Možnosti přijetí dítěte do mateřské školy při neúspěšné registraci
Ahoj všem, mám syna, kterému bude v září 4 a půl roku, hlásili jsme ho v našem městě do 3 městských školek a jedné soukromé. Trvalé bydliště zde má i když spádově nepatří ani do jedné z nich - podle ulic. Problém je v tom, že ho nevzali ani do jedné a já jsem teď docela v koncích. Syn už by školku a kolektiv potřeboval, doma už ho to se mnou a mladším sourozencem moc nebaví, děti má rád a v kolektivu by byl určitě spokojený. Snažím se s ním chodit ven, na hřiště, procházky, ale myslím že by potřeboval víc... Navíc se budu za rok vracet do práce a říkala jsem si, že bude fajn když si už teď zvykne na jiný režim a všechno kolem a nebude to pak pro něj tak náročné... V neposlední řadě jsem uvažovala i tak, že ten první rok bude náročný i z hlediska nemocnosti, tak nebude problém si ho v případě potřeby nechat kdykoliv doma, dokud jsem na RD s mladším a ty nemoci si odbydeme teď, přeci jen pak v pracovním procesu už bude všechno složitější... A teď mě tedy zajímá, jestli mám nějakou možnost, aby ho přeci jen do některé umístili...? Odvolání? Nebo cokoli...? Případně kam se obrátit? Děkuji za rady a přeji hezký den.
jezis jak tady vsichni silite ze spadovosti, nevite odkud zadatelka je a v nekterych mestech spadovost nehraje zadnou roli! :D
zavolej si do tech 3 skolek a zeptej se na situaci, ja to ted udelala, a zjistila sem si vsude kolikati jsme pod carou a pokecala s nima jak to asi vypada na druhe kolo, vsude si nas zapsali na seznam kdyz se neco uvolni - to je taky asi dulezity, furt se jim pripominat! drzim palce!
@merope ne bylo 120 volných míst a 700 děti přihlášek bylo přes 1500.... Přesně řečeno bylo 694deti ve věku 3-6 let co mělo podat přihlášku😉
@dyechampion druhé kolo ? Jak to myslíš? O tom jsem neslyšela , že by bylo nějaké další kolo... Jinak děkuji, obvolám je a uvidím, co se dozvím... Připomínat se určitě budu...
nejake skolky delaji druhe kolo, protoze pokud 5 lete dite si da 10 prihlasek a je prijate vsude, tak rodic musi jit hned ho prihlasit do vybrane skoly a vzdat se ostatnich prihlasek. pak v druhem kole odpadnout ty duplicitni prihlasky a doplnuji se deti co byly pod carou. nejake skolky vyhlasuji druhe kolo, nejake ne, zalezi na kapacite. ale urcite se pripominat a durazne rikat ze tam chcete, to pomuze.
@dyechampion aha, tak to jo... To dává smysl... Děkuju, budu je bombardovat 😂 snad to pomůže 🙏🏻
U nás to je tak, že ani předškolák nemá místo jisté, kde chce....hlavní roli tu má spádovost...a pozor! Na to mě upozornila ředitelka jedné MŠ a asi by mi to nedošlo. Ve spádové školce prý dostanou seznam předškoláků ze spádové oblasti, kteří MUSÍ přijít k zápisu, protože je to povinné...pokud nedorazí, podává školka podnět na OSPOD a ti zjišťují, co se děje. Takže třeba, i kdybyste zkusili zapsat předškoláka do dvaceti školek v okolí nebo do soukromé a doufali, že někde ho přijmou, do spádové školky ho musíte zapsat také (a pak třeba dát jinam nebo domluvit individuál a vzdělávat doma či v nějakém soukr.zařízení, což máme případně v plánu my, pokud nebude přijatá jinde)...prostě nám důkladně kladla na srdce, ať si ve spádové školce pořešíme situaci než rozjedou zbytečné hypotézy na úřadech.
@eviicka Otázkou je, jak to je úplně přesně - u nás je třeba tedy spádová celá obec a smíme podat max 4 přihlášky. Jestli třeba taky nemají omezení. Čili - jít se rozhodně ptát na úřad je to správné. A jít se tam ptát co nejdříve ve stylu "co dělat v situaci, kdy jsem čekala, že jedna z těch 3 školek takto staré dítě vezme a ona nevzala". Zvláště pokud jsou to 3 "nejprofláklejší", takže se dá čekat, že o ty ostatní ten zájem nebude tak velký.
@sarkoc ty jo, tak to jsem vůbec netušila... Děkuji za informaci...
