Povinná předškolní docházka a pravidelná absence

billi
29. lis 2018

Mám syna, kterému je 4,5 roku. Chodí do školky s tím, že má pravidelně volné pátky. Letos to nevadí, ale za rok bude předškolák. Máte zkušenost s tím, že jste takto (ne)dávali dítě do školky a nikdo to neřešil? Nebo z toho byly problémy?

fly80
29. lis 2018

Až bude předškolák, budeš mu akorát muset psát pokaždé omluvenku, proč nepřišel.

kajalka
29. lis 2018

Záleží asi školka od školky. U nás to problém není, ale musím psát omluvenky. Berou "rodinné důvody". Ale vím o školkách, které tolerují jen nemoc a lékaře..

billi
autor
29. lis 2018

@fly80
@kajalka u nás chtějí omluvenku po týdenní absenci. Spíš mi jde o to, že to bude takto pravidelné. Ptostě bude chodit 4 dny v týdnu.

kajalka
29. lis 2018

@billi No to se budeš muset doptat ve školce, jak to chodí.

billi
autor
29. lis 2018

@kajalka toho se právě bojím. Když jsem to udělala posledně, tak změnili pravidla.

sasui1
29. lis 2018

@billi sezente si skolni rad. Mel by byt volne dostupny. Takze to muzete "v tichosti" aniz byste se ptala... Tam to bude napsano... Nevadi ze to bude pravidelne. Neni urcebo ani kolik % musi predskolak odchodit. Takze kdyz bude radbe omluvena (u nas se omlouva az absence nad 3 dny) tak nic nicemu nevadi 😉

sasui1
29. lis 2018

Jinak kazda skolka si omlouvani upravuje sama. Takze kouknete do toho radu. Tady vam 20 lidi napise jak je to ve 20 skolkach ale ne v te vasi 🙂 ale defacto nemusi tam chodit vubec. Jen kdyz to bude radne omluveno 😉

billi
autor
29. lis 2018

@sasui1 mně zajímá spíš to, jestli je někde v zákoně upravené, že mě můžou popotahovat za to, že kluk bude každý týden jeden den chybět, plus nemoci. Jelikož má velkou nemocnost, je pravděpodobné, že zvládne sotva 50%. Nemoci jsou jasné.
Hlavně každá školka si to vykládá po svém, tak bych ráda věděla, co nás může potkat.
Ve školním řádu mají jen napsáno, že musím hned omluvit a při chybění týden a víc musím dodat potvrzení od lékaře. Víc nic. Ale loni tam neměli ani lékaře a doplnili potom, co jsem jim řekla, že mé dítě nastoupí o měsíc později kvůli zdravotním problémům. Nechtěli nic a po 3 dnech najednou telefon, že to tak nejde a musím dodat od lékaře, jinak to neprojde.

sasui1
29. lis 2018

@billi neni stanoveno % dochazky. Takze zadne popotahovani z toho nehrozi 😉

sasui1
29. lis 2018

@billi a jeste teda... Nevim proc vas skolka tak "dusi" ptz kdybyste rekla ze nastoupi v lednu tak roste nastoupi v lednu🙄 ano. Musite platit skolne ale chodit tam nemusite (dokud teda neni predskolak)

j.a.n.i
29. lis 2018

@billi Nemají nárok chtít ani omluvenku od doktora...

billi
autor
29. lis 2018

@j.a.n.i já to vím, že nemají, ale chtějí.

billi
autor
29. lis 2018

@sasui1 mně ale zajímá, jak to je u předškoláků. To bude za rok. Letos to je v pohodě, ale právě příští rok asi nastane problém. Loni nastal problém s tím měsícem (týkalo se to předškoláka).

sasui1
29. lis 2018

@billi tak jestli mel predskolak mesic chybet tak mohli chtit omluvenku ale jak pisu. Neni stanoveno % povinne dochazky! Takze vam z vyse popisovane situace problem nevznikne.

billi
autor
29. lis 2018

@sasui1 chtěli potvrzení od lékaře, což chápu, ale uváděla jsem to jako příklad, že to nikdo neřešil, nic nechtěli a najednou to nastalo a byl z toho obrovský problém. Tak se bojím, že to za rok bude podobné.

