Odklad školní docházky

mmm1982
7. únor 2017

Ahoj, dovolte mi malý průzkum. Mám doma předškoláky,šest bude mít v červnu. Narazila jsem na děsivou skutečnost, odklad školní docházky, kdy se rodič rozhodne že prodlouží svému dítěti dětství? Přijde mi to jako nový trend, nebo se mi to jen zdá? Mám trochu obavu,aby tam syn nevypadal jako Jouda, když tam budou děti o rok či více starší? Jak to máte vy maminky předškoláků. Je vůbec někdo kdo má dítě narozené v květnu, červnu, červenci či srpnu a bude ho dávat řádně do školy?😀

sabatko
7. únor 2017

@mmm1982 taky mi to přijde jako nový (pro mě trochu nepochopitelný) trend, já sama mám syna v lednu, šel tedy v 6 letech, ale šel by stejně i kdyby byl později. Kamarádce teď bude v září nastupovat synek a bude mu šest těsně v srpnu.

malovani
8. únor 2017

Dcera je narozena 24/8 a do školy šla hned v září, kdy jí bylo šest. K odkladu nebyl důvod. Ve škole byla nejmladší a když další školní rok přišli noví prvňáčci, spousta z nich byla starší než ona ve druhé třídě.
Pokud není k odkladu objektivní důvod, taky ho nechápu.

ivular
8. únor 2017

Nemyslím si, že by nějakému rodiči prošla žádost o odklad docházky z důvodu "chci dítěti prodloužit dětství".
Chtěla jsem ale napsat, že věkový rozptyl dětí v jedné třídě je vždy minimálně rok a půl, někdy se může stát, že i dva roky. Takže se opravdu nemusíte bát, že z tohoto důvodu by byl někdo vnímán jako Jouda;)

mlynkova85
8. únor 2017

Dobrý den,
můj syn chodí do první třídy je narozený v březnu a je tam pomalu nejmladší je tam holčina, která je o hlavu a půl vyžší než on a to jen díky tomu, že je víc jak o rok starší 🙂. Je pravda že u nás ve škole jsou potom ty děti co jsou dýl více na školu připraveni, umí číst, psát počítat. Můj syn šel do školy s tím, že se to naučí v první třídě.
Já jsem tedy šla o rok dýl, ale jen díky tomu, že nechtěli otvírat 3 třídu tak nás asi dalších 5 dětí poslaly zpět do školky no nevím v první třídě mi bylo 8 let. Nebyl to moc dobrý pocit,ale dneska je to opravdu všechno trochu jinak.
Chápu, když má dítě nějaké problémy, ale jen proto, že rodiče chtějí aby dítě bylo ještě rok bez starostí tak to mi pak vstávají vlasy na hlavě.

baris
8. únor 2017

@mmm1982 Starší dceři jsem dala odklad (narozena 27/8), protože nebyla připravena - emočně - je to velká citlivla. Řešila jsem to se školkou, PPP i dětskou lékařkou (je často nemocná) a ze všech stran mi byl doporučen odklad. Prospěl jí, ale je pravda, že ve školce to s ní od března bylo peklo 🙂. Na školku je už přece velká. A je to poznat - učení jí jde samo 🙂.

Mladší dcera se narodila v únoru, navíc má těžkou vývojovou dysfázii a tady jsem si "dupla" a do školy - přes námitku SPC - jsem jí v 6-ti letech poslala. Školka byla pro, psycholožka taky. U ní ve třídě vidím velké rozdíly mezi dětmi, které měly odklad a mezi 6-ti letými. A to nejen po fyzické stránce. Dcera je jiná - takže my vždy musíme více dřít. Ale byla tak natěšená do školy, že odklad by nerozchodila 🙂

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
andryyysssek
8. únor 2017

Ahoj,dcera je únorová, a taky ji doporučovali odklad,protože byla ještě taková hravá,moc "dětská". Já přesto odmítla, a udělala jsem dobře, ve škole jdou na učivo velmi pomalu, takže ji to jde krásně, a na vysvědčení měla samé jedničky 🙂

stratilikova
8. únor 2017

Odklad školskej dochádzky tu bol vždy, možno je teraz viac zneužívaný pre hore uvedený dôvod. V každom prípade to ale nie je na rozhodnutí rodiča, ale psychológa - bez neho to nejde. Na Slovensku sú všetky deti narodené od cervna do srpna, posudzované zvlášť v pedagogicko-psychologickej poradni.
Mám dcérku na konci srpna, pokiaľ to nebude navrhovať odborník, do školy ju dáme. Známej dcérka, tiež srpnova, má 4,5r, nepekne rozpráva, takže už teraz uvažujú o odklade. Má ale "smolu" že je vysoká a už teraz vyzerá na prvacku....
Takže áno, treba sa s tým zmieriť, že medzi prvkami sú deti, ktoré majú čerstvých šesť aj také, čo majú 7,5 roka...

