Učitelka v MŠ si zasedla na moje dítě, máte zkušenost?
Ahoj maminky. Nemáte někdo zkušenost se stížností na učitelku v MŠ?
Mám pětiletou dceru, která je velmi nadaná a také hodná, vychovaná a až bázlivá. Miluje pravidla, má ráda když se dodržují a lidé se chovají čestně. Vždyříká prosím a děkuji. Od tří let chodila téměř dva roky do soukromé MŠ a do státní mi jí přijali až jako předškoláka v pěti letech. V soukromé MŠ jsme za téměř dva roky neměli žádný problém. Opravdu vše perfektní, učitelé referovali co se děje, již od čtyř let nespala po obědě a probíhala předškolní výchova adekvátní jejímu věku a možnostem. Dcera v pěti letech píše, čte, počítá, mluví anglicky stejně jako česky atd. Aklimatizace do státní školky proběhla úspěšně a my si s manželem také finančně oddechli. První týden v nové školce nastal první problém a to, že dcera nosí crocsy. Učitelka mi na setkání rodičů řekla, že to zakazuje. Řekla jsem, že je nosit bude. Hned na to jsme si všimli, že dcera nemá předškolní výchovu. Celý rok kreslí obrázek po obědě.Ba co víc je nucena spát. Musí si obléknou pyžamo, lehnout si do postýlky a v místnosti se zataženými závěsy ležet 1,5 hodiny. Jako všichni. Manžel zašel za učitelkou a ta nás slušně řečeno poslala někam. Manžel zašel za ředitelkou a ta nám řekla jestli nechceme do jiné školky. Prý jí nenutí spát. Může ležet s otevřenýma očima. No a pak už vlastně vždycky bylo mezi náma a učitelkou dusno. Dcera dostala například facku od jiné holčičky nebo přišla s otiskem na čele a my se dozvěděli, že jí nějaký chlapeček strhl čepici shodil na zem až se bouchla do čela a učitelka mi řekla, že si to dcera má vyřídit sama. Spaní se vyřešilo tím, že jsem šla v 22. týdnu těhotenství na rizikové a dceru vyzvedávám po obědě. Nevím jak to správně popsat, takhle když to píšu to vypadá jako malichernosti. Prostě vadí, že dcera je trochu jiná ( je trochu jiná, souvisí to s nadáním, ale nemá diagnostikovanou žádnou poruchu ), vadí přezuvky, vadí značkové oblečení, vadí, že nechtěla spát jako ostatní, občas mluví anglicky a občas česky ( doma takže předpokládám i ve školce ), vadí, že jsem chtěla vidět nějakou předškolní výchovu - pracovní sešit a podobně. Dost často chodí s tím, že něco nesmí ve školce dělat, co musí jíst atd. Například, že dítě kterému je šest let si musí hrát s tříletým ( asi aby to tříleté zabavili ). Dcera má ráda k pití vodu, vždy po obídku je žíznivá a vypije celou sklenic , nechce mi přesně říct o se dějě, ale vypadá to, že jim určují kdy smí pít a kdy ne. Tenhle týden přišla, že jediná ze školky nedostala bonbón když slavila jedna holčička svátek. Zeptala jsem se na to učitelky a ta mi řekla, že u toho byla jiná učitelka. No a dnes jdu do školky pro dceru a dcera vyšla a pak se rozbrečela. Že prý zase jediná nedostala bonbón. Dcera řekla paní kuchařce, že nechce fazolový salátek. Zbytek jídla snědla - jí ráda. Každé dítě si vzalo z pytlíku bonbon po obědě ( ani jsem nevěděla, že jim za snědený obě dávají bonbon ) a když přišla řada na mojí dceru tak na ten pytlík dala učitelka ruku a řekla dceři, že slyšela jak kuchařce řekla ať jí nedává fazolkový salát a proto vlastně nesnědla celý oběd a bonbon nedostane. Jediná z celé třídy! Dcera hned v šatně plakala. Vím, že je to blbý bonbon a špatně se tu vypisuje průběh celého školkového roku a všechny ty drobnosti, které mi zapadají do sebe a prostě si nemohu pomoct přijde mi to jako šikana od učitelky. Dceru učíme, aby si kuchařce řekla ať jí nedává zbytečně na talíř něco co nejí ( a není toho mnoho - naopak dceři chutná víc ve školce než doma ), učitelkám jsme sdělili, že nechceme dceru do jídla které jí nechutnají nutit a teď tohle. Vím, píšu román, ale nemůžu z toho ani spát. Ve školce jsem se pohádala okamžitě - dcera mě chytala za ruku ať tam nechodím když jsem jí řekla, že to jdu řešit. Učitelka mi řekla, že všechny děti všechno snědli a rozumí tomu jen má dcera má problém. Manžel píše stížnost na zřizovatele a řekl, že bůh ví co se tam ještě děje a že dcera tam již od pondělí nepůjde. V srpnu jí bude šest a dnes se mě ptala jestli bude ve škole ( nastupuje v září ) hodná nebo zlá paní učitelka. Jsem v osmém měsíci a dceru celý den nezabavím. V pondělí začnu shánět dopolední soukromou školku i kdy to nyní na nemocenské nebude legrace zaplatit. Stěžovala si některá z Vás na učitelku v MŠ? A stalo se něco?
