Posíláte pětiletého do školky, když jste s mladším doma?
Jen takovy maly pruzkum mezi maminkami: vy co mate 5-tilete dite a jste s mladsim jeste doma, davate to petilete do skolky? ano, ne, proc?
Ano dávala,dala bych i před třetím rokem ( dcera je zářijová) ,takže ji nevzali tak šla až ji byli 3 roky a 11 měsíců, týden jsem vyzvedávala po obědě a pak už jenom po spaní,sama tam chtěla spát,hlavně ve školce mají programy,výlety,se mnou by chodila na hřiště a domů a doma bychom si občas hráli hry
Tak budete nemoci resit za rok, v cem je rozdil? Za me lepsi si imunitu vybudovat ve skolce nez pak promarodit prvni tridu.
Jinak ano, ja davala, kdyz se narodila mala, byly synovi 4 roky a normalne chodil.
Jasně že jo. To že jsem doma s mladším neznamená, že moje dítě nechce mít kamarády ve stejném věku 🙂 U nás nejde o imunitu a podobně, na to stejně nevěřím - starší chodí od jeslí a stejnak mívá různé virózky. Spíš jde o to, že školka jí dá to, co já doma nemůžu - kolektiv dětí, jiná pravidla, jiné zábavy. Mladší má jinou povahu, ale starší už chtěla v roce a půl někam mezi děti, ono každý to má jinak 😊Ale samozřejmě se do mě onehda nějaká pipina pustila, co si jako dovoluju zabírat místo ve školce 🤣 A to bylo prosím v době, kdy už začala chodit do posledního, tedy povinného, ročníku. Nána pitomá, ještě teď se musím smát.
Dávala jsem od 3 let. Za mě je lepší, když nosí školkové bacily a mladší se ještě kojí než když už je větší. A mladší si užíval, že má mamku jen sám pro sebe.
Moje tři děti chodily od 2r9m a nejmladší půjde teď ve 3 letech (a to jsem až na jedno dítě nebyla nucena školku hrotit kvůli práci). U všech mých dětí jsem zaznamenala neuvěřitelný pokrok po nástupu do školky (a to jsme rodiče, co se dětem věnují- čteme, hrajeme si, malujem a vyrábíme, chodíme po venku i do kroužků). První rok až dva zejména u těch starších dvou dětí jsme dost promarodili, syn měl asi 6 angín (to jsme řešili operací), dcery vždy chytily nějaké virozy, ale je tedy pravda, že letos nebyl z mých dětí nemocný nikdo, protože se promořily už předtím. Určitě bych pětileté dítě do školky dala. Vůbec si nedovedu představit, že by to pětileté přišlo poprvé do školky až v době, kdy jeho vrstevníci mají zmáknutý školkový režim, ví, co a jak, umí se mezi dětmi prosadit a zároveň už se ten předškolák musí učit nové věci v rámci povinné předškolní přípravy. Zatímco ty doma určitě vaříš, pereš, uklízíš, chodíš na nákup nebo se věnuješ miminku, co dělá ten pětiletý? Jak se zabaví? Protože jeho vrstevníci jsou ve školce, ráno se obvykle přivítají, zacvičí si, zazpívají si, společně se nasvačí (a jí to, co připravila paní kuchařka), začnou malovat/vyrábět a pak jdou společně ven na procházku nebo na zahrádku. Musí se umět přizpůsobit jeden druhému, různým situacím i tomu, že paní učitelka něco říká. Pak se vrací na oběd, trénuje se jejich samostatnost v převlékání, jídle i sebeobsluze a jdou po obědě spát/odpočinout si. Jednou za čas donesou svoje výrobky domů (a jak jsem pyšná) a ještě víc se dmu pýchou, když zpívají koledy na náměstí nebo mají besídku na Den matek. Nevěřím, že tohle všechno bys dokázala tomu pětileťákovi doma nabídnout.
Určitě. Doma by se unudil k smrti, už v necelých 3 letech do školky chodil rád a potřeboval jí. V 5 letech už šel do 1.třídy, je ve škole celý den (má vyučování i odpoledne) a je spokojenej. Určitě bych se školce nebránila. Můj byl taky furt nemocnej, ale teď už je to (ťuk, ťuk) o dost lepší.
