Jsem naivní? Od kolika let byste pouštěli děti ven?
Abych osvětlila nadpis, zakládám si na tom, že moje nevlastní dcera (6 let) může jít ven a jen se ohlašovat kde a s kým je. Bydlíme na vesnici provoz aut je minimální a stejně nesmí na cestu. ALE když jí tohle všechno bylo dovoleno a pár víkendů to i fungovalo, tak pak u nás byla delší čas a měla jeden průšvih za druhým, neohlasíla se půl den, odjela se seousedkou a neřekla mi to....Vím, že dneska je spousta úzkostných maminek co dítě nepustí ani před barák, ale já si prostě svoje dětství pamatuju dobře a uchylaci byli vzdy jen se o nich v mediich tak nemluvilo...zkuste mi prosím říct na chození ven u dětí názor...od kdy by jste pouštěli a za jakých podmínek?
I já budu ráda, když moje děti budou moci běhat venku samotné, ale v 6 letech vidím, že syn na to nemá a ani naše okolí do nedovoluje. Jediné proč jsem reagovala na tuto diskuzi bylo, že mi přišlo z mého pohledu divné, že takovéto téma řešíš ty. Z mého pohledu je to rozhodnutí na rodičích.
@hojda tys mě nepochopila, není to otázka intelektu ale otázka možností... kdybys bydlela na vesnici, kde se všichni znají, auto tu projede tak 30 a možna tak 10x za den (na cestu nesmí) a jsou venku děti zhruba stejného věku, tak ji necháš na zahradě samotnou nebo zavřenou doma?
@xisett Já jsem to pochopila a sama tu píšu, že je to není otázkou mozku, stačí se podívat na to, co píšu výše. Tj. Ale každý má ty hranice někde jinde..... Někdo nechá dělat děti cokoliv a jiný zase ne, na tom nevidím nic špatného a s mozkem a rozumem to nemá nic společného. Jen mi přišlo divné, že něco takového by primálně měli řešit /rozhodovat rodiče a nevlastní rodič by se měl zařídit podle jejich přání, pokud se shodnou.
TAK TO UDĚLÁME TAKHLE: DISKUZE UKONČENA, DĚKUJI ZA NÁZORY.
@hojda ano, neni vesnice jako vesnice. Avsak pravidla maji platit nezavisle na tom, zda je dite ve meste ci na vesnici. To same se zaklady slusneho chovani, tj podekovat, pozdravit aj. Coz na vesnicich vidam, ve mestech ne.
@sarihy pretaceni bylo na ten mozek a rozum. Pojala jsi to globalne, ja psala na konkretni situaci, uplne zbytecne jsi to hodila do uplne jineho kontextu 🙂 tj odpoved i pro hojda. A ani tady v Pze nevidam venku jen cikanata behat.
Pokud dite neni rozumove vyspele, aby pochopilo jasne dana pravidla,tak samozrejme ze ho clovek nevypusti na vesnici ani ve meste bez dozoru. Hazite to do uplne jine dimenze jinak, takze se ani nedivim ze @xisett diskusi ukoncuje.
U nás na menším městě vídám děti venku samotné někdy už od 5let. Ale mě osobně to přijde velmi brzy. Nevím, jak to bude, až budou mé děti v tom věku, který uvedu, ale zatím si pocitově myslím, že ta hranice je 7-8let.. Prostě 2.-3.třída.
Ráda bych děti do první třídy osobně doprovázela. Manžel mi říkal, že jsem úzkostlivá (a vlastně má pravdu) a že on chodil s rodiči do první třídy jen první měsíc, ne li méně.. Ale on to měl asi 100m od domu.. Nevím. Jsem opravdu opatrná a jsem sama na sebe zvědavá. Někdy si syn hraje u naší bytovky na písku (syn má 3 roky) a nás dům má plot po celém obvodu a zavíratelná vrátka a když potřebuji odběhnout nahoru na wc někdy, což je na 2minuty asi, tak i tak jsem z toho HODNĚ nervózní, přestože vím, že z obou stran naší bytovky jsou sousedi v ostatních bytovkách a přátelé, co prostě k nám vidí.. Já jsem spíše pro opatrnost.
