Možnost školky bez trvalého pobytu. Lze to?

elle909
19. říj 2022

Ahojte, budeme sa stehovat do CZ z SK. Máme 2 deti - 4 roky a 0,5 roku. Manžel podniká a ja jsem na RD ale robím z domu. Dane sme odvadeli v SK, časem chceme registrovat firmu v CZ a vybavit si tu trvaly pobyt.
Existuje šanca získat misto v školce pro starší dceru od ledna bez trvalého pobytu v CZ? Nebo se o to nemám ani pokoušet a rovno hledat soukromní? Kolik je normální cena za soukromní školku v Praze?
Dakujem pekne za odpovedi.

merope
19. říj 2022

Tak šance je vždy, ale spíše menší než větší. Není možné si tu vyřídit rovnou i pobyt? To pak možnost dostat se do školky je dle MČ, někde poměrně vysoká. Já sama se bavila se starostou o školce od února a říkal, že to by mělo být bez problémů (pokud ale bude trvalé bydliště).

Normální cena je kolem 10.000, jsou i maličko levnější, ale typicky spíše dražší. Co vidím jako problém je, že tam jsou typicky "mrňata" (zvláště v těch levnějších), takže pro dvouleťáka v pohodě, pro 4,5 resp. 5 letou to už je trošku problém.

mishka87
19. říj 2022

Zrovna v Praze se do školek kolikrát nedostanou ani děti s trvalým pobytem, takže to bych nezkoušela. A na školkovné v soukromé školce (pokud vůbec seženete) si připravte alespoň 10 000 kč.

krisstina93
19. říj 2022

Řekla bych, že to bude bez šance, u nás jsou i soukromé školky zabrané na rok dopředu. Dostat se v půlce roku kamkoliv je nereálné. Možná tak někde na vsi, kde mají nedostatek dětí.

merope
19. říj 2022

@mishka87 Začínám chápat, proč Čižinský opravdu všude tak vede a všechny "válcuje". Na Praze 7 se dostaly všechny děti, co tu mají trvalý pobyt, do konce srpna měly 3 roky a jen maličko se rodiče starali (byla na to referentka, co pomáhala děti umístit - kdo nenašel místo do srpna, nastoupil od 26.9. v nově otevřené třídě). Co vím, tak plno dětí, co má 3 roky až teď na podzim, normálně chodí do státní školky. A to se nějak výhledově má otevírat ještě nová třída. Ale ano, tím je opravdu ten problém, že soukromé školky jsou cílené na mladší děti.

nat
19. říj 2022

@elle909 tady Vám to nikdo neřekne,zavolejte si do školek v okolí a tam Vám to řeknou,někde šance bude kdyz mají málo děti někde ne,právě z důvodu,že nesplnujete trvalý pobyt....U nás třeba je hlavní kritérium trvalý pobyt v městě kde školka je...

elwe
19. říj 2022

Přihlášky se podávaly na jaře a školky vzaly všechny děti které mohly. Pokud v nějaké školce zbylo místo, tak ho vezmou bez ohledu na trvalý pobyt. Spíš s tím ale nepočítejte, školky v Praze jsou plné a často i ty soukromé. Bylo by ale dobré si vyřídit trvalý pobyt než se budou podávat přihlášky na jaře 2023, pak je vysoká šance, že by dítě do státní školky vzali od září. Bez trvalého pobytu bude naopak nízká, pokud už nebude předškolák.

elle909
autor
19. říj 2022

Dekuju vsem za odpovedi, chtela jsem mit aspon nejaky prehled nez zacnu resit situaci na miste. Myslim, ze starsi poresim na pol roka v soukromej a pak uz bude predskolacka, podle toho co citam, predskolaci musej byt prijeti stejne jako v SK. Kym pojede mladsi do skolky se snad podari poresit alespon prechodny pobyt (myslim ze na trvaly treba bydlet 5 let v CZ).

snehurka845
19. říj 2022

@elle909 ano najskôr prechodný a po Piatich rokoch sa dá požiadať o trvalý.My sme už 10 rokov,tak už máme trvalý.Skolka nám akceptovala prechodný.

elle909
autor
19. říj 2022

@snehurka845 a so skolou problem nebol? Tam uz standardne podla spadovej oblasti?

snehurka845
20. říj 2022

@elle909 to už sme mali trvalý a ano podla spádovej oblasti