Nahota rodiče versus děti, řešíte ji u vás doma?

romantika
19. čer 2015

Pekny den maminky, chtěla jsem se zeptat jak u vas doma resite nahotu rodicexdeti. Mame na to s manželem rozdilne názory, date tipa na nejakou knizku kde by psali jak a co s predskolnimi deti. Mala by vlezla do sprchy každému i cizimu. Ja bych ji uz rada vysvetlila, ze je intimita a podobne, když chodi do kolektivu. Manzel to vecne bojkotuje a nechce na to téma nic resit. Lepe receno se omezovat Mate na to nejaka pravidla, nebo se dite samo ozve, ze se mu to nelibi?

ducik
19. čer 2015

Tak knížku nevím, ale pravidla myslíš jako na svlekani? 🙂 myslím, ze je v pořádku, když se rodiče svlekaji, jak potřebují, dítě přeci není cizí, takže jestli muž rád chodí nahý ze sprchy , tak bych mu to nevymlouvala. Naopak není zdravé nahotu tabuizovat. Spíš bych vysvětlila, ze takto to funguje mezi nejbližšími, a ze jinak většinou lidem není příjemné, když je někdo cizí vidí nahé.

romantika
autor
19. čer 2015

ano svelkani, sprchovani a tak. ona nase princezna prave nejak není ochotna pochopit ten rozdil doma a cizi. bud to bude exhibicionista, nebo je to vekem ? 5 let. jde spis o to, ze chce lezt do sprchy i na zachod dedeckum a babickam a kdyby tu byl cizi tak i cizimu a jim to není prijemne a vecne vysvetlovani dokola nezabira. Tak bych spis uvítala nejakou chytrou knizku s radama jak pekne vysvetlil.Ono je to všude jinak, ale jde o to, ze když dite pak nereaguje na to vysvetlovani, tak co pak.

ducik
19. čer 2015

@romantika aha, no obávám se, ze vysvetlovat dokola a počkat, až přejde to období, kdy tam chce každému lézt. Babičky a dědové se můžou přeci zamknout 😉
Ale třeba nějaká knížka existuje, tak držím palec při hledani

betelgeuzz
19. čer 2015

Tak na tohle má každá rodina trochu jiný názor. Někdo je otevřenější, nemá problém s nuda pláží, jiní se stydí a nechodí nazí ani mezi sebou. Já bych třeba na nuda pláž nevlezla, ale doma mi nahota nevadí. Ne, že bych chodila běžně nahá po bytě, ale když vylezu ze sprchy a nemám s sebou pyžamo, tak si pro něho v klidu nahá zajdu a neřeším, že tam holky jsou. Nevadí mi, ani když tak projde někde m, to spíš jemu to vadí. Holky už jsou zvědavý a prohlížejí si ho, tak se radši v koupelně zavírá.

romantika
autor
19. čer 2015

@betelgeuzz Jojo to je vončo, ono to ma každý jinak, a taky pak jde o pohlavi. Je jasne ze vam před holcickama nevadi chodit nahata a ještě je tam ten kontakt maminka dite od narozeni. Jde o to ze naopak u nas manzel porad před malou chodi nahaty, obleceni ma vedle koupelny a tak si ho sebou nehodla brat a vadi mu, když ho poprosim at se obleka v koupelne, hlavne a především pro to, ze mala to bere, tata nahaty každý jiny chlap taky nahaty. Takze by lezla i dedovi do koupelny a každému strejdovi na navsteve snad taky. Když vysvetluji, manzel mne nepodpori, protože jde v prve rade o jeho pohodli.Tak jen jak to te male podat, aby aspoň proboha před téma cizima dodržovala odstup. Ona je od narozeni desny pero, absolutne nerozeznava cizi lidi, ba naopak vyhledava porad cizi, chce se s nimi bavit, sla by za ruky z kde kterym clovekem. Uz si fakt nevim rady. Nemam nervy ji v tom vykoupat a nechat ji nekde sama a za rohem ji pozorovat. Ale tim padem je cele starani o ni jen vecne dohlizeni, kam mizne, s kym a jak. Nemá proste vůbec jakykkoliv odstup ke komukolic cizimu. Jeji vnimani je každý je kamarad. No a pak uz i ta nahota jde ruka s rukou.V peti uz mi to fakt vadi, staci ze se na ni nejaky strejda usmeje a pujde s nim za bonbon.
Jinak netusim jestli nedelam chybu nekde ja, jsem na deti téměř sama, manzel akorát o vikendu a obe deti jsou takove. Vyhledavaji cizi, chteji se s nimi vybavovat, ja jsem spis introvert, jako pokecam s maminkama, kdzy nekde jsme, ale jinak odstup. No a to ze deti vyzvani uplne vse to uz ani nevzpominam. Manzel mne v niccem nepodpori, tak se v tom dost koupu. Jako u malych jsem to neresila ale v predskolnim veku uz je to fakt rozdil.