@apacheee - jako když se nedá normálně domluvit, tak to chceš dělat, dr. ti to napíšo, stačí si paárkrát postěžovat, že se osypala z toho a tamtoho...
@sarri - tak já jako nespící dítě jsem vždy trpěla a dělali jsme bordel, prostě smolík, jsem dítě a nespím...jako to není můj problém jako dítěte to mají řešit učitelky nějak, že udělají kroužek nespících, vždy byl co já vím paravanem oddělena spící část od nespící, takže kdyby byla snaha, šlo to vymyslet...
@marcicek84 Holky mají ve školce spací část neoddělenou - je to sice za rohem, ale zvuky by se šířily a když osobně jsem učila v MŠ, kde třída byla od ložnice oddělena 20 m dlouhou chodbou, takže bylo nemožné se pro ty dvě místnosti rozdvojit. Jinak jsem pro, aby nespavci měli činnost, když to jde zorganizovat. Také existují malé vesnické školky - a vím o jedné, kde jsou všechny děti v jedné třídě a spát chodí do patra. Věkově jsou od 2,5 roku do 7 let. Předškoláci mají 1x týdně kroužek pro předškolní děti s externistou - zdarma - ale těch externistů, co by chtěli někam dojíždět dělat zdarma kroužek moc není a rodiče moc platit nechtějí.
Osobně jsme nespala snad už ani v jeslích, ale ono to přemýšlení v klídku není úplně od věci, cvičíme si tím mozek, je to taková psychohygiena.
@marcicek84 ale vzdyt ji nikdo jist nenuti,jen nedostala ten pitomy bonbon,za coz ja osobne bych byla rada😄
@apacheee - nenutí, ale nedostane bonbon a tomu dítěti to je líto, když už zase ona ten bonbon nedostane a ostatní ho mají, takže asi tolik ke spravedlnosti, jídlo a spánek a bonbony je kravina největší, stejně jak nechápu jak to, že není nějaká korekce narozenin a rozdávání bonbonu to se dělalo vždy hromadně a dávalo se všem, jaké pak tobě nedám, to je taky kravina. Co pak z těch dětí vyroste? Sobci, sebestřední a tím, že jednomu nedají, tak to už takový stupínek před tou šikanou a jestli se to toleruje ve školkách, tak se nedivím, že pak tolik dětí u na základce spáchá sebevraždu, když paní učitelky neumějí řešit problémy ohledně dětí, které se hůř začleňují mezi druhé nebo se v něčem odlišují a tam pak šikana kvete naplno...
