Syn je nepřipravený na školku. Co dělat?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda to máte také některá, jako já s dítětem.
Mám syna, který bude mít v červenci 3 roky. Nemluví - (jede si to svoje hatla patla mluvu), nechce chodit na záchod, takže stále pleny-když ho nechám bez pleny vyčůrá se kdekoliv, je mu to jedno a jde pryč. Posadím ho na záchod zachvat řevu a jde pryč, nevydrží sedět. Nechce jíst vařené jídlo, dostane histerii a vztek a jde pryč. Ani se nepokusí něco ochutnant. Neobleče se, neobuje, nevysleče. Když mu to chci ukázat, nebo naučit buď se vztekne, nebo jde pryč. Co se týká komunikace tak mám pocit, že nám vůbec nerozumí, neposlechne. Má "svůj svět ". Pokud něco chce, chytne mě za ruku a táhne tam co potřebuje. Už jsem zoufalá, od září má jít do školky a mám pocit, že neumí nic. Mám depky jak to od září s ním v té školce bude, protože já už musím do práce. Když se někde zmíním, že syn je takový, akorát poslouchám, jak to že to ještě neumí, že už by toto měl dokázat a zvládnout. To stejné paní učitelka ve školce, když jmenovala, že by dítě mělo umět aspoň pozdravit a poděkovat, najíst se, vysmrkat chodit na záchod atd.. , ani to neovládáme. Mám ještě starší dceru a ta byla pravý opak, šla do školky a všechno bylo dobrý. U syna, teda nevím... jsem z toho vyčerpaná. Prosím o každou zkušenost, či radu. Děkuji
Ahojky, chlapeček je opožděný, zřejmě buď mít nějakou diagnózu. Řeší se to tak, že by měl mít k sobě asistentku. Jak se o ní žádá to netuším- nasměruje tě pediatr. Ale určitě by už ted před prázdninami měli v MŠ vědět, že k nim takové dítko nastoupí, musí tu asistentku sehnat. V září už NESMÍ mít pleny, ani na spaní. přes to nejede vlak. Jinak pomohou se vším.
@rozitta To taky není pravda, že NESMÍ mít pleny. Pokud je má v papírech jako zdravotní pomůcku. Některé děti to tak prostě mají, a přesto chodí do běžné školky. Mám takové dítě doma.
@linusha Po tom prvním roce už se to všechno učí, potažmo umí. Nejde se ve 3 letech vzpamatovat, že to najednou neumí a má jít do školky. 🤷♀️
@prejeta_zaba Jako fakt tohle všechno umí dítě po prvním roce? V tom případě znám jen samé opožděné děti, sorry jako. Takové dítě fakt neznám... a to třeba moje starší dcery byly oproti vrstevníkům dost napřed. Ani ony nebyly n roce bez plen a neuměly se obléknout a normálně najíst...
No co, tak v září nastoupí do školky a buďto to půjde nebo nepůjde. Pokud máš jít do práce, zjistila bych si možnosti, pokud to nepůjde a zkusila bych nějaké ty poradny, jestli tam není nějaký problém,jak je tady zmiňováno.
Ve školce se to dítě bude trápit. Můj syn při nástupu do školky nemluvil a bylo to peklo. Nikdo si s ním nechtěl hrát, učitelky na to dlabaly, byl nešťastný a každé ráno brečel. Pokud je tvůj syn takový, jak píšeš, v žádném případě bych ho do školky nedala. A urychleně to řešila s doktorkou. V tomto věku už jsme dávno byli objednání na logopedii, psychologii a neurologii. Začni to řešit co nejdřív. S tou řečí souvisí i motorika, budou na tebe pak ve školce tlačit kvůli nástupu do školy, budete muset dohánět spoustu věcí. Ještě dnes bych volala dětské, že chci žádanku na další vyšetření.
@prejeta_zaba Jako fakt tohle všechno umí dítě po prvním roce? V tom případě znám jen samé opožděné děti, sorry jako. Takové dítě fakt neznám... a to třeba moje starší dcery byly oproti vrstevníkům dost napřed. Ani ony nebyly n roce bez plen a neuměly se obléknout a normálně najíst...
