icon

Učitelka ve školce bere děti na svoji farmu, nesouhlasím s tím

mysicka_lb
21. črc 2018

Milé maminky, prosím vás o radu. Můj syn 4,5 roku chodí do soukromé školky, kde bude pokračovat i příští rok. Jsme tam spokojeni až na jednu věc. Jedna z učitelek má farmu, kam často bere děti "na výlet". Bohužel na té farmě volně pobíhají zcela bez dozoru velcí psi (vlčák a ještě jeden) a můj syn se psů velmi bojí. Vím, že může mít i hysterické reakce (ječet, utíkat, máchat rukama apod.), pokud ten pes jen proběhne kolem a tím psa ještě k něčemu vyprovokovat. I já tedy na takových výletech trnu hrůzou, aby se nic nestalo (ale to synovi pochopitelně neříkám). Po poslední zkušenosti, kdy syna málem porazil vlčák, jak na něj skočil, jsem se rozhodla, že prostě NECHCI, aby byl můj syn nucen být v přítomnosti volně pobíhajících psů.

Syn loni patřil ještě do nejmladšího oddělení a to na tyhle výlety moc nejezdilo. Syn tam byl dvakrát, poprvé jsem věřila v soudnost učitelky a myslela si, že jsou zvířata zajištěna, podruhé přišla právě zkušenost s tím vlčákem, takže jsem věděla, že nejsou. Potřetí nám to vyšlo na dovolenou, takže to syn nebyl a teď, počtvrté, když zase večer předem učitelka oznámila "výlet," jsem jí řekla, že mi toto vadí. Tvrdila mi, že jsou psi zajištěni, ale já prostě vím, že nejsou☹. Nakonec šli někam jinam.

Příští rok bude syn chodit do staršího oddělení, které na takové "výlety" chodilo často, tak dvakrát do měsíce. Vždy se to oznámí večer předem, kdy já už nejsem schopna zajistit pro syna hlídání. Můžu po školce chtít, aby zajistila péči o syna jiným způsobem, např. ho nechala ve školce s tím mladším oddělením? A co když pojedou všichni (to se někdy také stává)? Na začátku loňského roku jsme museli podepsat písemný souhlas, že naše dítě může přijít do kontaktu se zvířaty, já jsem ho tehdy podepsala, protože jsem nevěděla, jaká bude situace.... Mohu ho nyní stáhnout nebo napsat výslovný nesouhlas?

Strana
z5
sasui1
21. črc 2018

@lioness34 se Ss klidne muze ucit
@barchen verim ze mate spoustu poznatku od maminky ale ja jsem ucitelka a vim kde jsou ucitelky bez kvalifikace a ja se vzdelanim neamm praci. Takze o problematice taky neco vim ;)

barchen
21. črc 2018

@lioness34 Střední peďák s předškolní výchovou je v pořádku, jsou státy (myslím, že např. i SR, že určité ročníky už musí mít i VŠ první stupeň peďáku a pak atestaci). Jiné zaměření není možné u té SŠ peďáku. Předškolní výchova je specifická, není to ZUŠ nebo SŠ tady prostě stát trvá na podmínkách. Jednoduše ty podmínky pro akreditované školky jsou přísné, kontroly z všech možných institucí, vyhlášky, stravování, docházka a teď ty povinné předškolní roky pro všechny..

izz76
21. črc 2018

Mám psi ráda,dcera se jich nebojí,ale rozhodně bych nedovolila aby s houfem děti lítala mezi volně puštěnýma vlčákama. Hrozná nezodpovědnost,učitelka to asi nemá v hlavě v pořádku. Zlatá státní školka,tam by takové blbosti nikoho nenapadli.

evaviki
21. črc 2018

@victress asi by mi bylo jedno, zda had, pes, husa, krava.. Ja bych se sla podivat na ten vylet, abych vedela, jak to opravdu probiha.. Protoze pokud dite povida, ze tam beha volne pes, nemusi to byt nutne volne, atd. Deti nektere veci vnimaji jinak.. Ale samozrejme by o tom ucitelka nemohla vedet, aby se taky chovala normalne..

barchen
21. črc 2018

@sasui1 Já neříkám, že nejsou, nikde to nepíšu 🙂. Já pouze píšu, že zákon něco říká a jestli ho někdo dodržuje nebo ne, to je na něm a jeho rozhodnutí. A také jednoduše, že jsou školky a "školky". Kolik rodičů ani neví, že jejich školka není vlastně ani školka. Vyučený kuchař si také nemůže otevřít cukrárnu s výrobou, jelikož cukrářčina není kuchařčina.

