Neočkované dítě při zápisu
Jsem uplne na prasky zitra jdem resit s reditelkou ze mala neni ockovana. Ja vim jsem blbec mohla jsem ockovat uz davno kdyz jsou male dva, ale ja mam strach bratr je autista navic mala patri mezi drazdive deti. Navic vecna ryma, zoubky, laryngitida, oparenina a ted pro zmenu chronicka ryma dva mesice bez prestavky a k zomu uz i kasel. Ma nekdo zkusenost ze i tak prijaly? Nekde pry staci podepsat ze v zari se dolozi ze ockovana byla ale, jestli mi argumenty budou stacit. Dr. Mi oznamila, ze ryma neni nemoc no dobre neni, ale ja to beru z vlastni predstavy, jak by mi asi bylo kdyz by mi nekdo pichnul sajrajt v dobe kdy frkam jak prdla. ☹
Pro účely přijetí dítěte do mateřské školy a dalších § 50 zákona vymezených zařízení je třeba, aby dítě bylo očkováno v rozsahu nejméně jedné dávky očkovací látky proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám a dále v případě očkování hexavakcínou bylo dítě očkováno ve schématu minimálně 2+1 dávka👏😘
@baraskaska
samozřejmě zdraví dítěte je věc druhá. Ono je jedno jestli dáte očkované nebo neočkované nezdravé dítě do kolektivu. Odmarodí to tak i tak, stejně jako dítě, které nemarodilo celé tři roky doma.
Tak samozrejme ze nehodlam.dat neockovane dite do skolky. To by me ani ve snu nenapadlo ale nechapu proc kdyz vedi ze je mala a nastupovala by az treba v lednu spis o dubna proc si myslej ze do te doby bych nedoockovala navic mam v planu doockovat jeste pred letem, je to nejlepsi doba na ockovani v zari uz se ochlazuje a to u nas znamena nastup rymy.
@veeeraf tak školka se snad řídí legislativou, ne? pokud ti dítě nepřijme, protože doktor ti blbě do potvrzení napíše, že dítě není řádně očkováno, přičemž má splněný minimum pro přijetí, pak se můžeš odvolat a je to blbost školky, že se tím enchtěj zabejvat a radši tě rovnou odmítnou... takže ano, pokud bych měla splněný zákonný minimum a nechtěli by mi dítě vzít, vztekala bych se;) a měla bych nárok..
@veeeraf a uživatelka baraskaska zřejmě narážela na to, že když dá očkovat nezdravý dítě, tak z toho případně může dostat nějakou krásu, kterou už nikdy nikdo neuzná, že byla způsobená očkováním, ale ona bude ta, která si ponese následky. o školkovou rýmičku asi moc nešlo...:D
@normalnimatka ano presne tak, ja ted budu ockovat kvuli skolce a kvuli danymu ockovacimu kalendari jen proto aby vsichni spokojeni a mne pak dite chytne buhvi jaky Nu jen protoze nebyla v dobe ockovani zdrava. Ale pripad upadne v zapomneni protoze chronicky rymy nejsou nemoc. 🙂
@baraskaska
Měli jsme to samé - Mudr. píše pouze ANO NE (řádně očkována) - chceme doočkovat MMr až v létě. Takže napsala na přihlášku NE, já jsem pod to napsala také své vyjádření, že v případě přijetí bude dítě řádně naočkováno - doložíme. Na zápise jsem to řekla a nikdo z toho problém nedělal, tak myslím, že pokud není ředitelka nějaká vadná, tak že se nemáš čeho bát...
@strusi Ja vim, ale je to proste "opruz". Clovek si pripada jak vyvrhel spolecnosti. Kazdy chce byt z obliga. Mne na tom nejvice udivuje, ze reditelky skolek vubec nevi, co ma mit dite vlastne naockovano. Dneska jsme byly v dalsi a ten samy scenar - oni se ridi vyjadrenim doktorky. Ockovacimu prukazu nerozumi..... Prislo by mi logicke, kdyby se predkladal ockovaci prukaz. Uz jsem to nejak vstrebala.