@oveckaluky Já nikde nepíšu nic o neschopných matkách a opožděných dětech, to jste si z toho vytáhly samy...jako nezlob se na mě, ale znám spoustu případů, kdy mámy berou tu mateřskou opravdu jako dovolenou, 3/4 dne běží televize "jako kulisa" a dítě se samo placatí doma nebo na zahradě, krmí ho, aby nebyla práce s uklízením okolo a vozí v kočárku, aby za ním nemusely běhat. Nic jiného nezná. Pak hrozně lomí rukama, že moc nemluví a nechce se mu na nočník - školko starej se. (To mi z prvních příspěvků tady připadalo jako přesně tenhle případ...ať si každý sáhne do svého svědomí, jak to má). Naopak opožděné děti mámy pečlivě řeší už do toho 18mesíčního dotazníku a mají tohle už dávno pozjišťované, což opět, tady ten případ, že se paní ve 3 letech rozčiluje, že ho asi nevezmou do školky, je takový zvláštní. 🤷♀️
@oveckaluky Já nikde nepíšu nic o neschopných matkách a opožděných dětech, to jste si z toho vytáhly samy...jako nezlob se na mě, ale znám spoustu případů, kdy mámy berou tu mateřskou opravdu jako dovolenou, 3/4 dne běží televize "jako kulisa" a dítě se samo placatí doma nebo na zahradě, krmí ho, aby nebyla práce s uklízením okolo a vozí v kočárku, aby za ním nemusely běhat. Nic jiného nezná. Pak hrozně lomí rukama, že moc nemluví a nechce se mu na nočník - školko starej se. (To mi z prvních příspěvků tady připadalo jako přesně tenhle případ...ať si každý sáhne do svého svědomí, jak to má). Naopak opožděné děti mámy pečlivě řeší už do toho 18mesíčního dotazníku a mají tohle už dávno pozjišťované, což opět, tady ten případ, že se paní ve 3 letech rozčiluje, že ho asi nevezmou do školky, je takový zvláštní. 🤷♀️
@prejeta_zaba v 18 měsících to opravdu nikdo neřeší, já měla problém sehnat logopedku a to měl malý v květnu 3 roky!!!! O čekačkách se ani bavit nebudu. Do 2,5 roku mi všichni říkali, chlapci jsou opožděnější on se to naučí blablabla. Jenže on mluvil, opakoval....pak se stal nějaký zkrat a je sakra těžké ho teď rozmluvit. Jako mluví, ale podle mě na svůj věk prostě málo. Na odrážedlo, kolo atd ho nedonutím. Sedne si, řekne že je to au a hotovo. Odplenkoval se sám těsně před 3 narozeninama. V tom moc nevidím problém, dětem to prostě musí sepnout. A dokud jim to nesepne, stejně se počůrávat budou. A pokud čtu příspěvky dobře, tak paní to dávno řeší a mají za sebou logo a jdou na další vyšetření. My to taky tak měli. Vzhledem k tomu, že chodím s mladším na neuro, tak sem se tam přeptala i na toho staršího a už to šlo ráz naráz, ale zase čekačky že ano. Nikdo Vám nedá termín za týden. Lžičkou se teda nají i vidličkou, ale tím že mám mladší dítko tak občas chce krmit taky. Kde se stal problém a proč mi přestal mluvit i ty slova, které dávno uměl na to mi nikdo neodpoví. Tak co mám ještě dělat víc? Televize u nás nejede, max rádio u kterého zpívame a tancujeme, mluvím na ně furt, čtu od narození. Ale jasné no, my jsme jen líné matky které to nedokážem naučit. Mimo to, řešíme jeho agresi, návaly vzteku, neustálé kousání, štípání a teď dokonce flusání. Nikde to neviděl, nikdo ho to neučil a odnačit ho to nejde ať dělám co dělám. Do školky k zápisu šel, vzali ho a prostě uvidíme. Sama pediatra řekla že to máme zkusit, že hodně dětí se rozmluví až tam a okouká věci od ostatních. Ještě teda čekám na vyjádření z psychologie ale tam jdeme až v červenci.
