Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?
Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?
@shine2015 Tak já takové věci samozřejmě vždy řešila, ale setkala jsem se se 2 chlapci, kteří opravdu bezdůvodně napadali ostatní děti(čistě pro radost z ubližování) a nepomáhalo vůbec nic. Rodiče to bagatelizovali a dál si žili v domnění, že mají ty nej děti. Nakonec jsem musela tyto děti dost separovat od ostatních nebo je opravdu ani na sekundu spustit z očí, což je při 28 dětech opravdu na úkor ostatních
@apacheee já tady nejsem proti nikomu, jen mi vadí delat z detí stáda a poslušné opičky.....já svoje deti bránit budu vždy, ale neznamená, že je nechám dělat vše a že budou třeba zle na ostatní.....to teda ne. jsou veci, přes ktere nejede vlak. Já chci aby vedely, že mají zastání, že vše se dá řešit, ale že se aky musí chovat slušně a že nebudou nikoho bít ani nebudou na nikoho zlé. Jsem schopna v nečem ustoupit, i je tak vedeme, že se domlouváme, ustupujeme my ale i ony.....
já bych svým dětem dala co proto, kdyby daly jinemu decku facku nebo ho jinak bily
@apacheee Přesně - moje mamka mmch. ředitelka MŠ a ZŠ to nazývá "překroužkované děti" a říká nechte dětem dětství. Řešila to i se mnou, také jsem se nechala strhnout a dceru jsem od tří let chtěla dát asi na tři až čtyři až čtyři kroužky týdně (tanečky, plavání a kreslení a Sokol) a v mezičase jsem už pokukovala po angličitě pro nejmenší 😉 . Po jejím zásahu nám jednou týdně zbyly tanečky a jednou týdně Sokol, ale když to nevyjde, prostě nejdeme. Nenutím ji tam chodit za každou cenu.
@apacheee to je pak hruza....což věřím. Mám v rodine příbuznou, kdy jejich skoro 3ety syn škrtil naši rok a půl dceru...nebo snažil se o to, šel ji po krku...a oni?? pokojne pokojně.....a dnes má problemy ve školce.....a pujčit hračky nechtěl, žárlil na naši dceru, přitom ona mu šla pujčit sama od sebe nejakou hračku a sotva chodila......takže věřím.....a pokud toto mámy a rodiče přecházejí, je to psycho...co z tech detí pak roste??? hruza.
@shine2015 myslíte děti ve věku 3-6 let??...kdy každé si hrálo s někým a něčím jiným...opravdu nevíte vy ani já, co se tam stalo...a i kdyby "byli svědci" (sorry, ale ten výraz mi příjde komický 😀 u tak malých dětí), tak opět jak víte, co se stalo a nestalo a zda se to skutečně neřešilo, jen ne podle představ tazatelky...
@ilonne rada bych ti na to odpovedela. Jen postete se do nesmyslne debaty je pro me ztrata casu...viz proc nespekuji nad prechodem silnice na cervenou...asi jsi vubec nepochopila. Bohuzel v tom to asi je. Nesvadet vse na system, ale zamyslet se nad nim.
Chapu, ze kdyz ma ucitelka celou tridu, je to tezke. Ale rict tak to proste je a tecka. ...sama se tim ponizi.
proc to v soukromych jde a ve statnich ne? Protoze se soukrome plati? Ne. Plati se samozrejme i statni - jen tem prerozdeluje nase penize stat. Tedy nemusi poskytovat nejlepsi sluzby, staci nebyt nejhorsi.
zajimalo by me kolik statnich skolek by s nezmenenym pristupem fungovalo i po prevrdeni na soukrome.
Neni vse spatne, ale proc omlouvat to, co je.
@idiska .pokud si myslíte, že si hrají pouze pod dvojících a ani se nezkusíte zeptat, kdo to videl.....většinou ta třída není 150m velká.....takže minimálně se zeptatm, plus teda mela otisk....takže sorry, ale at se stalo cokoliv, žádné díte nesmí řešit spor fackou.....
já netvrdím, že vím, co se stalo, jen mi byla dána otázka, jak bych to řešila já.....nejprve se zeptala jedne pak druhe strany a pak nekoho, kdo to videl. a pak vysvetlila, že se to proste nedelá.....ale nezasahovat je špatně. mějte se.
