Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?
Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?
Ja si totiz myslim, ze tady vubec nejde o to ze tam je nezpevnena pata , nebo neco - proste je vase dcera v ocich rozmazlena ( ptz nosi crocsy, umi aj a byla v soukrome skolce )
Pokud by byla skolka a ucitelky + reditelka na urovni - sama vas zavola a s usmevem vam vsechny ,,problemy,, co ma s vasi dcerou rekne .
Takhle mi priijde ze to delaji na truc a ackoliv to slovo uplne nesnasim tak ze zavisti!
Proste to te zbohatlicke holcicce ukazeme , jake to je ....
Urcite bych resila jinou skolku ! Uz jste moc daleko na to aby se neco otocilo k lepsimu...
Ja jsem mela neco podobneho na ZS - ale to mi to bylo jedno ... PS- ucitelka mi rikala kralova ze saby :-/ 😀
Tim nechci vubec poprit nic, co tu napsaly ucitelky z MS. 🙂
Ale uplne presne vidim TY ucitelky ktere jsou popsane v hlavim prispevku .
Takove ty co jsou nastvane na cely svet a misto aby ses tou holcickou nejak sblizily a navedli ji na stejnou vlnu - kdyz na to neni zvykla jako ostatni deti - delaji to pro ni jeste horsi ...
@veronicka89 vis co me nikdy neprestane fascinovat? Ze lide, kteri maji opravdu hodne penez, ale k tomu i srovnane hodnoty, tak o nich vetsina lidi ani nevi, ze maji mesicni prijem v sestimistnych cislech a nezacina to nutne jednickou...pricemz mnoho lidi, kteri nemaji zdaleka tolik, se presentuji stylem, ze by si jedem myslel, ze vlastni minimalne tucet ostrovu v pacifiku...neni to o tom, kolik kdo ma, ale o tom, jak se kdo chova. Vzdy a ve vsem.
@nonnni - to nemeni nic na tom , ze ti lidi co by radi meli tolik co oni , se stim nedokazou smirit , nebo nedokazou pro to aby se meli stejne dobre neco udelat - ale jen budou zapškli , neprejicni a budou o nekom rikat - to jsou ti snobi ...
Ptz jsou veci kterych si clovek vsimne i kdyz to ten dotycny nedava extra najevo, ale proste to uziva
znackove veci
opaleni od more
velky dum
apod ...
@nonnni takze proto abych nahodou nenastvala ucitelu v MS - nesmim diteti davat do skolky znackove veci - ikdyz uz to jsou treba pro mme vyrazene veci ...
@nonnni taky nesmim dite vozit do skolky drahym suv .. ptz jinak by si nekdo mohl myslet ze mam spatne nastaveny hodnoty ...
@veronicka89 jojo, takhle jsem měla učitelku na ZŠ.. při každé příležitosti co mohla, mě ponižovala (zpívání před celou třídou a následně posměch), vytahování na látku z učiva probrané když jsem chyběla hned den po návratu atd.. díky této super učitelce jsem měla 3 z hudebky a pravidelně zkažené vyznamenání a dodnes mám panickou hrůzu zpívat nahlas.. když si máma byla za ní ztěžovat, tak jí odpověděla, že nemáme tak často jezdit do zahraničí.. co na to říct no.. na střední mě i tak přijali na průměr ale pizda to byla a špatné vzpomínky a křivdu mám dodnes..
@veronicka89 zbytecne se cilis....materialne si muzes mit, co hrdlo raci a pokud se k tomu nebudes chovat povysene, tak nikoho ani nenapadne, aby ti "to daval sezrat ze zavisti"...mmch, osobni zkusenost. Hodnotami nemyslim ty materialni.
to, ze ma clovek "znackove veci", nebo drahe auto opravdu nesvedci nic o nem a ani jeho fianncni situaci, take to muze mit na dluh, ze ano...to, jak se k nam lide chovaji je reflexe nas samych. Pokud pujdu zivotem s tim, ze mi hromadne lide zavidi a proto se ke me chovaji odmitave, tak bych predevsim mela zalovit trosku ve svedomi a zamakat sama na sobe.
