icon

Přelétavá "kamarádka" mé 4leté dcery. Co si o tom myslíte?

21. srp 2020

Zajimal by me nazor mimo okruh rodiny a mych znamych. Dcerka ma kamosku na chate, ktera je kamoska uplne vsech. Je ji 7. Jednak je docela nevychovana - vleze na zahradu, kdyz tam nejsme, je potreba ji neustale opakovat at neleze na drevo, pobliz rybnika, neozira maliny, pokud chce jit do chaty, at zatuka (vse nase na nasi zahrade). Dost se teda tez vytahovala - takovyto ja umim tohle lip a tohle lip a to uz ji moje 4 leta vysvetlila, ze ji to mrzi a at to nedela a prestala. Prijde mi, ze ma dceru rada, ale kdykoliv se naskytne nekdo jinej a zajimavejsi, tak rekne cau a mizi. S ostatnima detma funguje uplne stejne. Vsechny holcicky z ni jsou paf, myslej si, ze je jejich nejlepsi kamaradka, tak jako moje dcera. Je to takovy divny. Uprimne by me i zajimalo, jak to ta potvora dela🙂 Pritom na ni nic zajimavyho neni.. Budu jeste pokracovat s dotazem v textu...

Strana
z2
camelinka
22. srp 2020

Upřímně.....čtyřletá holka nemůže řešit to, do čeho tobě se nechce 🤷

krutak1fle
22. srp 2020

@camelinka souhlasim

autor
22. srp 2020

@krutak1fle Nechce, no nikdy jsem neco takoveho resit nemusela, mymu diteti reknu a kmita. Tedy ve srovnani s timto ditetem. A to jsem si myslela, ze mam doma malou rozmazlenku a ted vidim, jak je slusna, vycepovana. Lidi z okoli me to rikaji. Hele ja nerada nekoho sikanuju, jezdila jsem i na detske tabory a tyhle deti za to jaci jsou proste nemuzou, respekt jsem si ziskavala duverou, ne rozkazovanim. A problemy se spratky jsem nemela. Tady nemam na cem stavet a je to asi normalni ze jo. Nemame spolu zadny vztah. Navic u nas v rodine to vlastne nedava nikdo, nikdo nevi co s tim a nikdo to nechce nejak radikalne resit. Kazdej domlouva, pomlouva a ve vysledku nic🙂 Nic, ja do toho pujdu, jsem odhodlana.

pincola
22. srp 2020

Já té chápu.Je těžké z pozice dospělého stirat dítě. Protože v tu chvíli ke tam ono bezbranné vůči dospělému a nemá tam žádnou ochranu. Co ty výtky říkat jaloze oběma ve smyslu : holky ale tohle se mi nelíbí, buďte rady ze jste kamarádky.A ty se na sebe nepovysuji.....Je těžké to řešit.Tu malou dceru jim taky nejde dat k dispozici, aby si na ni starší holka vyvíjela své frustrace ze zanedbavajici výchovy.
Mě kamarádce spolužák šikanovat syna, nikdo nebyl ochotný to řešit , zašlo to hrozne daleko.Ji nezbylo než si počkat a dat mu facku až šel ze skoly.Pak chudák plakala, když mi to volala, jak bylo strasne čekat na cizi bezbranné dítě a uhodil ho do obličeje.Jsou to těžké veci.Vim, ze tohle není šikana ale vám oběma, tobě i dceři je nepříjemne.Zkusila bych odklanetbtrochu ten jejich vztah a furt nahlas VŠEOBECNĚ opakovat pravidla přátelství.Uz jak se holky sejdou: a holky žádné žalovani a pěstování.Prava kamarádka je laskavá.

autor
22. srp 2020

@pincola No to muselo byt hrozny. A chapu, ze v pripade sikany je facka nejlepsim resenim. A je dobre, ze ji za to nikdo nezazaloval. Kluk se asi bal to nekomu rict. Ono ted uz ani neni problem s tim, ze by se k ni chovala nejak nevhodne. Krome te preletavosti - ale to jsem dceri vysvetlila, ze holcicka takova je, ze opravdove kamaradky takove veci nedelaji, ale ze pokud si chce s touto holcickou hrat, tak ale musi pocitat, ze ji toto bude delat. Mozna casem ji zase reknu, at ji treba rekne, ze ji to mrzi a podpbne a nejak se to srovna podle me. Ted je spis problem s temi pravidly slusneho chovani. Me je to az trapny to takhle nazvat. No a jsou to takovy slozity sitiace, kdy ji najdu u zahonu, jak sbira plody, preztpze jsem ji X krat rekla, ze at ti nedela. Ale je tam i moje dcera a ja nevim, ci to byl napad. U dcery me to nevadi, pac ona si vezme jednu jahodu a tim to konci ale tahle holcicka ocese vsechno. A ted co s tim - ja jim obema v tu chvili rekla, ze jsem jim nekilikrat rekla, at oikud maji na neco chut prijdpu a zeotaji se, jearli si muzou dat. A takhke osemetne se to se vsim. Ono si to snad sedne. Musim se na to vic soustredit asi.

