icon

Jsou dovednosti dítěte pro školku dostačující? Poradíme!

hasara33
25. únor 2023

Ahoj holky, malá má nastupovat do školky a asi jako každá prvomatka jsem i já docela nervózní, jak to bude zvládat. Do školky se těší, je velmi kontaktní vůči ostatním dětem a vyhledává jejich společnost. Nestydí se ani dospělých. Z toho tedy strach nemám, ale spíš mám strach ohledně jejích dovedností, protože 100% samostatná prostě není. Dokáže si sama dojít na nočník (na záchod zatím nechce), ale dělá jí stále problém utřít se po vykonání potřeby a nandat si zpět kalhoty, věčně zapomíná, že má i kalhotky. 🤦🏼‍♀️😅 Neumí se zcela sama obléct, potřebuje stále pomoct. Mluví obstojně, řekne si, co chce a nechce, umí pozdravit poděkovat, poprosit, umí se představit a říct kolik má roků, sama si umyje ruce a vyčistí zuby, sama se vysmrká, nají se také sama víceméně jenomže jídlo je jedna velká kapitola, je příšerně vybíravá a to mi dělá největší starost nicméně zatím bude chodit jen na 4 hodiny, takže i kdyby nic nesnědla, tak 4 hodiny to zvládne. Umí počítat do 10 a pozná všechny barvy. Mám trochu strach abych pak denně od učitelek neposlouchala, že mám nesamostatné a zaostalé dítě. 🤷‍♀️ Školka, do které jdeme bere děti od 2,5 a má jednu smíšenou třídu o 20ti dětech, takže si říkám, že tam snad musí být zvyklé i na méně samostatné děti než je to moje. 🤔 Co myslíte vy? Jsou její dovednosti na školku dostačující?

Strana
z2
hasara33
autor
27. únor 2023

@missiinka děkuji 😊

gabu6
27. únor 2023

@hasara33 aaaaha to je pak jiné. Tak jen na to paní učitelky upozornit , že se často stává , že se ze záchodu zapomene obléct .. a pokud je jinak šikovná tak je všechno v pořádku 🙂 .
V kolektivu dítě funguje zase jinak než doma.

janule0123
1. bře 2023

@hasara33 zbytečně plašíš.. požadavky u nás ve skolce .. sama se oblect, obout, najist, zajít na wc, říct jak se jmenuje, sdělit své pocity a potřeby, jméno, příjmení, kde bydlí, stát na jedné noze 😂 zpětně to beru spis jako doporučení co by měla umět … malá má opožděný vývoj řeči, takže v době nástupu do školky měla sice slavnostně označení pro sebe - jméno by si z toho nepoznala, příjmení už vůbec ..: umela si říct ze chce na wc, oblict se sama.: utře se taky sama, ale podle toho to taky vypadá (pani učitelka pomůže), naji se sama, ale ze by se sama nachystala třeba na procházku, to fakt nehrozí.: umí, snaží se..: ale aby se chystala na procházku už tak 30 minut předem aby to stihla 😂 měla jsem stres aby me ji nevrátili kvůli mluvení .: ale paní učitelka mavla rukou, ze pokud si umí říct nějakým způsobem ze chce na wc, tak je to dostačující komunikace 😂jinak jsme teda vyplnovali adaptacni dotazník… kde je dost věci zajimalo, ale nebylo to myšleno jako test toho co umí, ale ať ví co umí a v jakým rozsahu, případně jak ji oslovujeme, co má rada, nemá rada, jaké aktivity má nejraději,, co ji neji.. jestli příbor nebo vidličku.Jo a se zubama buď v klidu.. ty už se tam necisti, hygiena ze to označila jako nežádoucí 😂

Strana
z2