icon

Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?

abigail09
15. kvě 2015

Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?

andrrriiik
19. kvě 2015

@terezapetrova Ó,děkuji moc 😉 Taky jsem teda ráda,že nejsem jediná se svými názory,a připadám si normální 🙂

bm77
19. kvě 2015

Teda dámy, vy se do zakladatelky pouštíte.... Och vy bezchybné, spravedlivé matky.... Pardon, ale to jsme jako na pranýři..... 🤐

alcar
19. kvě 2015

Nikdo se tu do ni nepousti... Jestli myslis ty "negativni" poznatky a "spatne" minene rady vuci jeji osobe, tak tomu se rika diskuze... Jenomze zakladatelka jaksi zapomnela prispivat a diskutovat. 😅 V jednostranne vedene diskuzi se spatne diskutuje no... 🙄 A zda se mi, ze bezchybna a spravedlva je tady prece jedine ona, ne? 😀

kamila297
19. kvě 2015

@alcar spíš bych řekla, že zakladatelka se na diskusi vykašlala, protože zřejmě není zvyklá, že jí někdo odporuje

terezapetrova
19. kvě 2015

@bm77 jestli to zakladatelce jen trochu přemýšlí tak nemohla čekat nic jiného , vždyť co příspěvek od ni to perla, ja jsem třeba normálně odpověděla, hned ten den co téma bylo založeno a žádnou zpětnou reakci jsem nikdy neměla

terezapetrova
19. kvě 2015

@bm77 a rozhodne nejsem bezchybna ale zato jsem objektivní a ziju v realitě 🙂

adelka21
19. kvě 2015

@terezapetrova 😀 tak to snad všichni žijeme v reálném životě, ne? 😀 😀

terezapetrova
19. kvě 2015

@adelka21 samozřejmě jsem to psala s nadsázkou 🙂

marton
20. kvě 2015

@abigail09 ahoj,jen ke zkušenosti se soukromou školkou.Kluci do ní také rok chodili,abych neseděla doma a mohla jít v jejich třech letech pracovat.Teď jsou ve státní a jsme spokojeni o mnoho víc 🙂 .Ano,ta soukromá je "vypiplala".Byli tam spokojeni,učitelky hodné,ale nic moc s nimi nedělali.Teď ve státní mají každou chvíli výlet,divadlo...a super učitelky 🙂 .Takže ne vždy je ta soukromá lepší.

elu
20. kvě 2015

holky, tak dnes jsem zažila poprvé šok, jedna maminka řvala na dceru kvuli oblečení, že si vzala mikinu na ven, jeste k tomu pod bundu, takze si myslím, že až tak se zašpinit nemohla...ta dostala uplnej amok kvuli tomu a začala vyslýchat, dcera řekla, že jí to řekla ucitelka...tak zacala patrat která a pak tam na ní nadávala....takže příklad zase z druhé strany, kdy teda rodič je uplně na ranu

peicul
20. kvě 2015

@elu To znám, rodiče po nás dost často startují kvůli blbostem. Jednou mi jedna matka nadávala, že má její syn mokré nohavice a co jsme jako venku dělali. No, byla zima, venku typická městská břečka po napadaném sněhu a světe div se, její syn létat neumí. Sice jsme všem dětem dávali mokré oblečení na topení, ale když jde po obědě, těžko mu to za půl hodiny úplně uschne.

andrrriiik
20. kvě 2015

@elu
@peicul To je síla,jací rodiče jsou 😕

idiska
20. kvě 2015

koukám, že tady se to stále řeší 😀 ...a stále nevím, co tak hrozného se stalo 😎

sabuse1
20. kvě 2015

jako z některých rodičů taky dost nechápu....Vítek chodí do soukromé a jedna maminka řešila jestli by nemohli vyčistit písek,že jí děti chodí domů špinavé, ředitelka jí na to řekla,že prostě venku pracují a co s tím jako má dělat,že když si hrají na písku tak jsou prostě od písku...je fakt,že když jsem ho minulý týden vyzvedávala pracovali zrovna na zahradě - sázeli a zalévali zeleninu takže byl fakt jak prasátko a učitelka se mi omlouvala,že má špinavé kalhoty, dost se jí ulevilo když jsem jí řekla,že je mi to fakt jedno,že od toho ty kalhoty jsou a hlavně,že je šťastnej, stejně tak Nelča mi chodí zprasená ze školkové zahrady protože chodí ven v jakémkoliv počasí a když je bláto tak je holt od bláta, voda nám teče, pračka funguje tak proč ještě být naštvaná na učitelky?