krutak1fle
22. srp 2020

Hele nemuze za to. To vime.
Ale to neni tvuj problem.
A neznena to, ze ji tim padem vsechno budes tolerovat.
Psychopat taky nemuze za to, ze je psychopat. A pedofil nemuze za to, ze je pedofil. Tolerovala bys jim jejich chovani, kdyz za nej vlastne nemuzou?
Tady se nemuzes spolehat na nejaky naznacovani, nebo vzkazy pres dceru. Tady to nezabere. To zabere tam, kde je slusnost. Tady musis narovinu jednat. A fakt to nakonec tezky neni. Odhod zabrany a mysli pri tom na to, ze tim chranis svy dite a vas celkove. Tady stud a blokady nejsou na miste. Ta mala se chvilu bude vztekat, ale brzy ji dojde (pokud budete dusledni), ze bez toho to fungovat nebude a ze ke stesti ji fakt nepotrebujete. Tady ses jednoznacne v pravu.
A matku bych pekne zatlacila zpatky "za zavoru", kam patri. A bez svoleni ji prelejzat nebude. Co je moc, to je moc.
Vis koho si jako obet tyhle typy lidi vybiraji? Prave ty slusne se zabranami a slabe. Nikdy ne silne, tem se vyhybaji.
Protoze sami jsou slabosi, i kdyz se navenek tvari jinak.
Jakmile vystrcis ruzky, chvili se jeste budou cukat a kdyz neustoupis a neukazes slabou stranku, tak daji pokoj. Bud zmizi, nebo (ac neradi) budou proste slapat jak vy chcete.
Mas tam s sebou svyho chlapa? Zkus pocetni prevahu.
Nemusi mluvit, ale muze byt viden, ze je na doslech. A kdyz ji budes neco povidat s nim za zady, vsadim boty, ze hadat se nebude.
Pak te mozna pomluvi, ale to je jen projev slabosti. Sousedi se tomu zasmejou.

krutak1fle
22. srp 2020

A myslis, ze je reseni jim rict, ze kdyz budou chtit neco snist, ze se maji zeptat?
Tak se zepta ( protoze nema problem si o cokoliv rict), ty ji nereknes NE a stejne to ozere.
A budes tam kde jsi byla a bude te to stvat porad.
Ty se porad snazis jit cestou nejmensiho odporu.
A hlavne se nikoho nedotknout.
Ale v tomhle pripade je to k prdu.
Tady musis razne. Nebo vlastne nemusis, ale pobezi to vsechno dal ve stejnych kolejich.

autor
22. srp 2020

@krutak1fle Ja si myslim, ze je vychovatelna. Ze jen na to neni zvykla, ze by nekde neco nemohla, mohla, holky je z mesta, na venkove se pohybovat neumi, ma dojem, ze vsechno je vsech. Nevim. Myslim, ze za zadama snad nic zamerne nedela, ze proste zapomene, jak je navykla, ze ji vsechno patri a nikdo ji nic nezakazuje. Myslim, ze to tak je. Ale nevim.

autor
22. srp 2020

@krutak1fle Haha, vidim, ze mas bohate zkusenosti. Hele chlap tu neni a on na cizi neumi bejt prisnej. On teda prijizdi a odjizdi. Jsem tu se segrou a jezdi za mnou kamosky. Nekdy jsem tu i sama. No ja neplanuju nebyt razna. Priste pujde za branku, polud zase porusi nejake pravidlo. A stou jeji mamou jsi me pobavila hodne🙂 Je desna, mam s ni dalsi historku, ale kdo vi, jestli tu netrajda a jeste by se poznala...

