Syn je nepřipravený na školku. Co dělat?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda to máte také některá, jako já s dítětem.
Mám syna, který bude mít v červenci 3 roky. Nemluví - (jede si to svoje hatla patla mluvu), nechce chodit na záchod, takže stále pleny-když ho nechám bez pleny vyčůrá se kdekoliv, je mu to jedno a jde pryč. Posadím ho na záchod zachvat řevu a jde pryč, nevydrží sedět. Nechce jíst vařené jídlo, dostane histerii a vztek a jde pryč. Ani se nepokusí něco ochutnant. Neobleče se, neobuje, nevysleče. Když mu to chci ukázat, nebo naučit buď se vztekne, nebo jde pryč. Co se týká komunikace tak mám pocit, že nám vůbec nerozumí, neposlechne. Má "svůj svět ". Pokud něco chce, chytne mě za ruku a táhne tam co potřebuje. Už jsem zoufalá, od září má jít do školky a mám pocit, že neumí nic. Mám depky jak to od září s ním v té školce bude, protože já už musím do práce. Když se někde zmíním, že syn je takový, akorát poslouchám, jak to že to ještě neumí, že už by toto měl dokázat a zvládnout. To stejné paní učitelka ve školce, když jmenovala, že by dítě mělo umět aspoň pozdravit a poděkovat, najíst se, vysmrkat chodit na záchod atd.. , ani to neovládáme. Mám ještě starší dceru a ta byla pravý opak, šla do školky a všechno bylo dobrý. U syna, teda nevím... jsem z toho vyčerpaná. Prosím o každou zkušenost, či radu. Děkuji
Nečetla jsem celé. U vás je super, že učitelka vypadá, že bude chtít spolupracovat. Je dobře, že jste již někam objednání na vyšetření. U nás byly děti do tří let ohledně plenek silně neprůstřelni. Ve třech se to zlomilo. Starší tedy nastoupila ve čtyřech. Obě nepobraly nočník a rovnou chodily na záchod. Starší měla problémy s mluvením. Rozmluvili se ve 3,5. Na logopedii jsme chodili cca dva roky. Nyní, když je ji 12 bilancujeme mezi vysokou citlivostí, aspergrem nebo dysfazii. Do žádné škatulky úplně nezapadá. Ale od mala emoční nezralost nyní se přidaly úzkosti, odjakživa problém v navázání komunikace s vrstevníky. Náznaky nějaké disbalance byly vždy, ale všichni říkali, že z toho vyroste. Z venku klidné dítě, jen trochu jiné. V něčem pozadu v něčem hodně na před. Takže je super že to řešíte již nyní. Může to být ok a vyroste z toho a nebo ne a dostane asistentku a správnou podporu. Zpětně lituji, že jsem se nechala uchlácholit. Do školky s dcerou chodilo dítě co mělo i plenky, takže vše lze řešit, když je vůle. V práci bych zjistila jaké máte možnosti posunout nástup nebo částečného úvazku.
@j.a.n.i buď ste mě blbě označila a nebo nečetla co sem psala já 😂
@orangutan123 mas pravdu, zustalo mi oznaceni jen tebe, mely jste tam být obě ty jako pritakavac.
Jo a jedina vec co muzes udělat hned, začni davat rybi olej🤣 neuveritelny pokroky uvidis do 3 tydnu,a kdyby ne tak to neuskodi
@lenivekotatko no, ti nevim, jako určitě neuškodí, ale ze by byly viditelne vysledky do 3 tydnu, to zas taky ne.
@orangutan123 mas pravdu, zustalo mi oznaceni jen tebe, mely jste tam být obě ty jako pritakavac.
@j.a.n.i Prosimtě znovu si přečti co JÁ psala a netrapči tu děkuju
@pampelina18 v roce a půl se Vám děti samy oblékly a vyslékly jo? Nebo co tím máte přesně na mysli?
