icon

Učitelka ve školce bere děti na svoji farmu, nesouhlasím s tím

mysicka_lb
21. črc 2018

Milé maminky, prosím vás o radu. Můj syn 4,5 roku chodí do soukromé školky, kde bude pokračovat i příští rok. Jsme tam spokojeni až na jednu věc. Jedna z učitelek má farmu, kam často bere děti "na výlet". Bohužel na té farmě volně pobíhají zcela bez dozoru velcí psi (vlčák a ještě jeden) a můj syn se psů velmi bojí. Vím, že může mít i hysterické reakce (ječet, utíkat, máchat rukama apod.), pokud ten pes jen proběhne kolem a tím psa ještě k něčemu vyprovokovat. I já tedy na takových výletech trnu hrůzou, aby se nic nestalo (ale to synovi pochopitelně neříkám). Po poslední zkušenosti, kdy syna málem porazil vlčák, jak na něj skočil, jsem se rozhodla, že prostě NECHCI, aby byl můj syn nucen být v přítomnosti volně pobíhajících psů.

Syn loni patřil ještě do nejmladšího oddělení a to na tyhle výlety moc nejezdilo. Syn tam byl dvakrát, poprvé jsem věřila v soudnost učitelky a myslela si, že jsou zvířata zajištěna, podruhé přišla právě zkušenost s tím vlčákem, takže jsem věděla, že nejsou. Potřetí nám to vyšlo na dovolenou, takže to syn nebyl a teď, počtvrté, když zase večer předem učitelka oznámila "výlet," jsem jí řekla, že mi toto vadí. Tvrdila mi, že jsou psi zajištěni, ale já prostě vím, že nejsou☹. Nakonec šli někam jinam.

Příští rok bude syn chodit do staršího oddělení, které na takové "výlety" chodilo často, tak dvakrát do měsíce. Vždy se to oznámí večer předem, kdy já už nejsem schopna zajistit pro syna hlídání. Můžu po školce chtít, aby zajistila péči o syna jiným způsobem, např. ho nechala ve školce s tím mladším oddělením? A co když pojedou všichni (to se někdy také stává)? Na začátku loňského roku jsme museli podepsat písemný souhlas, že naše dítě může přijít do kontaktu se zvířaty, já jsem ho tehdy podepsala, protože jsem nevěděla, jaká bude situace.... Mohu ho nyní stáhnout nebo napsat výslovný nesouhlas?

Strana
z5
ladyhacek
21. črc 2018

co se tká strachu ke psům - syn se nebál chodil i k cizím (to jsem mu tedy zakazovali) a nastoupil do školky a asi šli na procházku a tam byl velký pes? Nevím moc nemluvil a najdenou když slyšel v koupelně přes zeď sousedova psa tak se bál, vůbec se nechtěl koupat (a vodu miluje) pár dní trvalo než si navykl - vysvělili jsem mu, že přes zeď se nemusí bát, že štěkáním ho pejsek zdraví. Ale když jsem na procházce že když vidí psa musí za ruku, že cizí pes může a nemusí být nebezpečný a že se musí držet za ruku. Když jdeme kolem plotu a pes šťekne tak se lekne (to někdy i já). Žádné scény nedělá jen se lekne a chytne za ruku a jdeme pryč. To když se u něj ten strach objevil tak si zuby čisti v mé náručí a to psa jen slyšel.
Ovšem cca od dvou let děti začínají svět vnímat jinak a začínají se "utvářet strachy" > někde jsem tenkrát četla. Musíš mu dát vědět, že ho chápeš že víš že má strach, ale že jsi tu pro ně a pomůžeš mu.

