icon

Nástup do školky až ve 4 (příp. více) letech

sarad
8. dub 2016

Ráda bych se zeptala, zda je tady někdo, kdo také nechce dát dítě ve třech letech do školky?

Synovi budou v červnu 3 roky a rozhodli jsme se školkou ještě rok počkat. Bydlíme na menším městě a nemáme v okolí nikoho, kdo by toto naše rozhodnutí chápal...skoro každý den se mě někdo ptá, kdy už syn půjde do školky, a když odpovím, že tenhle rok ještě ne, dostane se mi přinejmenším nechápavých odpovědí. Často také obdržím nevyžádanou radu či poznámku, jak by mu školka prospěla. Najde se ještě někdo, kdo to má také tak?

Mě osobně připadá, že pokud má dítě dost sociálních kontaktů a rodiče/prarodiče/tety/bratranci se mu věnují, tak ve 3 letech školku nijak zásadně nepotřebuje. Že na osvojení takových těch předškolních návyků je času dost a že spoustu věcí lze dítě naučit doma. Syn umí v necelých třech letech počítat do deseti, pojmenovat všechna zvířata, barvy, zpívá celé písničky, zná spoustu básniček, přes den je bez plínek- rozhodně to není nějak zanedbané dítě. Chodíme s ním na cvičení, do herny, ven...A upřímně řečeno se mi taky nechce každý den v přesně určenou hodinu vstávat a hnát se do školky, ale chci s ním strávit příjemné dopoledne, kdy se nic nemusí...prostě mi připadá, že na to bude ještě času dost.

Prosím, máte někdo podobnu zkušenost? Chápete, proč si je v poslední době každý tak jistý, že školka je pro tříleté dítě to nejlepší? A proč se někteří rodiče snaží tak vehementně ty ostatní přesvědčit, že bez školky to prostě nejde?

Díky za reakce.

Strana
z3
werunqa
11. dub 2016

Naše dcera šla ve 3,5 letech.Je hodně šikovná..počítat do 10 uměla ve 2 letech,básničky, písničky..uměla víc než kdejaký tříleťák.. Neměla už ani plíny,takže mohla jít klidně i dřív,ale já nechtěla.
Všechny kamarádky co rodily stejný rok jako já dávají děti až ve 4 letech a nikomu to divné nepřijde 😉
U nás doma to prospělo tedy oběma,že je už dcera ve školce.Potřebuje hodně aktivit,být v kolektivu.Měla (má) docela silný vzdor, takže školka byla úleva pro nás obě 🙂

sarad
autor
11. dub 2016

@kolibricek36 Máte pravdu. S takovým platem to nejde. Ale často to dělají i lidé, kteří vydělávají více než 20tis čistého. A tímto je teda nechci nijak kritizovat, každý ať si to dělá podle sebe. Jen jsem tím chtěla reagovat na častý argument lidí, že dítě "musí" do školky, protože stát od 3. let neplatí. Poukazuju tím na možnost, že si lidé na dítě také mohou ušetřit z vlastního a ne jen spoléhat na stát.

lucka662006
11. dub 2016

Dcera šla do školky ve 3,5 roku na půl dne 3x týdně, přitom je moc šikovná a umí básníčky, písníčky, počítat, barvy, zvířata, pojmenuje vše, řekne příběhy, zkrátka vůbec není pozadu oproti ostatním dětem ze školky, a když je ve školce, zapojuje se do kolektivu zcela normálně, jako děti, které chodí od 7 do 16 hod. denně. Takto malé dítě je velice rádo s rodiči a určitě nepotřebuje být denně 7 - 16 hod. od rodiče. Pokud to rodinné finance umožňují, je to jen dobře. Syna dám do školky také kolem 3,5 roku na půl dne.

