Co oblíkáte dětem na cestu do školky a v čem tam jsou?

petunye
24. čer 2016

Ahoj,dcera jde v zari do skolky.Seznam veci do skolky mam,to neresim.Ale jde mi o to,co oblikate detem na cestu do skolky a v cem tam pak jsou?Treba obliknete holce rano rifliky a jak prijde do skolky tak se prevlece treba do leginek?a halenka co vni prisla zustane nebo prevlikate taky nejakou obycejnejsi,kterou muze umazat? A puncochy davate v zime? Jo a jeste kdyz jdou ven,tak jde v tech leginkach co ma na sobe ve skolce nebo v tom v cem prisla do skolky?A jeste dodatecny dotaz.Po curani se sama utre,to je jasny,ale po kadeni to by nekdy skoncilo vselijak.Musi se ve skolce umet sama utrit i po kadeni?dekuji.

achjonetusim
24. čer 2016

To je asi školka od školky, někde se možná převlíká? S hygienou určitě pomáhají paní učitelky. Já oblíkám tak jak bude celej den, takže spodní vrstvy nic umělýho jen bavlnu, a vrstvim podle sezóny. Rifle málokdy právě kvůli pohodlí, hodně střídám legínky - na zimu má thermo. Když má sukni beztak dávám legíny a ne punčocháče, legínky jí nikde neškrtí a taky mám jistotu že netahá rozkrok někde u kolen jak se to u punčocháčů stává. Boty dávám sportovní na hřiště, žádný kozačky nebo sněhule na parádu, v létě zas kupuju sandálky tak aby měly zavřenou špičku aby si někde při běhu neukopla palec. Bundu zas takovou aby byla pod zadek, aby jí netáhlo na záda. Chodí ven na hřiště/zahradu dopo na hodinu a odpo na dvě hodiny.

blahova_andrea
24. čer 2016

@petunye ahoj, já to vezmu od konce. umět utřít se nemusí, stačí, když paní učitelce řekne, že jde a že bude volat o pomoc. ony jsou zvyklé, dětem pomáhat. no ale zase je to možná jak kde. co se týká oblečení, tak dost záleží na tom kde bydlíte, jak daleko do školky chodíte či jezdíte...my jsme třeba na maloměstě a máme školku na druhé straně ulice. takže syn jde ráno celý v tom, v čem pak jde i se školkou ven. ve školce pak převleče za tepláky, v zimě sundá kalhoty a nechá punčochy. domů jde pak opět v tom samém, klidně špinavém, jdeme kousek, buď pak zůstaneme na zahradě nebo se stavíme na hřišti, stejně by se ušpinil. prostě to neřeším. když pak někam jdeme nebo mají focení apod. tak beru jedno lepší oblečení sebou, ale to nebylo moc často. no kluci jsou v tomto jednodušší. prostě tepláky a tričko. u holčičky mě toho pak taky čeká víc. šatičky, sukýnky, legínky...se ani moc netěším 😀 určitě nebude ven chodit v tom, co má ve třídě. musí mít na převlečení. je na tobě, zda si vystačíš s tím, v čem přišla a zase v tom odejde jako my nebo zda bude do školky a ze školky chodit v něčem lepším (třeba ve větším městě, větší dálku mhd apod.) a na venkovní pobyt se školkou jí necháš ve skříňce další "lítačkové" oblečení.

betelgeuzz
24. čer 2016

Holky chodí do školky v tom, v čem budou. v zimě legíny a na to třeba softshellky, oteplováky, to jen vyslečou a legíny si nechají. na zahradu mají jiné oblečení, to se převlíkají a tohle oblečení tam necháváme, jen vezmem občas na vyprání.

konidana
24. čer 2016

Také jsem děti na cestu nepřevlíkala, stačilo mi ranní oblíkání:D (zabralo stejnou dobu jako celá cesta do školky) Holka třeba měla v zimě ve školce sukýnku, kterou navlíkla na legíny po sundání kombinézy. Jaro a podzim se mi osvědčily také legíny a 2. venkovní vrsva - stačily slabé šusťáky navrch.

dana3262
24. čer 2016

@petunye já dávám ráno to, v čem bude uvnitř ve školce (máme ji v podstatě v ulici), takže tepláky triko. Pak jim beru věci na ven, tzn jen tepláky nebo kratasy nebo zateplene kalhoty. Venku se umazou, tak ať jsou ve školce pak v čistém a ne od bahna.
Pak tam mají náhradní oblečení (triko, tepláky, ponožky, slipy) pro případ nehody. No a to je vše.
Když ty vnitřní tepláky nemám špinavý, tak jim je tam nechám do druhého dne. To jim pak doma obléci čistě věci na ven a dovolím, aby v nich zůstali dopoledne ve školce a při návratu z venku si prevlekli za ty domácí, to už mají ty venkovní špinavé.
Utirat se nemusí. Stačí poprosit učitelku.