@prejeta_zaba v 18 měsících to opravdu nikdo neřeší, já měla problém sehnat logopedku a to měl malý v květnu 3 roky!!!! O čekačkách se ani bavit nebudu. Do 2,5 roku mi všichni říkali, chlapci jsou opožděnější on se to naučí blablabla. Jenže on mluvil, opakoval....pak se stal nějaký zkrat a je sakra těžké ho teď rozmluvit. Jako mluví, ale podle mě na svůj věk prostě málo. Na odrážedlo, kolo atd ho nedonutím. Sedne si, řekne že je to au a hotovo. Odplenkoval se sám těsně před 3 narozeninama. V tom moc nevidím problém, dětem to prostě musí sepnout. A dokud jim to nesepne, stejně se počůrávat budou. A pokud čtu příspěvky dobře, tak paní to dávno řeší a mají za sebou logo a jdou na další vyšetření. My to taky tak měli. Vzhledem k tomu, že chodím s mladším na neuro, tak sem se tam přeptala i na toho staršího a už to šlo ráz naráz, ale zase čekačky že ano. Nikdo Vám nedá termín za týden. Lžičkou se teda nají i vidličkou, ale tím že mám mladší dítko tak občas chce krmit taky. Kde se stal problém a proč mi přestal mluvit i ty slova, které dávno uměl na to mi nikdo neodpoví. Tak co mám ještě dělat víc? Televize u nás nejede, max rádio u kterého zpívame a tancujeme, mluvím na ně furt, čtu od narození. Ale jasné no, my jsme jen líné matky které to nedokážem naučit. Mimo to, řešíme jeho agresi, návaly vzteku, neustálé kousání, štípání a teď dokonce flusání. Nikde to neviděl, nikdo ho to neučil a odnačit ho to nejde ať dělám co dělám. Do školky k zápisu šel, vzali ho a prostě uvidíme. Sama pediatra řekla že to máme zkusit, že hodně dětí se rozmluví až tam a okouká věci od ostatních. Ještě teda čekám na vyjádření z psychologie ale tam jdeme až v červenci.
@orangutan123 jo a mimochodem přesně ten dotazník na PAS v 18 měsících dopadl výborně, záseky začali až potom. A je to jenom na PAS jsou i jiné diagnózy
@prejeta_zaba U nás třeba dotazník v 18 měsících dopadl ukázkově. Do tří let zdravé dítě. A mluvu a pleny řeší i pediatr až po třetím roce života. Ne, neznám žádnou takovou matku, co by dítě na mateřské nic neučila.
@prejeta_zaba tak to se pohybujes v hodně podivném okruhu matek, pokud máš kolem sebe případy, že si dítěte celý den nevšimnou a dítě sedí několik hodin u tv. Možná by ses měla uamysleazuna okruhem svých známých.🙈🤷
Každopádně i pokud by to tak bylo tak zdravé tříleté dítě už spoustu věcí okouka. Kromě plenek, to se ovlivnit nedá. Takže zcela jednoznačně má dítě asi nějaký problém nebo opožděný vývoj.
Dcera šla do školky ve 2 a 3/4 letech. Nemluvící, rozuměla, ale mluvit prostě nechtěla. Věnovala jsem se o to víc, doslova na 200%, ale měla svou hlavu. Jeden den ve školce a vrátili dítě mluvící ve větách. Seplo ji to tam a těch zážitků co měla, všechny děti mluvily, tak ji to asi nakonec nedalo… s odplenkovanim jsem začala v roce a půl, taky čůrala všude, jak kobylka, ja dala doprostřed pokoje nočník a vždycky, když někde začala čurat, měly jsme to jako hru, honem honem, kdo se trefí do nočníku, se smíchem utíkala 😁 před tim řev, nočník byl noční můra. Koberec byl na výhoz, ale za 4 dny byla odplenkovana…
Jo a v jídle je frfňa dodnes (ma skoro 12 let), ale hlad je svina a rozjedla se tam docela šikovně 😁
Nejmladší dcera (čerstvě 3 roky) má také ještě plenky. Když čůra, tak mi to citoslovcem řekne, ale nočník nestihne, protože si řekne až při akci. Plenky zrušíme teď o prázdninách, až nebudeme muset chodit vyzvedávat starší ze školy a kroužků. Loni se nám to nepovedlo, bez plenky byl hrozný řev, tak jsem to vzdala. To je moje chyba, ale letos to dáme.