billi
8. únor 2017

@mmm1982 dítěti nemůžeš dát odklad, protože se rozhodneš, musí mít doporučení z PPP. Jinak bych se rozhodovala objektivně podle dítěte - našla bych si nějaký seznam, co by děti měly při vstupu do první třídy umět . Ono je to sice fajn "prodloužit dětství", ale on může i odklad uškodit. V určité době je dítě nejlépe připravené na vstřebávání nových znalostí, pokud se to propásne, může mu to taky dost zkomplikovat nejen vstup do školy.
Na možnost odkladu bych se zeptala učitelek ve školce, ty s dítětem pracují a hlavně ho umí porovnat s vrstevníky a vědí, na co se zaměřit. Ty vás kdyžtak nasměrují dál.
Jinak já mám zkušenost, že aspoň u nás většina dětí odklad opravdu potřebuje - špatně mluví, mají špatnou grafomotoriku, mají nějakou vadu (VD, ADHD...), nejsou emočně připravené... Ano, rozdíl mezi dětmi v jedné třídě může být až 2 roky, ale když má podzimní dítě odklad, je k tomu opravdu hodně závažný důvod.
Jinak já mám podzimní dítě, co půjde až skoro v 7 letech, kdyby byl narozený o prázdninách, šel by normálně, protože aktuálně je na školu připravený.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
stratilikova
8. únor 2017

@sarihy ja by som naopak vyzdvihla dôležitosť PPP a nie vôle rodiča, pretože si myslím, že len zlomok z nich vlastné dieťa naozaj objektívne posúdi

baris
8. únor 2017

Nejhorší je opravdu ten obrovský věkový rozdíl - téměř 2 roky a v tomto věku je to hodně znát kdo má téměř 8 a kdo těsně před nástupem do školy sfoukl 6 svíček na dortě ☹

Mladší dcera je únorová a šla normálně do školy. Není nejmenší - měří 130cm, ale ve třídě patří mezi prcky. Navíc je hodně štíhlá, bledá blondýnka ... Vedle své 8-leté spolužačky, která jí převyšuje o půl hlavy a 20kg je to teda markantní rozdíl.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
vilibalda
8. únor 2017

Dcerka je narozená na konci června. Letos bude mít 6 let. O odkladu jsem se bavila ve školce a shodli jsme se, že je šikovná a nemá v ničem problém, že by do školy měla jít. Jedinou věcí, proč uvažovat o odkladu je její výška. Už teď je o půl hlavu menší než ostatní předškoláci (108 cm). Má 15,5 kg. Mezi 4letýma dětma není na první pohled poznat, že je starší. Prostě výškově mezi ně zapadá, jen je poznat podle chování, že je šikovnější, líp mluví, víc zná než čtyřletí. Školy se nebojím kvůli učivu, ale trochu kvůli spolužákům. Bude tam asi nejmladší a hlavně viditelně nejmenší.

baris
8. únor 2017

@stratilikova - souhlasím - ale s kombinací nározu školky, popřípadě psychologa. Protože PPP testuje dítě cca 2 hodiny. A co když se zrovna ten den dítě špatně vyspí, nechce spolupracovat a hned máte špatné hodnocení. Pokud jsou ve školce zkušené a dobré učitelky - jsou schopny Vám říct, zda je dítě připraveno nebo ne. Jsou s ním každý den a vidí jak plní úkoly a jak je na tom v porovnání s ostatními přeškoláky.

dzogobela
8. únor 2017

Je fakt, ze ja jsem listopadova a byvala jsem ve tride jedna z nejstarsich, ted uz bych asi nebyla 😀 ale i tehdy byl rozdil deti skoro rok, kdyz se nekdo narodil v srpnu, tak chodil do tridy se mnou a byl vlastne mladsi temer o rok. Ale taky mi prijde, ze rodice casto chteji, aby melo dite odklad, jen proto, aby mohlo byt dyl doma. Ja mam dceru cervencovou, tak to jednou budu tak resit 😀

billi
8. únor 2017

@sarihy no přesně, je to kus od kusu. Mladšímu je 2,5, je prázdninový a jestli se nestane zázrak, tak má jasný odklad.
Ale prostě nejde říct, že je dítě letní, tak mu prodloužím dětství. On i odklad může svým způsobem uškodit. To se stalo dítěti od známých. Dostal odklad, protože mamince přišel "moc malý a moc dětský", chlapeček šel do první třídy, když už četl knížky, psal, počítal a najednou zjistil, že mu to nic moc nového nepřinese a začal zlobit.
Opravdu se to chce poradit a posuzovat dítě individuálně a hlavní důvod by neměl být "chci mu prodloužit dětství".

tymothy
8. únor 2017

Mám dítě květnové - odklad jsem dala a rozhodně nelituji. V porovnání s dětmi, které by s ní šly do školy, mezi nimi byla prostě mimino.
Dcera je v první třídě a ten rok je na ní opravdu hodně znát. Se školou, učením, samostatností nemá jediný problém. A když naopak vidím, co všechno řeší rodiče dětí, které jsou třeba i červnové nebo červencové a šly bez odkladu, jen mi to potvrzuje správnost mého rozhodnutí.
Ale samozřejmě záleží na dítěti. Je dítě a dítě. Nicméně pokud bych měla pochyby, dala bych hodně i na názor učitelek a pracovníků PPP.