k učitelce jsem už psala, že jí nechápu, že si troufne vzít si to na triko. Manžel je bývalý psovod a když jsem se zmínila tady o té diskuzi tak jen kroutil hlavou > i sebe větší milý a vycvičený pes může ublížit dítě ho může hladit a jemu se to nemusí líbit dospělí když to vidí tak může hned zasáhnout, ale při celé třídě? Jak to dítě uhlídá. Kousnut může v afektu i malý pes natož větší.
Ano stát se nic nemusí, ale tvrdit, že ten pes je hodný a že by nikdy neublížil to ne - máme zkušenost že náš vlčák (když jsem byla malá) pokousal babičku - půjčila si kostým od kolegyně (vyprala ho ale byl nový a třeba i cítit) a pes jí zezadu napadl a kousl do nohy. denně ho viděla, denně ho krmila, s námi si hrál mě tenkrát asi 6 sestře 3 roky.... a psovi "hráblo" viděl cítit nepoznané a kousl. Také jsem ho znali.
V houfu dětí bych psi pobíhat nenechala

pavla555
21. črc 2018

A řešila jste to s vedením školky? (nečetla jsem vše)

robin92
21. črc 2018

@mysicka_lb A mluvila jsi o tom s tou ucitelkou? Nebylo by mozne psy nekam uvazat nebo pripadne po dobu jejich navstevy nekam na chvili zavrit? Taky bych mela obavy, pokud ma syn hystericke zachvaty, tak se muze stat cokoli.

amenophus
22. črc 2018

Jestli má dítě fobii ze psů tak tohle mi přijde jako ideální možnost se jí zbavit 🙂. Pokud tam berou děti často, psi jsou na ně zvyklí a není důvod se obávat, že by dítěti ublížili. A dítě naopak časem zjistí, že ona ta zvířátka vlastně děti nežerou a že můžou být i milá. Ale bylo by lepší, kdyby dětem paní uitelka dala nějakou instruktáž jak se ke zvířatům chovat (ostatně nejen ke psům, ale ke vší zvířeně na farmě).
Boží školka, kde prosím je? Do takové bych dítě taky jednou chtěla dát!

rousse
22. črc 2018

@ladyhacek my treba mame i zkusenost, kdyz jsme byli pripoustet jednu fenku za cvicenym policejnim psem, ze muj tata sel a jen si dal ruce v bok-pes zvykly kousat do rukavu figuranta a uz letel a cvakl....taky mi hlava nebere, ze by si to ucitelka lajzla..... ale na druhou stranu je opravdu spousta lidi, zvlast "pejskaru", kteri maji znamy a jiz zminovany argument "to je hodny pejsek, on nikomu nikdy nic neudela" - tomu se vzdycky smeju...

felinegrace
22. črc 2018

To snad není možný co tady čtu, lidi jsou nepoučitelní, už tolikrát došlo ke zranění i úmrtí dítěte ponechaného jen malou chvíli bez dozoru se psem, který byl do té doby "hodný a nikomu by neublížil". Riziko je malé, ale je, řekněte to těm mrtvým dětem že zrovna měly smůlu. Je to zvíře a nikdy nevíte co udělá a nevíte jaký pohyb (nebo strach) dítěte ho vyprovokuje nebo čeho se pes lekne. Pokud se dítě bojí volně pobíhajících psů (i malých, to je jedno, dítě je také malé a i malí psi mají zuby), tak je zdravé a má pud sebezáchovy. Jestli mu nechcete vypěstovat psychické potíže do budoucna, rozhodně nenechat volně se psy, ale postupně seznamovat s klidnými uvázanými psy a naučit díte jak se k nim chovat.

letadylkokane
22. črc 2018

Ja bych byla naopak rada, ze ucitelka ma zajem detem neco ukazat a bere je na statek za zviratkama. S psiskama stopro
vi, co dela, tohle by si nikdo nelajsnul, pokud by nebyl presvedceny o tom, ze muze.
Prijde mi, ze je dneska fakt moderni hystercit kvuli kazde blbine. Hyperprotektivni pristup dela z deti akorat cukrove panenky :-/

bayt
22. črc 2018

@letadylkokane i kdybys mela pravdu, ten chlapecek se boji...nelamala bych ho a nenutila

madrilena
22. črc 2018

@letadylkokane takový dítě, který se bojí psa, to je u volně pobíhajících psů časovaná bomba. Něco jiného je dítě ochraňovat před každým prdem. Jenže strach ze psa jen tak nepotlačíš a pes to vycítí. A bohužel pes, který vycítí strach rád útočí. A proto je taková kombinace velmi nebezpečná. A co myslíš, když pes dítě napadne, tak chlapeček se strachu zbaví? To tedy ani náhodou, jen se to zhorší. Nejsem si vůbec jistá jestli učitelka ví, co dělá. Oni totiž pejskaři moc dobře neví, co takový strach ze psů znamená.

