icon

Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?

abigail09
15. kvě 2015

Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?

idiska
16. kvě 2015

@abigail09 víte, jestli jste za ředitelkou byli s tím, že vám vadí, že po obědě děti spí, že dcera musí nosit klasické bačkory a že vám nevyhovuje předškolní výchova, tak se nedivím, že vám doporučila jinou školku (což ve finále i uděláte)...těžko říct, co by řekla na kauzu bonbon po obědě...jako je to blbost, nikdo nejíme všechno (mmch, krásná debata nad tím, jak je "škodlivé" nedávat dítěti maso - ale to jsme někde jinde, jen malá vsuvka)...jen si myslím, a nyní ruku na srdce (ale opravdu), nejednáte třeba s učitelkou nebo ředitelkou jaksi arogantně nebo povýšeně??...myslím tím ten styl: hele, ty tu sedíš za mé peníze/ daně, tak ted ti řeknu, co budeš dělat, a jestli ne, tak uvidíš...nemyslím to špatně, mnoho lidí si to ani neuvědomuje, ale škodí tím sami sobě...ono s diplomatickým jednáním se dosáhne více úspěchů 😉

nonnni
16. kvě 2015

@abigail09 zcela uprimne priznam, z epujdu radeji za kasu, nez ucit deti do skolky. To rikam z pozice matrky a lektora, ktery uci sice dospele, ale i tak se tam nekdy probliknou rodice (u mladych lidi) a je to o nervy.

Nehlede na to, ze nest zodpovednost za tridu hadich ocasku...ne, dekuji...na othle musi byt extra nervy apovaha.

A jeste bych rada podotkla, ze se tu perpetualne objevuji diskuse, jak matky nezvladaji sve deti...jedno, dve...pricemz je porad tak nejak ustaleny nazor, ze ucitelka jich ma zvladnout nekolikrat tolik a jeste z gracii a naprosto individualnim pristupem nejlepe ke kazdemu ditku...a pak se klepat, ze se pririti napruzeny rodic...za desitku cisteho...ja ucitelky ve skolkach bezmezne obdivuji.

suzanna123
16. kvě 2015

@nonnni můj první příspěvek obsahoval leda to, že pošlu učitelku do háje. Na to přišla tvoje reakce, že seřvat chudáka učitelku není řešení. Na což jsem zmínila já seřvání v tebou citovaném příspěvku. Takže ano, podsouváš mi věci, které jsem neřekla. A druhé "nedorozumění" spočívá v tom, že ředitelka nerovná se zřizovatel. Ne v případě státní školky. Opravdu mě nebaví dohadovat se tu o něčem, co jsem nenapsala nebo co sis špatně vyložila

pavlinka_zetko
16. kvě 2015

@sarri
@suzanna123 Když ono je to s těmi bombony a s tou vodou dvojsečné. Jak vysvětlíte čtyřletému dítěti, že všechny děti můžou dostat bombon za snědený oběd nebo za cokoli a zrovna to moje ne? To mi přijde ještě horší, než že holt nějaké bombóny sní. Proti buchtám a sladkým jídlům k obědu jednou za čas nic nemám. Ale přeslazené čaje a bombóny mi přijdou jako věc, která by se měla zrušit plošně. Na jaže jsme měli ve školce pět dní brigádu na zahradě a bylo tam k dispozici školkové pití. Měla jsem čas, tak jsem tam byla s dětma každý den. A každý den jsem pití ochutávala. Kdyby bylo slazené o polovinu, jistě by to stačilo. Nevím, jestli množství cukru určují taky nějaké normy... Bohužel v tomto ohledu jsme 25 let zpátky.

nonnni
16. kvě 2015

@suzanna123 ja jsem nikde nepsala, ze reditelka se rovna zrizovatel, psala jsem, ze zrizovatel reditelku jmenuje a jdou si na ruku a pak to mas prast, jak uhod.

suzanna123
16. kvě 2015

@pavlinka_zetko proto říkám, ať to řešíš se školkou. Já nedovoluji malé sladkosti, nedovoluji ani prarodičům, aby jí to nedávali a nevidím důvod, proč bych to měla tolerovat ve školce. Není to nic zdravého - naopak a pokud někteří rodiče chtějí, aby to jejich děti jedly, tak ať je tím krmí sami. A klidně bych si sehnala vyjádření od zubaře apod.

suzanna123
16. kvě 2015

@nonnni tak když to bereš takhle... 😀

nonnni
16. kvě 2015

@suzanna123 nevim ted na co reagujes....respektive na ktery prispevek reagujes.

idiska
16. kvě 2015

@nonnni taky raději "za kasu" než do školy nebo školky 😎 ...