kralovna17
19. čer 2015

@romantika Pohádky na téma "nechodit s cizími" nepomáhají?

romantika
autor
19. čer 2015

@kralovna17 Prave ze ne, jsem z toho uz zoufala, ono je to tak ze uz i ti cizi to komentuji, ze nemá zabrany. Ze je to neobvykle. Když ji bylo do tri let, tak dobry, neresila jsem to, ale v peti uz ma dite rozumek a nic. Neznam zadne dite v okoli, takove. I v baraku, zadne dite nechce s cizima at uz je i zna se nejak vybavovat, jit k nim a tak. Nase porad. Staci ze nekoho pozdravim, zdvorilostne prohodim par slov a je to kamarad.

luciebx
19. čer 2015

U nas doma je to jinak.. my sme strasne otevreni mame syna kterymu bude za 2 tydny 5 let.. a v zivote by me nenapadlo se nejak zakryvat.. ja se klidne vyvalim na nudaplazi a je mi to jedno.. takze nejaka stydlost nehrozi. Tohle je asi na kazde rodine jak to maji.. v jake situaci oni byli vychovani a jak berou nahotu. U me v rodine byl sex a nahota vzdy otevrene tema uz od malicka takze sem z toho nikdy nemela halo jako nektere deti ktere byli vychovavany jinak. Nas tata vzdy rad koukal porno vedeli sme o tom ale nejak nas to nelakalo jako ostatni deti z okoli ktere kdyz nam bylo 12 vedeli ze to mame doma a tak furt chteli k nam chodit koukat.. my s brachama sme nechapali co je na tom tak super ze to kazdej chtel videt. asi zakazane ovoce nejvic chutna.. takze tim ze sme v tom byli sme po tom nikdy nepidili.. nerikam ze to bylo spravne.. ale byla jina doba. Ono asi hodne chranit a resit nahotu doma taky neni uplne OK. ale jak pisu kazdyho nazor. Asi nekdy pomuze tomu nechat cas.. ze 5tileta leze do sprchy i babicce .. pokud babicka nerekla ze si to nepreje.. tak co.. moje mamka jde s malym na zachod.. do sprchy.. do vany.. toto mi nikdy nepripadlo nejaky divny... hold v nahote vyrusta s tim ze je to prirozeny a zadny caviky. Mozna casem poznam ze je to spatne.. ale zatim z toho malej nema zadny trauma. 😉

kralovna17
19. čer 2015

@romantika Poraď se s nějakým dětským psychologem, pomůže Ti... Já jsem teda četla i o extrémně drsné metodě, kdy rodiče domluvili "únos" dítěte kamarádem, aby si dítě příště dalo pozor. Ale to mi přijde fakt brutální... ☹

kajule
19. čer 2015

Já bych se tedy před cizími vystavovat nemohla, na to nemám odvahu. Každopádně mi nevadí, když to někdo třeba někde na pláži udělá. Doma nahotu nějak extra neřešíme ani to s ní nepřeháníme. Přítel kolikrát jde z koupelny do ložnice nahý. Pokud za mnou přijde některý z nich do koupelny, když se sprchuju, tak to taky neřeším. Když kojím, nechodím kvůli tomu extra do ložnice. Podle mého to kluci vnímají jako normální přirozenou věc, kterou nahota prostě je. 🙂

kajule
19. čer 2015

@kralovna17 To mi přijde taky jako skutečně hodně drsné řešení.