Co se týká mluvení, je úplný opak starších sourozenců. Používá svoji řeč složenou z citoslovcou a krátkých slov, co umí. S dr jsem to řešila a uklidnovala mě, že se určitě rozpovídá, ale jelikož mám už srovnání, tak jsme se objednaly na logopedii,ať začínáme opravdu správně a dostaneme pripadne doporučení dal.Všemu rozumí,jen má prostě svojí řeč.
Do školky mala zatím nejde. Půjde až příští rok.
Jako jediný problém bych viděla s tím, že nerozumí, pokud nerozumí, to podle mého může něco značit a navíc nebude moct dobře fungovat v kolektivu.
Ale mluvu bych úplně neřešila, nemyslím si, že by to byl při společném hraní velký problém, ty děti se nějak domluví a dítě se rychle rozmluví (není -li tedy jiný problém)
Pleny jsou naprd, ale třeba to ještě klapne.
Jídlo bych vůbec neřešila, jen bych si u učitelek zajistila, aby do jídla nenutily, syn také moc nejedl, ve školce se rozjedl(spíš tedy má období kdy jí víc a kdy míň) a pokud je nejedlík, tak prostě vydrží do odpoledne a nají se doma (nebo tedy já u syna neřešila, když nesnědl doma oběd, tak prostě nejedl, nabídla jsem třeba alternativu v rámci možností, ale ne vždy... )
Smrkat neumí většina tříletých, stejně v běžných školkách dítě s mini nudlí pošlou domu.
Názor , že nemluvící dítě je známkou koukání se na tv/mobil je teda fakt ujetý. Synovi jsem poprvé pustila pohádku v roce a půl (dceři asi dřív) a kamarádky děti už mluví v podstatě od roka. Ještě jsem si tedy říkala, že je to třeba tím, že jsem se synem nedělala takový ty paci, paci a podobný říkanky (nijak ho to nebralo), ale s dcerou už asi od 9 měsíců, furt dokola, ona to moluje a co v roce a půl, máma táta a bác 😁 (syn se tedy rozmluvil ve školce a musím říct, že teď pusu nezavře)
Pokud máš možnost jen státní školky,tak pleny nelze,měl by se umět samostatně najíst alespoň lžící(píšeš,že nejí vařené jídlo-co teda jí??? Rohlík se šunkou a k tomu zeleninu, ovoce? Jogurt? Jako opožděný vývoj řeči je jedna věc, podke zoho,co píšeš,je syn opožděný ve více ohkedech a he orázkou, z kolika pricent za to může nějaká vada/retardace (autismus...) a nakolik nedůslednost rodičů a "nevýchova" ("nechce jíst polévky, rýži,maso...tak ho přece nebudu nutit a dám mu zase další jogurt,hkavně když NĚCO sní", "nebudu ho učit na nočník, však on k tomu dozraje, zkusíme ve 2 letech "indiàna",jak se doporučuje"- a ejhle, indiàn nefunguje, načůráno všude a nočník největší nepřítel a kadí jen do pleny).
Jinak všechny stàtní školky mají tzv.zkušební období, kdy mohou přijetí vzít zpět a předškolní docházku ukončit právě pro extremní nezralost-děje se to jen velmi zřidja, to už fakt musí být, ale nutnost plen přes den a nekomunikace+nejezení je za mě důvod, kdy ti dítě pravděpodobně vrátí, že takhle ne. Pro něj by byla vhodná soukromá školka/dětská skupina, kde je třeba 1 učitelka na 4-5 dětí. Ne státní,1 učitelka na 20-25 dětí, jen od 9 do 13h jsou na děti 2.
