icon

Maminky tříletých dětí, co jste těhotné, dáváte staršího do školky?

bluemamca
14. srp 2019

Ahoj všechny těhotne maminky starších tříletých dětí, prosim jak řešíte nástup či odklad školky? Je to pro mne velké dilema, staršího syna do školky dát či ne? Okoli radí určitě ano, především, že je to lepsi pro staršího syna, potřebuje kolektiv a bude se rozvíjet jinak, než se mnou doma s miminkem. Jsem připravená věnovat se naplno oběma detem, nevím, jak to bude narocne? Naskytla se mi možnost školky pro syna od 1. Září je t to vyhlášená školka s dobrými referencemi přímo u nás za domemo vyhlášená školka s dobrými referencemi a k tomu přímo u nás za domem

Strana
z4
babanci
15. srp 2019

My dáváme, Teda lepší řečeno, teď od září dáme. Starší jsou 3 roky a 4 měsíce a máme čerstvé mimčo. Starší holčička se už nudí, potřebuje společnost jiných dětí a tak na dopoledne dáme. Dostala se do školky s vynikající pověstí, tak si myslíme, že jí to prospěje.

bluemamca
autor
15. srp 2019

Mile maminky, s velkým zaujetím jsem přečetla všechny Vaše reakce. Děkuji za drtivou většinu milých a rozumných názoru, ať už byli či pro proti. Přečíst si Vaše názory a zkušenosti mi pomohly a nakonec jsem se rozhodla tak, jak to cítím já. Velmi mě pobavily reakce asi dvou nebo tří maminek které se rozčilují, že my mamy na RD máme možnost dat děti do školky i na ty zmiňované 2-3 dopoledne. Vám bych ráda sdělila,že v mém okolí a v místě bydliště je spoustu maminek pracujících, kterým se děti do školek nedostaly a naopak maminky na RD běžně vodí starší děti do školky. Přijde mi to jako normální jev a nedivím se tomu, každý si musí poradit sám a systém podle mě nastaven skvěle. Pro zajímavost Vám napíši, jak jsem se rozhodla: Dnes ráno jsem vstala s čistou hlavou a rozhodla jsem se nechat syna doma ještě půl až třičtvrtě roku. 1)i přes únavu v těhotenství se cítím plná energie na to věnovat se staršímu synovi, podnikat s ním akce chodit s ním na kroužky 2) synovi školka neuteče kolektiv a socializace bude probíhat dál mezi kamarády a mateřském centru. Až se narodí miminko, bude to jistě náročné ale tím větší pro mě výzva to dobře zvládnout a zorganizovat hlídání poradit si a věnovat se oboum dětem naplno(aspoň zhubnu😀)

fouskovi
15. srp 2019

Syna jsem dala těšil se, druhé se nám narodilo v únoru byl častěji nemocný ale vím že ten kolektiv potřebuje

drep
15. srp 2019

@ninive211 taky si myslím, že na mé “nepřizpůsobivosti” v kolektivu má lví podíl, že jsem do školky šla až v pěti. Brácha šel normálně ve třech a je z něj lev salónů.

nazka
15. srp 2019

@bluemamca určitě dej.. Však tam nemusí být každý den. Tak to plánuji já. Mám rodit až v lednu, do té doby budu malou dávat tak 2x,3x týdně (prý i tak se dá udělat režim) a až se narodí druhé, tak by tam dle potřeby i spala. A pokud budu super máma a budu to dávat, tak zas starý režim.. A uvidíme, jak budu mluvit, až to nastane 😂 druhá věc je, že malá se do školky opravdu těší. Má ráda děti a věřím, že jí to posune zas dál

nazka
15. srp 2019

@drep já třeba do školky nechodila vůbec a následky to na mě nezanechalo 😂 kolektiv mám ráda a nikdy jsem se nestranila.

urtica
15. srp 2019

@drep Asi už jsme to v jedné diskuzi řešily, ale dodám, že za mě je to spíš věc povahy - šla jsem ve třech letech a stejně jsem dodnes asociální...introverze, extroverze je spíš věc temperamentu a je vrozená...i když určité sociální dovednosti se naučit dají..

