Vlastní strava ve školce?

pribylovapetra
25. dub 2019

Dobrý den, jsou tu nějaké maminky, jejichž děti mají potravinové alergie? Jak to řešíte se školkou? Nejraději bych asi kdybych mohla nosit vlastní stravu do školky, ale projde to vůbec přes hygienu? Jsou na to nějaké předpisy?
Kluk má nastoupit v září a vůbec nevím jak to vyřešit. Děkuji

te_reza
25. dub 2019

Holka je alergická na arašídy, vaječný bílek a ještě něco málo. Jídlo jí dělaj tak, aby ho mohla jíst, domluvila jsem se s nima úplně normálně.

kacenka1111
25. dub 2019

@pribylovapetra naše ma uz druhý rok vlastní stravu. Musí mít sve krabičky a oni to ohreji. Ale moc se jim nechce. Tak ji beru před obědem domu. Ale jinak ohreji. Musela jsem donést papír od dr o alergiich a ze bude mít vlastní stravu.

pribylovapetra
autor
25. dub 2019

@te_reza nas malej toho vic nesmi nez smi, chapu ze vymyslet stravu pro jednoho takovyho je problem

pribylovapetra
autor
25. dub 2019

@kacenka1111 nase mudr napsala vlastni strava vhodna,ale nevim jestli se tim musi řídit nebo me ho radsi nevezmou.

paladinka
25. dub 2019

@pribylovapetra nase skolka to odmitla kvuli hygiene. Dcera ma bezezbytkovou dietu a to nejsiu schopni zajistit ☹ je holt doma no

paladinka
25. dub 2019

@kacenka1111 nam odmitli dceru pred obedem vydavat domu ☹(

pribylovapetra
autor
25. dub 2019

@paladinka no tak vidim ze kazda skolka to ma jinak. Tak to bude pristi tyden prekvapeni jak dopadneme

werumka
25. dub 2019

@pribylovapetra U nás úplně v pohodě. Donesla jsem papír od dr. a dcera si nosí svoje krabičky. které ohřejí. Když je něco bez alergenu na jídelníčku, tak si to dá s nimi. Bez problémů, není tam jediná.

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
kittyy17
25. dub 2019

@pribylovapetra sestřenice dává klukovi do školky jídlo v krabičce, ohřívají mu oběd v mikrovlnce. Snaží se dodržovat jídelníček a vařit jídlo podobné, s náhražkami alergenů. Má alergii na mléko, vejce a lepek ...

ah1234
25. dub 2019

Co viem tak fakt je to vylozene na dohovore so skolkou. Nemusia vyhoviet nijak.

janablizka
25. dub 2019

Moje vnučka má celiakii a dává ji do školky maminka doma uvařené jídlo.

janalov
25. dub 2019

Moji neteři nosí vlastní stravu z domu, kvůli nesnášenlivosti laktózy. Vaří jí dokonce podle jídelníčku ze školky, aby měla totéž co ostatní.

terezz29
26. dub 2019

Nase dcera ma bezmlecnou dietu. Do skolky jsem donesla potvrzeni od lekare. Pak jsem se setala s vedouci jidelny. Nejsou schopni bezmlecnou zajistit. Takze se schazime kazde 3 tydny a probirame jidelnicky. Jidla, ktere nevyhovuji, nosim dceri do skolky. Vse po domluve a je to bez problemu.

pribylovapetra
autor
26. dub 2019

Tak jsem se dneska bavila s vedouci jidelny. Vlastni strava je teoreticky možná, ale prakticky neproveditelna. Hygiena pry stanovila tak šílené podminky ze to v praxi ani nejde dodrzet (napr. vlastni lednicka a mikrovlnka jen pro nas ve skolce...) A oficiální dieta ve skolce taky neni moc realna (mela by se najmout nutricni specialistka ktera sestavi jidelnicek,extra pracovni plocha pro pripravu nasich jidel...) Pani je ochotna posilat jidelnicek dopredu a probrat se mnou co maly muze a co by nemohl,tak mu zkusi upravit. I tak z toho mam hrůzu, byli jsme mesic v laznich a jak mel jine jidlo nez co doma,tak docela reagoval 🙁

zelenaesmolda
26. dub 2019

@paladinka co je to bezezbytkova dieta?

paladinka
26. dub 2019

@zelenaesmolda Malá má crohnovu chorobu, tak nesmí syrové ovoce (kromě banánu) a zeleninu (nesmí vlákninu), nesmí luštěniny, nic smaženého nebo s tvrdší kůrkou, vadí jí mléko, soja, čerstvé pečivo, kukuřičné věci, prostě peklíčko pro ni vařit 😞 vše musím dělat na vodě, v parním hrnci a tak

ah1234
26. dub 2019

@pribylovapetra skus prestudovat zakon, podla mna to nie je az take "zhave" ako skolka tvrdi. Inak ale teda je to svinstvo, to tak vyzera podla toho co pises, ze budeme musiet dat dieta do sukromnej skolky, ked ma alergiu na ABKM..