@budouci_maminka tak to je smutne .. ale jak je vidno - na hloupe lidi se da natrefit vsude ☹
Me nastesti nijak extra neurazela ptz jakmile me chtela urazit , tak jsem ji to bud vratila nebo z toho udelal vtip pro celou tridu 😀
Me spis deptala u zkouseni a kdyz jsem nevedela - rekla pak mamce ze nic neumim a ze tam stojim jako nejvetsi hvezda - pritom mi treba bylo aji do breku ...
Ale jakoze nastesti to zas uplne silene krute nebylo ...
Taky si mamka nikdy nebyla stezovat nebo tak, rekla mi at se ucim a at tu ucitelku nenervuju a hotovo ....
@nonnni Ajaj, já je neznám, myslela jsem, že Ty taky ne....jak víš, jaká je to rodina? Já si nemyslím, že si tak malé dítě bude myslet, že je něco extra, když začne mluvit anglicky. Pokud jde o moje bilingvní zahraniční synovce a neteře, Ti malincí tu ještě svoji rodnou řeč občas používají, protože přepínat ještě neumí. Malá dcerka známých u kterých jsem nedávno byla, zná AJ z jejich dlouhodobého pobytu a často si zpívá nějaké písničky, vykládá si s hračkama - v angličtině. Mimochodem, oni se tam rozhodli vrátit, tak je dobře, že to v sobě udržuje. Doma s ní ale anglicky nikdo nemluví.
Jako kdybych z Tebe cítila závist, ale popravdě si sama říkám, že Ti křivdím, protože tu bych čekala spíš od někoho, kdo umí sotva česky. Rozhodně ale promiň, nemáte jen z hlediska dvojjazyčné domácnosti koncesi na používání jazyků.
K té druhé části - já bych to dítě fakt nepodceňovala, podle mě třeba čekali na zelenou, začala si vybalovat svačinu, byla trochu pomalejší, učitelka ji seřvala, fakt podobné situace občas zaznamenávám venku. Spíš to bylo špatné načasování, než až tak telecí nápad. Naprosto totiž věřím, že už v té době jste dceru naučili, jak bezpečně přecházet. Ono ale interpretovat to věrohodněji zvládne dospělý vždy lépe. Není to ale moje starost.
A nevím, co jsi psala veronicka89, to není na mě, ale opět mi to přijde, jako bys rodinu zakladatelky znala, jako bys věděla, že je to nějaká bohatá nána, která dává na odiv peníze a rozmazluje v tomto duchu i svoje dítě???
@nonnni Nevim jestlis cetla muj prispevek vyse 🙂 mnapsala jsem ze z duse nesnasim slovo zavidet !
ptz to casto rikaji ,,bohati,, lide ze jimm nekdo zavidi , pritiom to treba neni o zavisti ale o jejich nesnsesitelnem chovani....
Ja nevim jak ty v jakem prostredi zijes -
ale ja znala ze sveho okoli spoustu lidi, kteri si zavidi, kteri proste kdyz uz nekdo vlastni neco vic nez oni uz jsou to ti spatni a ti namysleni atd atd .
Mluvim tady o hloupych lidech, kteri nikdy nic nedokazali , chodi roky do prace co je nebavi, jejich zivot nema zadny poradny smysl - A PRESNE TIHLE LIDE - jsou ti co ty co maji vic nazyvaji - namyslene - snobi - rozezrani - atd atd .... Pritom o nich nevi nic , nikdy se snima nebavili , nezdravi se jen proste vidi ten majetek !! 😀 a jeste nejlepsi je no buhvi jak k tomu prisli ...
@jani2013 cetla jsi celou diskusi? Vechny prispevky zakladatelky?
Male dite si mysli to, co do nej vlozi rodina (pripadne jeho nejblizsi)...takhle male dite nema jeste rozpoznavaci schopnosti na to si rict, ze je neco asi ne uplne koser...
