icon

Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?

abigail09
15. kvě 2015

Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?

veruska007
10. čer 2015

@jani2013 Jenže my se tu nebavíme o žádné šikaně. Šikana není to, že všichni musí dodržovat stejná pravidla. Jako normální rodič chápu, že ve 25 dětech musí pravidla platit pro všechny a individuální výjimky musejí být odůvodněné (např. dietní jídlo, zákaz spaní pro epileptické děti apod.).
Nešťastné je pak akorát tak rozmazlené dítě, kolem kterého se doma točí svět a rodiče ho podporují v tom, že pro toto jedinečné dítě přece standardní pravidla neplatí. A běda, jak si někdo myslí něco jiného.

shine2015
10. čer 2015

@veruska007 heled ale já si nemyslím, ze by melo každé dítě byt jak stádo ovci a slepe jít a vykonávat příkazy....naopak si myslím,ze by melo vidět,ze domluvit se lze vždy......z něčeho musí ustoupit a v něčem mu ustoupime my...

primaska
10. čer 2015

@janneke Ano trouble maker... "Sníš CELÝ oběd" dostaneš bonbon. Holčička nesnědla celý oběd, nedostala bonbon.. Kde je problém??

primaska
10. čer 2015

@veruska007 Super jsi to napsala.. Ono je mnohdy problém v rodičích, ne v dětech...

veruska007
10. čer 2015

@shine2015 Jak se chceš individuálně domluvit na tom, že děti podle předpisů musí nosit papuče, ale jedno dítě teda může mít pantofle? To samé se spaním. Všechny děti musí ležet či odpočívat, ale jedna fiflenka si může vytáhnout hračky? Na základních pravidlech se prostě domlouvat nedá. A děti by měly vědět, že některá pravidla se prostě dodržovat musí.

veronicka89
10. čer 2015

@primaska tak ze treba budu brat v potaz ze ,, TEREZKA,, vsechno spapa , ale fazolky proste nikdy nesni 🙂 takze ji ten bonbon dam ptz vim ze eje to hodna holcicka , ktera jindy vsechno sni a kdyz vsichni dostali dostane i ona. A myslim ze kazde dite neco nema rado a je to uplne prirozene, takze nebudu ho odtrhavat od kolektivu a radit do skupiny - neji fazolky ( rajcata, spenat mnebo mneco jineho ) a je to zla holka co zustane bez bonbonu 🙂

Ale reknu ji ze je to v poradku . Ze je sikovna ze vsechno ostatni snedla ! ze doufam ze vsechno spapa i zitra a ze tady ma bonbon 🙂

To mi teda zabere o hodne vic casu nez rict zakryt rukou sacek a rict - ty nedostanes ptz jsi nesnedla fazole 😀

primaska
10. čer 2015

@shine2015 ano, žádné stádo ovcí.. Ale zrovna řešení botiček, značkového oblečení a bonbonu po obědě mi přijde jako obrovská malichernost..

janneke
10. čer 2015

@primaska Problém? Dítě není pes, aby se za provedený kousek odměňovalo bonbónem.
Učitelky by měly v dětech podporovat individualitu a ne je zašlapávat do země.

budouci_maminka
10. čer 2015

@veruska007 tohle je bohužel ještě vliv komunismu, se kterým se ještě chvíli i další generace budou muset srovnávat.. krédo husákových dětí - být šedivý, nevyčnívat.. chápu, rozumím.. ale mám trochu obavy, zda tento typ výchovy nepovede k tomu, že se pak takto vychovávaní potomci nebudou umět postavit nezaslouženým autoritám či se zasadit o změnu (pokud jim k tomu někdo další nedá svolení), nebo postavit se čelem autoritě, která tvoří bezpráví.. protože tento typ výchovy jim vtlouká do hlavy samostatně nemysli a autorita má vždy pravdu..