viridie
22. črc 2018

@letadylkokane Ahoj 🙂 A ty tuto paní učitelku znáš,že ví co dělá a "nelajsne si" ? Kolik lidí v historii "věděli stopro co dělali a nedovolili by si to či ono" a kolik nevinných za to zaplatilo životem ? Já to teď píšu trochu přehnaně a ad absurdum,ale pointa je,že nechápu tuto slepou důvěru. Já osobně se psů také bojím a být to moje děti, rovněž bych umřela hrůzou,nepřeju si aby tam chodily a nejsem povinována se nikomu zpovídat. A ano,mít zdravý vztah ke zvířatům je bezva,ale nějakou adaptaci bych zvolila s mojí přítomností.🙂

letadylkokane
22. črc 2018

@viridie ne, tu pani neznam, nicmene doufam v jeji profesionalitu.
Jinak dospeli casto prenaseji sve strachy na deti. Ten maly klucik se psu neboji jen tak.
Mate pravdu v tom, ze resenim by bylo postupne seznamovani za pritomnosti maminky.

madrilena
22. črc 2018

@letadylkokane Jo, možná se ten chlapeček nebojí jen tak. To nic nemění na tom, že má strach ze psů a to je prostě nebezpečné. Obzvlášť v kombinaci s učitelkou bez empatie.

pabka
22. črc 2018

Učitelka jistě stoprocentně ví, co dělá, za to ti majitele psu, kteří v minulosti pokousali kohokoliv z okolí, to udělali naschvál, věděli ze pes útočí a tak zrovinka schválně k němu pustili deti...
to je samozřejmě ironie, předpokládám, ze všichni majitele psu a to i těch, co někoho následně pokousali, si mysleli, ze jejich pes by nikdy nikoho nenapadl...
Kromě toho tady u 4 leteho dítěte stačí, aby na nej pes skočil nebo do nej strčil a při strachu ze psu si tedy adaptaci na psy představuji jinak.

hermelinah
22. črc 2018

@letadylkokane občas člověk jen zírá kdo všechno se v dnešní době stará ve školkách o děti, viditelně máte štěstí na učitelky, ale tohle jednání, pokud je to tak, že tam pes pobíhá na volno vedle dítěte které se viditelně bojí , opravdu nepovažuji za profesionální

victress
22. črc 2018

@letadylkokane ale lajznul, to mi věř, nevěřím v profesionalitu nikoho, koho jsem neviděla na vlastní oči, to, že učí v MŠ, neznamená, že je soudná a 99% pejskařům se zdá strach nepejskařů ze psa směšný a zbytečný a pak to čteme v Blesku, jak dva psi roztrhali na zahradě chlapečka, jehož táta si tam přišel k sousedovi opravit auto...

victress
22. črc 2018

@madrilena moje řeč "sytý hladovému nevěří" resp. pejskař to bere z pohledu " já se psa nebojím, tak ty taky ne.."

letadylkokane
22. črc 2018

@victress ja nevim, osa nemam, takze nemohu soudit, jak to pejskari vidi. Jen si myslim, ze obcas rodice reaguji zbytecne protektivne. Ale nebyla jsem na tom statku a nevim, jestli je tomu tak i v tomto pripade.

victress
22. črc 2018

@letadylkokane no jo, je to individuální, my tady v podstatě plácáme prázdnou slámu, protože tu situaci neznáme, jenom domněnky, dohady a co by kdyby.....

zelenaesmolda
22. črc 2018

@victress ale uz se nedozvite,ze treba to dite psovi ublizovalo...