@gepe Já reaguji na to, že když někdo dítě hlídá, tak má nárok rozhodovat o všem místo rodiče. To přece není pravda, když dítě někomu svěřím, tak očekávám, že bude respektovat moje požadavky. Když dám dítě do školky a mám nějaký konkrétní požadavek (např. nechci aby ve školce dostal sladké, tak mě přece ve školce taky neodpálkují s tím, že teď se o dítě starají oni a oni si rozhodnou jak to bude.....).
moje švagrová vodí, nebo si nechává vodit 9 letou dceru do a ze školy, mají to 150m od domu, to mi přijde už mimo mísu, má ještě 11 letého bráchu....a v životě nebyli sami za plotem zahrady, ani nic koupit do krámu za rohem je nepustí....s kamarády ven nechodí, prý se dneska už ven, jak to bylo za nás, nechodí, nedokážu posoudit, ale tohle mi přijde už mooc, vozí je na kroužky, babička vyzvedává, žádná samostatnost se v nich nepěstuje 😲
@hojda bylo psano, ze se mala mame i spokojene chlubi. Kdo psal o nerespektu matky? Kdo psal, ze matka zakazala aby mala nesmela chodit u taty ven sama?
A mezi nami, nechapu jak muzes davat na stejnou uroven tatu s nevlastni mamou, se skolkou. Diametralni rozdil a davas mi do ust neco, co jsem ani zbla nenapsala.
@mandre no a pak se bude divit, ze je ma bud porad doma, anebo uplny opak.
@gepe Reaguji na ty pravidla o který jsi psala a na zakladatelčina slova, kdy psala, že když dítě hlídá, tak o takových věcech rozhoduje. Prostě to jestli bude 6-leté dítě běhat samo venku je rozhodně v kompetenci rodičů a ne toho, kdo dítě momentálně hlídá. Nepíšu, že nerespektují matku, píšu o tom, kdo má v této věci rozhodovat. Nesouhlasím s tvrzením, že když někdo dítě hlídá, tak o takové věci může sám rozhodnout.
@gepe Sama jsem rozvedená, sice mám ofiko starší dceru ve své péči, ale k tátovi pochopitelně jezdí podstatně častěji, než máme oficiálně v rozsudku. Setkává se tam s jeho přítelkyní - nevidím v tom problém. Ale pokud by jeho přítelkyně chtěla rozhodovat o tom, jak dlouho a kde se bude moje dcera sama pohybovat, tak v tom už bych problém viděla, to je věc moje a exmanželova (a my se naštěstí nemáme problém na čemkoli dohodnout). Já i exmanžel považujeme za samozřejmé, že dcera je naše, a naši současní partneři tak v tomto směru musí akceptovat naše požadavky/výchovné metody. Zodpovědnost za ni neseme my, nikdo jiný.
V případě zakladatelky předpokládám, že s tím souhlasila i matka té holčičky, pak nevidím problém v tom, jak to mají nastaveno. Já taky patřím spíš k těm méně úzkostlivým.
@somalicats Rozumim co pises, domnivam se, ze otec s tim souhlasi i to @xisett psala. Beru to tak, ze jsou domluveni rodice a dle toho i jedna tazatelka na zaklade domluvy s partnerem - tatou male 🙂
@hojda pravidla - kdy se ma hlasit, kam jeste muze a kam uz ne. Otec tedy neni rodic, kdyz uz neni s matkou ditete? Kdyz das dite na hlidani v rodine, reknes co ano a co ne, avsak ruku na srdce nejsi a neohlidas. Vseobecne kdyz dite nebude poslouchat pravidla, ktera znas Ty i dite, tak napr u @xksett snad maji pochvalit a rict, jooo jsi hodna ze tu novou zlou pani od taty neposlouchas. Deti uz v tom veku 6-7 kolikrat vi co je spatne a co dobre, maji nest uz urcitou miru odpovednosti a samostatnosti. Kdyz si rozbije cilene hracku, musi proste napr prijmout holy fakt, ze novou nedostane, aj. Od toho jsou napr ty pravidla, treba i ohl litani venku. Tot muj nazor.
No nic, taky tady koncim, protoze asi pisu jak deb*l a neni psane nejen chapano, ale i vytrhavano z kontextu.
@gepe Ano, otec je rodič, ale pak nechápu proč to řeší zakladetelka na diskuzi tady? Má to rozhodnout otec a matkou nejlépe dohromady, pokud je to možné. Zakladatelka píše, že to chvilku fungovalo a pak jeden průšvich za druhým? Popravdě, mně by stačil jeden max. dva incidenty, abych z toho vyvodila, že dítě na to nemá a tady několik takových incidentů a stále ještě pochybovaje, jestli jí pouštět nebo ne. Nedovedu si představit, že když se pak maminka dozví, že malá udělala takové průšvihy, tak nadále souhlasí s tím, aby chodila sama ven.
