Maminky tříletých dětí, co jste těhotné, dáváte staršího do školky?
Ahoj všechny těhotne maminky starších tříletých dětí, prosim jak řešíte nástup či odklad školky? Je to pro mne velké dilema, staršího syna do školky dát či ne? Okoli radí určitě ano, především, že je to lepsi pro staršího syna, potřebuje kolektiv a bude se rozvíjet jinak, než se mnou doma s miminkem. Jsem připravená věnovat se naplno oběma detem, nevím, jak to bude narocne? Naskytla se mi možnost školky pro syna od 1. Září je t to vyhlášená školka s dobrými referencemi přímo u nás za domemo vyhlášená školka s dobrými referencemi a k tomu přímo u nás za domem
@barchen no vidis a ja treba rymu, kdy decko posmrkava od podzimu do jara, vubec neberu jako nemoc. Pokud neni zelena a decko z ni neni vyrizene, umi se vysmrkat a je bez teploty, jde do skolky. Ja take mivam pres zimu takove narazove rymy, kdy smrkam dva tri dny a pak tyden nic. Jako ja nevim, ale kdyz davam dceru do skolky, tak absolutne nestiham sledovat, kdo ma ci nema rymu a kdo pokaslava a nemam potrebu resit, jestli jde ta ci ona matka do kavarny a jeji decko ma klasickou skolkovou celozimni rymu. Ale v podstate se samozrejme shodneme. Pokud decko z kasle zvraci (coz ja teda v satne, kde jsem vsehovsudy 5min nepoznam a ucitelka mi take nehlasi, ze to a to dite je nemocne), tak jasne, s timhle bych nechala decko doma.
Syn mel tri roky pred mesicem, ja budu kazdym dnem rodit. Skolku mame zarizenou s tim, ze jsme predbezne domluveni na nastupu od druheho pololeti.
Zaprve sam jeste do skolky nechtel, zadruhe by si s nejvetsi pravdepodobnosti spojil prichod brasky s nastupem do skolky (a ja zastavam nazor, ze starsi dite potrebuje po narozeni sourozence jeste vic maminku nez predtim, aspon u nas to tak je) a zatreti se chci vyhnout prenosu nemoci. Drtiva vetsina deti je po nastupu do skolky prolezla vsim moznym a je vic doma nez ve skolce, tak radeji budu mit rovnou doma dve zdrave deti nez dva nemocne.
Za posledni - minimalne vyzvedavani bude kazdy den na mne a drtiva vetsina rannich odvozu taky, takze urcite budu chtit, aby byl mladsi aspon trochu vetsi nez tritydenni novorozenec.
Na prvni pololeti ma starsi syn domluvene ruzne krouzky - tim, ze uz mu byly tri, tak bude chodit uz beze me, bude v kolektivu, neco noveho se nauci a zazije, ale prevazne bude s nami doma.
Pokud by doslo k tomu, ze nam za par tydnu oznami, ze uz ho to s nami doma nebavi, muze do skolky kdykoliv nastoupit.
@alcar protože se u nas ve skolce plati obedy v hotovosti, nebo pres sporoziro ve sporitelne, ja mam ucet u kb, takze obedy chodim platit hotově, cestou jsem potkala maminku, ktera je s batoletem na mateřské, jejíž syn se právě pozvracel, ona mu utrela pusu a odvedla ho do skolky, když jsem ze skolky odchazela, tak ona bez staršího dítěte odcházela taky, takové blbé náhody. Zmiňovanou maminku jsem o hodinu později potkala ve městě jak s batoletem a kamarádkou vchazeji do kavarny, ono zvracející dítě upoutá pozornost, takže si clovek takovou krkavčí matku zapamatuje.
Syn chodil do školky pouze do oběda, protože jsem byla doma jako osoba pečující o dítě do 6let..pak když se mimčo narodilo, začal chodit celý den..
@jitule_hrachule aha, takze z jednoho pripadu udelas hromadny... Takhle presne pak vznikaji prehnane nazory, ktere se siri internetem. Cimz neobhajuju tu matku, ale nelibi se mi, jakym zpusobem to podavas.
@jitule_hrachule No, me zas vytaceji takove ktere jsou nejchytrejsi a maji na vsechny kecy a všechno vedi nejlip... A kdyby tvoje dítě nechytilo vse, tak by nebylo furt doma a izz vubec by to od nej nechytlo to druhe... A jen tak mimochodem, obe deti mi chodily nejdrive do soukrome skolky, takze tvoje kecy o tom, jak na to budu koukat jinak jsou dost mimo.