mějte se tady pěkně 🙂 jdu delaf užitečnější věci 🙂)
Vidím, že je tu poměrně dost učitelek. Zajímal by mě tedy názor, jak se v jiných školkách řeší, když někdo někomu ublíží (bouchne, kousne apod.). Zaskočil mě totiž přístup v naší školce a jsem spíše za exota, že mi to vadí. Když někdo někomu ublíží, učitelky ho jednou napomenou, a když se to opakuje, tak řeknou tomu ublíženému, ať to agresorovi vrátí. Syn zatím do školky nechodí, je poměrně ale dost živý, nic si nenechá líbit, bránit se umí na 100% a já ho spíše krotím, že se nic takhle nevrací, protože by se ten boj jen a jen stupňoval. Chápu, že je ve školce hodně dětí, že děti musejí dodržovat pravidla, že platí pro všechny stejně, ale tento přístup mě docela zaráží a ostatní se mi spíše diví, protože že prý se děti musejí umět bránit a vybavit se do života. Ale takto?
@idiska ta holčička šla2x za svoji třídní a ta ji neposlouchala...tak to video ukazala doma a rodiče šli do školy.....a pak to řešili....a závěr opravdu má holčička ředitelskou.....a nikam na fc to nedala...jen jako dukaz že se tto deje....jenže díte nesmí být v šatně bez dozoru....a vše se zametlo pod koberec....tohle udelat mým detem, tak to donesu na polici a rozmáznu...aby moje díte mělo ředitelskou za to, že nahlásí šikanu??? a ještě ji učitelka odbyde??? že to nebude řešit??? nechtela mít problémy, na oko doknalá třída, hlavně aby se nic nedostalo ven...
Já bych řekla, že by si maminka měla s paní učitelkou pořádně promluvit a zkusit vše vyřešit ke spokojenosti všech stran. Přeci jen my tu máme názor jen jedné strany, tak není dobré, abychom někoho soudily nebo radily. Jsou dospělé, tak se snad dokáží domluvit, vše je jen o komunikaci 😉. Pokud se s paní učitelkou nedomluví, tak jedině malou přihlásit do jiné školky nebo zkusit jít za vedoucí a probrat to s ní, i když to se mi nejeví jako úplně ideální, ale třeba by to pomohlo.
Užijte si pěkný slunečný den, ahoj 😉
@shine2015 A jak to ti rodiče řešili dál,když ta holčička dostala ředitelskou?To je síla toto 😕
@andrrriiik neřešili....ale já bych to řešila.....
@shine2015 To já taky.Nenechala bych to jen tak.
@jancip nejsem učitelka, ale mám kamarádky, které jsou (nejen ve školce)...když jsem dávala do školky neteř, tak na nějakých 27 dětí byly 2 učitelky, které samozřejmě se nemohly věnovat každá jednomu dítěti, navíc pokud byly děti venku...takže pokud přišla některá maminka s tím, že její dítě praštilo jiné dítě, ve třídě udělala učitelka přednášku, že se vzájemně nebijeme apod., popř. pokud to viděla nebo byl viník nějakým způsobem známý, tak se museli omluvit a podat si ruce...často to ale rodičům nevyhovovalo, jedni si mysleli, že tím bylo jejich dítě poníženo, druzí, že to nebylo dostatečné...a takto vznikaly zbytečné spory i mezi dětmi, jelikož byli popouzeni rodiči jeden proti druhému, protože právě to jejich dítě "to neudělalo" nebo "bylo falešně obviněno" 🙂 ...ono to není tak jednoduché 😎
@andrrriiik volali te mojí příbuzné, delá tam výchovnou poradkyni...ale ani ona nic nezmohla.....prostě to utichlo.....kluk dostal taky ředitelskou......ale potrestat holčičku...navíc te holčičce řekli, že uvidí, že ji zaijou, že si na ní počkají.....rodiče ji vozí do i ze školy.....a dál nevím...už jsem se pak neptala....proto nejsem proto, když jakékoliv díte ubližuje jinemu....a delat to moje, tak uvidí....vše se dá nejak udelat, domluvit, vyřešit....ale nesmí si myslet, že násilí je vpořádku. že jim projde...projde na MS projde na ZS......
takže tak. Holky mějte se pěkne, at jste ve školkách spokojené, když tak je změnte 🙂

@shine2015 a kde jsem psala něco ofackování? Naopak jsem psala, že byla chyba, že to učitelka neřešila. Jen jsem napsala, že se nemá za děti řešit vše. Třeba je nechám se domluvit, kdo si půjčí hračku první, když jichtějí oba a ještě se mi nestalo, že by se kvůli tomu někdo vyfackoval. Naopak vždy se domluvily a to mi přijde fajn