fly80
29. lis 2018

@billi ono to fakt bude školka od školky jiné. U nás chtějí potvrzení od doktora jen u předškoláků, jinak u ostatních když marodí potvrzení od doktorky, že smí do kolektivu. Ale to se dá nahradit čestným prohlášením. Jinak kamarádka má předškoláka a často ho nechává doma jen tak, má malé miminko a školka je daleko a žádný problém nemá. Já bych to ve školce předem neříkala, že nebude chodit v pátky. Prostě bych to vyzkoušela a uvidíš, třeba se nic dít nebude.

alassel
29. lis 2018

@billi a z jakyho duvodu neni v patek ve skolce? Neni lepsi ho tam nechat cely tyden, aby si zvykl na skolni rad? To ho taky budete brat ze skoly driv? Pak v tom bude mit zmatek, ze najednou musi mit povinnosti i v patek. Zvlast kdyz je to predskolak..

normalnimatka
29. lis 2018

@alassel tak nechť si to právě užije, dokud může, ne? to už fakt není takovej rozdíl....to dítě bude znát docházku do školky min. 2 roky. to na zvykačku asi stačí, ne?

makronka222
29. lis 2018

Tak snad vis jaky mate ucitelky a říďu, jak se s nima jedna. U nas je super pristup, tak bych to neresila tady, ale proste se zeptala ucitelky rano, ktera to muze vedet, pripadne zjistit...

billi
autor
29. lis 2018

@makronka222 už jsem psala výše, že mi loni tvrdili, že není problém, není problém, a pak najednou změna pravidel a velký problém, kdy mě naháněli a chtěli potvrzení nejlépe včera. Ale pokud nejsou stanovená procenta, tak to snad bude v pohodě.

@alassel má vývojovou dysfázii. V pátek mám pro něj zajištěné hlídání, kdy se o něj stará učitelka v důchodu a věnuje se mu na 100% - cvičí mluvení, grafomotoriku, dělají přípravu do školy, malují a celkově se učí. Toto mu z mého pohledu dává víc, než školka. Letos není předškolák, ale chci to tak dělat i příští rok.
A nemyslím, že bude problém. Do 3 let byl doma a pak najednou školka a povinnosti. Přestup do školy bude taková změna, že se to k tomu prostě jen nabalí.

aronek
29. lis 2018

@billi opravdu záleží jak která školka. U nás vůbec omluvenky nechtějí. Jen nahlásit nemoc, vyzvednout oběd, případně odhlásit obědy. Funguje to tak i ve škole. Prostě zavolám, že je nemocný a kdy tak přijde a po té si chodím pro to co se má doučit Do školky jsem chodila pro pracovní listy.

merope
30. lis 2018

@billi Bohužel to je opravdu školka od školky. Takže kde někde není vůbec žádný problém ani týden u babičky prostě "jen tak", jinde hrotí každý den. Pochopím to v oblastech, kde je takový převis poptávky po školkách, že se tam tak-tak dostanou předškoláci, to pak raději školka prostě vezme někoho jiného, ale pokud je míst dost nebo s tím třeba umí pracovat, tak pak je to smutné.

Co se ve školce poptat nikoli na to, že v pátek nebude chodit, ale že z důvodu vývojové dysfázie má jeden den v týdnu zvláštní program soustředěný na jeho diagnózu? Tohle by mimochodem mohla posvětit i pedagogicko-psychologická poradna (skoro bych zvažovala i to, zda by mu paní nemohla dělat jeden den v týdnu potom asistentku i ve škole - případně i více dní v týdnu, možná by ji mohla platit i škola). Potkala jsem i případ ve škole neprospívajícího dítěte, obří problémy a po zajištění asistentky najednou všechno v absolutní pohodě, spokojenost dítěte ve škole a tak.

billi
autor
30. lis 2018

@merope paní 3-4 dny v týdnu pracuje (dělá asistentku), ale pro něj ji nechci. Je to příbuzna a nedelalo by to dobrotu. Já doufám, že bude do školy v pohodě. Dělá velké pokroky.