Odklad školní docházky: zkušenosti rodičů dětí narozených na podzim
Hezky den, je tu nekdo, kdo dal odklad diteti, ktere se narodilo na podzim. Tedy, ze sel do prvni tridy skoro v osmi letech? Nebylo dite pak mimo kolektiv? Nejake jine problemy? U nas je spatna rec, sykavky, r a ř, obcas patla, ze ji neni rozumet. Dale je to velka citlivka, doted obcas breci, ze nechce do skolky. Je sikovna, ale jen co ji zrovna bavi. Presne obtahovani carem ji nebavi, nakreslit domecek na povel taky ne😀, protoze chce kreslit srdicka a kyticky. Postavu nakresli, ale zadne detaily, ale to neumim ani ja😅 No, jsme objednany do PPP, ale celkove jsem na vazkach.. diky
@kristyn86 tak pokud by byla možnost logopedické školy,tak bych do toho asi šla, i když logisticky by to bylo náročné. U nás je v okresním městě 10 km vzdáleného jedna logotrida,ale tam nemá šanci se dostat, má ,,jen" 2.podpurne opatření a zájem je velký.
@marketa11112 tak jasně že by to zvládl,zvládnout se musí vše, ale zase než si vše sedne, proto stále s rozhodnutím čekám. Viděla jsem i teď o vánocích, že toho na něj bylo moc, dárky, narušený režim,pár návštěv a byla jsem pak ráda,že už je po svátcích,aby se dal do klidu. Je to náročné, ale říkám si,že jednou se ta snaha vyplatí, než to dítě nechat tak, nedělat s ním nic.
@maxulekapcule v tomto případě bych já osobně odklad nedala a zkusila bych s ním formou hry trénovat jemnou motoriku.
@lenulka_333 Tak uvidime,co nam doporuci. Sama se v tom uz ztracim. Ale asi by to stalo za to aspon zkusit dat prihlasku. Jen jsem nevedela,ze k tomu musi byt ten urcity stupen podpurnych opatreni. Ale asi to dava logiku. Cim vic o tom vsem premyslim,tim vic se v tom ztracim.
@lenulka_333 to zkoušíme. On je hrozně hrrr, ale prostě to je v povaze, oba rodiče jsme taky takoví 😂 jenže učitelka mi jeden den říkala, ze k tomu důvod vůbec nevidí. Druhej den ji přišel papír z PPP a úplně otočila
My meli odklad(28.8.), sice problémy žádné, ale možná by uz byla lepší ta škola,kde je spokojenost. Ve školce uz ho moc nebavilo a spat po obede uz vubec😀😀😀
@kristyn86 úplně podmínky nevím,ale myslím,že přednost budou mít ty děti,co jsou na tom hůře. Řeší se to přes SPC a oni doporučuji,nám nic o tom neříkali a jelikož v doporučení máme normální ms,tak to platí i pro ZŠ. Ale v Praze jsou určitě jiné možnosti,určitě pozjistuj.
Ja bych logopedickou skolu brala hned. Kdyby? Kdyby od nas nebyla 50 kilometru, syn nemel navic epilepsii a dalsi problemy. Bylo by velmi narocne ranni vstávání , uz takhle vstavame chvili po seste, abychom ho dopravili na pul osmou do skoly. A to to máme cca 3 km. Dcerku dáváme do stejneho mista do skolky, neumím si představit vozit kazdeho uplne jinam. Uz ted musim mit jen pul uvazek. ( A ze tady u nas neco takoveho najít neni uplne jednoduche, musela jsem zmenit obor prace), nemohla bych pak uz pracovat vubec. Uz ted projedeme silene peníze kvůli vozeni syna do školy, na cviceni, terapie, k lekarum a samozrejme do prace ( jezdim jinym smerem dalsich 16 kilaku od jeho skoly). Popravdě uz ani nevim, jak bychom poplatili cestovani do školy takto vzdalene od nas, kdyz bych nemohla pracovat ( ve skole by byl 8-12, max pozdeji 13. ), Mezi tim vyzvednuti dcery, dojezd nekam do prace, zase zpet, po skole cviceni, spanek, ukoly. to uz by bylo fakt nerealne. I ted jsem ulitana jako das a práci od 8 do 12 stiham s dojezdama jen tak tak.