sarri
16. kvě 2015

@pavlinka_zetko S přeslazením souhlasím - nemám zkušenost ze školky, ale v nemocnicích jsem čaj nikdy nepozřela. U nás ve školce je možnost pití vody nebo čaje - ty se střídají ovocný a bylinný. Někdy je slazené pití menší zlo než nepít vůbec - a že takových dětí je - i s jídlem.
Zažila jsem fakt děti, co srkly lžičku polévky a půl suchého knedlíku. Do jídla se ve školkách nutit nesmí, ale jako matka bych byla ráda, kdyby moje děti určité množství snědly. Holky nerady luštěniny a když jsou na jídelníčku, tak se domluvíme, že odpoledne na zmrzlinu pouze v případě, že sní luštěniny a nevidím na tom nic špatného. Na chutě si člověk zvyká a když se na první sousto "nechutným" jídlům bude vyhýbat, tak si ten návyk nikdy neudělá. Moje první oliva letěla z pusy a teď je miluju. Stejně tak zelenina - menšina dětí ji dobrovolně sní. Doma dám do misky nebo k jídlu určitou dle mně přiměřenou porci a tu hold jí. A zase je to na domluvě - maminky požádala paní učitelku v den, kdy byl špenát, že by její dcera snědla jenom dvě lžičky a nikdo s tím neměl problém.
Kdybych věděla, že mi dítě ve školce nejí, tak bych byla za trochu donucení vděčná, ale abych pravdu řekla, tak je plno jiné práce než rvát do děcek jídlo proti vůli jejich a vůli jejich rodičů.

Organizované pití probíhá zejména z důvodu možné dehydratace - obzvláště v létě - to se pak hlídá, že si každý nějakou dávku vypije, v mezičasech si děti pijí dle potřeby - pití musí být k dispozici po celou dobu.

abigail09
autor
16. kvě 2015

@idiska Až na páteční hádku kdy dcera brečela v šatně, řeší vše můj manžel i když jsem například u toho. Těžko byste hledala klidnějšího a diplomatičtějšího člověka. Myslím to vážně, můj manžel je vzor slušnosti. Dcera je po něm. Ani mě nenechává kord nyní věci řešit - jsme na rizikovém a věřte nebo ne ve 41 letech se v osmém měsíci již vyvarovávám stresům zcela úmyslně. V tom tedy problém opravdu nebude. Ale bavíme se o nezpochybnitelných autoritách. Ono se stávají dětem a rodičům horší věci a také většinou ničeho nedosáhli. A´t se na mě nikdo nezlobí, ale kdo tady v tom státě dosáhl nějaké nápravy když šlo o státní zaměstnance?
No nic, já už si to utřídila, manžel to bude řešit a já se s tím musím srovnat. Dcera si naštěstí zapamatuje, že když je problém a svěří se, že se jí rodiče zastanou. Myslete si co chcete, já ten problém zažila, znova všem děkuji za názory a dobrou noc.

terezapetrova
17. kvě 2015

@abigail09 tak to je supr, ze tvůj rozum ví, ze je vše subjektivní jen je velká Škoda, ze ty to tak necitis natož aby jsi si uvědomila, ze Tvym a manželovym jednáním trpí Vaše dite.. btw to, ze chodí do MS často otec znamená, ze on neni stezovatel? 🙂

terezapetrova
17. kvě 2015

@pavlinka_zetko a nějaky rodič ma alespoň trosilinku pochopeni a nějaky ma zase za životní krédo od rána do večera si stezovat hlavně at je život nepříjemný 🙂

terezapetrova
17. kvě 2015

@abigail09 promiň ale rozhodne nepůsobis dojmem jako někdo kdo by se vyhýbal stresu a ještě me napadlo take samozřejmě ve skolce jako matka občas nějaké veci řeším ale jde VŽDY řešit mile nebo minimalne slušně a v klidu a ne tak aby se mnou pak problémy řešit nechtěli natož se pak ještě třeba kvůli me sjízděli po mem dítěti..

terezapetrova
17. kvě 2015

@luckiesj to je supr, ze jsi napsala 🙂 je to fajn pocit vedet, ze jsou tady taky dle mého názoru v určitých věcech rozumní lidé 🙂

ilonne
17. kvě 2015

@abigail09 Nezlobte se na mě, ale z Vašich příspěvků mi míc diplomatičtí nepřipadáte. Právě naopak, Vaše vyjadřování, co se týká státních zaměstanců (především pak učitelek), vyznívá dost povýšeně. Už jen věta - platím si je ze svých daní - věřte tomu a nebo ne, že nejvyšší daně v této republice platí právě státní zaměstnanec. Bohužel naši politici svým vystupováním a jednáním degradovali státního zaměstnance na jakousi nižžší úroveň a tomuto odpovídá i smýšlení a potažmo i chování široké veřejnosti. A myslet si, že pozice
státního zaměstnance je neotřesitelná a nelze si na něj stěžovat, je úsměvné. Nicméně pokud máte pocit, že je to tak skvělé zaměstnání, nic Vám nebrání v tom toto povolání jít vykonávat.

