Přijdou k vám i čerti?

baragabinova
24. lis 2023

Ahojda, přijde k vám pouze mikuláš nebo i čerti? Máme doma 3 letého raubíře 😀 není brzy na čerta? Případně máte masky nebo jen namalovaní na černo a nějaký chlupatý kožich? 😀

te_reza
24. lis 2023

Ne, bude ji 8. Čerty aplikujem mimo domov v dostatečné vzdálenosti.

sarihy
24. lis 2023

Dcerám je 15 a 12,5 a tyhle postavičky uz nás nebyly nikdy.

alice180
24. lis 2023

Bude ji 2,5 a ne nepřijdou.

daisy95
24. lis 2023

Deti 8 a 3roky, certi nikdy neprisli a ani neprijdou.. sama si pamatuju jak sem se jeste na zakladce bala toho rinceni retezama i kdyz sem vedela ze jsou to prevleceni devataci..nevim proc by nekdo dobrovolne svoje deti vystavoval takovymi strachu ktery to v nich muze vyvolat

hezz17
24. lis 2023

Detem je 6 a 3.5, loni certi (a ani nikdy predtim) nebyli, ale nase deti to obrecely 😀 takze letos prijdou.

klokanka31
24. lis 2023

@baragabinova Naše malá (3,5) letos chtěla Mikuláše s andělem, čert že aby zůstal venku uvázaný 😃 Nakonec upustila i od Mikuláše, že radši aby jí nechali nadílku zas na terase.

eldoradoh
24. lis 2023

Každoroční téma. Ano. Bude mu 9, od tří let k nám chodí čerti a nemá žádné trauma. Čert(i) stojí, nestraší, ani se nehnou, nevyhrožujeme jimi ani nic podobného. Jen tam prostě jsou. Přijdou i letos.

mourovatakocka
24. lis 2023

@baragabinova Domů nikdy. Nejsem žádná útlocitná matka, spíš naopak, ale domov má být klidná zóna. Na Mikulášskou chodíme k nám do komunitního centra, bývá tam i čert a čertice. Starší čerstvě šestiletá už ode mě ví, že jsou to často převlečení lidi, ale má respekt a myslím, že s prvním zachrestenim řetězu se mě chytne za tlapku a nepustí 😁 Mladší se boji ledasčeho, počítám s tím, že jak vejde čert, mám ho na krku 😁 Takže vím, že moje děti by čerta doma nedaly a já je vystavovat tomuhle nebudu.

miryp
24. lis 2023

Nechodí nám nikdo. Pár let nacházel manžel nadílku za dveřmi, když šel z práce a poslední roky chtějí mít děti stromeček v pokoji celý advent, takže jim Mikuláš nosí balíčky pod tento stromek v noci, takže ráno 5. 12. tam všichni najdou svůj pytlík s nadílkou.

martt
24. lis 2023

@baragabinova K nám nechodí žádný rok. Ve 3 letech syn slyšel čerty na chodbě jak šli k sousedce a dělalo rambajs , dostal z toho astmaticky záchvat. Kdyz byl starší chodili jsme jen na Mikulášskou besídku.

denissima
24. lis 2023

Jasně že přijdou. Je to tradice.

veruuu_kubesovic
24. lis 2023

@baragabinova
To si musí posoudit každá z nás...
U nás budou ve školce a ve škole, doma nikdy.

jaja01k
24. lis 2023

Domů k nám Mikuláš nechodí, takže ani čerti. Do školky chodil Mikuláš a anděl, ve škole mají i čerty.

hannyss
24. lis 2023

Ano, k nám chodí od doby, co starší dcera chtěla, myslím od 4 let. Teď je jí 10, mladší 7, chtějí, aby přišli, čerti stojí venku, max v dálce něco zahulákají, ale nijak děti nestrašíme čerty. Chodíme i na Mikulášskou besídku, kde jsou čerti. Děti ví, že jsou to převlečeni lidé.

izz76
24. lis 2023

Ne domu k nám nikdy čert nechodil,ale Mikulášeké besídky jsme absolvovaly i ve školce vždy měly Mikuláše. Dcery jsem certem nikdy nestrasila, věděly ze jsou to převlečení lidé a braly to jako zábavu. Jednou jsem byla s dcerou na besidce kde po mě předem chtěli seznam v čem je hodna,ale i seznam hříchů aby ji mohly promluvit do duše. To se mi naprosto příčilo,navíc mě nic nenapadlo v čem by asi tak 4lete dite mohlo být špatné.