romantika
autor
19. čer 2015

@luciebx jasne Luci, to chápu, ze to je všude jinak. Ale ono to prave třeba vadi a ona nechce ucuknout, ze třeba dedeckovi fakt vadi ze s nim chce na zachod. A co hlavne, jak pisu vyse, ona to proste neresi ani u cizích. Jako pet let zadne roky, ale uz by mela urcite aspoň dodržovat ty hranice, takze do toho bude i jeji rebelie neposlouchat. Ale když jde o cokoliv je jedno, jen proste když kazde i cizi navsteve leze na zachod, porad ji to vysvetluji a nechce poslechnout tak mne uz dochazeji argumenty. V realu vlastne tak nejde o nahotu rodicu, ale obecne ze to nejak nerespektuje vůbec. Skoda ze nejde zmenit nazev prispevku. Vas by kazde vasi navsteve lezl na zachod a do sprchy? Jen abych nebyla za blba, prece jen je jim pet.

luciebx
19. čer 2015

@kralovna17 ty vogo.. to je drsny.. minuly tyden sem sla s malym do prace a sef ho vzal do naruci a odchazel.. ze ho jako poponese.. a ja s kamoskou rikam benicku utikej pan te unasi.. a jakej histerak malej spustil.. to sem v zivote nevidela.. utikal ke me tiskl me.. ja sem si tak nadavala ze ho tak desim.. ale z jedne strany mozna dobre takze obcas neco udelat.. aby fakt vedel ze s cizima nesmi nikam ani kdyz nabizi cokoladu

romantika
autor
19. čer 2015

@kajule A sli by do sprchy a na zachod i k cizimu? Když mate navstevu. Ja asi spis hledam problém, jestli to není v nas, jak se chováme, ale ono to spis bude v jeji hlave a neposlusnosti. Nejde mi do hlavy, ze nemá v peti letech záklopku na tydle věci nerozezna ten rozdil domaxcizi.

luciebx
19. čer 2015

@romantika hmm on by nelezl vzddy reknu ze tam je tam ta osoba a ze musi pockat.. nastesti malej neprostestuje.. nooo je to slozity.. preju hodne sil

lv
19. čer 2015

My doma se prevlekame, koupemé s dětmi, muž si max zakryje rukou rozkrok, když na něj dcery přímo mluví, vidí, aby mu svou výškou nesahala hlavou přímo k rozkroku, než si natáhne trenky. Moje matka je zdesena, minulé se mne ptala, jestli se táta s holkama koupe ve slipech (ve vaně sedí, takže mu na přirození stejně nevidí). U mých rodičů to bylo až extrém, otec se předvídal v jiné místnosti, nic mi to nedalo, nahoru do života patří. Holky se zeptají na ochlupení, příště už je to nezajímá.
K tomu před cizími - přírodou taky lezou i na wc, minule se chtěla prvnacka vycurat u zastávky na sídlišti a to ji vysvětluju pořád, že nějaký venku nemůžeme být, rozkrok nemůže nikdo cizí vidět..

romantika
autor
19. čer 2015

@luciebx Jo Luci no to my doslo, s druhym uz taky pritlacuji, kolikrat se az stydim, když rikam, pan je bubak, bojim, nejdu. Co z toho bude nevim, protože jeho vzorem je segra a dost zacina byt stejna opice. S kazdym pokecat, zapomina se všude, každému něco porad vyklada. Ja uz jsem fakt hotova. A to je mu 2 roky. Asi budu muset zacit vic osnovat tydle sceny abych deti strasila. Jedine se boji bubaka když zlobi, ale cizi ani nahodou. No asi budu muset přitvrdit timto zpusobem. Je pravda, ze jim ten život tak zlehcuji, ze mozna by trochu pomohlo reality. Ale musí to byt teda i v povaze, protože jak jsem psala, ostatní deti v baraku ac se zname, aby mne chytli za ruku a sli se mnou, to ani ve trech ani v peti.

romantika
autor
19. čer 2015

@lv 🙂))) jo ta moje se v klidu i vykadi téměř na namesti. Nez bychom hledali obchod se zachoem tak v pohode. Proste v mozecku v tomdle není ani známka nejakeho studu. Je pravda, ze je první takze clovek ji bral do sprchy na zachod, ona byla kontaktni uz opravdu od miminka. Jen ted potrebuji nejak nakopnout, jak si s ni poradit, aby to aspoň odlisovala doma a cizi. Tam je ten problém co pisu vyse, ze ona nedodrzuje ani odstup cizi, cili nahy tata je i nahy strejda, kterykoliv, s kterym se pobavim vic nez 5 minut v kuse.

