Tříletý syn mi nechce jíst. Máte zkušenost?

theatimma
25. lis 2019

Ahoj holky,
nikde jsem nenašla příspěvek podobný mému tak zakládám nový. 🙏😉
Mám doma tříleťáka do dvou let jedl úplně bez problémů -zeleninu ,ovoce, snad skoro vše .
Začalo to po 2.roce kdy začal odmítat brambory,br.kaši,rýži i s omáčkou s masem prostě nechtěl jediné snědl těstoviny ,teď už ani ty ne a to mu dávám ke každému jídlu i přílohu ,ale sni jen maso a brambor apod se ani nedotkne . Zeleninu mi take nejí jen v podobě krém.polevky,ovoce jedine banán a presnídavku ..Měli jste to také ? Když mu nabízím začne se dávit a kašlat že to nechce. Jinak zkouším ,nabízím ,ale nenutím. Děkuji za odpovědi /rady

zuzkasim
25. lis 2019

Zeptám se, sušenky, oplatky, gumové bonbóny atd. jí? Pokud ano, šla bych na to formou odměn, sníš 3 kousky brambor (opravdu na 4 sousta), můžeš si po obědě vzít sušenku. 3 lžičky rýže atd. U nás byla ve 3 letech trojka "magické" číslo, dítě obvykle v tomto věku do 3 umí napočítat, takže snadno počítá (kontroluje) se mnou. Já bych trvala na tom, aby to dítě ta "normální" jídla zkoušelo, ochutnávalo, byť po malinkých porcích, ale vymýšlet si, že to nejím, to zas ne. Kdyby mi nejedl 2-3 věci, chápu, ale ty v podstatě píšeš, že většinu, musí si na ty chutě konzistence zvykat a jestli mu nevadí sladké, použila bych to jako motivaci. Časem třeba porce zvětšovala.

lucifux
25. lis 2019

Syn 3 roky, teď taky začal, že tohle a tamto ne... A přitom do těch dvou let, taky jedl fakt všecko. Řeším to, tak že mu dám malou porci, když to s ní tak dám odměnu. Když ne, tak motivuji, zkouším všechno.

slunickovm
25. lis 2019

Nám budou taky tři a taky nechce jíst 😒a dost si vymyslí. Dávám mu aspoň ty krémové polévky ať má aspoň nějakou zeleninu. Ale taky si nevím rady.

karla2015
25. lis 2019

Dcera byla hodne vybirava v jidle, nedonutili jsme ji nicim aspon ochutnat neco noveho, ale dost pomohla skolka.....sni tam vse, co by doma nejedla a i doma se to jidlo o dost zlepsilo (samozrejme jsou veci, ktere jist asi nebude nikdy😉).....nenutila bych

theatimma
autor
25. lis 2019

@zuzkasim Právě u nás ani na odměnu neslyší ,zítra jdeme k mudr tak uvidím co nám řekne 😉 děkuji všem za odpovědi 🙂

slunickovm
25. lis 2019

@theatimma když tak prosím napište, co poradila

zuzkasim
25. lis 2019

@theatimma Nepochopila jsem, sušenky, oplatky, bonbóny tedy vůbec nejí?

klea81
25. lis 2019

@theatimma kamarádce nejedla dcera a má zjištěnou cekiakii 😔

slunickovm
25. lis 2019

@klea81 a měla nějaké potíže krom nejezeni? Průjem, hlen, neprospivani?

klea81
25. lis 2019

@slunickovm donedávna ne, teď zvracení a průjem, má 4 roky

theatimma
autor
25. lis 2019

@zuzkasim Jí ,ale neplatí to na něj ,třebaže by to dostal za odměnu když sní oběd. Mu to nevadí ,že nedostane sladkost.

theatimma
autor
25. lis 2019

@slunickovm Určitě napíšu 😉🙂 Sama jsem zvědavá.

zuzkasim
25. lis 2019

@theatimma Aha, no i tak bych se snažila dítě přemluvit, aby vždycky aspoň ochutnalo, motivovat se dá ledasčím - pohádkou, společným čtením, procházkou, čímkoliv, o co dítě stojí.

slunickovm
26. lis 2019

@klea81 aha

theatimma
autor
26. lis 2019

Tak jsme byli u Mudr a ta říkala ,že máme zkoušet ,nabízet,že to znovu začne jíst . Máme jíst společně (to děláme) aby viděl že i my jíme to samé. Jinak pokud nejde o váhu , (pouze kdyby měl méně kg )tak by tomu nechala volný průběh . Tak budeme zkoušet dál a držím nám všem palce ✊ 🙂

slunickovm
26. lis 2019

@theatimma aha děkuji za informaci. No já mám obavu že budeme mít i problém s váhou. Váží sotva 14kg.

theatimma
autor
26. lis 2019

@slunickovm Tak to se poradit asi s Vaší mudr ,co doktor to nazor právě . Náš má 15,8kg.

slunickovm
27. lis 2019

@theatimma jj určitě se poradíme a uvidime. Jsem zvedava, co nam řekne a poradi. Těžko to do nej natlacim.

cilkat
15. únor 2020

Potvrzuju, že hodně pomáhá ten nástup do školky. Můj teď už ctyrletak nikdy nejedl dobře, ale kolem těch tří let byla krize, kdy jedl opravdu asi 15 "jídel" a to včetně tatranek a kukuřičných krupek. Odmítal ochutnávat, odměny, tresty, nefungovalo nic. Teď po pár měsících ve školce konečně začíná jíst normální jídla a celá (maso, přílohu, ochutná i zeleninu ...). Fakt podle mě zabral až pocit, že "i ostatní děti jedí". Samozřejmě nejí zdaleka všechno, ale jí relativně normálně a hlavně každé jídlo ochutná (a teprve pak kdyžtak odmítne).