78marcela
17. kvě 2015

@abigail09 ja bych taky jen upresnila, nevim tedy, kolik hodin je otevrena vase skolka, nase jede od 6.00 do 16.00, je tam 50 deti a ctyri ucitelky. Ale zadne ze tedy 12 deti na ucitelku, jak jste nekde psala. Ty ucitelky chodi na smeny, jedna od sesti do 12, jedna od desiti do 16.00. Takze spolu dve ucitelky ve tride jsou pouze dve hodiny. Jinak je na ne sama jedna ucitelka. Po obede mozna nekteri odchazi domu, ale vetsina jich zustava, takze jich ucitelka nema 25, ale treba 18 -20, a to je i tak dost.
Boty bez pevne paty bezpecne nejsou, ja osobne bych se spis podivovala nad skolkou, kde to dovoli, nez nad tou, kde to nedovoli. Spis mi prijde divny Vas pristup - ucitelka rekla, ze to zakazuje, vy jste rekla, ze je nosit bude. To neni zrovna jednani v zajmu bezpecnosti ditete. Navic se ucitelce v tomto nedivim, kdyby se cokoliv stalo, bude to ona, po kom se to sveze.
Ohledne spani..ten odpocinkovy rezim po obede je daný, jsou deti, ktere to potrebuji, a nechat to jen na detech, tak spat nebude chtit jit zadne.
Bonbony..to je osemetna vec, vase dite plakalo, ze ho nedostalo, jine maminky, jak tu ctu, tak zakazou, aby dite dostavalo..stejne to pak povede k placi, ze jedno dite muze a druhe nemuze mit bonbon.
K piti by mela mit neomezeny pristup, to je bez debat, na tom bych trvala.
Za kasou v supermarketu to taky je narocna a zodpovedna prace, nicmene, tam se po ctyrech hodinach stridaji, zadnych 12 hodin, jak pisete, a tam jde "jen" o penize, zatimco ve skolce o dite, to si myslim, ze se srovnavat neda. Navic ucitelku ve skolce nikdo po ctyrech hodinach nevystrida.
Nejsem ucitelka MŠ. Jen do dvou skolek dve hodiny tydne dochazim ucit. Naprosto mi to staci. Ucitelky MŠ maji muj obdiv, a naprosto chapu, ze maji nejaka pravidla, ktera proste musi platit pro vsechny. At se to tyka bonbonu nebo spani nebo prezuvek. Neumim si ani pri nejlepsi vuli predstavit, jak by to tam vypadalo, kdyby se mely ucitelky naprosto ve vsem podrizovat rodicum. Jedno dite bonbon ano, jedno ne, proc ja musim spapat vsechno a ten druhy nemusi, proc ja musim na lehatko a ta druha nemusi...to by byl jeden velky chaos a rev.
Na druhou stranu, ano, verim tomu, ze vsude jsou ucitelky dobre, vsude spatne, je to jako v kteremkoliv jinem zamestnani. A taky verim tomu, ze nektere dite je proste nekomu milejsi, nekomu ne nebo je mu zase milejsi to druhe. Dobra ucitelka to ustoji.

adelka21
17. kvě 2015

@ilonne omlouvam se za odbočení tématu, ale co platí státní zaměstnanec vice než každý druhy zaměstnanec? Myslím tím daně?

ilonne
17. kvě 2015

@adelka21 V pohodě, mám na mysli např. ty praktiky, že dost často u soukromníka najdu na výplatní pásce jinou částku, než jakou si přinesu domů 😉 .

ilonne
17. kvě 2015

@adelka21 Jinak tam samozřejmě rozdíl není, vyjma rozhodnutí vlády typu - snížíme státním zaměstnancům platy....

nov777
17. kvě 2015

@ilonne Me paradoxne prislo horsi narizeni vlady: zvysime platy ucitelum. V realu u me probehlo: v tabulce plus 200,-; z osobniho 500,- minus. Fakt mi pridali 😉

nonnni
17. kvě 2015

@nov777 no fuj, takhle se hojit na nasich danich!

