Má dcera 5 a půl let šikanuje mladší holčičku ve školce
Maminky prosím poraďte, má skoro šestiletá dcera, velmi tvrdohlavá ve školce šikanuje mladší holčičku. O problémech s ní hovoříme, vysvětlujeme ale nic nezabírá. Krom toho je vzteklá a velmi úzkostlivá, bojí se tmy, boj se být sama v koupelně, v našem bytě 1+1 ☹ jsem z toho už zoufalá a zvažuji návštěvu psychologa.. 😒 ☹
Dceru jsem objednala k psychologovi, mezi tím se ve školce ukázalo že holčičku mazlí, objímá, ta je malá a zakřiknutá a před mojí utíká. Tudíž to nedělá se zlým úmyslem čehož jsem se obávala nejvíce.. Děkuji za radu maňásci jsou dobří 🙂
@katypeee ještě než jsem.si.precetla druhou odpověď...chtěla jsem napsat že úzkostlivost nejde dohromady s šikanováním..
...spíš tyto děti bývají nekdy obětí
Moje dcerka je to samé...a to má 9... postupem času se to lepší... věkem...a to jsme toho vyzkoušeli fakt hodně, ale psychologa ne... úzkostlivé a bojácné dítě bych nebrala...mohlo.by být hůř a stejně by nic neřekla
@lajla OT , proč byste ho nebrala? Me taky uzkostlivou. Nakonec jsem namisto psycho loga vybrala kineziologii a pro me rodinné konstelace.
@kacenka1111 kineziologie ok...
Své dítě bych k psycholožce nebrala, vím jak se chová před cizími, a nelíbí se mi.ani metody psychologů...je pravda že vím pouze z doslechu, a dokonce vím o.pripadu kdy se to.dostalo navenek a dítě dostalo nálepku psychouse...ale jasný je to každého výběr
@lajla Sice trochu odbočím od tématu, ale jaké "metody" a jaká nálepka "psychouše"? Jednak psychologové testují děti formou her (jinak by to ty děti ani nebavilo a nespolupracovaly by) a jednak, co je na tom špatně poradit se s někým, kdo se dětskou duší zabývá, jak bych svému dítěti mohla třeba pomoct? Vždyť psychologa můžeš navštívit jen jednou a to, co ti poradí, rovněž můžeš a nemusíš aplikovat..
To, co píšeš, mi trochu připomíná přístup v dobách totality.. Kdo sáhl na kliku psychologa či psychiatra (což lidé ani nerozlišovali), byl jistojistě cvok a blázen, který patří do ústavu 😠
@ivular psala jsem že to není moje zkušenost, ano.deti se dítěti smály...to já neovlivim a dítě už vůbec ne
Vždyť si každý může dělat co chce ne, každý má jiný názor, připadat Vám to může jakkoliv...na to máte právo
Za mě jsou lepší metody než psycholog...který když už si.stejne s dítětem pohraje, doporučí léky nebo možná úžasnou západní radu
U nás se v jiných směrech úžasně osvědčila alternativa takže my jedeme tím směrem...co.dr půl roku léčil atb homeo.zvladlo za měsíc, co dr nezvládli bez op...zase homeo.za dva měsíce...atd
@lajla No jo, tak ono je vůbec otázka, jestli víte, o čem píšete (a nemyslím to urážlivě), protože od psychologa se určitě žádných léků nedočkáte. Maximálně vitamínových doplňků nebo - když už - doporučení na psychiatrické vyšetření.
Alternativa - každý má možnost volby, takže pokud s ní máte dobrou zkušenost, proč ne? Ale nepište prosím o žádných "psychouších" a "metodách", pokud nemáte zkušenost.
V současné generaci chodí na psychol. vyšetření obrovská část dětí - a není to tím, že by byly "psychouši", ale tím, že věda pokročila a životní úroveň také, takže pozornost se věnuje opravdu všem možným vývojovým odchylkám, příp. i mírnému opožďování nějaké vývojové složky. Paradoxní je, že této péče se často dostává dětem z funkčního prostředí, protože ty "sociálně slabší" rodiče na nějakou takovou péči pro své děti z vysoka kašlou (tím nemyslím vás) - a přitom existují způsoby, jak s takovými dětmi pracovat a pomoci jim.
@ivular bylo by fajn kdybyste se naučila číst.. nepsala jsem o žádných psychousich..ale o jednom dítěti, děkuji
Mě konkrétne potěší jakákoli zk či doslech jiných, a snad každý je zodpovědný sám za sebe..a nebude se řídit co jedná či druhá píše na internetu
Nikdo Nikomu nic nenařizuje!!! Psala jsem o svém dítěti,zk alternativy a jednom dítěti s nálepkou,a nikdy nemůžete vědět které to bude,fajn konec
@lajla "nebude se řídit co jedná či druhá píše na internetu" - číst umím, i když u některých vyjádření je to spíše o umění domýšlet..
Internet je obrovský zdroj informací - a díky Bohu za něj. Jen je nutné rozlišovat, kdo mluví ze zkušenosti a kdo popisuje jen své představy a dojmy..

nemám přímo zkušenost s tímhle, ale občas nám pomohlo divadlo s plyšákama - dcerka si pak mohla vymyslet různé způsoby řešení a zahrát je - a pak si vybrat, jak řešit příště podobnou situaci
možná ale má nějaký problém ve školce - chová se tak od nástupu nebo to začalo až později (úzkostlivost i šikana - každý zvlášť nebo zároveň)?