victress
22. črc 2018

@zelenaesmolda právě proto nesmí být ti psi navolno, protože je to i v jejich zájmu, aby je ty od přírody zvídavé děti neohrožovaly, dítě zkouší, co pes vydrží a pes se pak přirozeně ožene a je neštěstí na světě....chce to mít jedno dítě na jednoho psa a jednoho dospělého, který bude dítě učit přistupovat k psovi, jak se má chovat, co si může a nesmí dovolit, co pes považuje za hru, co za ohrožení, co za výzvu k boji atd...

pavla555
22. črc 2018

@letadylkokane nikdy u psa nevíte!!!!

amenophus
22. črc 2018

@victress V tom případě je to naopak - pes může být na volno, dítě ne! 😀 (obecně uvázaní psi bývají agresivnější než psi na volno, to vám obvykle řeknou na první hodině na cvičáku)

victress
23. črc 2018

@amenophus když bude jeden pes jedno dítě a jeden dospělý tak ten pes samozřejmě může být navolno, ale ne, když pobíhá v ohradě 20 dětí, 10 psů a jeden dospělý nemá šanci to uhlídat...

michaela_2
23. črc 2018

Já jsem se z diskuze nedozvěděla, jak pravdivá je ta informace o tom, že ti velcí psi tam mezi dětmi běhají.
@mysicka_lb píšete, že paní učitelka tvrdila, že psi jsou zajištění, ale že vy prostě víte, že nejsou - jak to víte? Byla jste tam osobně? Nebo to říkal syn - že tam nějaký pejsek pobíhal?

Upřímně mi v dnešní době, kdy se ve školství řeší takřka každé ,,uprdnutí", připadá dost přitažené za vlasy to, že paní učitelka vezme cca 20 malých dětiček ze školky do objektu, kde volně pobíhají velcí hlídací psi 🙂

Nebyl ten kontakt s nimi třeba jen v rámci toho - chcete si pohladit pejsky? - a za bezprostředního dozoru?

Omlouvám se za trošku podezíravý příspěvek! Ale prostě se mi to moc nezdá, spíš to na mne působí jako panika šířící se mezi rodiči, ve stylu : Anička povídala, že jí Markéta řekla, že Milan viděl, že tam ty psy mají mezi dětmi na volno.....🙂

drakenn
23. črc 2018

@michaela_2 já naprosto souhlasím..
Když padl návrh promluvit si s učitelkou a požádat ji, aby psa zajistila, odpovědí zakladatelky bylo, že se obava, že ji nebude vyhověno.. To jako ani nezkusim, ale budu vysilovat.. Kdo ví, jak to doopravdy je, mě ta výpověď příliš nesedí..

pratensis
23. črc 2018

@drakenn @michaela_2
Už jsem nechtěla dál moc přispívat, protože diskuze se začala točit v kruhu a podle mě samotné zakladatelce už moc dalšího inspirativního pro zvažování situace nepřinese. Stejně bude nakonec muset zaujmout postoj sama za sebe a situaci podle toho řešit.
Ale nedá mi to, abych ještě nezareagovala na vaše příspěvky. Neberte prosím osobně, nejste zdaleka jediné, kdo reagoval ve smyslu "kdo ví, jak je to doopravdy." Jen se mi nechce vyhledávat ty ostatní příspěvky...
Souhlasím, že diskutující těžko posoudí, jak přesně to je, protože známe jen verzi zakladatelky.
Ale.
V úvodním příspěvku se píše: "Po poslední zkušenosti, kdy syna málem porazil vlčák, jak na něj skočil, ..." Z dalšího odstavce plyne, že incident se stal na zmíněném výletu školky: "poprvé jsem věřila v soudnost učitelky a myslela si, že jsou zvířata zajištěna, podruhé přišla právě zkušenost s tím vlčákem, takže jsem věděla, že nejsou."
A dál: "počtvrté, když zase večer předem učitelka oznámila "výlet," jsem jí řekla, že mi toto vadí. Tvrdila mi, že jsou psi zajištěni, ale já prostě vím, že nejsou."
Tak ale jak by mohl na dítě skočit vlčák, až by ho skoro porazil, kdyby byl zajištěn?
Navíc tady z toho mi jasně vyplývá, že zakladatelka už učitelku požádala, aby psa zajistila. Takže kde berete informaci (a zaznělo to tu víckrát), že se nesnaží s učitelkou komunikovat a vyšiluje předem?
Navíc v dalším příspěvku níže v diskuzi pak psala: "Syn mi právě hystericky brečí, že tam nechce, že se tam bojí těch psů. Jinak bych to neřešila. Na synův strach opakovaně od začátku upozorňuju, ale stupňuje se."
Takže o tom s učitelkou nemluvila jednou, ale dokonce opakovaně.