Synovi budou tri roky v zari a v listopadu cekame druhe. Mladsi do skolky jde. Potrebuje kolektiv kolem sebe. Po obede si pro nej dojdu, nebude tam na celej den. A kdykoliv kdyz to pujde si ho necham doma - az se malej narodi, aby si nepripadal odstrceny, vezmu si ho treba nektery patek aby mel prodlouzeny vikend a hlavne bude doma az budou chripky a netahal mi bacily na mimco. Navic ja si aspon chvili odpocinu, uklidim, navarim nebo co bude treba nebo kdyz budu potrebovat k doktorovi tak ho nebudu muset vzit s sebou, on bude ve skolce a ja si vyridim doktora. 🙂 Ale znam dost maminek, co deti davaji do skolky az ve 4 letech. 😉
@jitule_hrachule a jak můžeš vědět proč zvracelo? Třeba trpí na nevolnosti v autě a museli zrovna v ten den jet delší cestu autem?
@karlajasmine taky me to napadlo. Moji kluci se uz parkrat vyblili jen, co je podrazdil kus mrkve v krku a pak to jidlo normalne dojedli. No a cestovni nevolnosti, to je taky u nas normalka.
To je docela sranda s tou rymou. My na zacatku roku ve skolce odevzdavame vzdy dve krabice kapesniku a v prubehu zimy je to, dle ucitelek, neuveritelna spotreba. Ja nevim, ja se proste z rymy nehroutim a pokud ji dcera chytla, nechala jsem ji par dni doma a pak uz dosmrkavala ve skolce. To by v te skolce celou zimu nikoho nemeli.
@alcar V zimě obvykle smrká hodně lidí, když se z chladného prostředí vejde do teplejšího. Ale je rozdíl smrkat a smrkat týden a pak další a další. Ale to je jedno, ty, kterých se to dotýká, stejně neberou ohled na ostatní. Ono to není jenom školka, to je doktor, plavání, kroužky... Druhé dítě je zimní dítě, takže novorozenecké kontroly byly prosinec-leden-únor. Doktorka dopoledne ordinaci pro nemocné, odpoledne pro zdravé, resp. poradny pro novorozence a objednaní. Stejně tak tam chodí rodiče s nemocnými dětmi odpoledne, pokaždé tam někdo takový byl. Vrcholem byla těhotná matka k tomu dva kluci, jeden kašlal až ho dávilo, druhý měl silnou vyrážku kolem pusy a když se sestra ohradila, že nemocní jsou dopoledne a teď tam chodí novorozenci, tak matka s klidem prohlásila, že dopoledne chodí plavat a mají to zaplaceno, proto mohla až odpoledne. Ale jelikož kluk má zřejmě nějakou akutní aftitidu, tak chce aby ho viděla paní doktorka. Podobných hlášek a případů mám dost. Všímám si to, jelikož někteří rodiče jsou strašně bezohlední. To už je mimo téma, tak se omlouvám autorce za plevelení tématu.
@barchen no ale to že někdo pošle dítě do školky s lehkou rýmou neznamená, že by ta stejná matka vzala dítě s afty mezi novorozence. To je právě to zobecňování a házení všech do jednoho pytle, o kterém tu někdo psal.
@barchen tak jiste, o tom ale nemusime polemizovat, u te dr. je to jasne. Mne jde o to, ze kdyz privedu dceru do skolky a ona v satne zasmrka, tak jsem automaticky - dle nekterych matek, ta nezodpovedna a strkam do skolky nemocne dite. Nektere matky (obzvlast decek, ktere proste od prirody maji spatnou imunitu a chytnou kdeco sotva vylezou z baraku) jsou totiz fakt zbytecne (az prehnane) vysazene na matky, ktere to az tak proste neresi. Ale zase at me nechytas za slovo - tim nemyslim nemocne decko s horeckou, zelenou rymou az na bradu a chrchlanim jako tuberak. Proste vseho s mirou... zbytecne nehrotit vsechno do extremu...to je cele. 🙂
Byla jsem dva metry od nich, každý den se míjíme u školky, chodí pěšky, protože bydlí za rohem, jediný kdo se u nich vozí, je to batole v kočárku.
@j.a.n.i taky mam takové ráda, co se tváří jako by snědli Šalamounovo ho*no k snídani. Každý kdo v mém okolí ma dvě děti, tak je má stejně nemocné jako je mám já, protože to od sebe chytnou. Ono taky záleží i na věku dětí, čtyřleťak si po každém smrkání ruce nemyje a rok a půl staré dítě, kterému rostou zuby si věčně loví něco v puse. No vidíš dvakrát soukromá školka x 20 měsíců to je ranec, u nás to vyjde cca na 100 papírů, raději bych to dala na hypotéku, nebo jela na dovolenou.