irinka
11. dub 2016

Vykašli se na řeči okolí, ať si trhnou. Náš malej půjde do školky letos - v červenci mu budou 4 - prostě jsme se taky tak rozhodli, navíc mě v těch 3 letech to přijde strašně brzo, ale to je můj názor. Ono mu za ten rok nic neuteče 🙂

lajla
11. dub 2016

@kolibricek36 ano ale žijeme teď a tady a podle toho se řídím... A taky podle možností, pro nás je 20000 tak na měsíc na jídlo a drobnosti, nás je hodně🙂 naštěstí si můžu dovolit být doma a věnovat se dětem, jsem za to ráda, nic jim neuteče
Jednu do školky prihlasenou mám, ale chodí dle nálady🙂

kvakuska
11. dub 2016

Myslím že je to hodně podle toho, jaké dítě je ... vždycky jsem si myslela, že si dceru nechám doma alespoň do 4 let, pracuji částečně z domu, takže žádný problém ... jenže teď má dcera 2,5 roku a je na kolektiv více než zralá, prahne po dětech, po kolektivu, dělat věci společně s jinými dětmi, do školky se hrozně těší, bere to tak, že je školka "za odměnu", jen pro hodné děti 🙂 ... navíc je dcera vysoká a výborně mluví, používá i složité slovní obraty, její vyjadřování je na úrovni pětiletého dítěte, je velmi samostatná, takže ji všichni považují za starší než je a každou chvíli přiletí nějaký dotaz jak se jí líbí ve školce ... takže jsme byly u zápisu, s učitelkou si tam (téměř) všechno vyřídila sama (byla jsem tam jaksi navíc), přihlášky máme na třech školkách v okolí domu, bohužel se asi na žádnou z nich nedostane, protože jediné co bude od září splňovat bude věk (přesně 3 roky) a bydliště, čili jsme až někde na chvostu ... proto uvažujeme, že jí budeme alespoň na jeden den v týdnu platit soukromou školku ... nikdy by mě nenapadlo, že budu něco podobného řešit, budu z toho vyřízená, až ji poprvé do školky povedu, ale vím, že dcera bude nadšená a vím, že to pro ni bude to nejlepší
... a ještě jedna poznámka, ve školce jsem zaskočila učitelku dotazem, zda bychom si nemohli podělit jedno školkové místo s nějakým jiným dítkem, že nám by stačily pro dceru dva dny v týdnu a jiná maminka by mohla dávat dítko na ty zbývající dny ... vůbec na tohle nejsou zařízeni, prý by to bylo moc složité ... no já to vidím jinak 😒

duvi21
11. dub 2016

Jsem rozhodnuta, pokud to situace dovoli, dat malou do skolky od 4 let. Ucila jsem ve skolce a mam zkusenost, ze maloktere dite bylo zrale na takovy kolektiv a prostredi ve veku tri let. Ty ctyrlete uz na tom byly docela jinak. Rychle se prizpusobily, byly spokojene. Pro trilete je to ve vetsine pripadu jeste dost velky sok byt cely den bez maminky. Hodne se jim styska, dlouho si zvykaji, je to takove "na silu". Neplati to samozrejme ve vsech pripadech, ale vetsinou ano.

eviicka
11. dub 2016

@kvakuska bohužel v dnešní době vládne i ve školství šílená administrativa, a když logicky by tvůj návrh na střídání s jiným dítětem dával smysl - papírově chápu učitelky, že do toho jít jen tak z fleku nemůžou, ani kdyby chtěly ☹.

duvi21
11. dub 2016

A souhlasim i s tim, ze je to individualni. Kdyz uvidim, ze prahne mala po skolce ve trech letech tak, ze nemuze dospat 😀, az tam pujde, prehodnotim to. Takove deti jsou, ale je to tak cca jedno z desiti 😀, soude podle doby, kdy jsem ve skolce byla (3 roky zpet).

cajomilka
11. dub 2016

@iveta93 Tak já jsem to měla ve vztazích s vrstevníky podobné, taky jsem do MŠ chodila jen ten předškolní rok a byla jsem vždycky (a jsem) spíš nesmělá, plachá až zakřiknutá, ale nikdy mě nenapadlo spojovat to se školkou. Tam jsem se totiž naopak projevovala jako velký šéf, problémy nastaly až později. Takže to spolu podle mě opravdu nesouvisí.

lucka662006
12. dub 2016

@kvakuska ahoj, tak to nezavidim, ja davam dceru do skolky na tri dny v tydnu a skolka s tim vubec zadny problem nema, ani zadne stridani s jinym ditetem nevyzaduji, je to skolka obecni.

