Školka: Jak řešit konflikt s ředitelkou?
Ahoj všem, chci se zeptat jestli měl někdo stejnou zkušenost.
Dcera od září nastoupila do školky, a má temperament to vím, doma ji nerozmazluju. Miluje děti všechno v pohodě učitelky říkají že je hodná že si občas zaječí ale v pohodě. Vím že když je přetažená tak brečí ječí. Do teď vše v pohodě, ale dneska tam byla ředitelka jako záskok. A hned telefon od učitelky že si chce ředitelka se mnou promluvit. Hned na mě podívejte se na Nellu dělá kraviny nechce spát, ruší ostatní děti při spánku. Hned na mě že takhle to nejde že tam nebude spát, že ji odhlašuje obědy. Že se nervuje že jsem na ní až moc hodná přitom jsem podle mě dost rázná. Že učitelky mi to nedokázali říct tak mi to říká ona. Ja doma roční holku která chodí spát v 11 hodin dopoledne a já nemůžu ji nechat doma když ji nemá kdo hlídat. Nevim asi jsem blbá ale to si neumí poradit? Je tam chvíli a když jí takhle odtrhnou a pak to zkusí znovu bude to samé. Vědí že Jsem na rodičáku, a že hned přiletím. Co kdybych byla v práci? To mám dát výpověď?🫤
@fatal_error Si klidně hopkej třeba do 10 patra, já nevidím jediný důvod, proč bych to měla dělat, když nechci, jen protože někdo má pocit, že to jde.
A jen tak mimochodem, u nás ve školce by tě sakra hnali, kdyby ses jim tam chtěla cpát s kočárkem, neb pod schodama je přeplněno už když se tam 2 lidí obouváji, to za prvé a za druhé nikdo nestojí o tvoje bláto z koleček na schodech, které už jsou v čisté zóně.
@fatal_error Jenže u nás třeba ve školce jsme s kočárem dovnitř nesměly. Na víc to tam měli úzké takže bych se tam ani nevešla. A po zkušenosti kdy mi na kočár v areálu školky skočil pes tak bych syna před školkou nenechala bez dozoru. Na víc bych moc neradila "skakat" s kočárem po schodech sice jsem to dělala i ja do té doby než sem si ho takhle u obchodu rozbila to se jednalo jen o 3 malé schůdky a kočárek jsem měli přímo určený do terénu. A nebyla uplná sranda se s rozbitym kočárkem a s 8 mesíčním mimčem dostat domu . Tobě to vychází a přeju ti aby tě nic takového nepotkalo.
A jinak pro upřesněnou, já zatím heslo, že všechno jde, když se chce, ale podstatné je, že musím chtít... A tedy to dělám v první řadě pro dítě, ve druhé pro sebe a až pak jsou na řadě ti ostatní. Takže ano, když někdo chce a slušně řekne, tak pokud to není vyloženě nerealizované nebo proti mému přesvědčení, tak nemám problém vyhovět, ale jak někdo zkusí rozkazovat nebo používat zde hojně zmíněné, že jsem přece doma a tedy můžu... Tak tím okamžikem nemůžu i kdyby se na hlavu postavil. Ne, opravdu to, že mám doma malé mimco, neznamená, že nemám celý den do čeho dloubnout a budu fungovat, jak někdo píská. Nebudu.
Vubec to tem ucitelkam v dnesni dobe nezavidim. Dite ma pravo na celodenni dochazku a vy se treba poserte. Jednani reditelky by me teda taky vytocilo, o tom zadna, ale pokud by moje dite melo problem a delalo ve skolce bordel v dobe spanku tak bych se nad tim zamyslela a automaticky bych dite zacala vyzvedavat po obede. Pokud tam chce dite byt tak bych mu vysvetlila, ze kdyz bude delat bordel a rusit ostatni deti tak bude chodit domu po obede. Kdyz bude v klidu tak tam muze zustat do odpoledne. Ja syna vyzvedavala vzdy po obede, doma jsem mela taky mimino a proste jsem to bezproblemu zvladla. Takze tady taky nechapu v cem je problem. Taky jsem musela zmenit "rezim", ale i presto jsem nikdy nepomyslela na to, ze tam bude starsi syn spat. Deti jsou maly jen jednou, rychle rostou, uzivala bych si to co to jde. Vim jak to mame ted kdyz jsem pomalu cely den v praci.