myskin
20. kvě 2015

Diskuzi jsem nečetla celou, ale co se týká zakladatelky, je jedno jestli je prudivý rodič (dle názorů některých tady). I kdyby to tak bylo (a já si to nemyslím), tak vztah (tady spíš antipatie) učitelky k rodičům se NIKDY nesmí promítnout do jejího chování k dítěti. Dávání bonbónů za snědené jídlo 😖, dítě dostane na držku a má si to vyřídit samo 😖 ? Tohle by jste si vy co kritizujete zakladatelku nechali líbit? Všechno je o lidech a paní učitelka by se neměla chovat jako krá.a, je to její práce a ne každá se na ni hodí. Neříkám že to mají učitelky jednoduché, ale na dětech by se to odrážet nemělo.

shine2015
20. kvě 2015

@myskin přesně!!

andrrriiik
20. kvě 2015

@myskin S tím souhlasím,ale zakladatelku kritizujeme za jiné věci.

marcicek84
20. kvě 2015

@andrrriiik - promiň, ale ty už tu jsi jak zaseknutá gramofonóvavá deska, pořád dokolečka 😀 tak popojem, ne? 😉

andrrriiik
20. kvě 2015

@marcicek84 Jak zaseknutá?Jen reaguju,nic víc.

alcar
20. kvě 2015

Zaseknutá je zakladatelka diskuze. 😀

atinkaa
20. kvě 2015

...nie holky zakladatelka asi na 5-6strane povedala ze dakuje za vsetky prispevky a ma riesenie...diskusia bezi dalej ale myslim, ze nema povinnost to citat az do roku 2020 a rovnako tak asi nemusi reagovat na uplne kazdy prispevok, najma ak su tu mnohe a fakt mne nevadi, ze opacne nazorovo - ale ustipacne, zhadzujuce, a povedala by som ze s ohladom na diskusne forum zbytocne takto nastavene - ved ak chcem napisat, ze riesi zbytocnosti..tak sa to da i bez toho aby som pre nu, jej deti predikovala ako dopadnu a pod.vyroky, ktore tu padaju bezne. 😉

marcicek84
20. kvě 2015

@alcar - zakladatelka je evidentně fuč, ta se asi nezasekla na jedné diskuzi a pak zcela postrádá smysl tohle pořád dokolečka řešit a rozebírat

@andrrriiik - tak já myslím, že když na tvůj názor nereaguje zakladatelka, tak nemá smysl dále to tu vířit, ale ne, tady pár jedinců to pořád rozvíjí dál aby udrželo diskuzi při životě...

adelka21
20. kvě 2015

@myskin ne, to by se mi taky nelíbilo, přesně jak pises, pokud se děti bijí,fackuji či jinak ublizuji, rozhodně ma zasáhnout autorita, v tomto případě učitelka. Já když půjdu po ulici, někdo me pretahne pres hlavu, já zavolám autoritu, v mém případě policii, tak taky neocekavam odpověď, at si to vydidim sama. Jenom proto, ze jsou děti male nevnímají problém méně.

adelka21
20. kvě 2015

Zakladatelka nemá povinnost odepisovat, snažila se podle mne co nejvíce nastínit celou situaci, asi nemá potřebu neustále obhajovat sebe sama🙂

jani2013
10. čer 2015

Ani to nechci číst celé, ale:

@nonni - vážně nevím, co je komického na tom, když se dítě snaží mluvit cizím jazykem. Znám české rodiny, které žily delší dobu třeba v GB, dítě tam bylo v kontaktu s angličtinou, má ji teď naráz opustit? Nebo dítě dochází na výuku cizího jazyka - je někde napsáno, že jej nesmí jinak používat? 😒
Taky samozřejmě nevím, jak to bylo ve skutečnosti s Tvou dcerou a rozbalováním svačiny na přechodu, ale často vidím, když jdou učitelky s bandou dětí ven, že se k nim nechovají zrovna dvakrát hezky. Chápu, že je náročné udržet skupinu pohromadě, ale pak je to čistě o organizaci. Ty, které mají hezký přístup a mluví na děti hezky, ty zároveň ani neměly důvod je okřikovat. Naopak pokud je schopen někdo do dítěte strkat (ačkoliv tady to třeba vypadá, že si to situace vyžadovala), tak věřím, že si k tomu přispěl sám - něco v těch pedagogických dovednostech asi chybí, jinak by Tvou dceru jistě nenapadlo udělat to, co udělala. Opravdu, když takovéto výpravy pozoruju, jsem si skoro jistá, že učitelka reagovala přehnaně.

