icon

Jsou některé školky otevřené od 6 hodin ráno?

jana5382
21. led 2026

Zdravím maminky, jak to je ve školce, když oba rodiče musí být na 6,00 ráno v práci? Jsou někde školky kdy je možné aby dítě šlo také na 6 do školky?

Strana
z2
nelly_strokova
21. led 2026

@jana5382 Asi zaleží přímo na školce a na domluvě. U nás je třeba školka od 6, takže teoreticky možné to je, když se domluvíš s učitelkami, že si třeba dítě sama převlékne a pomůže ti, abys tam dítě jen dala a hned šla. Je to asi jak kde a hlavně je to o ochotě.

jana_zofie
21. led 2026

Jak kdy jak kde, casto ne. Ale zamestnavatel by ti mel.umoznit zmenu pracovni doby.

miryp
21. led 2026

Školku pracovní doba rodičů nezajímá, rodiče si musí přizpůsobit pracovní dobu / úvazek tak, aby mohli vodit a vyzvedávat dítě v otevíracích hodinách, popř. zajistit jinou osobu, která to bude dělat za ně. U nás žádná školka neotevírá před 6:30 hod, soukromá dokonce otevírá ještě později.

1pomnenka
21. led 2026

U nás školka od 7h, ale v 7:15 tam ještě nikdo není. Zavírá se v 16h. Nikoho to nezajímá, že chvátáš do práce. O letních prázdninách otevřeno 1. a poslední týden a dej si děti, kam chceš.

zuzkasim
21. led 2026

Rodič může požádat o úpravu pracovní doby kvůli malému dítěti. Pokud tomu nebrání provoz zaměstnání, je zaměstnavatel povinen vyhovět. Z okolí vím, že třeba kamarádce ráno děti do školky vypravoval dědeček, který jel ráno přes celé město, aby byl u vnoučat v době, kdy rodiče odchází do práce... Obdivovala jsem ho. Obvykle si jeden z rodičů pracovní dobu přizpůsobí.

jana5382
autor
21. led 2026

No já dělám zdr sestru, takže na mě stojí od 6,00 denní směna, takže u mě bude úprava nemožná.

jana_zofie
21. led 2026
@jana5382

No já dělám zdr sestru, takže na mě stojí od 6,00 denní směna, takže u mě bude úprava nemožná.

@jana5382 jsem si rikala, ze to tak asi bude. Asi zalezi i na velikosti oddeleni a moznosti prekopnout smeny tak, aby jedna byla o hodinu "posunuta" a to jako cele.kolecko noc/den. Ale chapu, tohle neni uplne jednoduche. Co chlap?

konidana
21. led 2026
@jana5382

@jana5382 u nas je skolka 6-17h ale to stejne neresi, ze musis byt na 6.h v praci. Asi se neumis teleportovat😉
Budes muset najit nekoho, kdo dite odvede.

zmrzlinka
21. led 2026

Jeden z rodičů si musí najít práci kde bude začínat později ,aby mohl dítě odvést.A taky s takovou pracovní dobou ,aby mohl dítě vyzvednout 🤣🤣🤣

jana5382
autor
21. led 2026

Já jsem na denní směně jako sestra sama, takže tam jakoby nemůže nikdo být místo mě. Nemá mě kdo zastoupit. A noční odchází o půl 7. Manžel dělá na směny a ve fabrice, kde jsou všechny pozice taky na 6 ráno.

andelka
21. led 2026

No nevím jak by to šlo. Jedině nemocniční školka, pokud někde existuje. Jinak těžko. U nás MŠ otevírají v 6. Jeden čas, když jsem byla na děti sama, měla jsem posunutou směnu 6:30-14:45 a stíhala jsem to. V 6 mladší v MŠ, 6:10 starší v družině a já 6:25 na pracovišti. Bylo to naštěstí jen 4 dny během 14 dnů. Ostatní normálně na 7:45 a 8h ( střídavě směny ranní odpolední po týdnu). Později jsme s manželem měli protisměny, protože to jinak nešlo. Nebo jeden týden oba ranní, ale já posunutou a druhý týden protisměny.
Popravdě ideální je to teď, on 6-14:30 a já 8-13/14. Stíháme všechno a odpoledne jsme všichni doma. Navíc nejmladší je ve školce, která funguje 7-15.

andelka
21. led 2026

Tak jakou mate pracovní dobu a jaká je otevírací doba MŠ víte dlouho. To není žádné překvapení přece.
Moje mamka třeba dávala brzo ráno bráchu k sousedce a ta ho pak odvedla se svým dítětem do školy.

andelka
21. led 2026
@zuzkasim

Rodič může požádat o úpravu pracovní doby kvůli malému dítěti. Pokud tomu nebrání provoz zaměstnání, je zaměstnavatel povinen vyhovět. Z okolí vím, že třeba kamarádce ráno děti do školky vypravoval dědeček, který jel ráno přes celé město, aby byl u vnoučat v době, kdy rodiče odchází do práce... Obdivovala jsem ho. Obvykle si jeden z rodičů pracovní dobu přizpůsobí.

@zuzkasim Jj, já jsem zadala. Prostě buď mi to posunou, nebo budou hledat a zaučovat někoho nového. Ale měla jsem štěstí, z organizačních důvodů se takových úprav moc dělat nedalo, kvůli směnnému provozu.

zuzkasim
21. led 2026
@jana5382

Já jsem na denní směně jako sestra sama, takže tam jakoby nemůže nikdo být místo mě. Nemá mě kdo zastoupit. A noční odchází o půl 7. Manžel dělá na směny a ve fabrice, kde jsou všechny pozice taky na 6 ráno.