@nazka přesně..

lucie_j
15. srp 2019

@bluemamca zvládneš to a děti se stmelí. Syn měl tři roky, když bylo dceři 6 měsíců. Ten rok spolu jsme si užili. Teď půjde od 4 do školky a to jen proto, že nemáme žádné známé s dětmi, ale nebude chodit denně.

drep
15. srp 2019

@urtica že jsem introvert od podstaty, to je jasný, ale sociální dovednosti jsou přece jen trochu dovednosti jako každý jiný a dají se trochu nacvičit. My jsme si s bráchou povahově hrozně podobní a přijde mi, že nás odlišují hlavně vlastní zážitky. Já netvrdím, že kdybych chodila do školky od tří, že bych byla veselý extrovert, nejspokojenější v širokém kolektivu, ale myslím, že kdybych s dětma přišla do styku dřív, že kolektivy dnes zvládám lépe

urtica
15. srp 2019

@drep Nevím...já třeba u sebe mám zas pocit, že jsem na školku ve třech letech nebyla vůbec zralá a že mi to paradoxně ještě uškodilo...že bych třeba neměla s kolektivem takový problém, kdybych šla o rok o dva později, že bych měla větší sebejistotu, nebyla bych ta ustrašená...takže kdo ví 😀

nazka
15. srp 2019

@drep
@urtica holky, že se vám micham do diskuze.. Já ve školce byla tedy jen 3 týdny. Odnesla jsem si zánět středního ucha a měla jsem tehdy pocit že kdykoliv půjdu do školky, budou mi ho píchat.. To byl důvod, proč mě rodiče stáhli..
Ale chci říct že léta, kdy jsem místo školky bydlela u babičky byly pro mě ohromné a snad nejlepší za celý život. Přes léto jsme byly spolu na chatě, kde byl i stejně starý bratranec a v zimě v Praze, ale babička měla vždy program. Rozhodně nelituji, že jsem tam nechodila. Z pohledu matky to teď moc nechápu, ale já si to opravdu moc užila a mám na co vzpomínat

barchen
15. srp 2019

@bluemamca Já patřím také k těm "krkavčím" matkám, které si dovolily "odložit" svoje ani ne tříleté dítě do školky, síce soukromé, pouze na dopoledne a za dost peněz ale přece do školky. Dcera měla něco málo přes 2,5 roku, doma jsem měla několikaměsíční miminko a už jsem jí neměla co nabídnout, nudila se, nic jí nebavilo se mnou. A to jsem se jí věnovala naplno doslova až do porodu, ještě v ten den jsem jí uvařila, dopoledne jsem byly venku na hřišti, uložila jí spát a volala manželovi, že jedeme odrodit. A tak se i stalo. Dcera nikdy ve školce nebrečela, ani ten první den, žádnou adaptaci nepotřebovala, stačilo jí ujištění, maminka po obědě přijde. Ze školky je nadšená pořád, nikdy se mi nestalo, že by tam nechtěla chodit. Hodně jsem se jí věnovala, ve svém věku uměla víc než jiné děti, hezky mluvit, byla bez plen i na spaní, o všechno si řekla, nebála se ničeho. Samozřejmě, kdyby to bylo dřív, tak bych jí nedávala aby se necítila odstrčená a počkala bych pár měsíců, také kvůli nemocem. A názor, že moje dítě blokuje místo ve školce pracující matce a má dřepět se mnou doma když já nemakám? Děti dostávají body za věk, takže když bude víc 4letých, 5letých, tak to moje by se do státní nedostalo. Mne víc štvou ty tvrdě pracující matky, které cpou nemocné děti do školky stůj co stůj. Nacpou ho sirupem na kašel, práškem proti zvracení, utřou ty zelené nudle, šupnou do školky, ideálně tak, aby ani učitelka nic ráno nepoznala. Tekoucí nudle a kašel prý není nemoc, tak proč ne. Prostě nudle a kašel nemoc je, normální je nekašlat půl roku a neutírat nudle dítěti od října do dubna. A pak se ty nemoci nemají šířit.

codal
15. srp 2019

Myslím, že je to zbytečná válka mezi maminkami děti do školky chodících s nechodicich.. vždyť každé dítě je jiné a potřeby každé maminky jsou jiné.. záleží přece hlavně na tom, jestli to té rodině, mamince a dítěti, vyhovuje, jestli to to dítě zvládá, jestli je tam spokojené, jestli maminka potřebuje ulehčit, protože má třeba náročné miminko, nebo prostě dává dítě do školky, protože vidí, že to potřebuje, že potřebuje kolektiv, děti, víc podnětů.. tady prostě není co odsoudit, protože jen samy známe své dítě nejlíp a víme, jestli mu to prospěje, jestli je na to dost zralé nebo ne.. nehledě na to, že se dá kdykoliv stáhnout domů.. já třeba vím, že moje dcera by to zvládla, ale mám své důvody, proč ještě nechci, chceme si to prostě doma užít, mám hromadu kamarádek na mateřské, se kterými se navstevujeme a travíme společně čas, mám mamku v důchodu, která si malou taky užívá a ta školka by pro nás byla zatím zbytečné omezení.. ale mám kamarádky, ktere děti teď ve třech letech do školky dávají a přijde mi to v pořádku, vím, že ty děti to zvládnou, těší se na to, a nevidím v tom jediný problém..

