icon

Testování nadaných dětí v PPP. Jak probíhá?

kacka1994
21. bře 2025

Ahoj, chci se zeptat těch, kteří si tím buď prošli, nebo se v tom orientují. Máme čerstvě 5leté dítě, které je pravděpodobně nadané - myslím tím v učení, chápání, logice, nebo minimálně hodně bystré... Nepíšu proto, abych se tu chlubila, ale je hodně zvídavý, zeptá se na něco co to je a jak to funguje, chvíli se ptá jestli to chápe správně a další den mě jen tak překvapí, že to umí. Samozřejmě se jedná jen o to, co ho zajímá, takže přeskakuje důležité věci - třeba ta čísla, která umí sčítat a násobit, neumí správně psát.
A teď k otázce, jsme přihlášení do ppp a čekáme na termín. Jak to tam chodí? Dělají se tam i mensa testy? Jsou mensa testy k něčemu? Je nám vůbec ppp poradna k něčemu (teda kromě papíru pro budoucí školu)? Poradí nám, jak se stavět k učení v předškolním věku? S výběrem školy máme jasno - tedy pokud ho přijmou 🙂 Nemám na mysli, že bych si sedla a dávala příklady, ale spíš jestli řešit, že přeskakuje některé kroky atd. Už když jsem psala "žádanku" do ppp o termín, tak jsem si připadala divně, že vlastně nevím, co přesně očekávám.
A další věc, pokud by se potvrdilo nadání - řešíte to s dětmi a rodinou? Už teď cítím, že mladší syn, který je na svůj věk taky šikovný, se cítí upozadňován (okolí chválí staršího že tohle a tohle, ale že mladší má nějaký pokrok obvykle moc nikdo nevidí).
Díky za každý podnětný příspěvek.

Strana
z2
kacka1994
autor
22. bře 2025

@malytlustyhroch me to jako nevadi, ze si neuvedomi, ze 3x 7 je to stejny jako 7x 3 🙂 verim ze ma spoustu casu si to spojit, spis jsem chtela ukazat jak to pocita, ze si nepamatuje vysledky, pro me je to nepredstavitelny, ze bych zaroven pricitala stejnym stylem jako on a zrovna si pamatovala, kolikrat jsem co pricetla, ale samozrejme to tak nedela stale s kazdym prikladem, uz si nektere nasobky samozrejme pamatuje 🙂
Jo a myslim ze ve skole kam ho chceme dat a doufsme ze bude prijat maji matematiku Hejneho metodou 🙂 A taky myslim ze tam jsou na nadane deti zvykli, takze by snad meli umet pracovat s tim, ze kazdy je trochu jinde a treba neco preskoci 🙂

Strana
z2