veruska007
10. čer 2015

@janneke Tohle je přesně to, co nechápeš: školka, škola = kolektivní vzdělávání. nedodržování pravidel = anarchie. Individuální ústupky - pouze ve výjimečných a odůvodnitelných případech. Nechápu, co Ti přijde v rozporu s morálkou.

veronicka89
10. čer 2015

@janneke Tady vitezi bohuzel argumenty :

bylo to tak vzdycky
ve skolce ma byt rad
co jineho ucitelce zbyva
ucitelka ma 28 deti
kdyz nedodrzuje pravidla - neni se cemu divit
kdyz se mamince neco ve skolce nepozdava - at ji da do skoukrome ...

atd atd

Myslim, ze nekteri lidi nevi, ze VSECHNO jde delat i JINAK ( pochop - lidsteji- mileji ) nez tak jak je to 50 roku zvykem a nebo jak to vsichni zname 🙂

shine2015
10. čer 2015

@veruska007 nejsem zastáncem toho,ze děti musí nutit do spaní, navíc si to pamatuji dobře, nechce se mi spát,kobecně usnu a bum, vzbudí me,ze musím zde vstávat.....backurky se dají právě domluvit, ale třeba nuceni do jídla,mi přijde úplně na hlavu, ttakové to musí alespoň ochutnat....vždyť co se tím dítě naučí?? Šetřit s jídlem nebo chovat se tak,aby s nim neskaredlo zcela jisté ne....není lepší dítěti vysvětlit, tyhle botičky si nechej na doma,tady jsou lepší backurky....ale jídlo ochutnavat nemusís,pokud ti to nechutna? ??? Řekni pak kuchařce, at ti tu kapustu nedává, když ji nemáš rada?? Já jsem těžce proti nuceni do jídla, nedělám to doma, nebudou mi to dětem cpat ve škole....to se maji s prominutí poblit aby učitelka pochopila,ze tohle jist nechtějí.?? A učiteli jedí vždy vše?? Ty když nebudeš chtít jist drzkovou polévku, budeš ji ochutnavat???? To same třeba prejt nebo prdelacku, nebo sulc,tlusté maso....nebo prostě něco co ti nechutna???? Ja teda ne, tak nechapu,proč k tomu nutit děti.

primaska
10. čer 2015

@veronicka89 Nezlob se na mě, ale když dám pravidlo "celý oběd = bonbon", tak nemůžu rozdávat bonbony hodným holčičkám, které ho nesnědli ale které ho sní určitě příště. To je pak teda dost nefér k ostatním dětem, nemyslíš?? Ano, nenutit děti do jídla, které nemají rádi. Holčičce říct.. nemáš ráda fazolky, nespapala jsi celý oběd, tak ti nemůžu dát bonbon.. zítra paní kuchařky uvaří něco jiného a když to spapáš, dostaneš bonbon jako ostatní.. Nezlob se na mě, ale kdybych svému dítěti doma dala jasné pravidlo a pak ho obešla slovy "jsi hodná holčička, nevadí, že jsi to nesplnila, ale bonbon dostaneš.."... tak co si z toho to dítě odnese??

shine2015
10. čer 2015

@primaska naše děti sladké můžou....nebranime jim a kdyby dostaly ve skolce dort,je mi to jedno....ale vadí mi,když se nutí děti do jídla....pokud tedy neni totálně podvyzivene....a odměny za oběd typu bonbony mi přijde na hlavu....jak cvicene opičky.....

