icon

Povinné příspěvky do spolku školky. Jak to máte vy?

25. únor 2026

Dobré odpoledne. Máme ve vsi školku, která je státní, zřizovatelem je obec. Příští školní rok by jsme měli nastoupit, pokud nás vezmou, ale je málo dětí, takže předpokládám, že vezmou. Bavili jsme se s holkami co už děti u nás ve školce mají a ptala jsem se jiných kamarádek, jestli to mají stejně. U nás je takový systém, že na začátku roku chtějí příspěvek 750 Kč do spolku. Příspěvek na aktivity na celý rok, má snad každá školka ne? I já si to pamatuju ještě na škole. Částka je stejná, jako mají jinde. Během roku se pořádá karneval a ples od spolku školku, kam přispívají rodiče i do tombol. Co říkaly holky, tak schůze spolku je 2x za rok a paní učitelky si stěžují, že na ně nikdo nechodí, protože pokud máte dítě ve školce, jste členy a účast je povinná. Nevím jak to budu dělat v práci, když máme taky povinný schůze do 18h, také čtvrtky. Na schůzi se řeší kolik se kde vybralo, jaký je rozpočet spolku a kolik bylo na co použito. Z výdělků plesu a karnevalu se platí akce typu divadlo, návštěvy různých zájmových osob atd. Ale vše srovnatelné s ostatními školkami. Paní která jezdí s pejskem, objede v jeden týden několik školek. Ta je u nás zaplacená z peněz ze spolku. Stejně jako hračky a potřeby do školky. Kdo to platí v jiných školkách? Snad zřizovatel ne? Žádná kamarádka nemá ve školce spolek, který by museli dotovat a být aktivními členy. Navíc je v zápisu ze schůze, že požádali obec o příspěvek. Obec na to kašle a učitelky si musí pořádá akce, aby školku zabezpečily nebo jak to má chápat? Roční obrat spolku je přes sto tisíc. Máte to někdo taky tak, nebo můžete mi to vysvětlit? Když jsem se na to ptala, bylo mi řečeno, že se vše dozvíme na třídní schůzce po zápisu. Holky říkaly, že tam jim ale nic neřekly, jen že školka má spolek a tím vy jste povinni být členy, pokud tam vaše dítě chodí. Nemělo by to byl nějak dopředu oznámeno? Jen pro informaci. Jak to, že jiné školky mají ty samé aktivity v rámci provozu a příspěvků na začátku roku a tady to funguje jinak

anonym_0d8b0e
25. únor 2026

@anonym_autor bud rada, my platili 2500 do "spolku rodicu" (mimo skolkovne) ve statni uz pred 5 lety. Prevazne se to pouzivalo na strasidelny posmoderni grotesky a nesmyslny darecky. Dite stejne 3 ze 4 tejdnu nemocny, tak tech divadel a konzertu nastesti moc nevidelo. (Mne bohate stacilo jedno na zahradni slavnosti na konci roku.) Jestli na schuzky kaslou vsichni, tak ty taky muzes. Naopak jestli chces prosadit, aby spolek prispival skolce mene (a skolka hospodarila jen s penezi od zrizovatele) neni snazsi cesty nez to zkusit prosadit skrz ten spolek, aby se treba prispevek snizil na 50,- nebo aby se spolek rozpustil.

anonym_1b2cc3
25. únor 2026

750,- za školní rok je zadarmo, to mi věř

anonym_26bf51
25. únor 2026

@anonym_autor u nás ve školce to fungovalo tak, že se na začátku každého školního roku vložilo do třídního fondu, ne do žádného spolku, 500 Kč a z toho učitelky hradily vstupné na besídky, divadélka, atd. Když se částka vyčerpala, požádaly o další peníze (s tím, že samozřejmě měly k dispozici vyúčtování, pokud dítě bylo nemocné, z jeho peněz se nic nečerpalo, atd.). Za mě přijatelnější, než to pofidérní zakládání rodičovských spolků, které ve většině případů nezvládají fungovat ani podle vlastních stanov a s právními předpisy si tam lidi vytírají zadele. Nehledě na to, že členství ve spolku není právně vymahatelné, natož pak dotování takového spolku dary...

alianan
25. únor 2026

Nemáme takový splek a naštěstí po náís nikdo nechce schůzovat kvuli nějakému spolku. Osobně bych zaplatila, ale na schůze bych nechodila.

pipi_puncocha
25. únor 2026

U nás je spolek ve školce na odpolední nepovinné akce několikrát do roka (drakiáda, maškarní, vítání jara, čarodějnice…), nakupují se z toho odměny pro děti, program - kdo nechce, ve spolku být nemusí, ale dítě pak nemůže navštěvovat tady ty odpolední akce navíc. Na akce, které probíhají dopoledne, je třídní fond, který se platí vždy v září. Ale to je určitě maximálně 500kč.

lv
25. únor 2026

Spolek rodičů jsme měli ve školce a máme i ve škole. Provoz platil zřizovatel, ale i blbý diplom na soutěže, odměny pro děti, lepší výkresy, papírové utěrky místo ručníku každého jednotlivě, balíky papíru na kopírování atp. Ve škole pak i třídní fond, na divadla, exkurze, vstupné, cca 1000kč/pololetí. Na schůze musí 1 určený zástupce rodičů.

sigyn
25. únor 2026

Platili jsme 500,-/rok na občerstvení na narozeniny, divadla..po zvýšení školkovného na 1000,- už příspěvek zrušili. Ve školce mají divadla, výlety do parků atd. Extra platíme jen fotografa 3x za rok, jinak nic. Žádné spolky, ani rady rodičů nemáme. Ale taky si občas ve školce postěžují, když požadají rodiče o pomoc při stěhování nábytku či údržby zahrady a diví se, že v pracovní den v 10:00 tam nikdo nepřijde. 😉

zuzkasim
25. únor 2026

Někde tomu říkají klub rodičů, SRPŠ, u vás spolek. Výhoda je, že se z něj dají platit věci, které se jinak těžko vyúčtovávají. Odměny na soutěže, diplomy, skákací hrad na den dětí... Když se našetří, kupují se třeba hračky nebo herní vybavení navíc, přispívá se na bus na divadlo (dá se jet MHD, ale to s prťaty úplně nechceš) atd. Když si vezmeš, co kolik dnes stojí, částka není nijak závratná. O hospodaření se obvykle informuje na třídních schůzkách, volí se členové, kteří chodí na schůze toho sdružení.

drep
25. únor 2026

Spolek jsme neměli, nicméně i v soukromé školce jsme kromě školkovného platili akce navíc, rozhodně to bylo výrazně víc něz 750 na rok. Byla jsem ráda, že byli s dětmi v divadle, měli spoustu představení ve školce, občerstvení na různé akce, akce se zvířaty, atd., které rozhodně neplatí zřizovatel. Na schůze bych taky nechodila.

barmil
25. únor 2026

@anonym_autor platíme 1200 na pololetí, státní školka, moc to prožíváš

dvorakova15
Dnes v 08:41

Tady bych tě asi odkázala na: https://www.coneviteoskole.cz/vite-ze-srps/. Poplatky do SRPŠ povinné nejsou a je jedno, jestli se to jmenuje spolek, sdružení nebo klub...