv, ale to lze resit i klasickym skolstvim plus rozsirovanim obzoru doma....
Sarihy a myslíte že v tom lese nečíhá nebezpečí ?Tady se pořád píše jak je dneska jiná doba, ale já si vzpomenu na dobu před 30
ti lety(a to jsem z malé vesničky), kdy jsem běhala s dětmi po vesnici a kolikrát nám šlo o život. Lezli jsme na staré půdy, do starých opuštěných domků,ve stozích slámy hloubili tunely, brodili se přes silný proud řeky, padali z kol, lítali po lese a padali ze stromů, lezli na starý skoro rozpadlý desetimetrový posed, který se ve větru hýbal tam a zpět, až jsme ho jednou našli vyvrácený na zemi.Lezli do ohrad ke kravám. V kukuřici, kde se zabydleli divočáci stavěli bunkry.I toho úchyláka co se obnažoval jsme na vesnici měli.
Ano, děti jsou a budou stále v nebezpečí, ale bezpečněji kdysi rozhodně nebylo, jediné co bylo, tak měně aut. Dokonce ani ty chodníky kolem silnice na vesnicích nebyly, což dneska jsou, přilby se nepoužívaly, mobily nebyly.Chce to vychovávat děti k samostatnosti, tím že je zavřu do 10 ti let doma nezabráním tomu, aby neprováděly lumpárny.
Takže dámy, vidím, že jsem docela nevinným dotazem vyvolala bouři. Naše názory vyplývají našich unikátních životních zkušeností, stejně tak naše rozhodování. Proto vychovávejte si děti dle svého nejlepšího svědomí a vědomí, já jen chtěla vědět, jestli jsem jediný magor. Nejsem. Jak už bylo řečeno, jsoumaminky úzkostlivé a "my". Stejně tak jsou děti živé a poslušné a je důležité k nim tak přistupovat. Děkuji za názory.
@akankeo @sarihy nerada se vmísím ještě do vaší diskuze, dle mého jsou krožky proto, že se rodič dětem z pracovních důvodů nemůže věnovat, pokud to je proto, že se jim věnovat nechce(jsou i tací) je špatné, ale stejně tak může s nimi jít ven a učit je např. poznávat kytičky nebo je prostě vypustit. Je to o možnostech. Sama si myslím, že kroužky mají svůj smysl až když o něj projeví zájem samo dítě, ne dřív. Sama jsem chodila do sboru, na klavír, do gymnastiky a basketu a až když jsem sama chtěla hrat volejbal, tak mi to zůstalo a hrála jsem dost vysoko z těch ostatních neumím skoro nic...nebavily mě a byla jsem k nim tlačená