ninive211
23. srp 2020

Bát se, ze te pomluví...proc jako. Ocividne je tam kazdy stejně zna a paninka i její dcera neleze na nervy jenom vám, tak toho bych se nebala. A kdo pomlouva, tak to je vizitka toho dotycneho a myslim si svoje a stejne kdo te bude chtit pomluvit, tak si VZDY neco najde nebo vymyslí, tak to bylo, je a bude. Urcite bych se nenechala zatahovat do vztahu, kde ty jsi ta "hej pockej", sousedka zavola a ty hned prilezes, odsud podsud. Podobny vztahy panovaly na chate tchánů taky, tchani jsou spolecenští, každou chvili nejaka navsteva, tchyne byla taky takovej ten hodnej blbec, za se cit se kazdemu, hlavne byt s lidma zadobře, tchan kazdymu, kdo si rekl, sel pomoct s tim a tamtim ...trvalo roky, nez u nekterych jistych lidi pochopili, jak jsou falesni a pozvanku na kaficko vyuzivaji jen k nasávání drbů, které by mohli roznést dál. Než takové mít v životě, tak radši nic, no ne?
Co se týče holky, váš dům/zahrada, vaše pravidla, pokud je nechce respektovat, tak ať nechodí a klidně bych ji napomenula(slušně) v doslechu matky, však o co jde, matinka by si třeba mohla uvědomit, že její dceruška se chová jak rozmazlený děcko (je možný, že ona to třeba ani nevidí, víš)

autor
23. srp 2020

@ninive211 Ona to podle me vi, ja ji v dosahu maminky napomenula slusne asi 30x. Ona maminka je dost podobna asi. Podle me si mysli, ze to prehanim. Zije sama s dcerou, vypusti ji do ulic/prirody a vic ji nezajima, nemohu psat vic detailu, ale je opravdu s podivem, ze zrovna ona podcenuje jakakoliv rizika, ze by se diteti mohlo neco stat. A to se samozrejme tyka i meho ditete, kdyz je na jeji zahrade - zrejme tl zakazu a bude plac u nas. Desne me to stve, ale nenadelam s tim nic. Ja uz to nechci psat vice konkretneji, buh vi, jestli sem nechodi.

pincola
23. srp 2020

To je malér s tím chováním na zahradě. Hrozí, že když se budeš bránit, celé se to obrátí proti tobě. že jsi lakomá ženská, co odehnala její dítě pro pár jahůdek. Pokud by to byla moje matka, ta by tak rozhodně mluvila a ještě by dodala: To já bych nikdy neudělala! Zakázat dítěti od sousedů jahody, asi to chce sežrat sama. To já bych cizímu dítěti ty jahůdky dala i domu, já bych, bych, Já BYCH!
Problém by byl v tom, že moje máma reálně nikdy nic pro cizí děti neudělala a pro svoje jen velmi omezeně. Pokud máš dočinění s takovou osobou, bude se ti s ní těžko komunikovat. Sama na výchocu a péči o dítě evidentně kašle a chybu bude hledat u druhých. Tak to bylo u mé mámy i u rodičů té kamarádky mé dcery.

Od normální matky bych si představovala, že ani takhle nepošle dítě, ale že přijde a promluví. Domluví se jak a kdy u vás, jak a kdy u nich.

Co dát holkám jednu misku jahod a zbytek prostě zakázat? To je tak neurvalý a drzý hlavně od těch rodičů, že sama nevím, co poradit. Podle mne její matka to nemá v hlavě v pořádku. A jsou určité samoživitelky, které jsou sami, protože neumí obstát v žádném vztahu. Vím, že většina jich je slušných a fajn, ale jsou mezi nimi i takové, co se vezou mezi ostatními samoživitelkami. Sklízí obdiv, že to zvládají sami, přitom nezvládají vůbec nic , jen s nima nikdo nevydrží, dítě halt musí. A když si chceš stanovit hranice, máš se obořit v podstatě na chudáka dítě a jsi za hyenu.
Proč jí nevypěstuje jahody máma, když má taky zahradu? Proč je dítě naučené oblézat cizí jídlo a není navyklé, brát si doma? Celé je to její vina!!!Budeš se špatně cítit ty, tvá dcera, její dcera a ona bude spokojená.

Vyptej se trochu té malé, jak to u nich funguje, co měla k obědu včera, co dnes, udělej si obrázek o tom, jak to u nich funguje. A pak uvidíme, co dál. Možná pomůže, když o tom prostě s tou malou začnete mluvit. O její mámě, o tom, v jakých podmínkách žije. Bu´d z toho vyplyne, že doma prostě nic nemá, že je hladová a pak by se dalo tvrdě uhodit na tu matku, případně i nakontaktovat ospod.