@orangutan123 ano, v roce a půl si syn umí obléct boty, kraťasy/ tepláky mikinu na zip či bundu, dokáže se vysmrkat... Umí napi z hrníčku, dokáže v pohodě po sobě odnes nádobí a uklidit hračky, ve třech letech už bude dávno umět se obléct komplet sám a vyslec taky...... Pokud není dítě mentálně zaostalé tak už ve 2 a půl letech má být bez pleny a dokázat se samo najíst... A pokud rodiče na ně nekaslou, tak vše co chtějí ve školce aby dítě umělo, tak má umět nejpozději ve 2 a Pul letech. Říkat tady paní, že to je normální, nebudu, protože to normální není a možná by měla navštívit odborníka, když má zaostalé dítě
Ve třech letech už byly naše děti rovnocenným komunikačním partnerem. I ten záchod by už měl zvládat a oblečení také. Jedine s čím učitelky dopomáhají je bunda, zip.... Buď má syn zdravotní problém s opožděným vývojem a nebo mas dva měsíce na to, abys vse dohnala. Za mě velký problém je nočník... Jestli neumí, tak ti ho nevezmou, takže je léto trénovat trénovat.
@orangutan123 ano, v roce a půl si syn umí obléct boty, kraťasy/ tepláky mikinu na zip či bundu, dokáže se vysmrkat... Umí napi z hrníčku, dokáže v pohodě po sobě odnes nádobí a uklidit hračky, ve třech letech už bude dávno umět se obléct komplet sám a vyslec taky...... Pokud není dítě mentálně zaostalé tak už ve 2 a půl letech má být bez pleny a dokázat se samo najíst... A pokud rodiče na ně nekaslou, tak vše co chtějí ve školce aby dítě umělo, tak má umět nejpozději ve 2 a Pul letech. Říkat tady paní, že to je normální, nebudu, protože to normální není a možná by měla navštívit odborníka, když má zaostalé dítě
@pampelina18 Každé dítě to zvládne ale v jiném věku proboha a zrovna nočník je něco k čemu musejí dozrát. Ale s někým kdo nechává děcka vyřvat se ani bavit nebudu
@pampelina18 Tak to je hodně zvláštní... na roce a půl tohle nedokázalo žádné z mých 4 dětí, a to byly starší dcery hodně napred, oproti vrstevníkům... nicméně mentálně zaostalé není ani jedno z nich. 🤔 Nejstarší je na VŠ, mladší na ni nastupuje v září, a zatím se jich nikdo nikdy neptal, do kdy měly třeba plenky. 🤔 Pravda, dvojčata jdou do specky, ale mentální retardaci taky nemá ani jeden z nich. Takže tvoje dítě asi nebude měřítko úplně pro všechny...
@pampelina18 a které prosím tě z tvých dětí ?😁
@pampelina18 a které prosím tě z tvých dětí ?😁
@lis6 určitě obě dvě a už mají určitě vystudovanou i vysokou školu 😂
Mému synovi taky všechno trvalo pomaleji než je standard. Teď je mu 10 a ve škole bez problemů, takže fakt není nutné dělat nějaké unahlene závěry. Ja měla vyhodu, že nastupoval do školky ve 3 a 3/4 letech. Odplenkoval se přes den opravdu skoro sám od sebe ve 2,5letech. Tak nějak jsem mu to ukazovala a vysvetlovala, ale bylo to jak do dubu a až pak najednou si řekl. Nočník nikdy neměl, rovnou velký záchod. Ve spánku zvládl kontrolovat močák až v sedmi letech. Ve školce se tedy behem odpoledního spánku často pocural. Ucitelky byly skvele, rekly mi co mám donést (nepromokavou podlozku, pytle a vzdy náhradní oblečení. Nabizela jsem i praní, ale to nebylo potreba) a nijak mu to v dochazce ani kolektivu neškodilo. Mluvit syn taky začal pořádně az po třetím roce, r dal finálně až o prazdninach před 3.tridou.