ani84
15. srp 2019

@drep Já jsem taky introvert, do školky jsem chodila hned od tří (a předtím ještě na hlídání k máminým kamarádkám, co byly doma se svými dětmi apod.) a žádné pozitivní následky to na mě nezanechalo, spíš naopak 😀 S mladšími sourozenci byla máma doma dlouho a jsou oproti mě mnohem společenštější a sociálně zdatnější, podle mě je to prostě dané povahou. Náš nejstarší syn je povahově po mně, na jeho přání jsme ho dali do školky od 4 let na pár dní v týdnu, ale vůbec to tam nezvládal, byl akorát pořád nemocný. Takže jsme to na nějakou dobu vzdali a až potom po přestěhování na vesnici šel do školky v polovině povinného předškolního roku, tam už byl v rámci možností v pohodě stejně jako teď ve škole, ale nemyslím, že by na to mělo vliv předchozí navštěvování školky, spíš že s věkem trochu dozrál. Druhý syn je skoro čtyřletý, povahově jiný než první, bez problémů se seznamuje a zapojuje do kolektivu, ale po školce zatím netouží, tak si ho ráda ještě nechávám doma spolu se skoro ročními dvojčaty 🙂

cosimamvybrat
15. srp 2019

Sice jdu s křížkem po funuse, ale taky napíšu, jak to bylo u nás.
Mladší syn se narodil v červnu, starší nastoupil do školky v září ve věku 2 let a 8 měsíců. Do školky se těšil už od zápisu, je společenský, jiné děti má rád. Nástup proběhl úplně v pohodě, v podstatě nám akorát zamával a zmizel si hrát. V oddělení bylo 12 dětí ve věku 2-3 roky na 2 učitelky. Ze začátku (=do konce roku) jsem si ho vyzvedávala po obědě, školku máme 5 minut chůze od baráku, tak mě to nijak neomezovalo. Od ledna jsme postupně nechávali spát po obědě, v červnu spával ve školce od pondělí do čtvrtku. Občas mi "vynadal", že pro něj jdu brzo, že mám příště přijít později. Tak asi tak u nás.
Místo jsme nikomu nezabrali, přihlašovali jsme ho až po zápisu, kdy zůstalo volné místo. Nemocný byl všudy všeho 3x (dvě slabé rýmy a na konci června 5. nemoc nebo nějaká podobná virová sranda) a mladšího nikdy nenakazil. Nelituju, naopak, na synovi bylo znát, jak mu to prospívá a jak je spokojený a já ostatně taky, co si budem povídat, mít volné dopoledne jenom pro mladšího je paráda.

astyna88
15. srp 2019

Dokud jsem mladsiho syna kojila,nikdy nebyl nemocny,tedy nic od starsiho skolkoveho syna nechytil. H je ten typ ditete,ktery se mnou nic delat nebude,doma si jen hral sam. Ve skolce ale naopak rad zpiva,tancuje,cvici, uci se vse mozne o Zemi, jarnim obdobi, vode...az jsem koukala. Navic ma rad kolektiv, mladsi dite mi navic nerado spalo a lezelo v kocarku, takze ranni prochazky jsem musela vzdy zkratit,protoze jsem se v satku s kojencem potila. H to samozrejme mrzelo, takze ve skolce se mohl plne realizovat. Navic je ranni ptace, vstava kolem 5:30, letos bude chodit i do sportovni pripravky, chceme vyuzit jeho potencial, v lisr bude mit 4 roky.

