icon

Nesamostatné dítě. Jak to funguje u Vás?

miki19
6. čer 2020

Ahoj holky,
potřebuji poradit nebo spíše se vypovídat a zeptat se, jak to funguje u jiných. Mám 2,7 letou holčičku. Je jedináček. Bohužel je to absolutně nesamostatné dítě, co se týká hraní. Nechce si sama hrát. Buď mě chce mít u sebe při hraní nebo si hrát vůbec nechce. Doma by pořád koukala na TV ( dívá se 1 - 2x denně, ale dle mě je 2x denně moc) nebo pořád chodila ven (není u nás neobvyklé, že chodíme 2x - 3x za den ven). Bydlíme v bytě bez zahrádky, balkonu apod. Každé ráno, když vstaneme chce hned ven nebo TV, ale to je vysloveně až otravování. Když jí řeknu běž si chvilku hrát začne pláč. A to je furt dokola každý den. Věčně musím kolem ní lítat, ale také potřebuji si v klidu uvařit, něco poklidit atd. Jsem už z ní unavená. Navíc se tento měsíc stěhujeme a máme na to tři týdny dát do pořádku nový byt + vymalovat byt v nájmu. Nechci, aby to vypadalo, že svoje dítě nemám ráda nebo že se jí nevěnuji, ale pořád to nejde. Kolikrát když bylo venku hezky, jsem i ten oběd objednala přes rozvoz, abych nemusela vařit a nebylo slzavé údolí a já měla klid. Když je venku, je dcera šťastná a dokonce si umí na hřišti sama hrát. Proč to doma nejde? Prosím nepište mi věty typu: "To chce sourozence" (jsme po IVF) nebo "Na co si stěžuješ? Já mám X dětí" atd. Na tyhle věty jsem opravdu alergická (podobné slýchám od švagrové a od tchýně). Jen pro informaci-oni bydlí na baráku se dvorkem, kde se děcka hned zabaví. To naše dcerka se taky dokáže sama na dvorku zabavit, ale doma prostě ne. A s dětma si taky ráda hraje.

Předem díky za rady, tipy apod.

Strana
z2
jednaholkaa
7. čer 2020

@20190418 To si presne taky rikam sama sobe a nakonec jsou dny kdy ani nestihnu uvarit 🙂) Teoreticky by to melo byt pul hodiny, ale ve skutecnosti mi to vareni zabere pul dne..tak nevim.

avital
7. čer 2020

Moje dítě si taky samo nehraje. Když potřebuju dělat něco v kuchyni, tak buď vaří se mnou nebo ji dám houbičku s jarem a něco umývá, vyndavá myčku, nandavá, zapíná pračku. U žehlení vyprávim pohádky. Ale bez mojí pozornosti nebude(sourozenec nepomáhá😀)

evca_w
18. čer 2020

U nas to same, syn 3,5 roku..Mame tedy zahradu, ale ani tam si moc dlouho sam nevyhraje.I kdyz skace treba na trampoline, vyzaduje, abych na nej mavala, mluvila a podobne..Vareni a uklid resim tak, ze dela vse se mnou..Bavi ho to vic, nez hracky. Sice to trva dvakrat dele, ale spojime prijemne s uzitecnym..Ale rikam si, ze jsme si to s manzelem udelali sami, je proste zvykly na stoprocentni pozornost od malinka, nejak jsem si myslela, ze ta samostatnost prijde vekem, ale je to snad jeste horsi.. Nekdy pomuze ho uplne ignorovat a nereagovat, kdyz potrebuju opravdu neco delat chvili sama a rekla jsem mu to a poprosila, aby si hral chvili sam, ale uprimne ja to moc neumim, to spis manzel, kdyz je s nim sam, to dokaze a syn se najednou zabavit umi, ne na dlouho, ale jo..

Strana
z2