romantika
autor
19. čer 2015

@luciebx no oni kluci teda jsou poslusnejsi, vidim ted u mladšího. asi to bude rebelka, jen proboha mne se jezi vlasy na hlave, aby se svou naivitou neskocila nejakemu strejdankovi na lep. Ja byla uz od dítěte bojava na cizi, takze si s tim jejím opakem taky nevim rady.

kachenkaa
19. čer 2015

My to doma taky neřešíme. Pravda, že malá je zatím malá, ale i tak už je zvídavá a často se ptá co to tam tatínek má. Zeptá se sice 100x ještě potom co vysvětlíme, ale tak to se ptá u všeho 😉 Jinak teda jak jsem tak četla tak možná bude spíš problém v dcerce a zkusila bych se poradit s odborníkem..my se s naší malou koupeme..leze do záchodu (se mnou chodí normálně, protože ji nemůžu nechat samotnou v pokoji), ale cizímu do záchodu ani koupelny nevleze..jako chce tam jít, ale vždy řekneme, že nemůže..Jako ono to lezení do záchodu, sprchy, svlékání by se dalo nějak přejít, ale s tím, že jde i s cizím bych teda měla strach a asi by to chtělo nějak řešit..kor když půjde co nevidět do školy. Držím palce!

kajule
19. čer 2015

@romantika Cizímu ne, ale babičce třeba ano, ale té to nevadí a kdyby jí to vadilo, tak věřím, že by jim stačilo říct a nešli by. Filipovi, jelikož ještě tolik nerozumí mluvené řeči bych to nějak extra nevysvětlila, ale ne chápe dost jasně. 😀

kajule
19. čer 2015

@romantika Patrikovi já pořád opakuju, že cizích lidí si nesmí všímat. Na jednu stranu vím, že to chápe, ale na druhou stranu vím, že on je celkem komunikativní, lidi má rád a bojím se, aby se někým nenechal ukecat. Otázka je, jak to tomu dítěti pořádně vysvětlit, aby si uvědomilo, jak moc je to vážná věc a zároveň ho neděsit nějakým falešným únosem.

romantika
autor
19. čer 2015

@kachenkaa no jasne s malou jsme to měli stejne se zachodem i sprchovanim ale vekem se to meni. budu muset přitvrdit, nebo se poptat. je pravda ze si men naučila ze porad nekde na ni cekam, protože metody, schovat se za roh a nechat samotnou nepomohly. nerozbrečela se ani jako mala, na toz ted. Proste ona je chytra, vyvojove napred od mala, ona si sama rekne ze vi jak domu, ze je samostatna. Je to desne tezke. No asi zkusim primo toho psychologa, jen se poptat nekde v diskuzích. Na metodu odnosu cizim jako na domluvu fakt nemam nervy, aby ji z toho cvaklo. Uvidíme jestli se nekde dovoalm pomoci.

romantika
autor
19. čer 2015

@kajule no prave, ja asi budu muset nejakeho odborníka. je v tom dost zvlastni. problém, ze je vyvojove napred takze ona si strasne i veri, ze vse dokaze a je pravda ze taky dokaze. Ona chce sama nakupovat, platit, všechno si sama vyridit. Asi se tam bije i ten vek a ze hlavicka ji jde napred. No zvlastni třeba bylo, ze my mame babicky daleko a videla je do svých 4 let tak 3-4krat rocne na chvili. No a ve ctyrech jsme museli s malym do nemocnice a ona tam jela na 2 mesice, 300km od nas. A vůbec ji to nevadilo. Prakticky k cizim. takze asi to bude fakt hodne i povahou. Ona nikdy nebyla takove to klasicke dite, co potřebuje maminku za zady. Spis jsem prostředkem jak se dostat ke svým cilum. No snad se to vekem srovna. Mozna udela sve i kolektiv, do kolky zacla az skoro v 5ti. Ve trech jsme nedostali, ve ctyrech porad marodila. A oproti jinym detem skolku miluje, dozaduje se tam spat, byt tam co nejdyl. No proste vse naopak nez jinde. Takze kamarádky taky neporadi.