lexa33
14. dub 2016

Konečně některá maminka, která nepotřebuje hned po dovršení 3let věku strkat dítě do ústavu. Víc takových maminek, které si chtějí svoje dítko pořádně užít a ne se ho zbavit v nejbližší možné době!
Dnes je to bohužel MEGA TREND dávat dítě do školky co nejdříve. Matky se ospravedlňují tím, že dítě potřebuje být od 3 let (podle statistik odborníků) začleněno do kolektivu. Ale to přeci neznamená, že ho musíte v zásadě hned strčit na celý den do školky. Stačí mu bohatě 2x týdně nějaký ten program nebo návštěva dětského hřiště nebo koutku. Takto malé dítě potřebuje hlavně svoji maminku a její lásku. Dítě si toho cení, když po narození jeho sourozence ho maminka hned neodsune do školky.
Já mám v plánu dát synka do školky až na poslední rok před školou. My jsem s bráchou taky chodili jen na 1 rok a myslím, že jsme nijak nestrádali, naopak jsme byli rádi a chlubili se před kamarády, že jsme doma s mamkou 😉 .
Víte jak rychle to uteče a najednou je vašemu miminku 6 let a začne Vám dávat najevo, že vás už tolik nepotřebuje ☹ ... to by si měly uvědomit všechny ty TRENDY maminky, které si budou za pár let stěžovat, že si ty děti vůbec neužily ☹ .

PS: maminkám s posl.dítětem a matkám samoživitelkám samozřejmě nic jiného nezbývá než dát dítko v 3letech do školky ne-li dřív. Hlavně pro ty jsou školky zřízeny!!! Ale zeptám-li se jakékoliv učitelky ve školce, tak mi řekne že školky jsou zaplněny zejména dětmi matek na MD, a ty co to opravdu potřebují pak pendlují mezi babičkami a předraženými, většinou nekvalitními, soukromými školkami ☹
Je to smutná doba, tak ať si ty maminky ty děti nedělají, když se o ně pak nechtěj starat ☹ ☹ ☹

missska84
14. dub 2016

@lexa33 přesně jsi to vystihla,plně s tebou souhlasím ;)

kvakuska
15. dub 2016

@lexa33 v podstatě souhlasím s tím co píšeš, vždycky jsem si myslela, že moje dítě půjde do školky také nejdřív ve 4 letech ... ale ajk už jsem psala výš, dcera má jiný názor ... není pyšná na to, že je doma doma s maminkou, básní o tom, že po prázdninách půjde do školky (samozřejmě neví kdy jsou prázdniny) ... s plyšáky si na školku doma hraje, přestože v ní nikdy nebyla ... její nejoblíbenější knížka je Hurá do školky ... má to nastavené tak, že do školky chodí jen ty nejšikovnější děti ... chce abych jí koupila kartáček na zuby, který bude mít do školky ... slovo školka se u nás skloňuje několikrát denně ... od malička ji vedeme k samostatnosti a tady máme výsledek ... takže pro nás tak 2x týdně školka by byla řešením ... bohužel dnes se asi dozvíme, že dceru nepřijali 😖

nat
15. dub 2016

tak ja jsem dala syna do skolky az kdyz mel 4 a kousek protoze jsem ho nechtela davat ,kdyz se dcera narodila,proste jsem si je chtela uzit.A bylo to super.Dcerka musela ve trech a pul protoze jsem sla do prace ale kdybych nemusela dam ji klidne az v 5 🙂Jinak mohu posoudit dnesni trend dat dite hlidat co nejdrive.Provozuji soukrome hlidani a setkavam se tu s maminkami,ktere davaji i necele dvouletaky .Je to kazdeho vec ale mely by se nekdy ty rodice prijit podivat jak nektere deti cely pobyt proplacou a jestli tohle vse stoji za to

lexa33
15. dub 2016

@kvakuska ale to slovo školka jste jí museli nejakým způsobem vnuknout do hlavy, jinak by ji to samotnou nenapadlo. Existuji odpoledni 2h v MŠ pro předškoláčky, většinou je to 2x týdně, to jí bude bohatě stačit 😉 . Taky mám v plánu tam syna přihlásit, pokud odpolední školku u nás otevřou, ty 4hodiny týdně bez něj opravdu přežiju a on bude mít radost 😉 .