Nijak se neprokazalo, ze se organismus musi promorit skolkovejma virozama pro ziskani imunity. Syn zacal chodit do skolky ve 4,5. Neni nijak vyrazne nemocny. Povinne nemusi dite vubec nic, muze byt proste doma na individualnim vzdelavani i jako predskolak a myslim, ze ne kazdy se musi nudit, ne kazdy jen sedi na zadku s miminem a ne kazdemu musi vyhovovat byt v davu 25 deti (a nekdo zas v te rizene cinnosti a v davu atd. Muze byt velmi spokojeny) Udelejte to, jak to vyhovuje vam a ne modrym houpacim maminkam.
@mdch91 s tim nesouhlasim, nektere deti maji dobrou imunitu a skolku nepromarodi, ale naprosto bezne je, ze dite po nastupu do skolky ma kazdou chvili rymu, kasel. A za rok za dva je to vyrazne lepsi. Slysela jsem to i od naseho imunologa. A doma se muzu diteti nakrasne venovat, ale kolektiv mu nenahradim. A podle me je rozhodne lepsi dite na kolektiv pripravit ve skolce, nez ho bez jakekoli zkusenosti soupnout do skoly a nazdar.
Jasne. Dcera začala chodit od 3,5 let. Syn měl 1,5. Co snama doma. Ve školce měla svoji nejlepší kamarádku a chodila tam hrozne rada.
Pokud petilety chce chodt do skolky, tak bych ho tam davala. On se zabavi, ty budes mit cas na mimino a ta trocha klidecku, kdyz usne se hodi, ne? 😀
Ale kdyby brecel, ze tam nechce, tak bych ho tam nedavala.
Jinak mojr decka byly pravidelne ve skolce tyden, a 14 dni doma (bo ryma, kasel, teplota ci vse dohromady). Kdyz nastoupili do skoly, tak jako kdyz utne. Obcas zakaslou, ryma samozrejme v tomhle obdobi taky je, ale nic dramatickeho.
Takze ja jsem tabor, ze imunita se opravdu buduje, kdyz je dite primerene infikovano. Je to takove prirozene ockovani. Ostatne, ucili nas to odbornici ve skole, tak jim verim a moje zkusenost je tataz…
Syn chodí do státní od necelých 4 let. V době, co nastoupil jsem byla na začátku těhotenství, chodil a do teď chodí normálně na celý týden a i tam spí. Zhruba 2x do měsíce jde po o, jinak ne. Má to tam rád a jak už bylo řečeno, aktivit mají spoustu a hlavně je to rozhodně jiná aktivita v kolektivu dětí svého věku, než doma s mámou a sourozencem. Obzvlášť tedy takto v zimě, kdy se nic moc nedá dělat venku a hrát každý den doma ty stejné hry, stavět dokola Lego, nebo jinou stavebnici mě proste po pár dnech nebaví (jeho zase neberou omalovánky a kreslení a tyhle výtvarné věci). Jo a nemoce, letos je 3.rok ve školce (1 rok DS, 2 roky státní) a už téměř nemarodí.
A mimochodem, syn byl ve školce i 3 týdny v létě, ne že bych ho tam šoupla a ostatním zabíral místo. U nás se na každé prázdniny všichni zapisují, čekali jsme až jako poslední a když mi ředitelka říkala, že o to není moc zájem a ať nemám obavu, že nikomu brát místo nebude, tak jsme ho zapsali. A jelikož jsme dělali práci na baráku, tak nám to docela vytrhlo trn z paty.
Ano davame, jeste pred 3. narozeninami sli na par hodin tydne do skolky. Ted chodi klasicky cely tyden, prestoze nejmladsi je jeste doma (ne se mnou). Cele Vanoce otravovali, kdy uz bude zase skolka 😂

Tak naše malá pětiletá je a předškolákem ještě není. Docházku má tedy dobrovolnou, ale školku miluje, má v ní hromadu kamarádů a aktivit. Takže ano, do školky chodí, i když jsem doma s malým.