@leymea Jenže tady usuzuje ředitelka, že dítě "dělá bordel" z jednoho dopoledne stráveného s ním? Co když prostě neměla den a byla ta malá protivná? Neposlouchala ředitelku protože je pro ni cizí člověk na záskok a prostě ji nebrala jako " svoji " paní učitelku? Není úkolem školky děti vzdělávat? K tomu snad patří u ukázat jim co je nežádoucí chování v kolektivu. Pokud doma tyhle problémy nemá, tak je na učitelce aby holku navedla správným směrem a ukázala jí jak se chovat, když tam matka není aby to udělala ona. Od toho si děti vysvětlují hned na začátku září pravidla ve třídě ne?
Co když si učitelky s holčičkou umí poradit a problém nemají. Jen ředitelka vyvozuje závěr z jedné situace a nad rámec svých kompetencí vyloučí dítě z kolektivu.
Nikdo jsme u toho nebyly, ale zakázat dítěti ve školce spát není řešení. Časem tam spát bude muset a jestli má problém, tak nezmizí za 14 dní.
@michaela666 pokud ucitelky nemaji zadny problem, ale problem vidi jen reditelka, ktera dite tedy videla poprve tak uz vubec nechapu jeji chovani. A samozrejme ani to odhlasovani obedu. To by se mi vubec nelibilo a mela bych taky problem. Ja myslela, ze s ditetem bojuji i ucitelky v dobe spanku, proto ten muj komentar.
@veroniquecz No a v naší to z prostorových a provozních důvodu nebylo povoleno a světe div se, všechny jsme to dodržovaly.
@veroniquecz tak u nás s kočárkem dovnitr nesmíš,hlavně chodbě takový prostor na kočárek nemáš a to tam nemáme schůdek
@leymea děkuji, měla jsem to přesně tak. Starší dcera až do předškolky a jen do oběda, protože jsem měla doma mladšího. Nedělalo mi žádný problém dvěma dětem denně vařit a péct, prostě jsme si to užívali. Děti jsou malé jen jednou....z dcery je dnes 22 letá slečna, která studuje čtvrtým rokem vysokou školu🙃.
@j.a.n.i vsak my parkovaly venku pred skolkou. To jsem pravda zapomněla připsat.
@martinka0209 dovnitř jsme nejezdily, zapomněla jsem to napsat, první schody, cca 15 už bylo před hlavním vchodem.
@michaela666 Napsala jste to pěkně ❤️ ano ředitelka tam byla a Nellu viděla poprvé a hned z jedné návštěvy usoudila. I učitelka mi říkala že nechce pomlouvat ředitelku ale prý to někdy přehání co po těch dětech chce. A když jsem tam byla pro holku a mluvila jsem s ředitelkou tak pak řekla na tu učitelku dojdi pro ní na tebe je zvyklá. I sama učitelka mi říkala že si s ní poradí ale pak přijede ředitelka a okamžitě volá že chce se mnou mluvit a že tam spát nebude. Ale ja pak říkám manželovi jak si ta holka pak má na to zvyknout když ji od toho odstřihnou? A za 14 dní jí nezměním když tam nespala teď.
@siima12 Já bych napsala email přímo ředitelce a chtěla vědět na základě čeho takto rozhodla a že bys chtěla odkázat na příslušný bod školního řádu nebo zákona. Protože přesně takhle jsem to psala já " Jak si má dítě zvyknout na režim školky a naučit se respektovat její pravidla, když tam nemůže ten čas kdy je podle nich problém trávit "
Ředitelka osobně mi tenkrát řekla, že tohle udělat nemůže protože se nemá o co opřít a já jsem v právu. Údajně to celé byl u nás komunikační šum a dcera samozřejmě může školku navštěvovat jako ostatní děti.
Takže pokud chceš aby tam spala a rychleji se přizpůsobila klidně bych to zkusila když ta pauza nepomůže.