lennna6
10. čer 2015

Zaregistrovala jsem se speciálně pro tuto diskuzi🙂 Většina z Vás je zakomplexovaných, stádovitých slepic, které hlavně pálí věci, které tu zakladatelka vůbec neřeší🙂 Všichni jí znáte a víte jaká je z pár příspěvků. Místo rady hlavně osobní podpásovky. Až na pár lidí hlavně držet pusu a krok. Pročetla jsem všech 13 stránek a nikdy bych sem nedala diskuzi, protože místo slušné diskuze se hlavně pouštíte do útoků a osočování. Tak Vám vracím stejným dílem. Závistivé, zakomplexované, přechytralé ženy a některé se spoustou času. 6000příspěvků? Kdybyste místo toho pracovala mohla byste mít také soukromou školku🙂 Doufám, že jste tak úspěšné v práci a osobním životě a nikdy se Vám nestane žádné bezpráví, protože vše je tak jak mám být. Tak a teď se do mě puste, je mi to ukradené, napsala jsem co jsem cítila. Lenka

primaska
10. čer 2015

@janneke A co třeba v Británii, kde děti nosí uniformu?? Rovnou dodávám, že nejsem příznivcem ani odpůrcem (nikdy jsem nad uniformou nepřemýšlela). Myslíš, že tam děti zašlapávají do země? Ty děti neodměňuješ?? Já nevím, proč se do mě navážíš ty a ostatní kvůli bonbonu.. Já osobně bych nechtěla, aby moje dítě dostávalo bonbon po obědě už z principu, protože ho bonbonama necpu ani doma.. Ale stěžovat si na netu, že holka nesnědla oběd a nedostala bonbon, tak to tu komentuju, protože mi matka takového dítěte opravdu přijde jako trouble maker..

nov777
10. čer 2015

@lennna6 Hlavne, ze uz se citis lip.

budouci_maminka
10. čer 2015
bm77
10. čer 2015

@lennna6 Bravo. Mám stejný názor. Místo pranýřování zakladatelky diskuse může dotyčná, resp. mohou dotyčné pracovat a vydělávat anebo dělat nějakou dobročinnou práci nebo činnost a ne zde napadat ostatní maminky!

janneke
10. čer 2015

@veruska007 Tak o morálce jsem se (zatím) ani nezmiňovala. Je ale evidentní, že některým učitelkám je toto slovo vůbec cizí.
Pravidla jsou důležitá, o tom žádná. Ale nic se nemá přehánět. Ale je rozdíl v dodržování pravidel z pohodlnosti anebo jen proto, že se to tak dělalo vždycky.
Ono je pro učitelky pohodlné, když mají po obědě 1,5 hodinky klidu na kafíčko a nemusí se zabývat dětmi, které po obědě už nespí.

nov777
10. čer 2015

@budouci_maminka Tenhle obrazek me moc bavi. Urcite ho maji radi ti hloupi, protoze jim sdeluje, ze jsou vlastne skoro jako einstein. Jen to nikdo doposud neobjevil 😉 Manipulace jako hrom. Nam na fakulte rikali, ze vlastne nemame hodnotit vykon zaka v nasem predmetu, mame ho chvalit za cokoli. U nekterych jedincu dostanou jednicku z aj za to, ze dychaji. Nic dalsiho jsem u nekterych kousku k pochcale neshledala.

nov777
10. čer 2015

@bm77 Tak alou pracovat!!!