Když z těch hovorů vyplyne, že dítě všechno má, jen ho nikdo nevede, tak mu ty hranice halt nějak budeš moct nastavit. Asi bych zkusila zjistit teď co nejvíc. A pak by se vidělo.

autor
23. srp 2020

@pincola To me mrzi, co jsi zazila s mamou☹ Ja jsem si to prave cetla uz prve☹ Vidis a vyrostla z tebe rozumna zenska. Proto prave nechci holcicku zatracovat.
Prave no, bojim se podobne reakce, ze jsem lakome a tak. Nadruhou stranu, pokud bude tak hloupa a bude si tu stezovat, tak asi nepochodi. Kazdy vi, ze ona na zahrade nema nic a my tu dreme od jara do podzima na zahrade. Vetsina lidi tu na zahrade pestuje a vedi, co to stoji penez i prace - nekdy me prijde, ze ty jahody z kramu vyjdou levneji.-) Nic no. Nejak se s tim popasuju, proste s temahle lidla to bude slozitejsi.☹ A mas pravdu, vyzvidat a vyzvidat...!!!!

pincola
23. srp 2020

Děkuju🙂
Ono je to těžké, já sice sama zažikla být tou vyžírkou, ale zároveň, když nám sem chodila sousedovic holka, tak jak kdysi, myslíš, že jsem měla tolik moc pochopení a že jsem se pro ni rozkrájela? taky mi to vadilo. Mě třeba přišlo v pohodě vzít ji s námi na výlet, dát ji u nás večeři a tak. Ale strašně mě točilo, že chodila bez ohlášení nečekaně, na poslední chvíli se kvůli ní měnily plány. Že chodila venku bez bot a s špinavýma nohama mi pak chodila doma po čestve vytřené podlaze, když jsem měla doma plazící se miminko. Vadilo mi, že otravovala a furt měla požadavky. Klidně přišla, že už ji to s mou dcerou nebaví, ať si s ní jdu hrát já stolní hry. Nebo k nám chodila jak do herny. Dcera si chtěla hrát s něčím, jí to nebavilo, nebo se jí nechtělo, tak se zavřela do nějaké místnosti u nás sama a tam si hrála. Vadilo mi, co dělaly za bordel. Naváděla mojí holku, že vyndaj všechny věci z knihovny. nebo s těma špinavýma nohama lezla do postele. Chtěla jídlo, které pak nejedla. Pití, které nepila. Nacpala mému tehdy ročnímu synovi ovoce, které jí spadlo na zem a řekla dceři, že to sama jíst nechce a že když to sní malej tak se nic nestane. Jakoby ztrapňoala dceru, že kouká na kreslené pohádky a sama koukala na pubertální uječené sitcomy a furt to u nás běželo. Šli jsme pro zmrzlinu, dcera jeden kopeček, syn kornoutek s trochou zmrzky od ségry. A sousedovic holčička: teto já se dám 3 kopečky, bonbony, vodu a Fantu. Koupila jsem jí 2 kopečky a vodu, která stála ve stánku 25kč!!! Ale, když jí rodina nedala pití sebou, nenechám jí v létě žíznit, že jo. Nic by na tom nebylo, kdyby to nebylo furt. za chvilku zas, že má hlad a že chce párek v rohlíku, opět za 25. A za půl hodiny, že má už zas hlad a že chce ještě jeden párek v rohlíku. K tomu vem vstup do Zoo nebo na tu akci a jsi skoro na dvou stovkách denně za jejich dítě.
Jednou jsme měly i hovor s její mámou. Kupodivu se do mě pustila ona! Že pak její matka (babička hoky) cítí povinnost mi dávat peníze a že má malý důchod. Říkám, že od staré paní nic nechci. Ona chudák ani nevěděla, co mě její vnučka denně stojí. Ale pravda, že třeba jednou za týden dala do obálky stokorunu, at si to vezmu, jinak že by se cítila hrozně hloupě. že malá furt vypráví, kde jsme byli a co měli a tak. babička je hruzně slušná. No ale její dcera, máma holky mi klidně jakože "zakázala" , abychom na ty výlety jezdily. Ať prý jsme u nás, aby to stálo co nejméně!!!

