icon

Máte šestiletého školáčka, který nemá rád školku?

2veverka
9. říj 2023

Holky, máte někdo dítě, které ještě v 6 letech s velkou nechutí chodí do školky? Já sama jsem školku měla moc ráda a těžko se mi do toho vžívá...

dixi86
9. říj 2023

Měla sem, ale naštěstí byla možnost přípravky a využila sem toho. 100% obrat k lepšímu, prakticky nebe a dudy. Teď má dcerka jednoho chlapečka podobně na tom ve školce, do přípravky ho maminka bohužel nedala a je to chudák. Je největší, úplně někde jinde než ostatní děti a už loni to bylo na hraně. Neumim si to ani představit.

fifinka2020
9. říj 2023

@2veverka nemám 6leteho, ale syn šeldo školky později a první rok školky tam denně chodil otrávený. Skolka přitom úžasná, ale jak říkám- on není skolkovy typ. Neumí si hrát s dětmi a u ničeho moc nevydrží, nebaví ho kreslení nebo prohlížení knížek, takze ve školce prakticky nic. Bylo mi to líto, ale svým způsobem jsem ho chápala... teď je předškolák, je jich jen 10 a denně dělají už "tezsi" úkoly a je z toho nadšený, úplný obrat. Takže u nás to opravdu bylo hodně tou náplní... ale co vím, dost děti školku nemusí, proto i čím dál víc maminek má děti doma (když je to mozne)

teate
9. říj 2023

@2veverka Já ne. Ale já sama nesnášela chodit do školky. Byla jsem nejvíc happy, když konečně začala škola.

rebe
9. říj 2023

A víš, proč tam nechodí rád/a? Není školka jako školka, v některých jsou objektivní důvody, proč se tam dítě necítí příjemně.

miryp
9. říj 2023

Naše děti školku milovaly, ale já sama ji nesnášela. Měla jsem tam učitelku, se kterou jsme si vzájemně nesedly. Byla jsem ráda, když jsem nastoupila do školy. Kdyby děti nechodily do školky rády, určitě bych se snažila zjistit, proč a s tím bych pak pracovala.

jajulin
9. říj 2023

@2veverka já sama jsem školku nesnášela (ale chodila jsem tam jen poslední půlrok před školou), chtěla jsem psát a dělat školní úkoly, ne si hrát s panenkama. Naše děti naopak v předškolním roce školku milovaly. Víš důvod, proč se tam tvému dítěti nelíbí?

2veverka
autor
10. říj 2023

Holky, situace je následovná: syn je intelektuálnější, ale zároveň praktický typ a více by ho bavily náročnější úkoly. Navíc je rád doma. Prostředí školky je celkem vstřícné, ale je to úplně standardní třída s 28 dětmi. Předškoláci dostávají pracovní listy a to je tak vše, speciální pozornost jsem nezaznamenala. Myslím, že ta atmosféra přijde synovi moc infantilní, organizovaná a k neužitečná. Takže mu schází motivace.
Druhý důvod, to už je větší starost: když syn nastoupil v 5 letech do školky (bylo to po letech covidu, rodina na sebe nalepená), bál se mluvit, ale jaksi to překračovalo běžnou nesmělost. Pak se v tom nemluvení obrnil, takže teď už neví, jak z toho vystoupit, a učitelky už z toho úpí. Konzultuju to s psychologem, a kdyby měl někdo zkušenost, stála bych o sdílení. Klidně do IP.
Zatím k tomu prvnímu problému: myslíte, že má cenu požádat učitelku, aby aspoň ty předškolácké aktivity byly trochu více stimulující? Co by třeba děti mohly dělat?

krisstina93
10. říj 2023

Dítě ne, ale sama sem školku nesnasela, díky bohu tenkrát nebyl povinny ani předškolní rok. Měli sme takové divne učitelky, kterých sem se bala (divne tenkrát z pohledu dítěte, jedna byla hodně tlustá, měla takový velký kudrnaty uces, dlouhé uměle nehty a mě to desilo :D ) taky sem introvert a neumím navazovat vztahy, takže sem neměla moc kamarady a tak byla školka spis peklo, neměla sem se tam na co těšit. Moje děti to naštěstí nepodedily, mame stesti na učitelky a synové jsou společenští, takže se vždycky těší na kamarady 🙂

mollyweasley
10. říj 2023

@2veverka Pokud učitelka neumí dát nic jiného, než pracovní listy, je to na pytel a je možné, že se o změnu jejího stylu snaží už i vedení, ale zatím nic. Nastuduj si, co znamená předmatematická a předčtenářská gramotnost, polytechnika, základy robotiky v MŠ, ať jdeš za učitelkou s věcmi, o kterých něco víš a popros ji o jiný přístup v těchto oblastech. Ale bojím se, že pokud jede třeba 30 let v pracovních listech, nebude mít chuť sama od sebe se začít učit něco nového.

2veverka
autor
10. říj 2023

@mollyweasley Díky, poukazuješ na něco hodně podstatného. Oni totiž kloudně nedělají ani ty pracovní listy, zdá se mi. Nebo banální věci. Nevím, kolik toho nastuduju, ale můžeš mi prosím srozumitelně napsat o 4-5 oblastech, kde by se děti daly rozvíjet a co konkrétně by s nima učitelka mohla dělat? Třída je smíšená, předškoláků cca polovina. Už vloni se mi zdálo, že toho moc nedělají, ale nechtěla jsem prudit a upozorňovat na sebe jako problémový rodič. Ale teď je synova nechuť tak veliká, že to stojí za zkoušku...

mollyweasley
10. říj 2023

@2veverka Prosím tě, napiš mi o víkendu soukromou zprávu. Teď ne, zapomněla bych na to, u kdybych si ji přečetla. Něco ti najdu nebo napíšu.

2veverka
autor
10. říj 2023

@mollyweasley Jj, děkuju moc. Snad si vzpomenu, budu většinou mimo net. Ale ráda bych to řešila, syn ráno nešťastný, slzičky v očích atd.

zuzangel
10. říj 2023

Jako velká nechuť ne, ale moc si nesedla s jednou učitelkou, tak ráno když tam byla, tak to bylo naprd.
Proč tedy nešel kluk už do školy? Kamaradky.dcera je na začátku října, prošly poradnou a dostala doporučení, že může malá do školy i když jí nebylo 6? Nebo kdy je syn narozený?
Nemůže být treba jen dopoledne? Aby si své splnil a pak byl doma?

2veverka
autor
11. říj 2023

@zuzangel Dostal odklad právě kvůli sociální nezralosti. Dopoledne - to je svízelné, lze ho vyzvednout po obědě jednou za týden, ale po x letech na mateřské taky potřebuju pracovat...

izz76
11. říj 2023

@2veverka Školku jsem vždycky nesnasela,nebavilo mě to,hnusny jidlo,rozjiveny děti,uřvaný učitelky. Nejsem stádní typ,nebavilo mě delat kolokolomlynsky a podobný blbiny v houfu,věcné handrkovani o hračky. Chtěla jsem si hrat sama podle svého,ne ze mi porad to toho někdo pletl. Ve skole už se mi docela líbilo,tam problém nebyl. Myslím,ze každé dítě nemusí mít školku rádo.

2veverka
autor
11. říj 2023

Holky, já možná otázku posunu: dělají vaše děti ve školce v předškolním roce smysluplné činnosti? Jaké? U nás jsou to pracovní listy typu obtahování jablka...