Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?
Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?
já nevím, ale z toho příspěvku mi to příjde, že si myslíte, že je vaše dcera výjimečná (možná je, ale to jsme svým způsobem každý 🙂 ), a proto očekáváte, že s ní tak budou i jednat...třeba to tak není, ale z toho, co jste napsala to na mě tak působí...nevím, jak pak jednáte s učitelkou, ale třeba v tom je problém...víte, osobně např. pochybuji, že by byla sama, kdo nesnědl celý oběd, ale třeba už si tam na to děti zvykly a snědí vše, aby dostaly bonbony...další věc je, což si rodiče skutečně neradi připouští, že nevíme, jak se dítě ve školce chová a co tam dělá, ono někdy to je něco jiného, než co nám říká doma 😎 ....ted si rýpnu hodně, ale ve škole bude plno věcí, které děti dělat musí a které dělat nesmí a to taky bude šikanovaná, protože v hodině matematiky bude, co já vím, mluvit anglicky??...a k tomu značkovému oblečení: i zde je plno otázek typu, že si jejich dítě na písku zničilo drahé tričko a učitelka jim to nechce zaplatit...nedivím se, že to je problém, pokud tam už něco podobného řešili...navíc píšete, že dcera má ráda pravidla a ráda je dodržuje, proč je problém tedy dodržovat tyto pravidla??
@apacheee Taky myslím,že je to kravina.Ale na druhou stranu,když mi školka dá instrukce,jak to tam chodí se spánkem,co musí nebo nesmí mít,ani by mě nenapadlo si na toto stěžovat.
@anniesfibis dá se to dmluvit tak, že část deti pujde spát a část bude jinde s druhou učitelkou - spojí se třídy na spaní....kdy jedna učitelka je u spících a druhá u nespících dětí....jenže ono je pohodlne nacpat deti do postele a ted je klid a my (učitelky) si můžeme vydechnout.....
vše se dá řešit a domluvit....
a přesně, bonbony za odměnu....to je taková blbost. Mužou dát diplomy...apod...ale nejsou snad cvičené opičky....
naše deti mají doma čokolád, bonbonů, lízatek, sušenek mraky a mají k nim přístup po celý den.....paradoxně jsou malé, ale chodí si čistit zuby....a ťuky ťuk bez kazů....a veřte nebo ne, jsou dny kdy na sladké ani nepomyslí, nesáhnou.....každý den obědvají, večeří....jí jak mají chut...a když nechtejí, tak je nenutíme....a podle mě je to tak správně. nemají dojem, že jim cokoliv upíráme, nesednou si na zadek z každé čokolády....ale to jsem odbočila....
jak rodiče, tak učitelky...každý by měl tak jak je přísný na děti, být přísný i na sebe....to bych chtěla vidět 🙂))
@rita84 proste vase nazory jsou predpotopni. To ze vas deti maji rady, je vec naprosto odlisna. Vyjaruji se k vasemu prispevku vyse a to zcela konkretne.
@idiska já si nemyslím, že si myslí, že je vyjmečná a nějak ji nadřazuje,já z toho mám dojem, že by ráda, aby se každému věnovala individuálně (v rámci možností) a ne jako stádo ovcí.....s čímž já tedy se zakladatelkou souhlasím....ale poohledla bych se po soukromé školce, tam dostane lepší péči než v teto státní (myslím konkretní zminované)
my máme vybranou školku, učitelky vypadají báječně, je s nimi domluva a snaží se....vím i od ostatních....
samozřejme deti se musí přizpusobit v něčem, ale to co popisuje zakladatelka mi přijde už prostě přes čaru.....to by se mi nelíbilo a díte bych tam nedala.
@anniesfibis Ono, učitelka může být klidně sebevíc moderní a stejně určité věci prostě dodržovat musí (nařízení od zřizovatele). Nechce se mi znovu číst, co vše jste vyčítala, ale s tím spánkem je to prostě ošemetné téma, které nevyřešíte ani vy ani já. Nicméně si myslím, že dětem nikterak neuškodí, když se naučí dodržovat pravidla, i ta, která se jim nelíbí. U nás se děti do spánku samozřejmě nenutí, ale v nižších třídách prostě musí být v postýlce a být potichu - ale čte se jim pohádka, pouští se relaxační hudba a nemá s tím problém ani nikdo z dětí a dokonce ani rodičů
Jen tak pro info - spanek je zakomponovam do RVP PV. Bezpecnost je snad na prvnim miste!!! A za dalsi zname jen vas nazor a subjektivni... kdo vi co by nam rekla ucitelka. Dalsi vec je jak se v ms v kolektivu chova vase dcera! a navic v ms je dalsich predpokladam 27 deti....a i ony urcite chteji to ci ono! Doporucuji prestup do soukrome!
