icon

Mají školky právo nevracet stravné za nemocné dítě?

4. únor 2026

Dobre odpoledne, naše školka má novinku. Pokud je dítě přihlášeno k docházce během prázdnin a onemocní, stravné kompletně propadne, nedá se strava odhlásit. Mají pro to nějakou oporu? Nevíte?

Strana
z2
fouskovi
7. únor 2026
@anonym_autor

Jde vyzvednout první den nemoci. Zbytek propadá bez možnosti odběru i odhlášení.

@anonym_autor já to chápu jedou v omezeném režimu a vaří na přesný počet takže se jim to nějak musí vrátit

eviicka
7. únor 2026
@mourovatakocka

Třeba je to během prázdnin jiné, ale u nás bylo vždycky dobrým zvykem odhlášené jídlo, a to se týká nejen celodenní stravy, ale i odpoledních svačinek, když jde dítě po obědě, vracet na konci školního roku. Ve škole je to stejné. Doufám, že se nic nezměnilo, synova třída měla třeba na podzim přes měsíc karanténu a byl doma, takže představa, kolik mi propadne peněz, to by bylo dost nefér, když už platím školku jako takovou. A ne, argument s tím, že mám být ráda, že je statní školka levná proti soukromé fakt neberu, furt člověk poslouchá, jak se mají matky po RD vracet do práce, tak co jim třeba trochu pomoct.

@mourovatakocka tak pokud víš, že dítě nebude (treba ten měsíc) ve školce, stravu nenahlásíš/odhlásíš a přeplatek se pak vrací.

Naše školka má o prázdninách jiný režim, potraviny se prý kupují/objednávají více dopředu na přesný počet dětí, a proto prý stravné nejde odhlásit jako při běžném provozu (kde vaří i pro celou základku). Protože to je krátký časový úsek, tak to respektuji - nejde o žádnou velkou sumu, ale vyzvednutí by pak mělo být teoreticky možné (otázka je jestli by to bylo oficiální cestou).

kamimnichov
Včera v 09:49

Mila zadavatelko, chapu, ze te to mrzi… ale 55Kc za cely den stravy je fakt uplne levne. Casto maji skolky externi dodavatele, takze nejsou tak pruzni v odhlasovani a nakupy u nas treba planuji vzdy tyden dopredu… tudiz mame smolika!
Jenze u nas stali obedy ve skolce (do 2022) 85€ pro jedno dite a svacinu jsem vzdy delala do boxiku!!!
Dnes platim na zakladce 105€ mesicne. A vis ty co? Deti to nejedi a vecne vyhazuji. Taky lze odhlasit max na cely tyden, nikoliv 2-3dny.

Pomuze jedine, neresit to. Politika je tak nastavena, nic s tim nezmuzu!

j.a.n.i
Včera v 11:45
@kamimnichov

Mila zadavatelko, chapu, ze te to mrzi… ale 55Kc za cely den stravy je fakt uplne levne. Casto maji skolky externi dodavatele, takze nejsou tak pruzni v odhlasovani a nakupy u nas treba planuji vzdy tyden dopredu… tudiz mame smolika!
Jenze u nas stali obedy ve skolce (do 2022) 85€ pro jedno dite a svacinu jsem vzdy delala do boxiku!!!
Dnes platim na zakladce 105€ mesicne. A vis ty co? Deti to nejedi a vecne vyhazuji. Taky lze odhlasit max na cely tyden, nikoliv 2-3dny.

Pomuze jedine, neresit to. Politika je tak nastavena, nic s tim nezmuzu!

@kamimnichov No, rozdil je v tom, ze v ČR je politika nastavena tak, ze se obedy odhlasuji...

Strana
z2