icon

Příprava předškoláka na přezkoušení. Stačí naše materiály?

klokanka31
18. lis 2025

Máte doma taky předškoláka na individuálu? Za týden nás čeká ve školce přezkoušení 😊 Bereme sebou desky s obrázky, a 4 vyplněné sešity - grafomotoriku, matematiku pro 1.třídu, a dva pracovní sešity pro předškoláky. Myslíte že to stačí?

anonym_bc8d3b
18. lis 2025

Asi j jedno, co si myslíme tady na Koníku, spíš co si budou myslet v té školce. přeci vám tam dali informace, co budou požadovat.

malytlustyhroch
18. lis 2025

@klokanka31 bud v klidu, je sikovna, jste zjevne ukazneni a pilni, co ja bych dala za jeden vyplneny sesit se svym predskolakem. Muj chodi do skolky, ale cokoli, co zahrnuje tuzku, proste sabotuje.
Skolku uz mate vychytanou, jestli si dobre vzpominam na posledni diskusi na tohle tema. Z hlediska zakona je to vlastne formalita, ne? Tak zadny stres.

klokanka31
autor
18. lis 2025
@anonym_bc8d3b

Asi j jedno, co si myslíme tady na Koníku, spíš co si budou myslet v té školce. přeci vám tam dali informace, co budou požadovat.

@anonym_bc8d3b Nám neřekli co požadují. Jen mi v září řekli že by bylo fajn kdybysme donesli něco na ukázku.

klokanka31
autor
18. lis 2025
@malytlustyhroch

@klokanka31 bud v klidu, je sikovna, jste zjevne ukazneni a pilni, co ja bych dala za jeden vyplneny sesit se svym predskolakem. Muj chodi do skolky, ale cokoli, co zahrnuje tuzku, proste sabotuje.
Skolku uz mate vychytanou, jestli si dobre vzpominam na posledni diskusi na tohle tema. Z hlediska zakona je to vlastne formalita, ne? Tak zadny stres.

@malytlustyhroch Děkuju za uklidnění 😊 Já se tuhle bavila s kamarádkou co má holku ve školce, prý když viděla co dělají s předškoláky, tak Eliška to umí dávno, a že přezkoušení zvládne levou zadní. Ale jsem prostě nervózní, chci aby bylo vidět že jedeme fakt na 100 % 🙈

lis6
19. lis 2025

Fakt ten dotaz myslíš vážně?

klokanka31
autor
19. lis 2025
@lis6

Fakt ten dotaz myslíš vážně?

@lis6 Jo proč?

moudivlacek
19. lis 2025

Nevím, zda je to u předškoláků jiné, nicméně ve školce se stačilo dostavit "k přezkoušení", což znamenalo dostavit se a tím to haslo. Srovnávat se s druhými moc cenu nemá, měl by být prostě připraven na první třídu, každý to zvládá jiným tempem a má rezervy jinde. Dcera sousedky to zvládla levou zadní, můj syn např. plynně četl, psal i psace a počítal ve 3 letech, no a, ale zas musel máknout v jiných oblastech, to je tak hrozně individuální. Nemá smysl se hnát za něčím jen proto, že to děti sousedky, kamarádky či v rodině už umí. Hodně dětí trápí jemná motorika, ale dneska existuje kvanta materiálů, her, kdy se dá zábavným způsobem procvičit.
Trošku mám z toho příspěvku a následných odpovědí pocit, že hrozně potřebuješ ujištění a uznání okolí (... aby bylo vidět, že jedeme na 100% ...). A co se stane, když to tak nebude? Ani školkové dítě "nejede" ve školce na 100%. Trochu bych se nadechla, vydechla a zklidnila se. Jde zatím o školku. Pokud se dítku normálně věnuješ, kreslíte, hrajete si, chodíte ven, na výlety, návštěvy nevidím jediný důvod, proč by nebylo připravené ;)

klokanka31
autor
19. lis 2025
@moudivlacek

Nevím, zda je to u předškoláků jiné, nicméně ve školce se stačilo dostavit "k přezkoušení", což znamenalo dostavit se a tím to haslo. Srovnávat se s druhými moc cenu nemá, měl by být prostě připraven na první třídu, každý to zvládá jiným tempem a má rezervy jinde. Dcera sousedky to zvládla levou zadní, můj syn např. plynně četl, psal i psace a počítal ve 3 letech, no a, ale zas musel máknout v jiných oblastech, to je tak hrozně individuální. Nemá smysl se hnát za něčím jen proto, že to děti sousedky, kamarádky či v rodině už umí. Hodně dětí trápí jemná motorika, ale dneska existuje kvanta materiálů, her, kdy se dá zábavným způsobem procvičit.
Trošku mám z toho příspěvku a následných odpovědí pocit, že hrozně potřebuješ ujištění a uznání okolí (... aby bylo vidět, že jedeme na 100% ...). A co se stane, když to tak nebude? Ani školkové dítě "nejede" ve školce na 100%. Trochu bych se nadechla, vydechla a zklidnila se. Jde zatím o školku. Pokud se dítku normálně věnuješ, kreslíte, hrajete si, chodíte ven, na výlety, návštěvy nevidím jediný důvod, proč by nebylo připravené ;)