Na zelenou necekali, neni tam semafor a hlavne dostali scela jasne pokyny, ktere nemely v naplni svaceni, notabene dve ulice od skolky.
Neustale se tady bavis o bilingvnich detech, pricemz o tom v diskusi nepadlo ani slovo, Pokud chces rozebirat to, tak muze diskutovat hodiny, protoze nejen, ze mam deti biligvni, ale navic i prostredni s elektivnim mutismem a dalsimi lahudkami vazajicich se na rec a (ne uplne dobrovolne) mam nastudovano, na muj vkus az presprilis. Nelze porovnavat bilingvni dite s ditetem, ktere se uci jazyk v soukrome skolce. Pokud mas zajem si o tom popovidat, tak klidne napis do SZ.
@nonnni já chápu, kam tím míříš, a souhlasím, taky jsem byla mockrát svědkem (především v rozvojových zemích), kde nižší střední třída, která si těžce na cestu vydělala, pak strašně machrovala nad domorodci a zacházela s nimi jak se sluhy a prakticky je nutila před nimi se plazit a poklonkovat - člověku je z toho do breku..
dost to souvisí i s tím proslulým experimentem na vězně a dozorce.. jakmile dáš hlupákům do rukou moc, je toho zneužíváno..
a mě bohužel přesně přijde, že v tomhle případě toho zneužívá ta učitelka v MŠ a léčí si na holčičce komplex. Problémy, které tam třeba být mohou, schválně escaluje, místo toho aby je mírnila.. a naopak zakladatelku strašně chválím, že za své dítě bojuje a že se snaží situaci řešit..
@budouci_maminka I když se Ti to nelíbí, tak to tak prostě je. Děti chodí do státní školky, protože si rodiče soukromou dovolit nemůžou. Uvidíš, až budeš mít sama děti ve školce... jednou, dvakrát si na něco budeš stěžovat a pak uvidíš, že to odneslo Tvé dítě. A co uděláš pak. Dáš dítě do vedlejší školky, kde řediteluje kamarádka vaší ředitelky? Nebo budeš prostě řešit jen ty nejhorší věci a přizpůsobíš se kolektivní výchově? Většina rodičů prostě nemá na výběr. Ani ze dvou průměrných platů si prostě soukromé školky dovolit nemůžou. A to nemluvím o těch, co ani ten průměr nemají.
@veronicka89 tady je spis otazka, kde ty zijes, protoze ani u nas na malomeste jsem si nevsimla, ze by se nekdo "koukal" na majetne lidi, jako na snobi...co si rikaji za zavrenymi dvermi uz je jejich vec. Ale naopak prave jsem byla svedkem toho, ze radoby majetni lide se chovaji nesnesitelne a arogantne a pak se proti nim vymezi okoli.No a pak je tu asi nejkomictejsi priklad, kdy se drbaji mezi sebou ti radoby majetni...jenze to uz jsme jaksi daleko od toho, co bylo predmetem teto diskuse.
Pokud zakladatelka uzavre celou debatu tim, ze veskere podnetne uvahy musi byt scestne a oni nemaji na cem se zamyslet, vse musi pramenit pouze z toho, ze jim vsichni okolo zavidi, tak se zpetnou vazbou nemuze divit, ze se na to konto dozvi i neco, o co nestoji.
@budouci_maminka ac souhlasim s tim, ze neomezena moc v rukach kohokoliv udela z vetsiny lidi tyrany, tak si myslim, ze se prece jen rozchazime v nazoru na zakladatelku.
@veruska007 tak to zase musim rict, ze az takova servilita k systemu se mi prici. Nejsem vymezovac proti blbostem, ale zase, aby se po mem diteti nekdo vozil, to tedy nebude...ale chce to silnou sebereflexi, nez clovek vyleti, jak certik z krabicky.