@rita84 - omlouvám se, ale to prostě bije do očí - bonbon se píše s "n". Nejsi tu zdaleka jediná a tohle snad ani nechci psát, ale zrovna od učitelky v mateřince bych čekala, že to s VŠ vzděláním bude vědět. Pardon.

Celkově:
- myslím, že vhodné obutí dokáže předejít mnoha úrazům, crocsy jsou jistě pohodlné, ale ne zrovna bezpečné.
- značkové oblečení je každého věc, někdo má peníze na nákup nového, jiný je sežene v bazárku, další je dostane. Nevidím jediný důvod, proč nenosit do školky, na to přece stačí jeden hloupej papír, kde rodiče podepíšou, že případné zničení je na jejich vlastní riziko.
- bonbony asi není úplně vhodné rozdávat po jídle, argument, že někde se to tak dělá a děti nemají zkažené zuby trochu pokulhává. Všechno má svůj čas, bohužel ☹
- když už děti dostanou bonbon na narozeniny jiného dítěte, tak dobře, ale nevidím důvod proč zabavit zbytek bonbonů na odměny??? To je další sladkost, pokud je budou cpát dětem rodiče, budiž, ale školka by měla propagovat zdravou stravu. Navíc jaksi ta nedobrovolná změna majitele je mi proti srsti - zbylé bonbony vracet rodičům a hotovo.
- Spaní po obědě je kámen úrazu. Vidím, že i spousta maminek to vidí tak, že dítě spánek potřebuje a MUSÍ se přece naučit relaxovat. No, tak to je největší kravina, co jsem četla. Jednak si živě vzpomínám, že hlavně poslední rok ve školce to bylo trochu utrpení, protože jsem prostě nespala, neusnula a hrozně se nudila. Nadto jsem vždycky dostala vyčiněno, jednak za to bdění a pak taky, že jsem se bavila s dalšími dětmi. Relaxovat, pravda, pořádně neumím, ale určitě bych se to nenaučila ve školce. A mám neteře a synovce v zahraničí, kde děti nespí a překvapivě to na nich nezanechává žádné následky. Tady ještě trochu odbočím k argumentu, že by to učitelky nezvládly - mívali jsme ve školce na střídačku jednu mladou, která to dávala levou zadní. Všem nám zazpívala písničku a pokud někdo do 15 minut neusnul, mohl si jít kreslit. Byla na to sama. Asi měla nadpřirozené schopnosti, když to tak vidím.
- u toho jídla je jedna věc, když dítě nejí vůbec a když nechce sníst něco konkrétního. Asi bych ho donutila to ochutnat a pokud by nezměnilo názor, tak bych to nechala být, ale netrestala ho. Já zrovna ty fazolový lusky taky neprožívám, stejně jako kapustičky, prostě bych to nesnědla.
- násilí i mezi dětmi je zapotřebí řešit z pozice dospělého. Tady chybí totiž dětem disciplína celkem dost, poslední dobou. Je chyba si myslet, že se ze zakřiknutého dítěte stane sebevědomé, když se pocvičí v tomto způsobu komunikace. Naopak mu to může trvale ublížit. Jakýkoliv náznak šikany by proto měly velmi tvrdě řešit učitelky nejen ve školce, ale i později ve škole. Všichni by se měli chovat slušně, přes to nejede vlak.

Vím, že státní školka je něco jiného než soukromá, ale je potřeba si říct, že jde pořád o službu veřejnosti a školky by se měly přizpůsobovat modernějším trendům a požadavkům rodičů. Pokud to z nějakého důvodu nejde, tak to ale musí umět řádně vysvětlit. Práce učitelky také není vůbec jednoduchá (já bych to dělat nechtěla) a proto si myslím, že se nehodí pro každého. Já ale taky nemůžu v práci říct, že je něco obtížné, nese to riziko, proto to tak dělat nebudu. I kdybych se nakrásně mohla vymluvit, kolik toho mám a že jsem na to sama, tak to neudělám. Nepřipadá mi to jako dospělý přístup k úkolům.