@jana5382 Tak zrovna ve fabrice posunutí směny asi domluvit jde, ne? Už jste zkoušeli žádat? Tam to nestojí na jednom člověku a ve většině provozů se domluvit jde, aspoň co mám zkušenost já. Zkrátka než vám děti trochu dorostou, je to složitější.

evaviki
21. led 2026

Sousedka, kamaradka, rodina, chuva. Proste nekdo, kdo by odvadel dite rano. Pokud zamestnavatel nema skolku a neposune ti pracovni dobu z provoznich duvodu, tak asi jen zmenit praci. Jak je to pravne (zda musi/nemusi), to netusim

petlep
21. led 2026
@jana5382

@jana5382 školka nemá povinnost se Vám přizpůsobit.. budete muset hledat jinou školku nebo jiné reseni

drep
21. led 2026

Já bych popravdě hledala jiný oddělení, tohle je čas jak z doby marie terezie. U nás klinice se sestry střídaj 6:30, na mé bývalé dokonce na sedmou

zmrzlinka
22. led 2026
@drep

Já bych popravdě hledala jiný oddělení, tohle je čas jak z doby marie terezie. U nás klinice se sestry střídaj 6:30, na mé bývalé dokonce na sedmou

@drep otázka je.... jestli dělá 12 - hodinové směny a chlap bude mít odpolední ve fabrice kdo vyzvedne dítě 😃

krisstina93
22. led 2026

U nás je školka od půl 7, dřív to nejde, učitelka tam nebude o hodinu dřív a navíc je školka do toho casu zakódovaná, takže by tam ani nikdo nemohl. Asi sem ani nevidela školku, kde by meli dřív jak od 6. Holt si zkrátit úvazek nebo jít jinam no, ja ve zdravotnictví dělala od 7.

lucieevita
22. led 2026

U nás školka od 7 do 17 h, vyzvedávám okolo 15:30. Jeden den je tam do 16 h a čeká na mě jako poslední 🫣 nevím, jak to dělají ostatní rodiče. Už školka od 6 h mi přijde jako prakticky nemožný úkol.

petramana
22. led 2026

u nas skolka od 6 - 16, vedle zš druzina taky od 6 a taky do 16

elesse
22. led 2026

Od sesti je otevrena malkoktera skolka, navic jedtli zacinas v sest, musis byt ve skolce jeste driv. A nechci stourat, ale pro dite to bude dost narocne, vstavat v pet a jit domu nejdriv po spani

dendy88
22. led 2026

@jana5382 my máme školku od šesti do půl pátý . Nevím jak často to rodiče využívají, mi naštěstí tak brzy nemusíme. Ale stejnak by to neřešilo situaci, když máte být v šest v práci 🤷.

jana5382
autor
22. led 2026

No to by se dělo maximálně třeba 4x do měsíce, kdy bych musela na denní a manžel měl ranní. Jinak půjdu na půl úvazek, takže ve volné dny bych ho buď nechávala doma, nebo bych ho vodila normálně. A samozřejmě je mi ho také líto, kdyby musel tak brzo vstávat, kór když je spavec. Bohužel jedna babička nefunguje a druhá která by fungovala, tak musí taky na 6 do práce. Je to na prd

mary.jane
22. led 2026

Tak u nas ve meste vsechny skolky (je jich tu 5) maji od 5:30. Ale je pravda, ze jsme dost "prumyslove" mesto, takze se tady asi pocita s tim, ze vetsina rodicu dela ve fabrikach od 6...

zuzkasim
23. led 2026
@jana5382

No to by se dělo maximálně třeba 4x do měsíce, kdy bych musela na denní a manžel měl ranní. Jinak půjdu na půl úvazek, takže ve volné dny bych ho buď nechávala doma, nebo bych ho vodila normálně. A samozřejmě je mi ho také líto, kdyby musel tak brzo vstávat, kór když je spavec. Bohužel jedna babička nefunguje a druhá která by fungovala, tak musí taky na 6 do práce. Je to na prd

@jana5382 Znovu píšu, že si myslím, že je možnost, aby 4x do měsíce měl manžel posunutou směnu v práci. Můj manžel pracoval ve fabrikách celý život a všude byla možnost toto domluvit.

petrasipkova1
23. led 2026

Pokud je to 4x za měsíc, tak by snad šlo domluvit i střídání na 7. hodinu ? Zkusila jsi to komunikovat v práci ?

jana5382
autor
23. led 2026
@petrasipkova1

Pokud je to 4x za měsíc, tak by snad šlo domluvit i střídání na 7. hodinu ? Zkusila jsi to komunikovat v práci ?

@petrasipkova1 já určitě nee, nemůžu chtít po noční směně, která je tam 12 hodin aby kvůli mě byla dýl. Bude to muset nějak pořešit manžel

aselluska
25. led 2026

Já dělám od 7 ale i tak se musím během pár desítek minut dostat na kraj Prahy. Je to 35 km a stíhat to prostě nejde. Dělám ve výrobě ve fabrice a prostě když přijdu, tak přijdu. Jsem za to hrozně vděčná, protože tohle moc firem nemá. Sice o to dýl tam odpoledne jsem, ale školku stále stíhám a s provozem stejně nic neudělám

ceramidy
26. led 2026

@jana5382 u nas ve skolce maji od 6 hodin ,ale pokud mate byt v praci na 6 tezko VAm dite vezmou drive.U nas ve skolce se na to ptalo par rodicu,mame tu fabriky kde delaji od 6 a musi prebrat smenu v 5.45 ,za muze dite prijit drive nelze bohuzel.Zase vyhoda skolkyu nas je,ze si muze rodic priplatit a nechat dite ve skolce misto do 17 az do 18 h..Ale to uz je mimo tema 🙂

Strana
z2