petrajurinova
24. čer 2016

@petunye my letos se školkou už končíme, ale to snad odpovědi na tvůj dotaz nebrání.
Máme (měli jsme) tyhle zvyklosti:
ráno si malá bere tričko, ve kterém je celý den (pokud ho neumaže, pro případ nehody má ve školce v přihrádce náhradní - stejně jako náhradní kalhotky a ponožky pro případ potřeby).
V kalhotách nebo sukni ve kterých do školky přijde a odpoledne odchází nezůstává. Do třídy má sukýnku do gumy, punčocháče nosí přes topnou sezónu a v tom případě, pokud v nich přijde zůstává v nich.
Na zahradu nebo procházky u nás děti musí mít tepláky (kalhoty nebo kraťasy) na převlečení - nesmí být ve třídě ve stejných věcech co na zahradě (pískovišti).
Na hygienu - utírání zadečku, umývání rukou, česání po spaní a pod. učitelky dohlížejí a v případě, že dítě neumí samo, tak pomáhají. Stejně tak pomáhají nejmenším dětem u jídla třeba s nakrájením masa, při převlékání a přezouvání a vůbec při všech činnostech, u kterých děti potřebují s věkem nabrat cvik a sebejistotu.

lv
24. čer 2016

úplně stejné u nás, pro obě dcerky jako
@petrajurinova
(Ještě tam mají holinky a pláštěnky, takže je nutno mít je dvojmo, mimo zimy, samozřejmě)

mandala
24. čer 2016

Vtírnu se otázkou - jak řešíte u kluků v zimě ? Holkám jsem dávala legínky, nebo punčošky, do třídy oblékla sukni, ven měly oteplováky, ale nevím, jak řešit u syna, přijde mě hloupé poslat v punčochách do třídy, nebo jste punčochy nedávali vůbec a nosili pouze oteplené kalhoty ?

vkaskounova
24. čer 2016

@mandala Ahoj, odpovidam jako ucitelka z MS, me osobne ani u nas ve skolce, rozhodne nevadi puncochace, jsem za ne i rada, nektere deti travi v Ms vic casu nez doma, tak at maji pohodli...

irinka
24. čer 2016

@mandala Já mám v plánu normálně nechat punčocháče a triko s dlouhým nebo krátkým rukávem, myslím, že to takhle dělá dost mamin 🙂

heduska82
24. čer 2016

Jde do skolky v tom, co ma pak ve tride. Pokud uz je chladno, ve skolce svlikne teplaky nebo sustky a zustane jen v puncochakach. Ma tam jedno komplet obleceni a jedny teplaky na ven, kdyz uz chodi jen v ponozkach.

bervidova
24. čer 2016

@mandala dokud to jde, tak dávám do třídy tepláky, když je zima, tak má punčocháče. Sice to není úplná estetická hitparáda, ale triko mu zastrčím, nelezou mu ven záda,pak si na to na cestu domů nebo ven natáhne další vrstvu.

mandala
24. čer 2016

@vkaskounova
@irinka
@heduska82
@bervidova Děkuji, vidím, že odpoved je jednoznačná, tak jsem zase o něco chytřejší 😉

lv
24. čer 2016

Většinou to tak dělají rodiče,ovsem i náročné rodiče tam vidím, co dítě dovedou v super jeansech, košilích, nastrojené a komplet převlékají. Ja jsem na to líná.

zmrzlinka
24. čer 2016

@mandala nas malej chodi v punčocháčich.Dnes koupis ruzne s autama nebo jiny vzor a nevypadá to tak desne 😃

drzticka81
24. čer 2016

ja mam syna, bydlime ve meste, takze rano oblecu-v zime ma puncochy na to rifle, ve skolce se prevlece z rifli a da teplaky do tridy (puncochy nechavam, bo by si je neumel sam oblect), kdyz jdou ven, ma obleceni v pytliku na ven(jine teplaky, oteplovaky, kalhoty do vody), ted v lete ma do tridy kratasy, na ven jine kratasy 🙂)))

terka_85
24. čer 2016

@mandala
Synkovi dávám místo punčocháčů tzv. spodky (viz foto)
http://www2.hm.com/cs_cz/productpage.0314374001...

majatob
24. čer 2016

moje děti chodí ráno v tom, v čem budou ve školce, na zahradu se převlékají. Takže podzim+jaro holčička legíny + šaty nebo tričko a sukně (odmítá chodit v kalhotech), kluk v teplákách + tričku. Podle potřeby přidávám mikiny nebo svetry a bundy. V létě je to pohoda, šaty holka, kraťasy a tričko kluk 😀 V zimě holčička i kluk stejně jako na podzim, ale přes legíny/tepláky (bez punčoch) ještě zateplené šusťáky.