@jitule_hrachule hezký že byste to raději dala na dovolenou nebo hypo, ale hádám, že ty peníze na to byli díky tomu, že mohla během školky do práce (alespoň tak jsem to měla já)...tedy pokud by děti nebyly v soukromé školce, nebyly by ani ty peníze...a co se té nemocnosti týče, moje švagrová ma děti obě doma, ale marodí úplně stejně, ne-li víc jak moji kluci...někdo má prostě imunitu lepší, někdo horší...každého věc, zda dítě do školky dá nebo ne a není proto horší nebo lepší matka...většina (alespoň doufám) se rozhoduje v nejlepší víře tak, jak je to pro její dítě nejlepší
@alcar hromadný případ z toho nedělám, jen jsem popravdě napsala názor, na to jestli dát, či nedat tříleté dítě do školky. Sice může paní chytnout fajn školku, ale taky nemusí. podle toho materiálu, co jsem viděla u nás bych to nedoporučila. Učitelky dnes dítě, které je viditelně nemocné, nemůžou ani odmítnout vzít do třídy, ani takové se zelenou nudlí u nosu. Moje mamka ve školce vařila a dřív by dítě s lehce zarudlým krkem nevzali, dneska pomalu nesmí ucitelka sáhnout dítěti na čelo, potom co se pozvrací, aby zjistila jestli náhodou nemá teplotu. Ve školce jsem pracovala po škole jako účetní, takže vím s čím vším přijdou děti do školky a od té doby se toho moc nezměnilo, naopak si myslím, že to je horší.
@jitule_hrachule u nás tedy viditelně nemocné děti neberou, pokud se mu udělá špatně, volá se rodičům, aby přijeli...pokud to rodič odmítne, informuje se sociálka...a kamarádky co mají děti v okolních školkách mají obdobnou zkušenost...asi máte prostě smůlu na školku, nemocnost apod., ale rozhodně to, co popisujete, dnes není pravidlem...
@summer2012 No ono když nic jiného nezbývá, tak se do práce člověk vrátí i za cenu toho, že když zaplatí soukromou školku a jízdné (ne každý má práci v místě bydliště), že mu nezbyde skoro nic. O tom, že by byl někdo horší matka jsem nenapsala ani čárku, když se někdo rozhodne dat dítě do školky je to jeho věc. Já měla kluky před nástupem do školky zdravé, k dr. Jsme chodili jen na očkování a poradnu dle očkovacího průkazu. Do kolektivu jsme chodili normálně, herny a klubiky, jediné co mne nelákalo byly a jsou obchodní centra, raději jsem s dětmi venku než v obchoďáku.
@summer2012 no učitelky tvrdí opak, nemůžou skoro nic.
@jitule_hrachule Tak některé si očividně umí poradit...syn chodí do školky tři roky a s nemocnými dětmi tam problém není....neřeším vodovou rýmu a občasné zakašlání...mají jasně daná pravidla a při nerespektování hlásí na sociálku jako zanedbání povinné péče..málokdy je to ale třeba, na většinu rodičů platí, že o tomto postupu ví...
@summer2012 tak u nás se asi učitelky rodičů bojí, ja bych pro takové řešení byla taky. Vodovou rýmu a občasné zakašlaní taky neřeším, ale slyšet jak dítě ve školce kašle tak, že to člověka bolí za něj .. to je mi toho dítěte i líto, a když to pak přitáhne moje dítě domů, protože si nedávají ruku pred pusu, tak to není slabou imunitou, manžel doma ležel chcíply 4x (ten to chytne v autobuse) tak to mi kluci od něho nechytnou, ale ve školce starší ano a mladší doma od něj, protože staršího nedržím v izolaci, ale jak si loni a letos na jaře ještě strkal ruce do pusy, protože mu rostly zuby, tak to bylo vždy dvojmo. Letos už to nebude tak divoké, jak už je o rom starší, tak už si nedává ruce do pusy.
@summer2012 U nas nikoho socialkou ani nenapadne vyhrozovat, a deti, ktere popisuje
@jitule_hrachule tam nechodi... Jestli to nahodou nebude tom, ze zvelicuje, aby potvrdila svou pravdu. Ono uz k obrazku staci, co za konspiraci vymyslela z jednoho dítěte co se pozvracelo.
@jitule_hrachule proč by nemohla učitelka sáhnout na dítě, aby zjistila zda nemá teplotu? Vždyť je kolikrát musí oblékat, utěšovat.. To vám tedy tu školku fakt nezávidím.. kam budete dávat predskolaka?
U nás se běžně učitelky s dětma objímají, sedávají si na klín. Učitelka každý ráno řekne,že už se na ně těšila.. pokud má rýmu větši nebo kašel,tak učitelka upozorní.
Třeba můj syn je alergik, skoro každé ráno mívá rýmu.. občas přes den zakasle. A chodí do školky stále.. spousta rodičů by si mohla myslet,že je nemocný 🤔
Jo a to jsem zapomněla ještě napsat,že dětem učitelky utiraji zadek.. 🤭

@jitule_hrachule a jak ty to vis, ze nejaka mamina strci nemocne decko do skolky a jde tlachat do kavarny? Treba takove veci jdou ve skolce mimo me. 😀