A není náhodou zaostalý? Tohle dělají děti tak v roce a půl a ne ve třech. Možná zanedbaná vychova....
hele a u nas se odplenkoval presne pred nastupem do skolky sam na den i noc, rozmluvil se po 4 mesicich ve skolce, chodili jsme od 3 let na logopedii... nekdy ty kluci jsou opozdeni a musi dozrat. Nemusi mit zadnou diagnozu...muj syn je mu 9 je premiant ttidy, mluvi krasne, ma velkou slovni zasobu, anglicky mluvi jak cesky... neboj se toho, opakuj porad dokola a uvidis, ze progres bude, venuj se mu a nedes se.
A není náhodou zaostalý? Tohle dělají děti tak v roce a půl a ne ve třech. Možná zanedbaná vychova....
@pampelina18 Výchova jo? By me zajímalo jak vychovas porozumění a dozrani mocaku.
hele a u nas se odplenkoval presne pred nastupem do skolky sam na den i noc, rozmluvil se po 4 mesicich ve skolce, chodili jsme od 3 let na logopedii... nekdy ty kluci jsou opozdeni a musi dozrat. Nemusi mit zadnou diagnozu...muj syn je mu 9 je premiant ttidy, mluvi krasne, ma velkou slovni zasobu, anglicky mluvi jak cesky... neboj se toho, opakuj porad dokola a uvidis, ze progres bude, venuj se mu a nedes se.
@fyii No, nemusi, ale tady to vypada ze bude, neb porozumění by touhle dobou uz mělo být, to beru jako zasadni varovny signal.
@pampelina18 v roce a půl se Vám děti samy oblékly a vyslékly jo? Nebo co tím máte přesně na mysli?
@pampelina18 v roce a půl se Vám děti samy oblékly a vyslékly jo? Nebo co tím máte přesně na mysli?
Na tuhle nereagovat, je to troll vyvolávající hádky.
Na tuhle nereagovat, je to troll vyvolávající hádky.
@me_druhe_ja už sem si všimla, projela sem pár jejich příspěvků a mám dost 😂
Zanedbání mi přijde v ohledu, že ve 3 letech nerozumí a že to neřešíš. To už bych kolem 2 let žádala vyšetření.
U těch mrňousů se počítá každý měsíc.
A opravdu nerozumí, nebo neposlechne?
Pokud máš možnost jen státní školky,tak pleny nelze,měl by se umět samostatně najíst alespoň lžící(píšeš,že nejí vařené jídlo-co teda jí??? Rohlík se šunkou a k tomu zeleninu, ovoce? Jogurt? Jako opožděný vývoj řeči je jedna věc, podke zoho,co píšeš,je syn opožděný ve více ohkedech a he orázkou, z kolika pricent za to může nějaká vada/retardace (autismus...) a nakolik nedůslednost rodičů a "nevýchova" ("nechce jíst polévky, rýži,maso...tak ho přece nebudu nutit a dám mu zase další jogurt,hkavně když NĚCO sní", "nebudu ho učit na nočník, však on k tomu dozraje, zkusíme ve 2 letech "indiàna",jak se doporučuje"- a ejhle, indiàn nefunguje, načůráno všude a nočník největší nepřítel a kadí jen do pleny).
Jinak všechny stàtní školky mají tzv.zkušební období, kdy mohou přijetí vzít zpět a předškolní docházku ukončit právě pro extremní nezralost-děje se to jen velmi zřidja, to už fakt musí být, ale nutnost plen přes den a nekomunikace+nejezení je za mě důvod, kdy ti dítě pravděpodobně vrátí, že takhle ne. Pro něj by byla vhodná soukromá školka/dětská skupina, kde je třeba 1 učitelka na 4-5 dětí. Ne státní,1 učitelka na 20-25 dětí, jen od 9 do 13h jsou na děti 2.
@ninive211 Syn prošel státní školkou s plenami po celou dobu. Ma je tedy v papírech od doktorky, a i když se teď už vycura (když ho pošlu), mít je musí a jde s nimi i do školy. Někdy to hold jinak nejde...