@moudivlacek Já jsem tak trochu perfekcionista no 🙁

somalicats
19. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 Tak začni pracovat na sobě. Hnát dítě za výkonem, protože Ty jsi perfekcionista, je to nejhorší, co tomu děcku můžeš udělat. Možná je přirozeně šikovná, možná je jen "vydřená", protože na to cílíš. Ale časem se dostaví neúspěchy, a pak to kvůli Tvému přístupu ponese sakra těžce.
Teď se spíš soustřeď na výběr vhodné školy, protože pokud je Tvoje dcerka opravdu nadaná, tak na špatně vybrané škole bude mít problém sama o sobě a Ty tomu svým přístupem nepřidáš.

rebe
19. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 Hlavně klid. Nejde tam totiž o tebe, ale o dítě. A když dítě o ničem z toho, co přinesete, nebude chtít mluvit, tak se klidně může stát, že se na to učitelka jen zběžně podívá. Ono jí totiž stačí vidět, že jsi něco přinesla, jinak si stejně bude chtít hlavně popovídat s dítětem. A připrav se na to, že nastanou momenty, kdy dítě neřekne něco, co samozřejmě ví. A pak to chce, abys byla v klidu a usmívala se, protože ty přece víš, co umí a neumí, ty jsi vzdělavatel. O názor paní učitelky u přezkoušení vlastně zrovna nejde, ta má jen odhalit totální patologie. Zkus si prostě jenom užívat, jak tvoje dítě prochází důležitým milníkem. Nějaké hodnocení dítěte člověkem, který ji uvidí pár desítek minut poprvé v životě, by pro tebe zásadní být nemělo.

lvl16
19. lis 2025

Skoro bych se vsadila, že jim to bude úplně jedno a maximálně si na chvilku popovídají s dítětem.

normalnimatka
19. lis 2025

už se to tady snad řešilo.... neměli by vlastně očekávat vůbec nic. takže přines, co chceš.

klokanka31
autor
19. lis 2025
@somalicats

@klokanka31 Tak začni pracovat na sobě. Hnát dítě za výkonem, protože Ty jsi perfekcionista, je to nejhorší, co tomu děcku můžeš udělat. Možná je přirozeně šikovná, možná je jen "vydřená", protože na to cílíš. Ale časem se dostaví neúspěchy, a pak to kvůli Tvému přístupu ponese sakra těžce.
Teď se spíš soustřeď na výběr vhodné školy, protože pokud je Tvoje dcerka opravdu nadaná, tak na špatně vybrané škole bude mít problém sama o sobě a Ty tomu svým přístupem nepřidáš.

@somalicats Tak já ji nenutím, ona chce takhle pracovat sama. Určitě bych ji do něčeho netlačila, abych jí chuť do učení nezhnusila, zase mám rozum, a vím co by to mohlo mít za následek. Už jsme si několikrát všimli že ona chce být nejlepší, a že blbě nesla když udělala nějakou chybičku. Ale to se nám podařilo jí vysvětlit, že každý dělá chyby, že nemusí být ve všem 100%, a myslím že to zabralo. Nechci aby v případě neúspěchů byla s nervama v háji. Ale když jsme byli ještě na konzultaci v původní školce, ze který jsme přešli na tu jinou, tak ředitelka před nás hodila hromadu sešitů (cca 15 kusů, plus dva tlustý desky s obrázky), a že přibližně tolik musíme udělat. V té nové školce nám řekli že by bylo fajn kdybysme něco donesli, nic povinně, ale jsem z té první školky rozhozená.

klokanka31
autor
19. lis 2025
@rebe

@klokanka31 Hlavně klid. Nejde tam totiž o tebe, ale o dítě. A když dítě o ničem z toho, co přinesete, nebude chtít mluvit, tak se klidně může stát, že se na to učitelka jen zběžně podívá. Ono jí totiž stačí vidět, že jsi něco přinesla, jinak si stejně bude chtít hlavně popovídat s dítětem. A připrav se na to, že nastanou momenty, kdy dítě neřekne něco, co samozřejmě ví. A pak to chce, abys byla v klidu a usmívala se, protože ty přece víš, co umí a neumí, ty jsi vzdělavatel. O názor paní učitelky u přezkoušení vlastně zrovna nejde, ta má jen odhalit totální patologie. Zkus si prostě jenom užívat, jak tvoje dítě prochází důležitým milníkem. Nějaké hodnocení dítěte člověkem, který ji uvidí pár desítek minut poprvé v životě, by pro tebe zásadní být nemělo.