Brzy budou rodice diktovat co se bude dit a ucit ve skole! ☹☹☹
@shine2015 Ale tady nikdo nepíše,že se nutí děti po obědě spát,ale odpočívat.To je rozdíl.
@apacheee aha...tak když dítěti něco jde, tak ho nepodporovat aby se pozdeji nenudilo jo?? no to promin, ale to máme teda učitelky.....dítě se má v rozvoji podporovat a ne brzdit....ve škole se nudit nebude, může jít do náročnější soukromé školy nebo ji přidat kroužky, doučování jazyků apod.....ale promin, zazdít schpnosti dítěte jen proto, aby se nekdy potom jakože nenudilo.....to je teda názor.
@andrrriiik je jedno zda spát, nebo nutit být potichu vleže v posteli.....navíc spí se hodinu a půl cca a když díte neusne hned, usne třeba za hodku, tak pak se zase násilím budí....
@shine2015 tak na mě ten příspěvek tak prostě působí...ale samozřejmě pokud jí školka nevyhovuje (i když uvedené důvody jsou takové malicherné), tak samozřejmě může dát dítě do jiné školky...ale nemyslím si, že je nutné psát stížnosti na zřizovatele a hádat se kvůli tomu, že musí nosit bačkory...mi právě uvedené důvody "přes čáru" nepříjdou, proto si myslím, že problém je v tom, že pokud není "po jejím", tak je zle...prostě můj pohled, kde ovšem chybí druhá strana 😎
@anniesfibis ok, budu taky velice konkrétní. Dětem nezakazujeme pouze DOPORUČUJEME nenosit drahé oblečení, aby si ho nezničily, protože rodiče to něco stálo. Pokud to rodičům nevadí. Jejich věc. Po obědě prostě musí jít s námi na ložnici do postele, páč jsem tam sama a nemůžu je tam nechat samotné TEČKA. To že za děti neřeším vše a nechám je se domluvit mezi sebou, kdo si třeba půjčí hračku, mi taky nepřijde zlé, nikdo za ně nebude celý život něco řešit. Pokud se nedomluví, pak zasáhne já. A co se týče bombónů, tak se omlouvám, ale jen tak je prostě dávat nechci, to mi přijde hloupé. Takže to je můj pohled na věc a díky za poučení a vyslovení toho, že mé názory jsou předpotopní 😉
@shine2015 Takhle to nemyslím, ono je úplně něco jiného podporovat dítě. Pokud to chce, nedá se nic dělat, ale já osobně se setkávám spíš s tím, že to nutí dítěti dělat rodiče🙂 Ano, takové dítě pak ale patří do jiného typu školy, třeba právě do soukromého sektoru nebo do třídy pro nadané děti. Ale ruku na srdce, kolik rodičů má možnost dítě do takového typu dát? Málokdo. A pak si zase budou stěžovat, že jejich dítě není rozvíjeno, tak jak je potřeba. Ale vem si první třídu - 25 dětí, pár jich je něšikovných, většina průměrných a řekněme že pár jedinců nadprůměrných. jenže je na ně jeden učitel, který prostě takto v začátku nemá možnost učivo individualizovat. Nechci se dohadovat, ale spousta rodičů (bez pedagogických zkušeností) si prostěš neumí představit, čím vším je učitel ve státním sektoru svázán
☹
@anniesfibis Myslím, že by jsi měla vyměnit povolání. Nechat se zaměstnat jako učitelka v MŠ a dostat na starost např. 28 dětí. Opravdu by mě zajímalo,jak by jsi zvládla nechat všechny, aby si dělaly, co uznají za vhodné. Prostě MŠ je instituce a má nastavená pravidla a ty se mají dodržovat. Vždyt ty také dodržuješ právní řád ČR a nespekuluješ o tom, že nechápeš, proč můžeš přejít silnici na zelenou a ne na červenou.
@apacheee já nevím, máme v rodine dost učitelek....a často to řešíme, včetne např toho, že ve 4tř kluk kope holčičku v šatně do břicha a do rozkroku a druhá hodná holčička to natočí na telefon a jde to ukazat učitelce, dříve ji to říkala a učitelka nic neřešila, že u toho nebyla.....a závěr?? natačení bez povolení na školním pozemku, holčička má ředitelskou dutku!!!! takže ono ne každá učitelka je dobrá a ne každá maminka je skvěla....ale nezastat se dítete ve školce když ho jine bije mi přijde přes čáru.....ale to jsem odbočila.
Já naše děti nenutím, ale když vidím, že samy chtějí, samzřejmě je podporuji....taky neuznávám vysoké nároky na deti v předškolním věku.....ale některým to jde samo....tak proč ne....a vím, že v naší školce stíhají individuální plán, kdy si díte samo přečetlo vyisknutý papír - bylo tam zadaní.....a tak ho učitelky vedou.....když si ostatní hrají....ono když chodí děti hodně ven, stejně na žádné extra učení není moc čas....