Ja bych jen podotkla, ze nejlip se v CR maji zamestnanci nadnarodnich spolecnosti, protoze OSVC jsou odrbavani uplne stejne, jako nizkoprijmove skupiny a statni zamestnanci...pracuji bez prestavky 20 let, u trech deti jsem byla (secteno) doma na rodicaku 23 mesicu a to uz 6 mesicu s tou nejmladsi takze u dvou starsich s prvni 4 mesice a s druhou 13 a presto, ze na odvodech (takrka dobrovolne) mesicne odvadim vice, nez zakladatelka platila mesicne za tu soukromou skolku ( a to je jen socialni a zdravotni, zadne dane), tak jsem se ani jednou nekvalifikovala na materskou a vyber rodicaku a to i presto, ze jsem se teoreticky vesla do ochranne lhuty + jsem v kuse odvadela 3 roky jako zamestnanec spolu s OSVC. Toliko k nam, vykoristovatelum pracujicim jako OSVC 😀

jinak bych rada podotkla, ze me docela zarazila formulace v prispevku zakladatelky, ze diplomaticky manzel te nenechava nic resit (ted notabene, kdyz jsi tehotna, coz dejme tomu)...to jako opravdu resi vse jen on? Ty nechces, nebo nesmis?

shine2015
17. kvě 2015

@abigail09 já vám rozumím. Držet se a z tech negativnich příspěvků zde si nic nedelej. Mate radi dceru a ma u vas zastání. To je v pořádku. V botech bych ustoupila, ale jinak vas chápu. To hze dáte dítě do školky a at se děcko "snaží" samo mi nepřijde úplně v pořádku. Nerozmazlovat,ale zastání mít musí. Kdo jiný by se mel zastat než rodič?? Držte se a hodně štěstí v další školce.

naomi6
17. kvě 2015

@78marcela Krásně napsané, tleskám 😉

nonnni
17. kvě 2015

@shine2015 jenze tady se neresi otazka zastani se ditete, coz je pochopitlene naprosto v poradku a zadouci, ale spis o formu onoho zastani se. Coz uz uplne idelani byt nemusi a muze kumulovat vice problemu, nez reseni. Zejmena pro to dite, bohuzel.

naomi6
17. kvě 2015

@nov777 JOjo, tak to bohužel chodí. Do médií se řekne, jak zase učitel dostal přidáno a ve výsledku prd. Vím, o čem mluvím, učím na ZŠ 😉. Pak jsme opět za blbce. V Čechách je prostě učitel na tom nejposlednějším místě, bohužel.....

peicul
17. kvě 2015

@suzanna123 Souhlasím jen částečně: třeba zrovna to oblečení lze jen doporučit a nikdo nemůže nařizovat, co dítěti rodič nemůže dát.
Ale dokud školka, tedy učitelka, zodpovídá za bezpečí dětí v době, kdy je má na starosti, tak potom jsou některá nařízení důležitá (viz. obuv). Protože, pokud se něco stane, bude rodič ten první, kdo si bude stěžovat, že se mu dítě nevrátilo domů 100% v pořádku (což je samozřejmě logické).
Nevím, jestli to funguje na každé školce, ale my máme unii rodičů, kde mají možnost se vyjádřit ke všemu a řeší se to a také samozřejmě v průběhu roku přijít za námi, nebo vedením s jakýmkoliv dotazem.

abigail09
autor
17. kvě 2015

@shine2015 Děkuji. Už to nebudu číst. Každý má svojí pravdu. Spousta maminek mi napsala podporu i do soukromých zpráv. Ne každý tady chce obhajovat každé slovo. Ono kdo se ozve a nemlčí je nediplomatický. A to, že mě tu někdo obviní, že nesmím doma mluvit? Možná kdybych vynechala soukromou školku, oblečení a nadání dcery tak bych tolik lidí nenadzvedla. A zase spousta lidí mě chápe, učitelky většinou ty, které pracovali i pro soukromou sféru. Je to jen diskuze na koníku, která pmůže v prvním šoku. Děkuji.

nonnni
17. kvě 2015

@abigail09 njn...pokud mas s pochopenim mluveneho projevu takovy problem, jak s pochopenim psaneho a jen si z toho vyzobavas, co se ti hodi do kramu, tak pak lze pochopit, z ceho tebou popsane frikce plynou.

Treba tak trivilani dotaz, ktery VYPLYNUL Z TEBOU NAPSANEHO TEXTU o tom, ze manzel te nenecha resit veci jsi strelhbite prekroutila na to, ze te nekdo OBVINI Z TOHO, ZE NESMIS DOMA MLUVIT. Coz je lez.

Tezko verit tomu, jak se veci opravdu staly, kdyz se pak manifestujes timto zpusobem.

nov777
17. kvě 2015

@abigail09 Vis, kdyby ses zbavila toho postoje, ja mam na znackove obleceni a nadane dite, tudiz jsem neco vic, tak bys asi mela o dost min problemu v jednani s lidmi. Treba my konkretne si platime soukromou chuvu a nemam dojem, ze by to z nas cinilo nejakou privilegovanou rodinu, ktere vsichni zavidi.

Strana