Nástup do školky až ve 4 (příp. více) letech
Ráda bych se zeptala, zda je tady někdo, kdo také nechce dát dítě ve třech letech do školky?
Synovi budou v červnu 3 roky a rozhodli jsme se školkou ještě rok počkat. Bydlíme na menším městě a nemáme v okolí nikoho, kdo by toto naše rozhodnutí chápal...skoro každý den se mě někdo ptá, kdy už syn půjde do školky, a když odpovím, že tenhle rok ještě ne, dostane se mi přinejmenším nechápavých odpovědí. Často také obdržím nevyžádanou radu či poznámku, jak by mu školka prospěla. Najde se ještě někdo, kdo to má také tak?
Mě osobně připadá, že pokud má dítě dost sociálních kontaktů a rodiče/prarodiče/tety/bratranci se mu věnují, tak ve 3 letech školku nijak zásadně nepotřebuje. Že na osvojení takových těch předškolních návyků je času dost a že spoustu věcí lze dítě naučit doma. Syn umí v necelých třech letech počítat do deseti, pojmenovat všechna zvířata, barvy, zpívá celé písničky, zná spoustu básniček, přes den je bez plínek- rozhodně to není nějak zanedbané dítě. Chodíme s ním na cvičení, do herny, ven...A upřímně řečeno se mi taky nechce každý den v přesně určenou hodinu vstávat a hnát se do školky, ale chci s ním strávit příjemné dopoledne, kdy se nic nemusí...prostě mi připadá, že na to bude ještě času dost.
Prosím, máte někdo podobnu zkušenost? Chápete, proč si je v poslední době každý tak jistý, že školka je pro tříleté dítě to nejlepší? A proč se někteří rodiče snaží tak vehementně ty ostatní přesvědčit, že bez školky to prostě nejde?
Díky za reakce.
@cajomilka Faktorů bylo samozřejmě víc. To že bydlíme na kraji města. Stykala jsem se jen s asi 2 dětmi.... Školka v tom podle mě taky měla svou roli... To je můj názor. Je na uvážení každé maminky kdy dá dítě do školky. Někdo dá hned jiná nikdy... To je na názor od názoru. A můj názor zůstává stejný...
Já dala jaždé svoje dítě do školky až v 5 letech,kdysi to bylo u předškoláků povinné.Možná je to i dnes. A i tak jsem měla výčitky svědomí,že je cpu cizím lidem. 😀 Když šly tzv. na zkoušku,dívala jsem se dalekohledem,jestli nejdou na vycházku poslední a nabrečí. 😀 Ony byly naštěstí vždy v pohodě a na mámu si ani nevzpomněly.😀
Já sama mám dodnes trauma z toho,jak mě moje mamka vláčí potmě naší vesnicí a spěcháme do školky. A odpoledne jsem tam byla poslední. 😕To jsem svým třem dětem neudělsla. Dodnes pracuji na 4.5 hodiny a když šly do školy,vypravila jsem je a když přišly,už jsem na ně čekala. Dělám to stále a to je nejmladší 20 let!😀 Teď to dělám z vnučkou.
@sarad Mám stejný názor. Starší dcera šla ve 4 letech a šla rovnou do oddělení starších dětí. Mladší šla přesně ve 3 letech ( krásně mluvila, byla dost samostatná, od 2 let bez plen ) do oddělení pro děti od 3-4 let a to jsem z toho byla sama nešťastná. Děti se tam počůrávaly, neuměly pořádně mluvit, brečely, dceři se tam nelíbilo...Ale musela jsem už do práce.
Teď jsem už manželovi naznačovala, že bych chtěla, aby šel kluk do školky až od 4 let rovnou do oddělení pro starší děti. No, nijak nadšený z toho nebyl. Musela bych být ještě rok doma a absence mého platu bude znát. ☹ Kdyby to šlo, tak bych ho do školky dala až poslední rok před školou.
Syn šel do školky ve čtyřech letech - ve třech ho nevzali a mě to ani nevadilo. A to se na školku ptal a těšil se do ní opravdu moc. Až na výjimky mě naopak vítá se slovy "Proč jsi tu tak brzo?" a to pro něj chodím už těsně před koncem školky. Chodívala jsem dřív.
Dceru budu muset dát ve třech letech. Neutáhli bychom to finančně a připravená rozhodně není. Dřív se těšila a chtěla tam být s bráchou, teď mi doma pláče, že tam nebude. Jsem z toho fakt špatná.
@sarihy V pohodě,tykáme.😊Čekám na vnučku,mám jí na starost, ale jsem doma dřív než ta dvacetiletá,studuje VŠ. My jsme si s mužem kdysi řekli,že já budu pečovat o děti a on na to bude vydělávat. Osvědčilo se to a tak v tom pokračujeme. Před 8 dny se mi narodila druhá vnučka a tak si budu užívat zase jí.
@sarihy Bohužel, to máš pravdu. Někdy to jinak nejde. Taky, tenkrát, mám už 34 letou nejstarší, to bylo trochu jiné. Nemělo mi moc co utéct, na mateřskou jsem šla ze školy a neměla žádnou práci. Pak jsem si teprve hledala, byla jsem rok zaměstnaná a další mateřská. Po druhém dítěti se mi podařilo najít pěknou, zajímavou a dobře placenou práci. Třetí dítě jsem neplánovala, můj muž ano. 😀 Přemlouval mě do třetího dítěte 4 roky. V práci byli zděšení. Ale po skoro pěti letech mě vzali zpátky, sice ne na původní pozici, ale na možná ještě lepší, zajímavější práci. A povolili mi 4,5 hodinový úvazek. V tomhle jsem měla štěstí. Můj muž vydělává na život a já platím ze svého platu sponzorské dary vnoučatům a na svojí údržbu. 😀

@sarad náš starší syn šel do školky na dva týdny v týdnu na dopoledne ve čtyřech letech, tak chodil dokud nenastoupil do školky i mladší. Teď chodí oba každý den na dopoledne, mám naštěstí práci, že to tak jde a jsem za to ráda.