Mně totiž někdy přijde, že lidi mají hroznou potřebu diskutovat a vyjádřit se, dělat závěry, často i soudit a pranýřovat, ale obtěžuje je, pořádně si přečíst a promyslet problém.

Za sebe znova opakuji, že bych jako rodič vítala a jásala, kdyby děti v rámci školy podnikaly takovéto výlety někam na farmu. Snad by mi nevadili ani ti volně pobíhající psi, psa máme doma a oba kluci jsou celkově se zvířaty v úplné pohodě. Ale nevím, těžko předem odhadovat, záleželo by určitě na okolnostech...

No každopádně, hysterické reakce dítěte na volně pobíhajícího psa v podobě ječení, útěku a máchání rukama (slova zakladatelky v úvodním příspěvku) docela dost zvyšují riziko, že by se něco mohlo stát. Učitelka v tu chvíli má kromě toho "problémového" (z hlediska té situace) kloučka na starost i další děti. Podle mého názoru je to zbytečný risk, ale to holt vidíme každý trochu jinak.

Taky se budu už poněkolikáté opakovat, když napíšu, že si myslím, že s dětmi s takovýmito velkými strachy se musí pracovat velice citlivě, po krůčkách, a ne je prostě hodit do vody, které se bojí, a nechat plavat v naivní víře, že se tím toho strachu zbaví.

michaela_2
23. črc 2018

@pratensis Mě ale stejně hlava nebere, že pokud JE to tak jak autorka popisuje, nevadí to kromě ní ještě alespoň pár dalším rodičům z těch cca 25? dětí. Nic ve zlém, ale pokud si představím rodiče spolužáků ve školkách kam chodí moje děti - tak Vám mohu odpřísáhnout, že se řeší naprosto vše a pořád 😀 A pokud by přeci více rodičů bylo proti těmto výletům, asi by tam školka nejezdila.......

michaela_2
23. črc 2018

@pratensis ano a o tom, že syna ,,málem" jeden vlčák porazil, jsem četla - právě proto jsem se zakladatelky (a nejen já) ptala, zda jí tuto informaci podala sama paní učitelka nebo někdo jiný atd. Čistě ze zájmu! Protože od svých dětí slýchávám spouuusty příběhů, kdykoliv se odněkud vrátí 🙂)

pratensis
23. črc 2018

@michaela_2 Taky mám syna ve školce, zatím teda jen staršího. Nevím, nepřijde mi, že by se nějak extra řešilo. Všichni rodiče normálně komunikujeme s učitelkou, co jak kde za ten den se s dítětem dělo, pokud něco mimořádného. Pak občas mezi sebou v šatně, než se děti oblečou...
Ale dovedu si docela dobře představit, že pokud nemám dítě s hysterickými reakcemi na psy nebo jiná zvířata, tak mě ani nenapadne si na něco stěžovat. Můj syn by byl pravděpodobně z výletu nadšený a nestěžoval by si.
Taky může zafungovat kolektivní slepota, že "když si nestěžují ostatní, tak je asi všechno v pořádku".

Ale máte určitě pravdu v tom, že to je jen jedna verze a bylo by zajímavé slyšet i další a znát pak realitu. To my nevyřešíme, to si musí vykomunikovat maminka s učitelkou. Nakonec, jak už tu taky někdo psal, ona si školku platí, takže buď si vše domluví tak, aby jim to vyhovovalo, nebo holt bude muset změnit školku.

ariadna12
23. črc 2018

Bylo by dobre taky zjistit, jak dite reaguje na psy bez pritomnosti rodicu (jak by to treba popsala ta ucitelka).

Strana
z5