@lenulka_333 Verim,ze jine deti jsou na tom i hur nez nas syn. Ze treba i hure rozumi nebo je rec totalne nesrozumitelna. Pozjistuji a uvidim. Do logo skolky jsme se nedostali. Je hrozny pretlak a v podstate berou jen predskolaky. Lidi vozi deti nejen z Prahy,ale i z kraje stredoceskeho kraje. Tak mame normalni skolku s asistentem. I tak jsou pokroky znat,to ne ze ne...Ale jde to hrozne pomalicku...Ja bych to s praci snad nejak skloubit mela. Urcite by musel byt v druzine.Neni to uplne daleko od prace a z domu to je do 30 minut. Ovsem berou 14 deti,tak asi to moc ruzove nevidim. V breznu se vracim do prace,tak nam ten pravy kolotoc teprve zacne.
@marketa11112 To verim,ze je to hukot. Ale delas,jak nejlepe umis ♥️a muzes ♥️
@kristyn86 trosku me uklidňuje, ze v tom nejsme jedini. Ikdyz to teda nikomu nepreju.
@marketa11112 Urcite v tom nejsme jediny! To zvladneme ♥️
@kristyn86 jestli máš v okolí logopedickou školu a uvazujes o ní tak neváhej, dcera do ní chodí a za 1.tridu neskutečně "rozkvetla" a to má VD jako tvůj syn i řeč se jí o dost zlepšila, má tam každý týden logo a fakt se jim věnují...
@jarpa111 odklad bych dala...
Dcera šla teda v 7letech do školy a šla až byla připravena, v 6letech by to byl fakt problém, má vývojovou dysfazii takže řeč hodně pokulhavala, chodí do logo školy, která je přímo zamerena na vady řeči a ocni vady a já si tu školu neumím vynachválit 👌
Pokud zvažujes odklad u podzimního dítěte vůbec bych neváhala, dítě má být na školu připravené, není to o věku...
@veruuu_kubesovic Jj,v okoli je prave logopedicka skola. Je tedy na dojizdeni,do 30 minut. Beznou zs mame pred domem. Budu cekat,jak dopadneme v SPC a u psycholozky. Co nam doporuci a napisou za podpurna opatreni. Ale si rikam,ze by mu treba v te logo skole stacila 1.,2. trida a pak by mohl do bezne...Tezko rict. U nas ta logopedicka ma jen do 5.tridy.
Dcera je zářiová a měla odklad. Teď je v 1. třídě a určitě to bylo dobré rozhodnutí. U nás byl problém, že je dcera hodně vysoká. I před rokem by byla největší ve třídě, ale v pohodě. Zapadla. Ale není na běžné škole, ale v trochu alternativní.
Syn je druhá půlka července, taky jsme řešili logopedii. Plus častá nemocnost a nechtěl kreslit,to mu vydrželo doteď..a do školy s nechutí. Odložili jsme a kdyby to šlo, odložim ještě o rok. Teď je třeťák, do školy stále s odporem, to už asi jinak nebude, je stále často nemocný, výtvarku přetrpí, ale hrál by si furt..
Logopedii pilujeme ještě teď, jak chodí do školy, má toho víc a není tolik času, ale zbývá doladit jen ř. Držím palce,rozhodnutí je jen na Vás...

Řeším to samé, syn je 10.9., takže už 6 má, chtějí, abychom dali odklad. Mluví normálně, ale hůře udrží pozornost, nejdou mu uvolňovací cviky. Umí psát písmenka, zatím tiskací, některá i přečte. Umí sčítat, odečítat do deseti, samozřejmě pomocí prstů. Šel by taky v osmi, ale odklad neplánuju, ikdyz mě k němu tlačí