kachenkaa
19. čer 2015

Jako u nás..Já se malé schovám a ona se smíchem: Maminko kde jsi?..no tak snad pak nedopadneme stejně 😉 Za to zeptání člověk fakt nic nedá, ale z toho únosu bych taky měla strach, aby to dítko pak nemělo nějaké trauma (koktání, počůrávání apod.)..to už je trošku extrém 🙂 Tak snad vám někdo pomůže!

blanka.k
19. čer 2015

@romantika U našich doma to bylo tabu se "ukazovat".... když jsme jezdívali k tcháncům, tak mě překvapilo, že muž se vyslíkl v chodbě u pračky, a frčel si nahatej do koupelky. A doma to tak nějak praktikujeme dodnes,prostě občas nahatí přeběhneme i před synem (5r.), jen teda on je hrozná držka,minule jsem ráno letěla v kalhotkách k němu do pokoje pro podprsenku na sušáku,on koukal ,ohnul se, spustil ruce dolů a "Maminko, ty máš prsiska...a tááááákhle ti visí" (mám 70I/J) 😀 😀 Ale ví, že pindíka ukazovat může nám, babičce a panu doktorovi, nikde jinde se trencle/kratasy nesundávají.

petrajurinova
19. čer 2015

@romantika myslím, že stud před cizími přijde věkem a zkušenostmi. Syn ještě poslední rok ve školce neměl zábrany a klidně na bazéně nebo venku u řeky pobíhal jak ho bůh stvořil. Doma se sice nevystavujeme, ale ani nezamykáme, takže je docela normální že děcka vejdou do koupelny když se já nebo tatínek sprchujeme nebo převlíkáme. Po nástupu do první třídy, když se děti začaly na TV převlíkat tak, že učitelka nejdřív do šatny pustila holky a kluci čekali na chodbě a pak se prohodili a mezitím si navzájem do té šatny lezli a nakukovali, což bylo provázeno jekotem a skrýváním se těch stydlivějších, se začal stydět i náš mladý. Nejdřív před "cizími", pak před sestrami a teď už i před babičkama a tatínkem a stejně tak se začal stydět i při pohledu na nahé tělo někoho jiného. Počítám že s pubertou se to zase začne měnit.

andrejinda
19. čer 2015

Ahoj, no tak to máme doma to samé...malá (v dubnu jí byly 4 roky) by lezla pořád všem do sprchy a na záchod, od mala to dělala, tomu se člověk nevyhne a malému dítku to člověk nevysvětlí. Ale teď už se jí snažím delší dobu vysvětlovat, že už není tak malá a že nemůže za každým lézt, že je to neslušný a každý potřebuje svoje soukromí. Tak na záchod už to jakžtakž pochopila, i když občas za náma stejně vleze, ale do sprchy leze ráda pořád, potvůrka jedna🙂 Chtěla by i cizím lidem, třeba na záchod za babi, dědou apod., ale to jí vždycky jasně vysvětlíme, že to se nedělá, tak už to jakžtakž chápe, i když teda nerada. Podle mě je to normální do určitého věku, ale už není tak malá a chce jí to furt dokola vysvětlovat, že už je na to velká a nedělá se to...já se vždycky uklidňuju tím, že do dospělosti to a to dělat určitě nebude, tak není třeba se nad nekterýma věcma zbytečně hroutit, ale chce jim to vysvětlovat. Je blbé, že máte s manželem rozdílný názor, to se to potom špatně prosazuje🙂 U nás je to horší v tom, že teď máme ještě synka (necelé dva roky) a ten to samozřejmě dělá a jemu to zatím nevysvětlíme, i když se snažíme, takže když to vidí malá, tak chce taky, takže paráda🙂 A.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
veronika182
19. čer 2015

@romantika co já si pamatuji, tak naši před námi běhali normálně nazí, když se šli umýt nebo se převlékali..a neřešilo se to. Akorát v mojí pubertě se řešilo to, že po bytě běhám takhle nahá já (teda řešila to spíš máma)