@marcicek84 treba u nas v ms se to vzdy dela tak,ze pokud dite neco slavi,udelame mini oslavicku.Vsechny deti preji oslavenci a za to si kazdy vezme bonbon.Jednou se mi stalo,ze jedna holcicka proste odmitla poprat,takze jako jedina ten bonbon nedostala.Samozrejme si doma postezovala a nastesti se jednalo o normalni rodice,kteri vedeli,ze to nejaky duvod melo,tak se me druhy den ptali.S holcickou jsem udelala hned po situaci dohodu,ze az si to rozmysli a kamaradovi popreje,dostane pak i ona samozrejme bonbon😄
@apacheee - no jen jestli na ty děti nejsme až moc přísní, třeba taky měla důvod proč tomu kamarádovi nepopřála, jestli ji praštil nebo tak...stejně je ale nucena mu popřát, tak by mě zajímalo jak to dopadlo, jestli mu nakonec popřála kvůli toho bombonu nebo ne...
@marcicek84 Takže ty bys ji ten bonbon dala, přestože mu nepopřála?
a co když se styděla?? u nas kolikrát nechce dcera popřát ani babičce nebo bratrancovi, když do ní všichni hučíme ať popřeje...ona še šprajcne a uplně na ní vidím, že se stydí a není v tom nic zlého, na narozeniny a oslavu dotyčného se těší...kdybysme jí řekli, že za trest nedostane dort, to bych si připadala jak největší blka teda
@apacheee - já bych nejdřív řešila, proč nepopřála, jaký k tomu měla důvod, asi i ta stydlivost v tom může být, i nazlobení a určitě to jde udělat tak, že všichni přejí hromadně, třeba mají jednu básničku pro oslavence a pak dostanou bonbony a až podle toho bych mohla objektivně posoudit, jestli to cos udělala bylo spravedlivé, tys místo toho třeba nutila zase dítě do něčeho, co mu nemuselo být příjemné, jen abys dosáhla svého, tak přesně tak to ve školkách chodí, prostě ty vidíš, že nepopřála, že to je neslušné, ale neřešíš, že v tom mohlo být něco jiného, jsi si jistá, žes udělala dobře?
Moje dcera,když byla mladší,se taky občas šprajcla,že přát prostě nebude.Nebyl v tom stud,prostě se ji jen nechtělo.Myslím si,že popřát je slušnost,za každých okolností.Takže podle mě ta holčička ten bonbon za to,že nepopřála,nedostala právem.
@sarihy přesně na podobne problémy si zádě láva zakladatelka bych rekla
@marcicek84 nemam potrebu se pred tebou ospravedlnovat,ale budiz.Pises to tak,ze mi skoro prijde,ze jsi byla u toho😄holcicku jsem za ten rok dobre poznala a ver,ze ucitelka opravdu nevychazi pouze z momentalni situace,ale kalkuluje s povahou ditete a jeho vyvojem.U nas ve tride bylo jasne danych nekolik pravidel,ktera vsichni proste dodrzovali a ver,ze bez existence pravidel nejde vychovat zadne dite,batoz velkou skupinu.Oslava svatky a narozenin probiha tradicne,udela se misto pro oslavence,nazdobene misto u stolu,dite sedi na zidli a vsichni se postavi,posadi kolem a udela se par fotek,pote si oslavenec stoupne,ostatni deti udelaji hada a jeden po druhem podaji ruku a neco reknou ,nechteji se po nem romany,staci rict treba jen vse nej.Kdo chce,pripoji pusu.Ihned po gratulaci da oslavenec kamaradovi,to co jim prinesl a na radu jde dalsi.Tato holcicka byla vzdycky mila a nemela jediny problem,takze mi bylo jasne,ze neco nehraje,ale presto jsem presvedcena o tom,ze si v teto situaci nezaslouzila darek od oslavence.Dostala sanci nekolik a s kolegynu jsme se samozrejme ptaly,co se deje.Nechtela s nami komunikovat,byla urazena.Nakonec jsme potom zjistily,proc nechtela.Ten oslavenec dostal darek,ktery chtela ona a ji ho maminka odmitla koupit,takze tam byla obycejna zarlivost.Druhy den za mnou sama prisla,ze ji to je lito a chtela by poprat,ne kvuli bonbonu,ale proto,ze to byl jeji kamarad.Takze jsem presvedcena,ze jsme s kolegyni jednaly spravne.Pokud by se jednalo o stud,vyresilo by se to jinak.Nicmene si opravdu myslim,ze pokud dite nesplni dana pravidla,nema na odmenu narok a je potreba byt dusledny.A samozrejme lidsky a resit,proc se veci staly a podle toho se rozhodnout o dalsim postupu