@rebe S tím počítám že se může seknout a nic moc učitelce neříct. I když už odpočítává dny kdy tam pojedem a včera říkala babičce že se tam strašně těší, jak jim ukáže jak je šikovná. Záleží co bude za učitelku, všimli jsme si, že si ji lidi musí získat, a komunikuje i s cizími v pohodě. Ale jak je někdo "drsný", arogantní, tam se stáhne a nemluví. Ale jak nám v září říkal ředitel, některé děti se prostě stydí, a nějak se s tím počítá, že nemusí bůhvíjak komunikovat.

somalicats
20. lis 2025
@klokanka31

@somalicats Tak já ji nenutím, ona chce takhle pracovat sama. Určitě bych ji do něčeho netlačila, abych jí chuť do učení nezhnusila, zase mám rozum, a vím co by to mohlo mít za následek. Už jsme si několikrát všimli že ona chce být nejlepší, a že blbě nesla když udělala nějakou chybičku. Ale to se nám podařilo jí vysvětlit, že každý dělá chyby, že nemusí být ve všem 100%, a myslím že to zabralo. Nechci aby v případě neúspěchů byla s nervama v háji. Ale když jsme byli ještě na konzultaci v původní školce, ze který jsme přešli na tu jinou, tak ředitelka před nás hodila hromadu sešitů (cca 15 kusů, plus dva tlustý desky s obrázky), a že přibližně tolik musíme udělat. V té nové školce nám řekli že by bylo fajn kdybysme něco donesli, nic povinně, ale jsem z té první školky rozhozená.

@klokanka31 I kdybyste nedonesli nic, tak se vůbec nic neděje. Netřeba být z toho rozhozená. Co se toho perfekcionismu týče, ony to tyhle děti kolikrát tak mají (moje čtvrtá taky, moje první taky), a je potřeba s tím pracovat dlouhodobě, právě proto, aby se pak z neúspěchů nehroutily.
Fakt spíš doporučuju přemýšlet nad tou školou. Zápisy budou tentokrát dřív, a špatný přístup k dítěti ve škole dokáže nadělat dost paseku a to nadané dítě kolikrát i zbrzdit nebo mu tu školu zhnusit. Školka je v tomto směru na pohodu, tam i kdyby člověk na to přezkoušení nedorazil, tak se prakticky nestane nic. U školy je to jiné, tam domškoláci už na přezkušování musí (a je fakt, že hodně rodičů specifičtějších dětí nakonec volí DV právě kvůli nevhodnému přístupu školy nebo neschopností školy pracovat s dětmi, které se vymykají průměru).

klokanka31
autor
20. lis 2025

@somalicats Do školky se na přezkoušení musí taky...Já o té škole už taky s obavami přemýšlela, ale jsme maloměsto, jediná základka tady, tak nemáme moc na výběr...😒

somalicats
20. lis 2025
@klokanka31

@somalicats Do školky se na přezkoušení musí taky...Já o té škole už taky s obavami přemýšlela, ale jsme maloměsto, jediná základka tady, tak nemáme moc na výběr...😒

@klokanka31 oficialne se do skolky na prezkouseni musi. Ja s druhorozenou nechodila. Nemela jsem duvod a to jsem i sdelila na urade, kdyz poslali dopis, proc neni prihlasena k povinne predskolni dochazce. A nikdo ani necekl 😉

klokanka31
autor
20. lis 2025
@somalicats

@klokanka31 oficialne se do skolky na prezkouseni musi. Ja s druhorozenou nechodila. Nemela jsem duvod a to jsem i sdelila na urade, kdyz poslali dopis, proc neni prihlasena k povinne predskolni dochazce. A nikdo ani necekl 😉

@somalicats Tak to zírám 😮

lvl16
21. lis 2025
@somalicats

@somalicats My syna ve školce máme a i tak nám přišlo předvolání k vysvětlení, pokuta 10 000 a vyhrožování ospodem. Nakonec se ukázalo, že v tom jenom mají bordel a omluvili se nám, ale přijde mi, že to úřady (alespoň některé :D) řeší dost.

klokanka31
autor
26. lis 2025

Tak přezkoušení máme za sebou, Eliška to zvládla naprosto skvěle 🥳

klokanka31
autor
27. lis 2025

Jsem čekala jaký to bude buzerování (podle zkušenosti ze školky v našem městě), a ono kulový. Naprosto přátelský přístup, nabídli nám hned při příchodu čaj, a žádné zkoušení se nekonalo, jen povídání nad sešity a obrázky co jsme přinesli. Vůbec jsem se necítila jak u zkoušení, ale spíš jak u kamarádského posezení. Eliška se rozpovídala že jsem nestačila zírat, paní učitelka a zástupkyně ředitele koukaly jak je šikovná, a prý je škoda že máme v našem městě jen jednu základku, že pro Elišku by byla fajn vyběrová škola, kde ví jak pracovat s nadanějšími dětmi. Že se jí může dostat výborné vzdělání i na průměrné škole, ale aby měla štěstí na dobrou učitelku. A pak jí nabídli jestli si chce s učitelkou prohlédnout hračky, nejdřív byla stydlivá že ne, ale nakonec si s ní hrála jak s kámoškou, pořád jí něco vyprávěla, na všechno se ptala, a nemohli jsme ji ze školky dostat, jsme tam byli o skoro hodinu déle než jsme měli 😂