@sarkoc To je poněkud nepřesné 🙂 Zápis rozhodně povinný není. A už vůbec ne ve spádové MŠ. Povinné je pouze vzdělávání v posledním předškolním roce (klidně ale i řešené domškoláctvím). Správný postup je, že školka, kam je dítě přijaté (či jiné zařízení anebo pouze v případě DV rodič), informuje spádovou MŠ do určitého termínu. Pokud spádová MŠ informaci nedostane, měla by kontaktovat rodiče s otázkou, jak mají vzdělávání vyřešené. Pokud se jí ani pak nedostane žádné odpovědi, tak teprve kontaktuje OSPOD.
@ruzova_pastelka aha, tak mi to možná nastínila trochu zkráceně nebo jsem to po telefonu špatně pochopila...dává logiku, že nejdřív budou zjištovat co a jak než rovnou OSPOD 🙂 každopádně mi kladla na srdce včas důkladně informovat spádovou školku, ay nebyly problémy zbytečně
@sarkoc Jo, tomu věřím, ony jsou ty ředitelky MŠ občas takové, řekněme, proaktivní 😃 Každopádně povinnost informovat spádovou MŠ má zvolená školka/škola (konkrétně její ředitelka/ředitel), kam dítě nastoupí. Rodič ne, až na případné vyzvání. Ale zase napsat jeden email taky asi není problém, obvzlášť pokud mají rodiče obavy, jestli se tenhle proces někde nezasekl, třeba při nějakém pozdním/nestandartním zápisu apod 🙂
@pampelina18 u nás se třeba nedostali do spadove ani skoro 4 letí, takže někdy si spadovou fakt nepomuzes.

@pampelina18 Takže proto, aby se dítě ve 4 dostalo, má zabírat místo o rok déle? To je na hlavu padlý.
A jinak k tomu, že přednost mají ti starší. Ti zbylí holt, kde zbyde místo. A ano, dokud budou všichni vesele tvrdit, že když místa nejsou, tak nejsou, smůla, proč by se obec snažila. BTW vy máte v obci 700 dětí starších 3 let věku anebo bylo 700 přihlášek? Pokud jenom bylo 700 přihlášek a každý podal 4, tak to je 175 dětí. Pokud je polovina z nich tříletých, čtvrtina čtyřletých a čtvrtina dvouletých, tak to máš nějakých řekněme 90 tříletých, 40 čtyřletých, 45 dvouletých. Takže potřebuješ (ze zákona!!!) místa pro 130 dětí. Čili do každé školky potřebuješ 2-3 děti nad kapacitu školky. Ano, pokud 10 rodičů řekne, že jako škoda, dítě se nedostalo, tak fajn, nic se nezmění. Pokud těch 10 rodičů přijde a upozorní obec na školský zákon, je šance, že ta třeba otevře aspoň dětskou skupinu (nižší legislativní nároky, trošku nižší dotace, u nás mají obecní dětské skupiny školkovné 4000 měsíčně) - a nakonec třeba zjistí, že to není tak těžké a udělá třeba 3 dětské skupiny, každou po 12 dětech - a rázem máš neumístěných 10 dětí CELKEM!! A co stačilo? Vytvořit 3 dětské skupiny.
U nás se minulý školní rok otevřela nová třída školky, tento školní rok nová třída školky a 2 nebo 3 dětské skupiny. A obec rovnou vyhlašuje, že kterému dítěti jsou 3 a nedostalo se do školky, má se ozvat na školském odboru a místo mu najdou. Dá se tam přijít i v průběhu roku - já třeba proto ve 3 letech syna zkoušela jenom jednu školku, protože po ostatních jsem tak moc netoužila a ujistila jsem se, že až v jeho 4 začnu dělat na plný úvazek, tak se mám přijít zeptat, ale že v podstatě vždy nějaká místa jsou a dá se nastoupit i uprostřed roku. Nakonec zůstal v dětské skupině a pak se dostal do té naší "vysněné" školky, ale kdybych chtěla, ta možnost tu byla. Ano, byla by to možná školka s dojížděním, ano, nebyla by to ta "nejlepší", možná by se začínalo dřív, než by se nám líbílo, možná by se končilo dřív, ale školka by byla.
Takže není pravdou, že to tak nikdo nedělá - naopak, měl by to být standard.
A pokud se tazatelka nedostala do těch 3, do kterých se hrnou všichni - opět - poptat se na školském odboru, říct, že zájem je a že dítě už bude mít skoro 4 - a požadovat po nich, aby dítěti školku našli. Nebude to možná ta nejlepší, ale místo se určitě nějaké najde.
Mimochodem - ta školka, kam chodí syn, není ani se zřizovatelem obcí, takže já naše místo v obecní školce pouštěla v červnu, když jsem definitivně měla potvrzené, že nastoupí tam, co teď chodí. A takových rodičů může být více - určitě dost na to, aby se našla místa právě pro ty neumístěné děti kvůli přetlaku přihlášek v těch "nejlepších" školkách.