whitechocolate
15. dub 2016

Já jsem jedna z těch, co může jenom závidět maminkám, které mají možnost mít doma dítě do čtyř a více let. Naše dítě není na školku vůbec připravené a připravit se ani nedá, protože musí vyzrát samo a u nás je vůbec vývoj pomalejší než u jiných stejně starých dětí. Úplně se děsím toho dne, kdy budu muset ze školky odejít od plačícího dítěte a vrátím se až pozdě odpoledne. Takže já kdybych nemusela, tak bych nedávala ve třech letech.

anehap
15. dub 2016

@whitechocolate jsem na tom stejně - s mladší dcerkou...už jí nebudu moct dopřát ten "luxus" jít do školky později jako starší dcerce - i když vidím, že by jí to hrozně prospělo 😢

kolibricek36
15. dub 2016

@nat to není ale jak si myslíte dnešní trend - to bývalo i dříve ... jesličky, a ještě dříve chůvy v bohatých rodinách - ženy byly doma, ale měli spoustu dětí - když matka musela do práce(jelikož přišla o manžela), zastalo jí v péči o menší to nejstarší dítě ....
ano, pokud má matka další dítě nevidím důvod proč by to starší měla dávat do školky ,.
ale pokud musí do práce, tak ji jiná možnost nezbude, když finance nestačí, přece nepůjdou bydlet pod most, jen proto, aby byla s dítětem doma ....

kolibricek36
15. dub 2016

@anehap snadná pomoc -- další dítě

anehap
15. dub 2016

@kolibricek36 to nevím 😅 , u dalšího bych řešila stejný problém - prostě v tomhle mají nejmladší nevýhodu - a pak, že benjamínci se mají nejlíp 😀
Ale zase na druhou stranu jsem vděčná, že je u nás možné být doma tři roky - oproti ostatním zemím kolem nás je to velký luxus 😉

ilonne
15. dub 2016

@lexa33 A co treba připustit myšlenku, ze každé dítě je jiné a ma jiné potřeby? Některé chce být doma, některé chce do školky. Ja jsem např. byla daleko spolecenstejsi a více jsem vyžadovala děti než můj bratr. Ten plakal ještě na letních táborech a ka zase, kde jsem mohla, tam jsem rodičům zdrhla. Dcera byla od dvou let rok v jeslích (chodila jsem do prace), pak rok se mnou a synem doma (do školky ji nevzala - pretlak) a neustále se me ptala - proč nemůže chodit do školky. A to podotýkám, ze kontakt s dětmi máme víc než dostatečný. Od 4 nastoupila do školky a je nadšená.

kolibricek36
15. dub 2016

@anehap já to myslela z legrace - protože z toho není úniku - prostě jedno bude odbyto...
asi jsi jaké spousta matek, které musí řešit finance, pokud muž nevysdělává dost - holt žena musí do té práce at chce nebo ne
no vždyt tu máme luxus,, tak co bychom chtěly- švagrová v Německu byla s malým jen rok - pak ho museli dávat do jesliček, nebo co to tam mají ....

anehap
15. dub 2016

@kolibricek36 já vím 😉
Ano, nedostatek financí - jinak bych šla i do třetího....a Německo je ještě zlatý, Anglie, Irsko atd - tam je to jen pár týdnů...tak se na to snažím dívat pozitivně, protože tenhle systém bych nedala, asi bych děti neměla 😒

slunicqqo
15. dub 2016

já budu dávat malého až ve 4,5 letech. Dcera půjde v září do první třídy, a v srpnu se nám narodí třetí, takže se obávám, jak by to zvládal, a hlavně mě se teda ráno honit nechce. Myslím, že bude stačit to vypravování do školy , nemusím ale oblíkat všechny 3 protože máme školu od domu 2 minuty a dole babičku tak mladší nechám doma, a půjdu jen s dcerou. Taky nechci aby se cítil odstrčený, jen co přivezeme mimčo z porodnice , aby to nevnímal tak , že ho do té školky odkládáme. Původně jsem ho fakt chtěla dát, říkala jsem si, že bude on dopol ve školce, dcera ve školce a já budu mít čas na mimčo, ale po dlouhých úvahách jsme si řekli, že ještě počkáme. Kontaktu má s dětma dost, chodíme do mateřského centra, chci ho od září zkusit dát i na kroužek, kde by byl se ségrou beze mě, ale vím, že když se mi nikam nebude chtít nemusím. Stačí , že mě děsí nástup do školy. Tam bude muset a už ji nebudu moct jen tak odhlásit a jet třeba na výlet jak ve školce. Takže to bude veliká změna a povinnosti