@veruska007 nebudu svému dítěti dávat příklad, že se má podřizovat špatnému systému a že má svůj hřbet ohýbat před lidmi, co si to nezaslouží.. k tomu jsem vedena nebyla, sama to neumím a díky bohu za to. a chci aby tyhle kompetence mělo i moje dítě..
existuje vždy spousty způsobů, zásadní a nejjednoduší krok je vždy komunikace, pokud selže, jsou tu další zařízení (soukromá i státní), přizpůsobení své práce, příbuzní atd. atd. - když se chce, vše se dá..
pro mne je důležité mít zásady a ctít hodnoty, a raději budu vozit dítě někam dál, nebo se uskromním, než dovolit páchat křivdy zakomplexovanými ubožáky..
necetla jsem uplne vse, ale je to bezne chovani ve statnich materskych skolach....syn nosil crossky nemeli s tim problem,ale sami jsme mu pak dali radeji klasicke backurky...... po obede u nas deti take lezi-je tam jedna ucitelka, tak nemuzou nejake deti nechat si hrat a nejake lezet..... syn proto chodi po obede....
Bombony jsem resila take......nelibilo se mi, ze to deti prinesly za svatek nebo narozeniny a to jim zadne nedali-neb zapomneli a pak je rozdavali za odmenu za snedeny obed.....to jsem jim rekla,ze se se mi nelibi,
ze jim ty bambony neseme,aby je dali vsem detem-ne, ze si je budou schovavat a davat za odmenu za obed......od te doby se behem obeda nesmi do skolky 😀 az se deti najedi.......nektere deti jsou hold vybiravejsi nektere vetsi jedlici.....a obcas se nedivim, ze ty " hnusy" nejedi.....
Jinak mi teda neprijde,ze by dceru nejak sikanovaly ucitelky..... ale pokud se ti to nelibi urcite se ozvi a zkus to resit......
🙄 Miluju fiflenky 🙄
@nonnni Máš pravdu, nečetla. Ale dokážu si představit, že jeji argumenty možná na dalších stránkách gradovaly, což bych se nedivila, vzhledem ke komentářům pod ÚP. Vklady ze strany rodičů jsou jistě logické a to i ty negativní. Ale četla jsi Ty moje příspěvky? Mně úplně stačí, když poněkolikáté napíšeš, že to dítě se svojí angličtinou vlastně chlubí a jako asi u každého, kdo něco umí, je tedy správně, že by mělo být umlčeno. Hlavně, aby nás nikdo nepodezříval, že se ze sebe snažíme třeba dělat něco víc. Šedivý průměr stačí. 😝
Jen pro info, existují lidé, kteří si budou o Tobě myslet, že se nadřazuješ jen proto, že prozradíš, že máte tatínka dejme tomu z Afriky nebo z Británie. To je asi totéž. Dala ses s ním dohromady kvůli zajímavějšímu sociálním statusu? Asi těžko.
Mimochodem....O bilingvních dětech jsi začala mluvit první, na to jsem už jen reagovala. 🙄
Věřím, že máš něco přečteno, ale i tak...povídat si o tom nemám důvod, nehodlám nikoho nutit, ale taky budu raději, když bude moje dítě umět anglicky, číst, psát a počítat klidně ještě před nástupem do školy. Klidně mě označ za příšernou matku, ale v mém okolí je to tak nějak normální forma výchovy, takže snad mne přátelé kvůli tomu neopustí.
@veruska007 Fiflenky??? Ono je samozřejmě jednodušší se neozvat, nebojovat, někdo to v sobě prostě nemá, ale já jsem vyrostla na foglarovkách a snad i proto to považuju za pohodlnost. 😎
@jani2013 Jestli jsi vyrostla na foglarovkách, pak bys mohla vědět, že dodržování pravidel je nutnost, ne pohodlnost.