@normalnimatka A to je prave to, kdo tomu vlastne rozumi? Musi mit dite ockovani v dobe podani prihlasky - respektive v dobe rozhodovani o prijeti/neprijeti a nebo az v dobe nastupu? V jedne skolce mi take rekla, ze si overi, co ma mit vlastne dite naockovane, ale pokud nema dite ockovani, tak nemuze vydat rozhozhodnuti o prijeti, ale jen nejaky spravni zapis - jak uz tu nekdo psal ....
@verinikki jej jak ja zavidim ty normalni reditelky, tady maji vsichni stejny nazor ☹ nebo nejsem duveryhodna osoba. ☹ nebo se jim nehodi do kramu tak male dite. Nevim kazdopadne mame smulu, pritom nas tam znaji do te jedne jsme chodili jak ja tak i bracha. V te druhe dela mamky spoluzacka a presto nas odpalkovali.
@normalnimatka dobře, tak jinak. Vím, že potřeba prát se za pravdu je velká a řešit občas nevyřešitelné je ještě větší 😀 a já se tady na koníku nerada dohaduju..Jojo, určitě máš pravdu!!!
Uživatelka se ptala jestli jí dítě příjmou s odkladem očkování - tedy nesplněné minimum, ne? pravda? Asi jo, dobře, vyčetla jsem teď, že nemá jen mmr tzn, že v době žádosti do školky nemá splněné minimum jak jsem psala výše a je jasný, že spíš vezmou řádně naočkované děti (SPLNĚNÉ MINIMUM)
To co jste vyřešily na diskuzi později, nevím
Máme to stejně s tříletým synem. Nemá MMR. Mudr zaskrtla, že není radne očkován ale připsala že do září bude. Řízení o přijetí syna bude pozastaveno dokud nedolozim že je doočkován. Jen nevím jestli to znamená že bude až na konci seznamu, nebo s nim budou počítat. Má rymu takže půjdeme tak koncem května. No bude to bud a nebo
@jujatko a kazda reditelka by se musela dovzdelat v oblasti diagnoz? Ockovani? To snad ne. Snad od toho je lekar a jeho zaznam.
Jak to tady ctu tak neockujete protoze jsou deti porad nemocne. Neverim ze 365 dni v kazdem roce nemocne jsou....a pokud ano tak reste proc. Kdyz maminka zde napise ze v zari letos bude mit jeji dite rymu-vi to dopredu, tak asi bude chyba v mamince...kdyz uz vi ze dite bude nemocne jeste drive nez se to stane.....
@absintka19 To jsou zkusenosti, ktere taky budes mit, az budes mit vic deti. Pokud Ti starsi dite chodi do kolektivu, tak v dobe, kdy je chladno, budes u mladsiho porad resit nejake rymicky a kasliky az do jara. To je normalni, nejak se ten imunitni system vycvicit musi. Taky deti neockuju, pokud maji rymu ci kasel, a cekam na jaro/leto, kdy s rymama nechodi. Nezijeme v Africe, tam benefit ockovani vzdycky prevazi riziko naockovani ne zcela zdraveho ditete, u nas tomu tak neni.
@absintka19 Ale me dite je ockovane!!!!!!! Me dite ma veskere ockovani, ktera jsou skolkami (potazmo zakonem) vyzadovana. A ano, podle mne, pokud skolka vyzaduje ockovani (potazmo vyzaduje to zakon), tak by snad mela reditelka skolky vedet, proti cemu ma byt vlastne dite ockovane. Reditelky chteji byt jen z obliga. Doktorka mi napsala, ze ockovani je neuplne - chybi Priorix 2. 2. davka Priorixu ale neni pro skolku pozadovana. Ale ony to nevi - vidi, ze ockovani neuplne a to je pro ne jak rudy hadr pro byka. Take delam ve skolstvi a tohle mne tedy hodne zarazilo. To je muj nazor.
@mantaray Mudra si stoji za tim, ze kolonku "Dite je radne ockovano" zaskrtla dobre. Protoze nema Priorix 2,. ktery uz mohla mit naockovane. Proto to tam pry dopsala, ze ockovani je neuplne - proti tetanu bylo dokonceno v 9/2015 a chybi Priorix 2. Ono je to ale jen o te ochote. Jedna reditelka si druhy den volala na kraj a tam ji potvrdili, ze je vse v poradku. Jak jsem psala, kdo ma vedet, jake ockovani potrebuje dite pro skolku - doktor nebo skolka? Podle mne by to meli vedet obe strany.