somalicats
10. čer 2015

Odměňování ve formě bonbónů se mi taktéž nelíbí (ještě si pamatuji, jak jsme jako děcka dostávali ve školce za odměnu skleněnky - a kdo měl hodně skleněnek, byl při hraní kuliček "king", která z vás si kuličky pamatuje, tak ví, o čem mluvím 😉 ).
K tomu ostatnímu: určitá forma pravidel musí být vždycky a děti se jejich respektování musí učit už odmala. Jako dospělí taktéž dodržujete určitá pravidla - v zaměstnání (nelíbí se Ti pravidla zaměstnavatele? Nikdo Tě tu nedrží...), v každodenním životě - jízda autem vyžaduje respekt pravidel, jinak skončíte na střeše, atd, takhle by se dalo pokračovat. Úcta k pravidlům ale neznamená nutně ubíjení individuality a stádnost. Mně připadá, že řada dnešních rodičů spoléhá na to, že školka a následně škola dítě vychovávají a formují jeho osobnost - tohle ale není povinnost vzdělávacích institucí, to je povinnost rodiny. Vy ze svých dětí formujete osobnosti, a vy je taky musíte naučit, že v kolektivu se musí naučit kompromisům, protože tam nepůjde vždycky všechno po jejich. Jejich individualitu, názory - to tvoříte vy jako rodiče. Pokud se vám přístup nějaké školky nelíbí - máte možnost volby, dejte dítě jinam (a nepište mi tu argumenty "na soukromou školku nemám" a podobně - volbu máte, a jestli ji skutečně chcete, tak se postaráte o to, abyste tu jinou možnost uskutečnit mohly). Pokud se přístup školky nelíbí většině rodičů, opět je tu možnost řešení - stejně plamenně, jako tu píšete do diskusí, můžete jednat i v reálu (i když od toho 99% lidí couvne, protože řešit něco reálně se bojí). Každopádně vždycky je potřeba komunikovat s učitelkami ve školce nebo pak škole, ne stylem "já jsem rodič a vy mě budete poslouchat, jste placení z mých daní", ale normálně, on pak je i normální přístup z druhé strany. Za řadu vyhrocených situací si můžete sami, protože často vletíte na učitelky jak saně a divíte se, když ony pak neudrží nervy na uzdě. Ještě nikdy se mi nestalo (a to mám starší dceru už v 6. třídě a mladší dávám do soukromé školky 1x týdně), že bych se v klidu nedomluvila na něčem, co se mi nepozdávalo nebo kde byl problém.

veronicka89
10. čer 2015

@budouci_maminka

cekam na argument 😀 😀 : - ale ten pan je tamm jen jeden a nemuze kazdemu dat individulani ukol 😀 😀😀
tak dal proste jeden no . To uz je pak jejich chyba ze neumi lozit po strome - priste treba prijde ukol plavat 😀

veronicka89
10. čer 2015

@nov777 😀

nov777
10. čer 2015

@veronicka89 ne, neprijde. Misto deseti predmetu navrhuji jeden a to ten, ktery si zak vybere, protoze mu to jde. Takze treba Pepicek odchodi devitiletku telocviku, Anicka tanec a Karlicek si neco namaluju. Kazdy je dobry v necem jinem, to neznamena, ze rezignujem na vseobecne vzdelavani.

budouci_maminka
10. čer 2015

@nov777 prosím tě pěkně.. a kdo jsou to "ti hloupí"? třeba ten zmiňovaný einstein měl čtyřky z fyziky..a všimla jsi si, že většina miliardářů nemá dostudovanou ani střední školu? nebo co takový mark twain? woody allen? franz kafka? všechno hlupáci?
takže podle tebe je ideální těm "hloupým" dát okatě najevo, že si žádnou pochvalu nezaslouží, že jsou něco míň než ostatní a dál se s nimi nezabývat? a nechat je, aby pasivně akceptovali svou situaci a drželi se v povzdálí a nepomoct jim najít způsob jejich vlastní seberealizace, kde by mohli vynikat?
boha jeho, doufám, že jsi učitelka..(asi ano, když máš peďák)..

atinkaa
10. čer 2015

Holky ja len technicka, pani asi na strane 5 pisala ze vsetkym dakuje a ze to ma poriesene....nieco v Tom zmysle...naj ma nik netaha za Slovo, ze tam nic take nenajde... 😉

ale inak obrazok je supiskovy a velmo trefny 🙂

ilonne
10. čer 2015

@somalicats Tak pod tohle se podepisuju 🙂. I já jsem cholerik a než jdu něco řešit, musím to rozdýchat, jinak by
se mnou vyrazil každý dveře.

nov777
10. čer 2015

@budouci_maminka Slovo "hloupy" je na to tvem chytrem obrazku. Takze se budes muset zeptat autora citatu.

Strana