nonnni
10. čer 2015

@jani2013
a) zaklatelka nema dite, ktere se naucilo aktivne jazyk v zahranici a automaticky jeste neprepina dle situace (nejde o udrzovani jazyka, kdyz ho pouziva v prosredi, kde se tento jazyk nepouziva), cili se tu k takove situaci nikdo nevyjadroval.
b) pokud dite dochazi na vyuku ciziho jazyka a rozhodne se ho pouzivat v prostredi, kde ten jazyk nikdo v okoli aktivne nepouziva, tak se nemuze divit, ze to bude brano, jako poza, zejmena pokud situace vyzaduje komunikaci v rodnem, cili v situaci vyzadovanem jazyce...a to si odpustim elaborat na tema, jak zcestne je nechavat deti dochazet na vyuku jazyka od batoleciho veku a v jake kvalite to take je.
c) tvou uvahu na tema, jak vse jde milou domluvou prechazim uplne, mozna si to prectes za par let, az sama udelas nejakou vlastni zkusenost se svym ditetem...a to nemyslim nijak zle, proste z tebe mluvi natesena naivita vyctene teorie.

budouci_maminka
10. čer 2015

@abigail09 je mi líto, že to tvá dcerka prožívá, rozhodně souhlasím, je to každopádně šikana.. učitelka je fakt neskutečně podlej člověk, nejspíš Vám závidí a vybíjí si to na dceři, protože ví, že vám tim taky ublíží..
nejhorší je, že dle popisu má ve vedení zastání a nic moc se nestane.. tyhle prehistorické systémy mě taky štvou.. stížnost napiš, ale obávám se, že se moc nezmění.
Dceru bych dala jinam, pokud to půjde a v poslední den bych učitelce udělala strašnou scenu (nejlepe před ostatnimi rodici) a fakt ji řekla od plic, co si o n,í o ubožačce, myslim..
sice to asi taky nic nezmění, ale mně by se od žluči ulevilo 😀

jani2013
10. čer 2015

@nonnni
Ad a) + b) opravdu si myslíš, že malé dítě je schopné dělat "pózy"? 😀 😀 😀 My dospělí mu ale rádi vysvětlíme, že to tak je, že? Na jednu stranu chápu Tvé argumenty, ale i když nevím, jakým způsobem dcera zakladatelky k té výborné angličtině přišla (ještě si to tu asi dohledám, jak to, že mluví stejně dobře anglicky jako česky), tak musím říct, že zakazovat dítěti nějakou dovednost, kterou v budoucnu jako když najde, je skoro zločin. Četla jsem taky pár věcí na toto téma a nejsilnějším (snad i jediným) argumentem bylo: pokud s ním někdo jen bude mluvit v české domácnosti v AJ, tak si zřejmě dost zkazí přízvuk. Asi jo, ale tragicky bych to nebrala. Protože kdo z nás má super výslovnost? A přepínat se naučí, to je to nejmenší.

Ad c) Chápu jak to myslíš, ale vzhledem k tomu, že o mě, mé teorii a praxi nic nevíš, tak to dost kulhá 😉 A pokud to převedu pouze na školku - že jsou některé učitelky nervní, nadržují apod. je fakt. Některé děti jsou třeba i z domova zvyklé na sparťanštější výchovu (a já to kritizovat nebudu), ale jiné si to budou pamatovat do smrti. A fakt jsem si jistá, že to jde i jinak, přívětivě, a v tom případě bych si neskutečně přála, aby to tak bylo všude.

budouci_maminka
10. čer 2015

@veruska007 hrozně nerada bych tě urazila, ale vyjádření "Osobně si myslím, že kdo není extra bohatý, tak je rád, že má státní školku a pravidla přijme a pak nereptá" to naprosto vystihuje asi tady většinu..
bohužel přesně tento přístup je naprosto zpátečnický a dává moc těm učitelkám. ale ty učitelky by si sakra měly uvědomit, že MY si je za jejich služby platíme a MY maminky a tatínkové jim díky daním dáváme na výplaty (stejně jako tomu je v soukromých školkách)... přesně je to jak za komunismu, nebo bych to přirovnala bábám za přepážkou s razítkem - chacha ty po mě něco chceš, tak drž hubu a krok..
nene, tenhle přístup uplně nesnáším..

budouci_maminka
10. čer 2015

@anniesfibis souhlasím s tebou, myslím, že se tu sešla většina maminek, které preferuje jít se stádem a nevyčnívat a pak to učí i své děti, ale proč ne, to se taky hodí, každý si najde to své..
jen pak přesně dochází k tomuhle nepochopení a šikanování.. (mimochodem i tady na fórech - jakmile má někdo jiný názor nebo představy.. tahle diskuze je toho příkladem)

Strana