kvakuska
15. dub 2016

@lexa33 slovo školka jsme jí museli vnuknout? To myslíš vážně? ... nevím jak u vás, ale tady nežijeme odtrženi od civilizace, poblíž našeho domu jsou dvě školky, potkáváme děti na vycházkách, slyšíme jak hlaholí na zahradě, dcery sestřenice chodí do školky, děti kamarádek chodí do školky, děti z plavání chodí do školky ... v dětských pořadech se vyskytuje slovo školka .... a co Kouzelná školka? Nemůžu bystrému 2.5letému dítěti zatajit, že školka existuje! ... to je jako bych jí chtěla zatajit, že existuje dětské hřiště, aby tam třeba nechtěla chodit 😝
... a nevím z čeho usuzuješ, že našemu dítěti odpoledni 2h v MŠ pro předškoláčky budou stačit ... nebudou, opravdu ne ... od 2.5 roku chodí jednou týdně na 3 hodiny do miniklubíku, děti jsou tam bez rodičů, dcera nazuje bačkůrky a už mi říká "už běž, já už tady mám práci" ☹ ... jasně že když pro ni po třech hodinách příjdu, tak mě radostně vítá, ale ne tak, že by se mi pověsila na krk a dávala mi najevo jak jsem jí chyběla, vítá mě tak že mi chce honem říct co všechno dělali a o čem si povídali a co se naučila, mluví až se zajíká, protože je nadšená, připadá si důležitá, je spokojená, je šťastná ... a o to snad jde! 😉

kvakuska
15. dub 2016

@ilonne přesně tak, každé dítě je jiné ... kdo má doma dítě, které bez rodičů neudělá krok, těžko tohle pochopí 😠

lajla
15. dub 2016

@lexa33 myslím že velmi velmi prehanite...
Za prvé školka není ústav
Za druhé není to dnešní trend, kdysi a běžně ve světě je naprosto normální že rodiče chodí do práce po pár měsících, nic jiného jim nezbyde...nemají možnost využívat stát jako zdroj peněz co sype jako pokladnicka, naštěstí my tu možnost máme...a i když každá třetí čtvrtá si stěžuje jak je mateřská a rodičovská nízká,... Kde jinde se mají lip?...můžou být všichni happy...a ještě ta možnost si vybrat🙂
Málokdo má možnost být s dítětem doma, jak dlouho chce...kdo ji má, šťastný člověk... Já tu možnost mám a jsem za ní ráda... Ale ne všichni se mají dobře... K tomu dnes je i docela problém se kolikrát do školky dostat☹ rodiče musí pracovat a vydělávat aby se děti měly dobře!
A popravdě za ty roky... Nevím o jediné matce která by násilím tlačila své dítě do školky, když je doma s mladším dítětem... Takže já to vidím pozitivně🙂

ninive211
15. dub 2016

Za mě je také ideál tak od těch čtyř let do školky. Já naopak šla do školky až téměř v 6 letech do předškoláků (jsem listopadová), do ustáleného kolektivu a já, introvert, jsme tam moc nezapadla. A to "sociální trauma" se se mnou táhlo i potom. Dcera je říjnová, v městě jako je Brno, kde bydlíme, je stejně asi docela malá šance, aby byla přijatá hned od (necelých) tří let do státní školky, tak to asi ani zkoušet nebudu. Pak plánujeme druhé,pokud by to vyšlo, tak bych stejně byla doma s malým a to "velké" by domů akorát tahalo nemoci na kojence. Ovšem potom stejně budu řešit návrat do práce (naštěstí máme kousek od nás babičku i dědu v důchodu, tak to asi ten první rok budeme řešit tímto způsobem...ale to je hudba budoucnosti, kdoví jak to bude).
Každopádně aby do celodenní školky či jeslí chodily děti třeba dvouleté, to mi přijde přehnané.

Strana
z3