@jujatko na naší přihlášce je napsáno "očkování potřebné pro přijetí podle vyhlášky bla bla bla" čili máte splněno. Nevím co Vaše Mudr šílí. Že ve školce nevedi máte pravdu. Mě loni Mudr omylem zaskrtla ANO a do poznámky že prioruxem bude ockovan do zari. Vůbec to nečetli a přijali ho. A když jsme to ted resili tak nevěděli co priorix je. Vzniklo menší nedorozumění a teď si asi myslí že jsem loni chtěla podvádět
@baraskaska nečetla jsem komentáře, jen moje zkušenost. Dávala jsem syna do školky před dvěma lety a též neměl doočkováno. Sama jsem průběžně žádala o odklady očkování z různých důvodů. Takže jsem šla k zápisu, kdy ještě neměl všechno řádné očkovaní, které školka požadovala. A v pohodě. V papírech Dr. správně zaškrtla, že dítě je očkované, ale neúplně a dopsala, že bude doočkováno v následujících měsících, pokud to zdravotní stav dovolí (naše Dr. zásadně neočkuje dítě s rýmou nebo jen podezřením na ni). Takže poslední doočkování proběhlo, až už syn chodil do školky a vše bylo úplně v pohodě. Jim jen stačilo, že máme "rozočkováno". 😉
@mantaray
My mame kolonku "Dítě je řádně očkováno" Ano, Ne
A na druhe: Podrobuje se dítě pravidelnému očkování? .... A doktorka má napsat svůj koment.
Myslím si, že to doktorka mohl napsat jinak, kdyby chtěla (ale prý to školky takto vyžadují, bla, bla, bla). Ale ve školkách by vlastně měli vědět, co mají vyžadovat.
@jujatko
No tak podle toho co pišete je chyba v paní doktorce, jelikož se jedná o přihlášku do školky - tak by měla vědět, co je povinné - tudíž co je v této době řádně očkované dítě.
Až budete chtít vyjádření na cokoliv jiného, tak si přeci také musí zjistit, co je požadováno a dle toho potvrzovat.
Asi bych možná napsala na MZ o nějaké stanovisko, čím se mají doktoři při vypisování řídit, jelikož podle vyhlášky je dostačující pro školku to, co máte. S tím pak k doktorovi a znovu na školku za paní ředitelkou (tu bych navíc teď co nejdříve zpravila o situaci - třeba donést i očkovák a tu vyhlášku). Každopádně držím palce, protože tohle je jak v hurvínkově!
@verinikki Doktorka vi, ze diteti staci jedna davka priorixu. To mi rekla, ze mi to staci, ale ze nemuze zaskrtnout ano, kdyz dite neni dle ni radne ockovano. Ockovak je ani v jedne ze tri skolek nezajimal. Vsude mi rekli, ze si musi zjsitit, co tedy dite ma mit, zda je to v poradku. Psala tu tuz jedna pani vyse, ze ji doktorka (jina) zaskrtla to same, ale ze ve skolce to neresili, kdyz bylo dite ockovane jednou vakcinou. Nebudu to resit. Ve skolkach si to zjisti, zda je to dostacujici, ale udivuje mne, ze to nevi.
@absintka19 mohu říct, že ve finále, to bylo furt tak 14 dní dobrý 14 dní rýma, a věřte mi mé dítě není jediné kdo to tak má. Já měla jeden půl rok kašel vkuse, nikdo nepřišel na to proč, až pak mi nasadily symbicort vše se zlepšilo a mně se už kašel nevrátil. Kdyby mi někdo řekl podívejte se vaše dcera má rýmu protože doma máte kočku nebo je alergická na něco, tak neřeším, ale mé doktorce to přijde naprosto normální že má rýmu, kolikrát už jsem to ani nehlásila páč by mě zas poslala domů se stejným vyjádřením.

Nevim proc bych platila soukromou skolku za to ze mam strach naockovat nezcela zdrave dite. Ale chapu no, vsude to funguje stejne nejdriv at se neco stane pak mozna budem resit nasledky az na to ze zdravi ditete by mi nikdo nevratil. ☹