@apacheee - přede mnou se obhajovat nemusíš, mi je to jedno, jen mi přijde trochu podezřelé, že se najednou zjevil příběh k bonbonu až se začlo do toho trochu rýt z jiných úhlů pohledu, ale tak naštětí si každý o všem můžeme myslet své 😉
@marcicek84 jsem to ale hlupacka,vymyslela jsem si pribeh o bonbonu a byla jsem prozrazena.Promin,ale pak opravdu nema cenu diskutovat,tohle nemam zapotrebi
Bačkůrky vs. crocsy - souhlasím, že z hlediska bezpečnosti při běhání je požadavek školky oprávněný
Bonbon za snězení obědu - absolutní paskvil, nechtěla bych, aby moje dítě dostávalo jakékoliv sladkosti (plné éček a vůbec všelijakých sajrajtů) a už vůbec, aby jídlo (pamlsky) byly za odměnu za splnění něčeho - fakt cvičenej pes, jak už tu někdo psal - to je nechutné
Spaní/odpočinek po obědě - ano, souhlasím, dítě v tomto věku potřebuje dostatek odpočinku, ať již veformě spánku či prostě jen zklidnění
Pracovní listy a facky - určitě řešit s MŠ a nenechat se odbýt.
Jinak, to že se domníváte, že vaše dcera je výjimečná, bx nemělo ovlivňovat vaše jednání s MŠ. Každé dítě je nějak výjimečné a každé si zasluhuje určitou pozornost. Ale prostě 30 dětí je 30 dětí. Pokud se to rodiči nelíbí, nezbývá než soukromá školka. Ale ani ta není všespásná. Někdy ale představa výjimečnosti dítěte je jen v hlavách rodičů a za každou cenu chtít naplnit své představy o přístupu ostatních ke svému dítěti ...nevím no...není to realita, ale fikce...a v té nikdo nežijeme
Ted krasna diskuze na nove ve strepinach na tema kult ditete..
@78marcela Jaká?Chlap kouká na hokej,tak nevím.
@andrrriiik uz skoncila, bylo to kratke, ve strepinach..pripomnela mi toto tema, byly ukazany dve rodiny, jedna maminka liberalni volna vychova, druha striktne zavedena pravidla. Krasne bylo ukazano, kam ktery druh vychovy muze vest uz ve skolnim veku.
@78marcela Škoda,že jsem to neviděla.A která maminka byla na tom líp?
@andrrriiik ta s tou striktni vychovou se zavedenymi pravidly. Holka bez reci umyla nadobi po sobe, psala si ukoly...ta druha delala sceny, kdyz ji maminka o neco poprosila, tak jen vystekla ne a ne, tak maminka pry ja te prosim na kolinkach..maminka zastavala nazor, ze dite je dite a mantinely ma clovek az jako dospely..ale kdo mu ma pak ty mantinely nastavit a jak si ma na to clovek zvyknout naraz, kdyz od detstvi nic nemusel, to teda nevim..maminka bude jeste jednou plakat.
@78marcela Myslím si to samé.Viděla jsem akorát v upoutávce,jak holka se ještě zeptala,jestli může uklidit linku.A jak staré byly ty děti?Ta volná výchova je vlastně tzv.Nevýchova,že?
@andrrriiik to jsem zapomnela, ale myslim tak druha treti trida byly. Jojo, presne. Hranice proste musi dite mit uz odmala.
@78marcela Já nejsem moc zastáncem Nevýchovy,něco se mi v ní líbí,ale něco nee.A v té Nevýchově nejsou nastaveny hranice?

@idiska no to mi vybavil syn 😀 😀 vi, ze ho mam rada, tak se domluvil s ucitelkou, ze mi ho vezme 😀 😀 Ja bych na tom netrvala, sice ho "platim", ale prijde mi zbytecne, aby jsem to brala domu.. :D Takze je to jen ten, co mam rada ja...