@shine2015 a víte, že se tak stalo, že si to dítě nevymyslelo nebo že se to neřešilo??...třeba jen mamince řešení nestačilo, proto si myslí, že se to neřešilo...u nás to bylo tak, že dětem učitelky vysvětlily, že to se nedělá, musely se vzájemně omluvit - ona ta facka byla asi reakcí na něco...tady právě chybí ten zbytek...co když dcera tazatelky něco tomu druhému dítěti udělala a následně na smíření nechtěla přistoupit (mamince samozřejmě neřekne, co provedla - to je to, co si rodiče neradi připouští, že zlobí i jejich děti)...nebo co když to nebyla facka v tom klasickém slova smyslu, ale třeba ji jen nějaké dítě nechtě uhodilo v zápalu hry
@apacheee záleží zda bych to videla a pokud ne, dítě by přišlo za mnou samo, zeptala bych se jeho, druhe strany a ostatních dětí....a rozhodně pokud jedno dítě dá facku druhemu, musí se omluvit.
pokud bych to videla, klidně bych to řešila opět před celou třídou, že se to nedělá a musí se omluvit....at to bylo jak to bylo, neexistuje, že si budou dávat mezi sebou decka facky. to že to učitel přechází, neřeší, je selhání učitele. jakou pak má mít dítě důvěru, když mu bude kdokoliv ubližovat, i v pozdješím věku, zejmena šikana apod, že to pujde říci dál??? pak se nedivme, když to učitelky neřeší už v MŠ a nechávají to na detech, at se bijí, že to jako nevidíme, že je pak i na zakladní škole šikana....a že děti se prostě ve škole nesvěří......
@shine2015 No vidíte, tak nakonec spolu souhlasíme🙂 Já všechno co jste napsala beru a je skvělé, když to tak je. Ale právě bohužel se setkávám opravdu spíš s přetěžováním dětí, rodiče chtějí mít dokonalé děti, co všechno umí a oni pak mohou machrovat. Pokud na to dítě má, tak je super, když ho v tom rodiče podporují, ale neumím si pak představit, že takové nadané dítě půjde do normální první třídy. Pak se podle mě opravdu bude nudit. Třeba u nás ve městě (+ 50 km okolí) žádná třída pro nadané děti není
@idiska když tam je 25deti, tak jsou i svedci.... 😉
a ohledne základky to vím, sestřenka tam pracuje..řešilo to vedení.....hlavně zamest pod koberec, dost se s nimi pohádala......dokonce videla i to video...... a do te třídy chodí její dcera....maminka ji volala i domů....jestli ví, co se deje ve tříde, kam chodí její dcera....

Já tedy taky napíšu názor, já mám synka od 4 let ve státní školce a nikdy jsem ani neuvažovala, že bych ho do soukromé dala, protože mám pocit, že v soukromé se může všechno, na všem se dá domluvit a to dítě pak nemá potřebu řešit něco samo, protože to maminka nebo tatínek zařídi.
To že ve školce se nenosí croksy - no nejen, že to zrovana zdravotní bota není , ale do školky byli vždycky bačkůrky a děti by měli mít ty nožičky zpěvněné. Taky jsem u nás ve školce protestovala kvůli spaní, ale bohužel přes to vlak nejede, spát nemusí ,ale nesmí vyrušovat...ok ať si zvyká mladík, né vždycky mu bude vyhověno. Odměny za obědy? to bych teda zuřila! Syn má s jídlem velké problémy a bombon by nedostal asi nikdy 😅 Naopak v tomhle musím říct, že mi p. učitělky hodně pomohli a synka se snaží motivovat právě alespon tou odměnou, když okusí něco nového. Také synka ráda oblékám do pěkných věcích, ale do školky mu stačí obyčejné, nemusí vyčnívat za každou cenu. Na pracovních listech pro předškoláky bych trvala - my je máme dokonce vystavené aby jsme mohli kdykoliv nahlédnout. Celkově jsem s naší skolkou velmi spokojená - synek je tam šťastný je to velmi bystré a společenské dítě........ 🙂 a teď k tvé malé pokud ti v 5 letech čte a píše...co bude dělat ve škole? smiř se s tím, že i ve škole bude vyčnívat tak jako ve školce. Dle mého se i ve školce nudí, když vlastně už teď ovládá první - druhou třídu. Být tebou zvolím opět soukromou školu ,kde bude individuelní přístup k jednotlivci........doufám, že se tě nějak nedotknu, ale přijde mi že s dcerky děláš moc dospělou..je to dítě má si hrát s panenka, běhat po hřišti...a né číst a psát a bůhví co ještě ..učit se bude celý život. Budu vám držet palce 😉