Podle me za to léto nelze vypilovat vsechno. Soustredila bych se na to podstatné. Jestli rozumí - bez ohledu na to, jak mluvi a zda sam neco říká nebo radeji ukazuje (pokud ne, tak to by mohl byt skutecny problem jak ve skolce, tak i znacit nějaký zavaznejsi zdravotni problem) a na ty plíny v bdelem stavu. To se muze jeste pres prazdniny vyladit. Oblekani a jídlo bych zas až tolik neresila. To oblekani bude problem hlavne podzim, zima a to zase muze byt do te doby vsechno jinak. A jidlo - hlady neumre a bud se to zlomi nebo ne.
Chce to samozrejme mít štěstí na ucitelky, ktere nebudou krávy, což věřím že jich je většina. A případně ale mít i v zaloze nejake jine řešení, pokud by to ve skolce opravdu neslo (soukromá, zkraceny uvazek atd).
Na super matky, ktere přesně ví, ze se mu nevěnujete atd se vykašli. Ja se takhle prestala bavit s jednou kamaradkou, když se mi vysmala, že by mému tehdy 5r synovi za tyden zvladla "vysvetlit" jak se v noci nepočůrávat. Neni nutné se obklopovat toxickymi lidmi a jejich toxickymi nazory. Sama víš nejlépe, jestli jsi neco podcenila nebo ne.
Nejmladší dcera (čerstvě 3 roky) má také ještě plenky. Když čůra, tak mi to citoslovcem řekne, ale nočník nestihne, protože si řekne až při akci. Plenky zrušíme teď o prázdninách, až nebudeme muset chodit vyzvedávat starší ze školy a kroužků. Loni se nám to nepovedlo, bez plenky byl hrozný řev, tak jsem to vzdala. To je moje chyba, ale letos to dáme.
Co se týká mluvení, je úplný opak starších sourozenců. Používá svoji řeč složenou z citoslovcou a krátkých slov, co umí. S dr jsem to řešila a uklidnovala mě, že se určitě rozpovídá, ale jelikož mám už srovnání, tak jsme se objednaly na logopedii,ať začínáme opravdu správně a dostaneme pripadne doporučení dal.Všemu rozumí,jen má prostě svojí řeč.
Do školky mala zatím nejde. Půjde až příští rok.
@krupinek1703 tohle mě hrozně vytáčí, veta:” ona se rozmluví”…. To neni na tebe, ale na doktorku…. Například dítě s VD se samo určitě nerozmluví.
@krupinek1703 tohle mě hrozně vytáčí, veta:” ona se rozmluví”…. To neni na tebe, ale na doktorku…. Například dítě s VD se samo určitě nerozmluví.
@veroniquecz
Souhlasím. Nejstarší dcera se rozmluvila skoro ve 3 letech, prostřední mluvila krásně ve dvou, takže srovnání mám.
Každopádně jsme dostaly termín na logopedii, jdeme již tento týden. Počítám s kolečkem dalších vyšetření. Logo na moji žádost je pro nás první krok a snad se to konečně nějak rozběhne.
@veroniquecz
Souhlasím. Nejstarší dcera se rozmluvila skoro ve 3 letech, prostřední mluvila krásně ve dvou, takže srovnání mám.
Každopádně jsme dostaly termín na logopedii, jdeme již tento týden. Počítám s kolečkem dalších vyšetření. Logo na moji žádost je pro nás první krok a snad se to konečně nějak rozběhne.
@krupinek1703 starší mluvila ve dvou, ve dvou a půl už jela písničky, básnicky…. Mladší má VD a teprve ve 4,5 pomalu začíná 🙏 Ale logo, psycholog, SPC… samo to rozhodně nejde. 🙏

Jo a jedina vec co muzes udělat hned, začni davat rybi olej🤣 neuveritelny pokroky uvidis do 3 tydnu,a kdyby ne tak to neuskodi