Ale kazdy to ma jinak, mladsi syn ma 2 roky, je to mazel a mamin ocasek, starsi byl v jeho veku uz v jeslickach a bez plen, socialni a samostatny. Dva bratri a kazdy jiny. U mladsiho to vidim spis na odklad.

anezkak
15. srp 2019

ja mam termin v druhe polovine zari. 1. zari nastupuje dcerka do skolky.

jitule_hrachule
15. srp 2019

@bluemamca Ahoj já syna nedala, nechala jsem si ho doma kvůli bacilům, abychom neměli nudli u nosu od září do června a nelituji, jako čerstvý čtyřleťak se do školky těšil, hned po 14ti dnech chytil rýmu, chytly ho obě uši, jedno mu pichli, druhé prasklo samo, z uší mu 14 dní odkapaval hnis, takže jsme ob docházeli na ORL na výplachy od hnisu, do školky se vrátil v listopadu na čtyři dny a zase rýma, kašel, horečky .. je mi na blití z matek, které jsou na mateřské a vedou do školky dítě, které se dusí kašlem až se z toho pozvrací a stejně ho do školky odvedou. A to nemluvím o tom, že se kvůli takovým nedostanou do školky děti, kterým jsou tři až v průběhu školního roku a jejich matky musí nastoupit zpět do zaměstnání a musí si platit soukromou školku. Jinak jsme většinu školního roku promarodili, od staršího to chytil s odstupem dvou dnů mladší, rýma se mu táhla 14 dní a za tyden to ze školky donesl znovu a na dalších 14 dní jsme meli o zábavu postaráno, ač jsem v lékárně nechala nehorázné prachy za sirupy na posílení imunity.

alcar
15. srp 2019

@jitule_hrachule hmmm a ja treba nic z toho, co tady pises vubec neznam. Takze jak ktera skolka, jak ktera matka, jak ktere dite. Ac je mi tveho maleho lito, to je blbe, cim si prochazite, ale ja jsem treba naopak rada, ze starsi ze skolky obcas dotahne nejakou virozu a chytnou to od ni mladsi. Treba jim to vybuduje lepsi imunitu a jejich nastup do skolky se obejde bez nejakych hruz.

j.a.n.i
16. srp 2019

@jitule_hrachule My ale nemuzeme za to, ze tvoje dite chyti kazdeho bacila, co jde kolem a neumi se s nim normalne poprat, ale nehazej sve problemy na jine matky,ony nemuzou za to, ze tvoje dote chyti vsechno. Ja obe deti tahala od mimin všude a zadnou zvysenou nemocnost po nastupu do skolky nemely ani jeden, nejspis i protoze se s temi bacily prirozene setkavaly postupne a ne az najednou v kolektivu.
Jo a ty matky co pracují maji vic penez, tak nevidim duvod, proc by si pro sve mladsi deti nemohly zaplatit soukromou skolku, to by jako kvuli tomu, aby to ony mely levnejsi, melo dite matky na rd sedet doma?

karlajasmine
16. srp 2019

Můj 3 lety do školky chodí, strašně mu to svědčí, miluje to tam a našel si vlastní kamarády, se kterými teď trávíme čas i mimo školku..syn je velký extravert, doma se už nudil a školky se dozadoval. Maminka introvert s introvertním dítětem tohle prostě nepochopí. A z mojí zkušenosti ty, co se bacilů bojí nejvíc a izolují svoje děti tak pak chytí každý bacil, ke kterému přijdou, protože nemají imunitu. My trávili první synovu zimu po herničkách, měl každých 14 dní rýmu, a pak při nástupu do školky byl nemocný za celou zimu jednou, protože už má imunitu. Nejlepší izolovat dítě až do nástupu do školy, ať pak promarodí celou první třídu...protože takhle to s izolovanými dětmi dopadá.

alubif
16. srp 2019

@karlajasmine je to zvláštní, ale starší ta do nástupu do školky prodělala 3 laryngitidy různé intenzity, jinak byla zdravá. od porodnice chodila do nakupaku, co víkend pryč v různých kolektivech, od půl roku plavání od roku ještě cvičení. Někdy i dvakrát týdně hernicky... No prostě kolektivu a imunizace až až. Nastoupila do školky v září a od října začal kolotoč spolu, kašlu, zánět spojivek... Říkala jsem si jak s tím jak hodně byla v kontaktu s dětmi, že skolkytidy se nás týkat snad nebudou... Čím to je netuším. Jestli se ve skolce cykli nějaké rezistntni kmeny. Úplně stejně to měl synovec.