xxx3d
21. črc 2018

@mysicka_lb ahoj, ty jsi klient, školka poskytovatel služeb, za které platíš (jistě ne málo)
z toho jednoznačně plyne, že to musíš řešit s poskytovatelem, tedy školkou jako takovou, určitě by bylo fajn znát, jaké má stanovy, každé zařízení nějaké má a pokud nechceš, aby tvoje dítě navštěvovalo nějakou opakovanou akci z nějakých závažných důvodů, což jistě panická úzkost ze psa je, pak by ti měli, coby klientovi, vyjít maximálně vstříc tím, že buď bude dítě ve skupině mladších dětí, nebo těch, co se podobné akce neúčastní, anebo ať tyhlety návštěvy farmy hlásí s předstihem, aby sis mohla zařídit pro dítě nějaké hlídání, což mi přijde krajně nevhodné, školka by tohle prostě měla být schopná vyřešit.
Tady na MK můžeš posbírat nějaké podněty, ale jak již tady bylo zmíněno, je rozdíl mezi garancí od státního zařízení a soukromého sektoru.

drakenn
21. črc 2018

Taková hysterie, no já jen cucim.ja bych byla naopak ráda, že někdo mě dítě např. zbaví nějakého strachu a ne ho ještě napadat.. Matka hysterka a děcko to přebírá.
Ta učitelka urcite není blbá, ví, co si může dovolit. Ale jak to tu sleduju, matky dovedou vymyslet nevymyslitelne.. Nejrůznější scénáře, co se může stát. A pak ty děcka mají byt normální..

vevero13
21. črc 2018

@drakenn 😨 tak to jste to rozsekla. 🙊

pratensis
21. črc 2018

@drakenn Mnė to doteď přišlo jako docela věcná diskuze s různými názory. Napadàte ve svém příspěvku nejvíc vy, všimla jste si?

lucifffalek
21. črc 2018

@drakenn Ja osobně bych měla strach nechat deti pobihat z cizim psem.Nikdy nevite co se muže stat, Nebo co vymysli deti ač nechtic a muze z toho byt průser. Doma mame psa, a vim co si k němu mužou děcka dovolit,ale nikdy ho nenecham pobihat kdyz prijde navsteva s dětmi. A u dědy na vesnici maji jedni psa,když byl štěně tak se k němu nechovali a ted jak uteče tak jde jenom po děckach .Pohryzl už tolik lidi že se divim ze ho ješte neutratili.☹

hermelinah
21. črc 2018

Ještě, že tu máme i nehysterky jako je
@drakenn , hned mam pocit, že je svět ještě v pořádku.. s pozdravem hysterická matka, učitelka i chovatelka psů

evaviki
21. črc 2018

@drakenn ja jsem pejskar a velky.. a i kdyz mi prijde reakce zakladatelky prehnana, protoze podle toho, co psala, mi to prijde jen jako zprostredkovana info od ditete. Ale bagatelizovat jakykoliv strach s tim, ze je matka hysterka, to ne.. Fakt je, ze za spoustu veci muzou u deti rodice a na strachu se da pracovat a odbouravat ho.. ale stejne - pes muze zareagovat kdykoliv a jakkoliv.. Kousla me do krku bratrova psice.. Znala me od malinka, ale jednou se lekla, kdyz jsem ji obejmula a rafla.. Nemyslela to nijak spatne, nechtela ublizit, jen reagovala v obrane tak, jak to umi.. Nemusi chybu udelat pes, staci, kdyz ji udela dite a pes se jen bude branit..

knuffel
21. črc 2018

@drakenn Všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo 😁.
Hysterie jsem si tu teda nevšimla...
Ta paní učitelka to vlastně dělá dobře, pes skočí na dítě, to doma brečí, že se bojí ještě víc, no fakt to už je jen krůček k "uzdravení" z fóbie. Dobře ty 👍.
Až se budu bát tarantulí, vlezu za nima do terárka a bude to. 😁😁😁

vevero13
21. črc 2018

@knuffel víte, že zrovna takhle se fóbie třeba z pavouků opravdu léčí (nejdřív se začíná pohovory, pak třeba obrázky pavouků a pak až může dojít na kontakt)? Ale u dospělých samozřejmě! Osobně bych se raději neléčila 😉 Chudák klučina.

knuffel
21. črc 2018

@vevero13 Tak paní učitelka asi nějakou fázi vynechala...