@pampelina18 Zanedbaná vychova?🤦♀️
tak ho tam nedávejte. prostě to nějak vymyslete. zdraví i psychický dítěte je nejdůležitější. a teda, dost bys naložila i školce.... a otázka je, co by to přineslo dobrýho a naopak blbýho.
zaujalo mě ale, jak píšeš, že vám přijde, že vám nerozumí. tohle je podle mě zvláštní, i když dítě samo nemluví, nebo mluví svým jazykem (tzn. pořád technicky vzato mluví), neznamená, že ještě moc nerozumí. Tříletý dítě běžně rozumí prostě všemu, když na něj nebudeš mluvit v cizích termínech... Ne že bych hned každý dítě chtěla nálepkovat, obecně jsou děti dneska všechny "zvláštní", daleko speciálnější, náročnější, než to kdy v historii bylo. Ale něco bych si přečetla a spojila třeba s nějakou speciální pedagožkou (kamarádka/ex spolužačka/příbuzná/kamarádka kamarádky...?), co si o tom myslí, když popíšeš jeho chování, jestli by to neukazovalo na možnost dysfázie a dalších diagnóz.
+ bych mu možná zkusila dát něco na mozek, ale s tím nemám zkušenost, co je jako pro děti bezpečný a dostupný.
@me_druhe_ja už sem si všimla, projela sem pár jejich příspěvků a mám dost 😂
@orangutan123 Jasne, takže když nejsi schopna odpovedet na to, jak vychas porozumění, tak se radeji budes tvarit, ze nema smysl reagovat.
@orangutan123 Jasne, takže když nejsi schopna odpovedet na to, jak vychas porozumění, tak se radeji budes tvarit, ze nema smysl reagovat.
@j.a.n.i prosím?
@j.a.n.i buď ste mě blbě označila a nebo nečetla co sem psala já 😂
Tvl,zanedbana výchova....drz se zakladatelko,rovnou ti poradím neres svoji praci,nahlas se bud na up jako osoba pečující o dite do 7 let,najdi si max brigadu,pul uvazek a hledej detskou skupinu,a hlavne sezen kontakty na ranou peci, pokud mas v okoli, ideálně klinickeho logopeda. Ale ten bude trvat dyl. Odborníci z rane pece te nasmeruji,co mas delat,myslim si ze muzes dostat prispevek na peci. A to ze nezvlada spoustu veci.... Nejspis za tim muze byt fakt nejaka diagnoza,viz co psaly holky,vyvojova dysfazie apod,ale hlavne se nestresuj,mas holt pediatra jako ma většina smrtelniku a my kdybychom se ve 2,5 letech nedostali ke klinicke logopedce,ktera fakt vi,tak netuším vubec nic. Bud bude vse ok nebo vas proste nasmeruji

No a jak dlouho ho to učíš, co pro to děláš, aby to uměl? Proč ho prostě nenecháš bez plínky a neučíš ho chodit na záchod? Jak jako nenají se? Máte oběd a on neumí chytnout lžíci? To ho krmíš? Já si to vůbec neumím představit, u tak starého dítěte. Přece to nemůžeš hodit na učitelky s tím, že za 3 roky jsi nebyla schopna ho to naučit a říct, že složenky to za tebe nezaplatí. 🤷♀️ Holt buď máš nějak nemocné dítě, tak mu budete muset něco obětovat a třeba vozit do speciální školky nebo jste trošku pohodlní a nenaučili jste ho to, tak se k tomu mu budete muset nějak postavit a dát ho do školky třeba za půl roku a mezitím máknout. A ne v září dát nemluvící mimino na plínkách do školky a dát ruce pryč. 🤷♀️
@prejeta_zaba Sakra, to přece není o tom, že neschopná ho to naučit, ale že prcek může mít nějaký problém. Neví, tak se ptá... co na tom nechápeš? Víš, jak na tom jako matka je, v takové chvíli, a jak jí tyhle kecy jen srazí na úplné dno??? Jo, vím o čem mluvím, a sakra dobře... kdo nezažil, nepochopí. Ale chápu, že pro matku zdravých dětí je jednoduché říct, že je prostě neschopná. Zkus trochu přemýšlet...