caverina
8. únor 2017

nemyslím si, že by učitelka znala dítě nejlíp..syn je narozený v polovině srpna a ve školce v predskolni třídě patřil k těm nejšikovnějším ale vadily mu změny prostředí a lidi..když jsem šli na zápis sklonil hlavou a nepromluvil ani slovo😀učitelka nechápala protože ve školce byl komunikativni až moc🙂dostal odklad a za ten rok se v tomhle směru neuvěřitelně změnil..ve škole patří k těm starším ale vedle svých spolužáků vypadá jako by byl stejně starý a vedle nekterych dokonce jeste mladsi..

angelinie
8. únor 2017

Ahoj, nas prostredni syn pujde v zari do 1. tridy a je cervencovy, takze mu bude cerstvych 6 let. Ale je moc sikovny, spoustu veci uz pochytil od starsi sestry, ucivo prvni tridy zvlada uz ted :D Navic je i dost vysoky, takze si lidi casto mysli, ze uz je starsi. Proto si myslim, ze problem zadny mit nebude. Jedine ceho se trochu bojim, je takova ta spolehlivost/ samostatnost v tom, kdy dojit na jaky krouzek, nezapomenout si veci apod., ale jsem na materske, tak mu s tim muzu aspon v te 1. tride pomoct 🙂 Navic bude mit ve stejne skole a druzine velkou segru, takze myslim, ze to fakt zvladne v poho ;)

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
sara84
8. únor 2017

Syn je zariovy, pujde v necelych 7 a jsem z toho nestastna, vyrazne by mu prospelo jit uz letos, uz ted cte, pocita na urovni 2 tridy...ale dle ppp,ktera je u nas striktne proti nastupum drive, nerespektuje autority 🙂 no nevim jak na to prisla behem tech 20min...a uz vubec jestli z toho "vyroste" a co bude delat ve skolce dalsi rok, ktery uz je povinny...a ve skole se bude pul roku ucit pocitat do. 5 a poznavay pismena,ktere uz ted cte...no hlava mi to nebere...

sisstin
8. únor 2017

@sara84 pokud chces aby sel, PPP s tim nic neudela. Nelze to pouze opacne ;)

sisstin
8. únor 2017

@sara84 jo uz to chapu, on je podzimni 🙂

sisstin
8. únor 2017

@sara84 jinak syn delal v prvni matiku se tretakama (je v jednotridce), on sel az skoro v 8 - vyvojova dysfazie, emocni nezralost, mala vyska a vaha, ale vedomostne na tom byl dobre, tak mel jinou praci nez deti. Treba u cteni v slabikari on mel svou knizku z domu atd ;)

billi
8. únor 2017

@sara84 tak to jsme na tom hodně podobně. Až na to, že náš syn je listopadový a má horší výslovnost - ráčkuje a neumí ř. Letos ve školce pracuje s předškoláky. Ve škole ho čeká kolektiv kolem 30 dětí.
Už teď počítá se stovkami a tisíci. Bude zajímavé, kam se dostane za další rok a půl, než nastoupí do první třídy.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
viki788
8. únor 2017

@vilibalda Ahoj,výška ale přece není vůbec žádný problém. Mladší syn je v páté třídě,je květnový,odklad neměl,přestože je dyslektik,dysgrafik,dysortografik. Je o hlavu a půl menší než jeho vrstevníci,vypadá jak druhák,fakt. Má problémy s růstem,docházíme na endokrinologii. To ale není důvod pro odklad školní docházky. Pokud je v pořádku emočně,psychicky,školní zralost je o.k. ,tak výška nehraje absolutně žádnou roli. On sice v té třídě není moc vidět,je fakt malinký,ale vůbec to není problém,ani z jeho strany,ani ze strany spolužáků,učitelů...prostě pohoda. Za rok ti dcerka nemusí moc vyrůst a odklad nejde dávat donekonečna,výšku bych po našich zkušenostech opravdu neřešila 🙂

barchen
8. únor 2017

@stratilikova
Švagrová na SR mi říkala, že posuzování není všude, její malý (je pravda, že je septembrový) půjde v 7mi letech, protože u nich děti narozené od července do září a samozřejmě dál už nastupují automaticky později a žádné posudky se už nedělají i kdyby chtěli rodiče dřív. Jsme se o tom bavili před pár týdny.

barchen
8. únor 2017

@barchen
A jinak zrovna na tohle téma byla nedávno reportáž myslím na ČT a taky se k tomu vyjadřoval Václav Klaus ml. ve svých komentářích právě kvůli odloženým zápisům s čím došlo teď ministerstvo.

https://www.novinky.cz/komentare/426532-komenta...