majatob
24. čer 2016

jo a chodí v normálním oblečení, nerozlišuju školkové a městské. Ani jeden není vyloženě čuník, dcera je velmi čistotná, kluk se občas něčím umaže, tak přehodíme tričko za náhradní ze skříňky a hotovo 🙂

dana3262
24. čer 2016

@mandala já dávám klukům normálně tenký tepláky do třídy a když jdou ven, tak se prevleknou do softshellovych kalhot. Jsou mírně vyteplene, ale moje zkušenost je, že jak pořád běhají je jim stále vedro. Jednou jsem šla kolem školky, děti na zahradě a všechny měly teplé bundy a naši kluci jen tenké softshell vesticky. Když jsem syna zavolala, aby se mi ukázal, byl celý teplý.
Když je opravdu ten sníh, což je tak 2-3x za rok, tak jim dávám oteplovacky, které si natáhnou na tepláky, co mají ve školce na sobě uvnitř.

zuhur
24. čer 2016

@mandala já jsem dávala synovi na zimu "punčocháče" bez ťapek, takže vlastně něco jako legíny. Bylo to pro něj pohodlnější a v případě promočení vyměnil jen ponožky.

andelka
24. čer 2016

@mandala mám dva skolkove kluky a v zimě nosí do školky tepláky,na ven podvlikacky leginy a softshelky nebo podšité kalhoty zimní. Punčocháče by si neumeli obléct a starší 5 lety je už letos i odmítal. A mít do školky punčocháče a tepláky by bylo moc.
Do školky chodí v tom co pak mají ve třídě,my bydlíme kousíček.

mandala
24. čer 2016

@terka_85 Tak ty jsou dobrý, jsem ani nevěděla, že něco takového prodávají 😉

krystalka
24. čer 2016

@petunye - tak syn měl ve školce v poličce oblečení do třídy a oblečení na ven (když šli na zahradu nebo na procházku)....takže ráno přišel třeba v džínách, převlékl se do tepláčků, tričko si nechával to, ve kterém přišel (v poličce měli náhradní sadu oblečení, kdyby se polili, počůrali apod...), když šli ven, tak si vzal tepláky nebo zateplené šusťáky, co tam měl určené na ven....to jsme podle ročního období přizpůsobovali.....punčocháče nenosil vůbec, ty jsme nevedli, nosil teplé podkolenky a kalhoty podšité fleecem (nebo silné šusťáky s fleecem)....

krystalka
24. čer 2016

@mandala - punčocháče syn prakticky nenosil vůbec, nosil teplé podkolenky a přes to zateplené kalhoty, nebo zateplené šusťáky....

terka_85
25. čer 2016

@mandala Já taky ne, objevila jsem to na nějaké diskuzi 🙂 Většinou je kupuji v H&M 🙂

korin
25. čer 2016

U nás je ve školkovém řádu uvedeno, že "samostatné punčocháče jsou nehygienické a neestetické". Děti je ve třídě mít nemají (třeba by to učitelkám ale ani nevadilo, nezkoušela jsem). V zimě měl syn na ven pod kalhoty podvlíkačky nebo punčocháče. Dovnitř má mít tepláky nebo kalhoty s kapsou. Jinak triko má to, ve kterém přijde a obvykle taky chodil v "příchozím" oblečení ven. Samozřejmě je možno nosit si extra "venkovní" oděv. Máme též přihrádku na náhradní oblečení. S hygienou u nás pomáhají učitelky.

merope
30. čer 2016

Co se týče hygieny, tak hodně závisí na věku, ale pokud má ve školce paní učitelka 20 dětí, tak tam může vzniknout problém a četla jsem zážitky maminek, co pak z toho děti měly trauma (byly na záchodě a nikdo je neslyšel). Takže závisí na věku, ale je fajn to trénovat.

emkous
30. čer 2016

U nás chodí teda v zimě v punčocháčích celá školka (kromě paní učitelek 😉 ) Jsem trochu šokovaná, že je jinde výslovně zakázali... Děti si pak na ně jednoduše navlíknou a svlíknou další vrstvu - chodí se na procházky, takže někdo má třeba džíny na cestu do školky a nějaké horší kalhoty nebo tepláky na procházku, někdo má jen jedny kalhoty, v kterých přijde, jde ven, odejde domů.
Nám se hodně osvědčili punčocháče bez ťapiček - vypadají podobně, jak ty podvlíkačky - vydrží jakž takž čisté několik dní a k tomu můžeme střídat každý den ponožky.