@siima12 take bych ji nevzala domu. Kamaradce delali s malo minuly rok uplne to same, zacala trosku brecet a hned volali mamince, at si pro ni prijde. Take vedeli, ze je doma, ale uz je nezajimalo, ze z domu pracuje a ma povinosti, jako by byla v praci. Delali to schvalne. Tento rok to zkusili, tak si presne dupla, jak tady rikaji holky. Je prijata k celodennimu, tudiz bude ve skolce, jako kazde ditko. Nase skolka funguje tak, ze kdyz ditko do 20ti minut neusne, jde si hrat do herny, nenuti ho. Rozhodne se nedej!
@junetule Právě tohle nám bylo řečeno že když dítě nespí nebo vyrušuje odchází si hrát kde má být druhá učitelka. A pak zjistím že to tak není. Tak nám akorát kecají, máme ji zkoušet dávat spát kolem 12 hodiny aby si zvykla. Ale doma není problém ano občas zaječí ale to ji napomenu aby byla potichu, protože sestřička spinká. Ale paní ředitelka asi chce mít vzorové děti. Každé dítě je jiné a to asi nepochopí no.
@kimh Tys tady teda dostala sodu, to je mi líto, já tě celkem chápu. Syn začal chodit do školky minulý rok a měla jsem doma roční dceru. Brávala jsem ho a beru po obědě, nespí přes den a je hyperaktivní, dělal by asi taky psí kusy. Dcera usínala v kočárku nebo nosítku, pak jsme šly spolu pro staršího syna do školky a pak jsem ji přenesla do postele. Nechtěla, ale naučila se. Mně to přijde jako jakási ohleduplnost nebo braní v úvahu ostatní děti i učitelky - jsme všichni jen lidé.
@nnnadja budeš se divit, ale napadlo, je to dokonce součástí RVP PV. Ono je to strašně těžké v reálu, když jsou tam opravdu děti, které nedokáží respektovat hranice a pravidla. Mělo by to být tak, že děti odejdou všechny na pohádku, chvilku třeba poslech relax hudby. Následně děti, které nemají potřebu spánku jdou v klidu kutit ke stolečku, hrát spol. hry nebo si berou knížky.
@wahu jenze to tak porad casto neni. Bohuzel. Taky jsem byla prekvapena, mela jsem za to, ze to co my nase deti zazivat nebudou, ale nekde v tomhle ohledu furt tvrde devadesatky.
@jana_zofie u nas ve skolce to tak bohuzel nefunguje. Moji kluci teda vzdycky usli, ale vecer sli pak dlouho spat, rano brzo vstavali, takze po obede unaveny a usnuli. Zacarovanej kruh, ale rikala jsem si, ze je lepsi kdyz usnou nez aby cuceli do stropu. Nelibi se mi takovy pristup, ale tim, ze spi (ted uz jen jeden) tak to neresim.
@leymea no prave. Mne se snazila na dni otevrenych dveri pani ucitelka presvedcit, ze vsechny deti spi, ze je skolka tak unavi... No ne, kapitulovala. Mala nespi od dvou let. Ani tam ani doma ani u babicky. Ale nakonec jsme to se skolkou krasne dali dohromady (asi az na tyden, kdy mala chodila, ze do skolky nechce a ja furt nevedela proc. Pak mi to nejaka maminka rekla. Ale ok, beru ze meli asi narocnejsi tyden a po mem dotazu (a jejich popreni) bylo razem po problemu. A dcera se zas do skolky zacala zahadne tesit.) Ale co obcas slycham od kamaradek a kolegyn... No... Ne no...

@j.a.n.i
@elesse dobre a kdyz napisu, ze nemam problem s kocarkem vyhopkat schody, coz proste nemam, tak mi taky napisete, ze to nejde, to uz tak nejak dopredu tusim. 👌🖐 nerikam nekam do 3. patra, ale treba u nas na postu je asi 10 schodu a chodim tam pravidelne. bez problemu. hopkala jsem tam s hlubokym, hopkam tam nyni s valco snap + 11 kg dite.
uz mlcim. proste nic nejde, vsechno je problem, nic nema reseni, gratuluju. 🙂