zelenaesmolda
26. dub 2019

@paladinka bobek :(

80marge
Autor odpověď smazal
Zobraz
poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
alicie_k
27. dub 2019

Včera jsem mluvila s paní, co dává syna do soukromé školky a tam všem dětem musí maminky zajistit jídlo. Musela by teda být pro každé dítě mikrovlnka a lednice? Bohužel si taky myslím, že to bude o domluvě a ochotě.

kami1984
27. dub 2019

Řekla bych, že je to spíše o ochotě školky. Ve školce byla minulý hygiena a inspekce. Přímo u nás ve třídě je již 3.rokem holčička celiak. Maminka ji vše dává, nodebírá že školky žádné jídlo. Teď konečně na třídu dali ledničku, jinak to bylo někde v kuchyňce. Nikdo s ničím neměl problém.
Školka je benevolentni i v tom , že na narozeniny může být dort atd.

pribylovapetra
autor
27. dub 2019

@poah pres ombudsmana muzete ,ale kdyz si takhle znepratelite ucitelky apod,tak tam pak davejte dite.

pribylovapetra
autor
27. dub 2019

@ah1234 do soukrome skolky s abkm nemusite. Rikala mi vedouci ze tam nejake deti maji a neni problem. Mleko lze jednoduse nahradit nebo vynechat. Jen nas nemuze asi 20 veci, to je pak horsi.

terezz29
27. dub 2019

@pribylovapetra já nevím, znám opravdu hodně dětí i z jiných školek, co mají dietní omezení a nikde to není problém. Myslím si, že to ta paní vedoucí moc hrotí a spíš se jí nechce řešit nějaký problém. Není přece možné, takhle "diskriminovat" děti, co mají potravinové alergie. To by muselo být stejné ve všech školkách a věřte mi, že není. Normálně se dá domluvit. Naše vedoucí potřebuje být krytá pouze potvrzením lékaře a všechno funguje.

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
barchen
27. dub 2019

@pribylovapetra Je pravda, že oni to dle vyhlášky umožnit nemusí, museli by mít separátní lednici jako úschova potraviny toho dítěte a separátní ohřev - mikrovlnka, jak tady někdo psal. Protože jednoduše řečeno, Vaše potravina/jídlo může být něčím kontaminovaná a pak kontaminovat ty ostatní. Za ty ostatní odpovídá ředitelka, resp. vedoucí kuchyně, pokud se vaří ve školce a co přinesete Vy, ona ovlivnit nemůže. (u soukromých nevím, stejně tak, jako různé klubíky, lesní "školky", dětské skupiny pokud nejsou oficiálními školkami, ty nemusí splňovat vyhlášku jako ty státní). Ano, je pravda, že někde to povolí a funguje to. Bohužel školky, kde má ředitelka špatnou zkušenost byť s jiným problémem, tak vyhovět nechce, ona je jednou nohou v kriminále nebo musí zdlouhavě vysvětlovat a dokládat. A rodiče si stěžují na různé věci, kolikrát se stěžují přímo u zřizovatele nebo podají anonymní ohlášení. Máma jakožto ředitelka už několik věcí řešila, protože někteří rodiče se dokáží stěžovat na cokoliv.

pribylovapetra
autor
27. dub 2019

@barchen ja to chapu ze je to problém. Rikala treba ze kdyby maminka donesla jidlo z domu ktere bylo spatne skladovane a dite z neho ve skolce dostane prujem,tak je to na skolku. Ja jsem fakt rozpolcena. Byli jsme mesic v laznich a i tam byl problem s jidlem a to si myslim ze tam jsou na diety lip prizpusobeni nez obycejna skolka. Na druhou stranu budu chodit do prace a nevim kdy bych mela chystat ty obedy,ale i svaciny. No treba me ho do skolky ani nevemou a budu mit po problemu 😔

barchen
27. dub 2019

@pribylovapetra Na tvém místě bych se pokusila se školkou domluvit, že pokud bude jídlo, které může, tak ho dostane, pokud nebude, tam mu ho nedají (netuším, nakolik striktní je ta dieta a co všechno nemůže). Do toho bych mu chystala tedy vlastní svačinky nebo studené jídlo do krabičky do baťůžku. Nebo bych se zkusila poptat v jiných školkách, pokud nějaké v okolí jsou, jestli by tam byli tolerantnější a ochotnější. Nebo pak najít soukromou školku nebo podobné zařízení, kde by si jídlo neplatila ale měl by své. To je pak ale otázka peněz. Já bych se snažila spíš komunikovat a domluvit se slušně, než vytáhnout znění vyhlášek, že oni tohle musí. Nemusí.