Přesolené obědy ve školce. Lze to nějak řešit?
Dobrý den, mají vaše děti také ve školce přesolené obědy? Syn má 2 roky, chodí do soukromé dětské skupiny, kde odebírají obědy z místní školky. Bývá tam na dopoledne a obědvá ve školce, ale někdy ho vyzvedávám ještě před obědem a tehdy mi oběd zabalí sebou. Když to doma chutnám, tak ty polévky jsou katastrofa. Když mají v jídelníčku napsaný vývar, vypadá to spíš jako bujón rozpuštěn ve vodě. Je to slané na mě, natož ještě pro dítě. Hlavní jídlo také. Děti si nemohou nosit obědy z domu, musí prej jíst všichni to stejné...Řešil jste někdo takovou situaci?
To mě překvapuje, jak píše přede mnou, většinou máme jídla nedosolena. Poptala bych se ve školce a případně bych to řešila.
Školka by měla jet podle určitých norem a spotřebního koše , takže přesolené by to být nemělo. Jak radí holky nademnou zkus se optat maminek ostatních děti nebo učitelek ve školce jestli se jim to zdá přesolené. Jinak řešit to můžeš více způsoby buď napsat email se stížnosti buď provozní školní jídelny, ředitelce/ ředitely školky nebo přímo zřizovateli školky. A nebo další možnost dát podmět na hygienickou stanici , která udělá přímo kontrolu v kuchyni a změří sůl v pokrmem.
A me to treba vubec nepřekvapuje. Řešili jsme na základce na rodicaku, ze jsou přesolené polévky, učitelky souhlasily. Kuchařky to zdůvodnovaly tím, ze kdyz to dopoledne osolí, tak to přesolené není, ale jak se ta sůl do oběda rozloží, tak to může působit slaneji. Chtěli jsme, ať teda použiji méně soli, když vi, ze je to pak při obědu moc slané. Byl to byl to běh na dlouhou trať.
Presolit se da u pri spotřebních koších nebo vaření podle norem, záleží na kuchari.
U nás spíš opačně, jídlo bývá často nedochucené, nedosolené. velice se podivuju, že by dvouletým!!! prckůům servírovali přesolené jídlo. Jasně, občas se může stát, že ruka kuchaři "ujede", ale neměla by to být norma.
Pokud nejsi spokojena s kvalitou obědů, řeš to oficiální cestou přes ředitele školy, ať to řeší s dodavatelem obědů. Nejdřív bych si ale zjistila názor i jiných maminek na kvalitu obědů - třeba vy obecně jako rodina prostě solíte minimálně a pak ti vše přijde přesolené, protože na to nejsi zvyklá.
A me to treba vubec nepřekvapuje. Řešili jsme na základce na rodicaku, ze jsou přesolené polévky, učitelky souhlasily. Kuchařky to zdůvodnovaly tím, ze kdyz to dopoledne osolí, tak to přesolené není, ale jak se ta sůl do oběda rozloží, tak to může působit slaneji. Chtěli jsme, ať teda použiji méně soli, když vi, ze je to pak při obědu moc slané. Byl to byl to běh na dlouhou trať.
Presolit se da u pri spotřebních koších nebo vaření podle norem, záleží na kuchari.
@llluckaaa Při dodržování norem a spotřebního koše se nedá přesolit. Je tam minimum soli . Ale spousta jídelen co se týká soli tak normy nedodržují.
@llluckaaa Při dodržování norem a spotřebního koše se nedá přesolit. Je tam minimum soli . Ale spousta jídelen co se týká soli tak normy nedodržují.
@martt nechci tu slovíčkařit - psala jsem ve smyslu, že i v zařízení, které se má řídit normami a kosi, je možné mít přesolené jidlo, jelikož i zde je vliv lidského faktoru a jeho možné jeho selhání. Takze me slane jidlo ve školském zařízení nepřekvapí, již jsem měla tu čest.

Ve školce se vaří podle norem, nikdy nemáme přesolené jídlo, naopak, je úplně bez chuti. Zeptej se ostatních maminek i učitelek ( ty se tam také stravují ), zda mají stejný názor nebo jestli to přijde přesolené jen tobě.