somalicats
24. lis 2023

Ano, k nám chodí - protože se na ně děti těší. Máme ale každoročně decentní čerty, žádné krampusáky, čerty navíc nestrašíme a nevyhrožujeme, že děti odnesou. Pokud by se jich děti bály, tak chodit nebudou. Tradice netradice, je to na posouzení povah dětí.

sigyn
24. lis 2023

My chodíme na akce pořádané městem, kde to probíhá v klidu se zdravou dávkou strachu. Někdy udělám čerta já, abych jakože přinesla dárky, ale to stojím za dveřma. Domov by měl být symbolem bezpečí.

zrzinda
24. lis 2023

Ne. Nepřijdou a nikdy k nám chodit nebudou. Tradice netradice, pro mě je to jenom způsob, jak strašit děti. Přijde mi to ubohý a trapný. Pro lidi, který si s dětmi jinak nedovedou poradit. 🤷‍♀️

peclen
24. lis 2023

Chodí k nám od 2 let nejstarší. Překonávání strachu a uvědomování si svých hříchů je důležitá věc. Samotná přítomnost čerta není žádným dramatickým strašením, vždyť přijde i anděl jako protiklad a Mikuláš jako soudce. Stejně jako v pohádkách je dobro i zlo. Jedno bez druhého ztrácí pointu. Je to tradice, krásná tradice...

krisstina93
24. lis 2023

Ne, byli sme na nich minuly víkend, byla u nás akce s krampusakama a půjdeme na mikulasskou akci k manželovi do práce, tak taky bude čert. Domu nezveme nikoho, děti se jich nebojí, ale nemám rada cizi lidi v bytě a rada zachovam nas domov jako bezpečné útočiště.

pe_tu_ss_ka
24. lis 2023

Ne, k nám domů nikdo nechodí, doma je pro děti bezpečné místo, kde se nemají bát. Takže jako každý rok, nechá Mikuláš nadílku za oknem.

areh
24. lis 2023

Ano, chodí každý rok. Ale nikdo cizí. Mikuláše a čerta dělají moji rodiče, takže vím, co si dovolí. Mám děti aktuálně 3 a 6 let. Čertů se nebojí, řeknou básničku...

zmrzlinka
24. lis 2023

Domů ne,ale chodíme na Mikuláše do hospody 😂Bydlíme na vesnici 😉

marketa1218
24. lis 2023
lenkalubina
24. lis 2023

Domu k nám nikdy nechodili. Máme u nás na vesnici skauty,kteří každoročně hrají pohádku a potom je nadílka. Jako dítě si pamatuju čerta,který byl hlučný,divoký ale to k tomu prostě patří. Teď už chodí čert klidnější,ale to je prostě dobou. ...když měl syn asi 11 vzali jsme ho do Rakouska na krampusaky😉 můžu vás uklidnit, žádné trauma z toho nemá 🤣

normalnimatka
24. lis 2023

nepřijde. tříleťák je opravdu malej.. a i mnohem starší děti kolikrát. záleží pak jak to berou. ale hnusný bych nezvala nikdy. a vlastně asi žádný bych nezvala nikdy. dá se to pojmout i jinak a hezky.

marry94
24. lis 2023

@baragabinova děti 5 a 2 a ano čerti přijdou ale jsme domluveni že se budou držet více vzadu

jipe
24. lis 2023

přijdou, chodí od synovo 2,5 let, dcera je pak přítomna od necelého roku. Poprvé čerti jen nakukovali od dveří, ale synovi se moc líbili :D Obávám se, že letos věří na kouzelné postavy naposledy. Žádné šoky a intenzivní strašení nedopouštíme

pampelina18
24. lis 2023

@baragabinova ne, od malá učím, že to jsou lidi v maskách. Nestraším čerty.

martulka88
24. lis 2023

Nepatřím mezi rodiče, co řeknou nikdy. Ale pokud někdy pozveme "Mikuláše", tak pokud čerti, tak max. namalovaní černou barvou. Masky čertů k dětem, dle mne, nepatří. I já sama, a to mi je 35, mám špatný pocit z masek a nedej bože krampusáků. Synovi jsou necelé dva roky, učím ho, aby se nebál - takže bubák je "sranda". Čerta zatím neviděl a nespěchám na to. Jako malá jsem se bála, ale to je mou povahou a né tím, že by mě někdo strašil.