@abigail09 Nezlob se, ale připadáš mi jako trouble maker 😉 Tvoje dítě je nadané a všichni se z něj postavte na hlavu.. Co očekáváš od státní školky, kde je ve třídě cca 28 dětí? Chudáci učitelky.. Pokud chceš individuální přístup, tak si holt musíš zaplatit za soukromou. Příklad za všechno.. nosí crocsy, tak je nosit bude!! Jak říkám.. trouble maker.. 😀
@jani2013 A četla jsi alespoň úvodní příspěvei? Viz direktivní věta o tom, že její dcera prostě crocsy nosit bude a z dalších příspěvků i další do očí bijící věty, např. oblíbené - platím si ji ze svých daní. Ona snad ta učitelka daně neplatí? Mmch tuto větu nejraději používají právě ti, kteří zrovna daně platí minimálně, případně vůbec....
@primaska argument co ocekavas od statni skolky - je jako argument koupila jsem si vec za stovku takze kdyz se zitra rozpadne je to ok !!!
NENI !!!
Ono jde o to , ze individulani pristup neni otazkou casu - ale otazkou toho cloveka !
V tomhle pripade !
Kazde dite je jine. A nechapu proc to te holcicce delat tezsi ...
Myslim, ze je soustu ucitelek MS, ktere dokazou se vsemi detmi vyjit a ikdyz je nekdo na zacatku treba jiny , jsou natolik inteligentni / naucene s detmi pracovat tak , aby to ve skolce bylo prijemne vsem 🙂
@veruska007 😀 Hrušky - Jablka. Dodržování pravidel ano, ale těch, které mají smysl. Pokud je někde nějaká nespravedlnost, šikana, tak hlavně být zticha, jinak to odneseme - to je něco úplně jiného.
Že si nemůžeš dovolit soukromou školku, to je jedna věc (to koneckonců málokdo), ale že je tam dítě zbytečně nešťastné a Ty se mu nepokusíš pomoct (a teď nemyslím Tebe konkrétně), to nepovažuju za správné.
V případě školek a dalších úřadů se jedná o veřejné instituce, stejně jako já tam nejdu, abych se po nich vozila, tak čekám, že oni se naopak budou snažit vycházet plátcům daně vstříc a nebudou uplatňovat zbytečně moc, která jim byla svěřena. To bychom se zasekli někde za minulého režimu.
@veronicka89 Přečti si prosím celou větu.. Co očekáváš od státní školky, kde je ve třídě 28 dětí..!!! A o to tu jde.. o to, že je ve státní školce ve třídě hodně dětí. V soukromé školce bývá i třetina dětí!! Vysvětli mi, jak můžeš přistupovat individuálně k 28mi dětem najednou??

@jani2013 myslim si, ze dite, pochazejici z rodiny, ktera ma potrebu se vymezovat a ma pocit, ze jim kazdy zavidi, protoze maji vsechno lepsi nez ostatni a co by ti druzi tedy mei delat jineho, nez zavidet...tak takova rodina nauci dite pozam jeste pred nastupem do predskolniho zarizeni, jak nic...
Nikdo diteti nezakazuje dovednost, diteti se akorat dava najevo, ze ne vzdy je na jeho dovednost spravny okamzik. Pokud bude dite trvat na anglictine v ceskem prostredi natruc, tak v tom nevidim dovednost, ale pozu. Moje deti umi oba jazyky na urovni rodilych mluvci a potrebu mluvit v ceskem prostredi nemaji, ani jine deti, ktere znam, ktere jsou biligvni.
Mmch, prizvuk je asi tak to nejmensi, co se muze dite naucit blbe...
c) privetive jde fura veci...ale ne vsechny a ne za kazdych okolnosti. A ja osobne budu rada za ucitelku, ktera si vsimne, ze moje dcera dela kraviny na prechodu a dostane ji na chodnik (i za predpokladu, ze na ni nebude v tu chvili "slunickova"), nez aby se ji snazila prosbou presvedcit, ze by se mohla posunout ze zebry na chodnik a smetl je pri tom autobus obe. Dcera nebyla triletak, takze jeji hovezi napad, aby zacala na prechodu svacit byl celkem neomluvitelny a moje reakce by byla stejna, jako ucitelky. A doufam!, ze si dcera bude pamatovat do smrti, ze na prechodu se nesvaci.