Neohlídám, to je pravda, ale pokud by někdo nerespektoval něco tak zásadního, jako je volný pohyb malého dítě bez dozoru, když si to nepřeji, tak je snad jasné, že podruhé už tam dítě nedám.....Nemám na mysli drobnosti, to ať si každý udělá sám, jak mu vyhovuje a je to I ku prospěchu dítěte, aby si zvyklo, že jinde to může fungovat jinak, ale tohle dost zásadní věc a o té nemůže rozhodovat, někdo kdo dítě hlídá.
@hojda ona to nerozhodla sama, ale i s muzem-otcem! To tady skoro vsechny stale opomijite a z ni delate pomalu nesvepravnou zlou macechu co sama rozhoduje. Nikdo nepsal, ze si to matka ditete nepreje!. Nikdo taky nepsal, ze vseobecne kdyz hlidac! porusi dohodnuta pravidla ze se z toho nevyvodi dusledek. Pisu hlidac cilene, protoze zjevne mimo matky nikdo jiny nema vztah k diteti a ani otec cokoliv rozhodnout nemuze evidentne. Proste fakt uz nevim co dal dodat, kdyz se to staci stale nekam jinym mimo tuhle diskusi, konkretni tema viz tazatrlka.
Ps: manzel az bude hlidat malou, tak mu reknu at moc neslinta, nesteka a nekouse, hlavne nic nerozhoduje. Protoze neni matka.
@gepe Asi jsi to špatně pochopila. Zasekla jsi se na tom, že tvrdím, že rozhodla že bude chodit ven sama bez vědomí matky. To netvrdím. Já se stale bavím o tomto výroku:
xisett @hojda pokud mi je rodičem svěřena tak se o ni starám taky jak já uznám za vhodné oběma směry i přísností i volností protože za ni ručím já a ne nepřítomný rodič nemyslíš?
Tj. že je tvrzeno, že pokud se o malou stará, tak si může vše rozhodovat sama a nepřítomný rodič má smůlu a nezáleži na tom, co si on přeje.
Stejně jsi asi špatně pochopila ten můj příklad s 8 letým chlapečkem u nás. Ta nevlastní matka ho tam doveze a nechá ho tam samotného! Není to tak, že by se pohyboval někde v okolí domu a když by chtěl, tak si může kdykoliv domů dojít, prostě ho ráno odveze na hřiště na sídlišti a jede domů se svým ročním dítětem. Kluk kdyby chtěl jít domů sám, tak musí jít po silnici. Když je ošklivě, tak ho vrazí do knihovny......
Nás mamka taky pouštěla relativně brzo, ale vždy jsme museli být tam, kde na nás z okna viděla a uslyšeli jsme ji, když volala na oběd. Pak jsme šli opět ven a vrátili jsme se se západem. Takže za barákem, před barákem, určitou samostatnost a svobodu to skýtalo, ale i hranice.
@hojda to se vyjadruju tak hloupe, ze me povazujes za cloveka co nechape ani psany text? 😕 nezasekla jsem se na tom, co uvadis, kdyztak si to znovu precti.
1. ano, ji a jejimu manzelovi je sverena vzdy na urcitou dobu, neni to hlidani. V jinem prispevku uvadi, ze s muzem maji stejny nazor na pousteni male ven. A ano ruci za to dite stejne jako otec ditete, proto ma taky mala utrum, jelikoz porusila nekolikrat dohodnuta pravidla. Rodic tam pritomny je, a to stale opomijeny otec holcicky.
2. S tim 8mi letym klukem jsem to pochopila, ze ho odlozi a odejde. Proto jsem take napsala, ze bych radsi brala @xisett jako nevlastni mamu a ne tuhle odkladatelku.
@sarriku taky jsme to tak meli, kdyz jsme byli mladsi, jako starsi uz okruh a hranice dal. Ale kdyz se neposlechlo, ta holt nase smula 😅
tak já budu asi největší magor, ale nevědět pul dne, kde je moje sestiletá dcera, tak volám policii 🙂, jinak pouštím ven samotnou před barák od čtyř let, bydlíme ve městě, ale ne na sidlišti, i když je to u velké silnice, dcera je vycvičená, že se o ní v tomto ohledu nebojím, nicméně, když je venku, mam vždy otevřené dveře a co 10 min, na ni mrknu nebo zavolám, je tam sama, žádné jiné děti v okolí nejsou, takže jí mám stále pod kontrolou...a v tom si myslím, že je rozdíl....dítě ven samo ano, ale vy musíte vědět kde je

@xisett To nejsou narážky na tmavší, reaguji na to, že rodič který má rozum a mozek pošle děti samotné ven, což v praxi nějak nefunguje. A vylézt na strom se naučí jen, když bude sám venku? Jsou i jiné možnosti, jak male dítě může okusit takové dobrodružství a samotné ven, půjde až na to bude opravdu zralé.