isabelafuentes
16. srp 2019

Ja myslim,ze kazda mame sve duvody,proc ano nebo ne,a kazda to delame s tim nejlepsim umyslem a presvedcenim. Bylo by fajn respektovat to,ze jsme kazda jina,mame jine podminky a jine deti,a neni nutne se tu vzajemne napadat a hanit.
Zakladatelce blahopreju,ze se nakonec rozhodla podle sveho vnitrniho pocitu a intuice,to byva nejlepsi👍😉

dzogobela
16. srp 2019

Starsi mela ted v cervenci 3 a od zari pujde. Zatim je plan, ze bude chodit kazdy den, ale jen do obeda. Ona tam hrozne chce, chtela uz na jare, ale v breznu se narodilo mimco a ja nechtela, aby mala tahala bacily k uplnemu novorozenci. A uvidime, jak to zvladne no. Ja doufam, ze se ji tam bude libit, potrebuju si trochu odfrknout a venovat se aspon cast dne vic prckovi. Ony jsou ty myslenky fakt jine s jednim ditetem a se dvema 🙂

alcar
16. srp 2019

@alubif tak ono taky zalezi, jak se k tomu stavi matka. Nekdo bere rymicku a kaslik jako konec sveta a hned druhy den s tim leti k doktorce a nejlepe aby dala atb. A to jsou pak ty matky, ktere tak desne vykrikujou.

jitule_hrachule
16. srp 2019

@j.a.n.i moje dítě nechytne vše, od mimina jsou děti v dětském kolektivu, herny a podobně, ale že jsou mezi matkami takové kravy, které nechaji sve dite od kasle poblit a stejně ho do skolky strčí, jen aby meli cas drepet v kavarne s kamaradkou a tlachat o kravinach, tak ty me vytačejí a az tve dite nevemou do skolky kvuli takovým, taky na to budes koukat jinak. Ono vyplaznout za soukromou školku desítku, misto toho, aby za to jela rodina v létě k moři je k naštvání a ne každá matka bere padesát tisíc, aby to nijak nepocítila.

dzogobela
16. srp 2019

@jitule_hrachule a kolik mas deti, jestli se muzu zeptat? 🙂

jitule_hrachule
16. srp 2019

@alcar No u nas ve školce to tak bohužel je a to nemluvím o dětech vietnamské národnosti, které od rodičů nemají hygienické návyky, to se pak bacily šíří jedna radost. Já s dětmi chodila i před skolkou do dětského kolektivu i heren, ale asi jsem měla štěstí na maminky, které si nemocné děti, kterým při kašli div nevypadly plíce, nechaly doma a přišly jindy. Rýmu jako nemoc neberu i když u mimina to není nic příjemného kvůli odsávání.

jitule_hrachule
16. srp 2019

@dzogobela Dvě 5 a dva a půl

barchen
16. srp 2019

@alcar Rýma i kašel není normální zdravý stav dítěte, potvrdí to každý trochu soudní lékař ale to neznamená, že každá matka s tím běží k lékaři. Dítě s tekoucí rýmou a kašlem do školky nepatří. A pokud dítě kašle a má rýmu od podzimu do jara nebo je na něco alergické, tak by to měl rodič řešit také a ne říkat, tak má rýmu a kašel, no a co, do školky může. Popracovat na imunitě a řešit jinou příčinu. Pak je tolik chronicky nemocných, že zdravotnictví nestíhá. Zdravé dítě nekašle, nechrchle a neteče mu celý den rýma. A často nemocné děti si vážně neposilují imunitu, každá nemoc imunitu oslabuje, to, že tělo si nějakou vybuduje rozhodně není tím, kolik nemocí překonalo a roznášelo dál. Také máme jednu maminku, která s teplotou 38,5 řešila na FB, že jestli má s 2 letých dítětem běžet o víkendu na pohotovost a v jeho třech letech na FB řešila, že si na ni dovolila ve školce vyskočit jiná zřejmě velice úzkostlivá maminka, že její dítě kašle a má rýmu a proč ho dává do školky. Jaká tedy rýma je pro návštěvu školky přijatelná, že ona není z těch matek, co z rýmy plaší... Je mi 37 let a do školky jsem ani já ani nikdo z okolí nechodili s rýmou a kašlem, protože hodně rodičů se na tohle rádo vymlouvá. U nás chodili s nudlemi pouze malí romové a utírali to do rukávu. Na každém rodičovském sdružení ve školce nám přízvukují, že kašel, rýma, zvracení, teploty, vyrážky atd. do školky nepatří. A každý rok se najdou rodiče, které dítě dají do školy když v noci zvracelo (dítě to pak samozřejmě vykecá), s teplotou, vyrážkami. Rýma a kašel to je součást některých rodin snad celoročně.

Strana
z4