Takže já měla s dcerou smrdět doma, aby oni s tím nemuseli mít starosti. jenže ten bordel, co u nás vždycky udělaly!!!!Uklidit to neuměly. Hrozné to bylo, takže já ti úplně rozumím. Holek je mi líto i tvé i mé sousedky. Vidím v nich sebe v dětství. A přesto jsem to nedávala psychicky. Ty mmainky si musí uvědomit, že sousedka cizí dítě na hlídání nepotřebuje, stejně , jak ho nepotřebuje ona. A pokud by chtěla hlídat cizí dítě, dá si inzerát a bude to mít placené. Nemluvím tu o sem tam, že si holky hrají spolu a oo nějaké porci večeře, nebo oběda navíc. Ale jak je to celé léto a každý den nákupy ve stánkách a každodenní bordel a sežrané jahody a ostatní domácí plody, tak já chápu, že to nejde vydržet. A být jen hodná tetička , co se směje: jen mi ty záhony podupejte a jen to všechno snězte, několikaměsíční práce fuč. To je přece jedno.

Ptej se, dozvíš se určitě důležité věci. Ale opatrně, ona proti mámě nepůjde. Chce to obyčejté nezaujaté otázky. Mě se tak sousedka taky ptala, když jsem k nim chodila, neptala se zle, mluvila o mé mámě hezky. Ale brzy měla obrázek o naší domácnosti.

autor
23. srp 2020

@pincola Hm, no to sis uzila☹ A myslis, zes to nechala zajit tak daleko, protoze mas sama prave tu zkusenost, ze se te nekdo ujal a mela jsi s holcickou soucit? Ja prave taky mela a mam slozitejsi mamu, trochu v jinem smyslu, ale tez samozivitelku a asi jsem jako dite byla take naprezdrzku - odjakziva inklinuju k sikanovejm detem - ze jsem nejakou dobu pracovala i s detma - a vytahovala jsem je z tech jejich der a pomahala jim - ja si i rikam, jak by tahle holcicka obstala ve skupine, jestli chata neni jeji utociste a ve skole je totalne v haji. Tatinka nema, proste neexistuje. Vic nevim. Ona je takova vecne usmevava, o vsechno si rekne, moje dcera ji napodobuje, me to samozrejme priserne rozciluje, ale vsimla jsem si, ze zacina XYlonovatet prave kdyz mam slabsi den a nevsimam si ji. Mam taky obavu ji to pratelstvi nejak neumoznovat, protoze to vidis v kazdem americkem filmu a znam to ze skoly, ze sikovny deti se casto chytnou nejakeho sigra/cuuuzi a cim vic rodice zakazuji, tim vic s nim/ni chteji byt a nakonec skoncej na drogach, vid. V lepsim pripade tehotny v 15ti. Takze si rikam, ze je nakonec dobry, kdyz si to oddzije v tomhle veku, to nadseni z desne holcicky a sama si prijde na to, ze ji s ni neni dobre. Ja se ji prave casto ptam: A jak se citis? Aby si to uvedomovala, ze kamaradka je ta, se kterou se citis dobre.

zelenaesmolda
23. srp 2020

@pincola
ja se nestacim divit,co si dnesni decka dovoli u cizich lidi...

pincola
23. srp 2020

Ano, já myslím, že je to jak píšeš. Tím, jak jsem sama byla na okraji, tak jsem nedržela tak uzavřené hranice, jako jiné sousedky. Chtěla jsem být vřelá, něco fajn pro ni udělat a pak mi to začalo přerůstat přes hlavu. A taky máš úplnou pravdu, že to dítě má asi opravdu největší útočiště v té cizí rodině. Chodí tam, protože mu tam je příjemněji než doma. Otevře se mu tam jiný svět. Jsou tam jiné hračky, než má doma, ale je tam limonáda, jahody, nanuky, je tam dostatek jídla, vlídnost, zábava, výlety, bezpečí. Moje kamarádky z normálních rodin nikam takto nezdrhaly a taky u nás nikdo být nikdy nechtěl. Mívala jsem hodně kamarádek, ale u nás to žádnou dlouho nebavilo. Neměla jsem svůj pokoj, vše se odehrávalo v obýváku v přítomnosti mé mámy. Jídlo u nás nebylo, zábava taky. A jen jsme přišly ke kamarádce, zavřely jsme se v pokojíčku a už jela zábava na plné obrátky a zachvilku sváča a pití. Myslím, že i tvá sousedka z domova utíká. To ale neznamená, že tobě to musí být příjemné. navíc ta odrzlost, nevím, jestli jsem taková taky byla. Až tak bych řekla, že odrzlá ne, ale neměla jsem návyky-mytí rukou, uklidit po sobě a tak.
@zelenaesmolda Rodinka jí rozmazlovala, ale pak chtěla tu velkorysost od někoho jiného, ne od sebe. Byli tak strašně hodní, že ji nic neodpírali. Ale tu práci pak nechali na někom jiném, že je to s jejích dítětem unavovalo.

Strana
z2