soleilll
21. črc 2018

@victress Ty asi nemáš doma psa, co..? Pokousání od jezevčíka nebo vzteklé čivavy může být horší, než když se o dítě otře velký pes a to pak ztratí balanc a sedne si na zadek.
@mysicka_lb Jasně, pokud ti syn doma brečí, že se tam bojí, tak jo - to bych s učitelkou řešila, případně s ředitelem/majitelem. Samozřejmě možnost je i změna školky.
Tahle debata je podle mě dál už naprosto zbytečná, protože mi přijde, že sem přispívají hlavně ty, co nenechají své dítě přiblížit k žádnému zvířeti nebo žádné doma nemají. Stačí dítě vychovat jen k respektu a ne ke strachu.

victress
21. črc 2018

@soleilll nepsala jsem nikde o rozdělení psů na velké nebo malé, píšu o psech obecně bez rozlišení rasy, tak klídek jo.......s poslední větou souhlasím, učitelka by měla učit k respektu ke zvířatům, tedy i těm psům, ale ze slov autorky vyznívá, že situaci zlehčuje s tím, že ti hodní psíci nikomu nic neudělají, což nelze vzít paušálně na všechny psy.......psa doma už nemám, pořídím si dalšího zase v důchodě....

vevero13
21. črc 2018

@soleilll Máme psi, kočky, slepice, králíky, bylo i prase, chodíme krmit/hladit lamy, kozy, koně. Nebojte, děti se k nim přibližují denně 😉. A ano, měla bych stejný problém jako zakladatelka diskuze. Mraky dětí a pes a jedna nebo dvě dospělé osoby?! Zbytečné riziko. Náš pes by teda na dítě ani neskočil, to není ok.

ariadna12
21. črc 2018

@mysicka_lb a byli jste u detskeho psychologa? Vzdyt s pobihajicim psem se muze potkat kdekoli a reakce je zjevne neprimerena. Nebo zkouseli jste kluka pomalu pejskum privyknout? Upozornili jste ucitelku na problem, ze se panicky boji psu?

ariadna12
21. črc 2018

Jeste mne napadlo poradne zjistit, jaci psi a jak kde volne pobihaji. Nekdy ma strach velke oci. Ale urcite bych to probrala s ucitelkou, popr. vedenim skolky.

bayt
21. črc 2018

@mysicka_lb Tak já si nemyslím, že sem úplně hysterka, ale upřímně, pobíhání velkých psů bez dozoru okolo dětí by mi vadilo. Škola, to znamená kolikrát třicet dětí a dvě učitelky,a ať se na mě nikdo nezlobí, v tomhle množství nelze psy a děti uhlídat. A stát se může fakt cokoliv, nikdo neví, zda tomu psovi najednou nebude něco vadit, nehrábne mu apod. Nenechávám malýho v blízkosti psů ani rodinných, a to je nás tam víc a dítě jedno. Podle mě je to i porušení bezpečnostních předpisů. Určitě máš nárok nechat malýho v jiném oddělení, které zrovna nikam nejede. Ale když pojede celá školka? No tak to by se asi nedalo nic dělat. Ostatním rodičům to nevadí? :O

petrusew
21. črc 2018

V první řadě bych zjistila jak moc volně se psi pohybují a jací psi to jsou (on německý ovčák a vlčák je poměrně velký rozdíl). Chápu, že se ti nelíbí,že mezi detmi psi pobíhají,to by se mi nelíbilo taky.Ovšem pokud se syn bojí,bude se bát i psa v kotci a i pes na vodítku pro něj bude pes co pobíhá.V klidu bych to probrala s učitelkou a popřípadě rovnou i s ředitelkou,protože za děti mají odpovědnost a taky bych ale pomalu začala pracovat na strachu u syna.Vysvětlovat a ukazovat jak se má při setkání se psem chovat (neječet,nekopat,nemáchat rukama,neutíkat...)Chápu,že je to těžké a děsí ho to.Bohužel se psi se chtě nechtě setkávat bude.

petrusew
21. črc 2018

A ještě jedna věc.Jak víš jistě,že psi zajištění nejsou?

lucikdanik
21. črc 2018

@mysicka_lb cauky hele za mě bych učitelce rázně řekla že si to nepřeju. Je me úplně u zadku jestli tam běhají koně, vlcaci ovce, proč s nema nejde někam na vycházku? Vidím to jako rizikový... Měla jsem ostrý psi, rotvajlera a tak dále. A v životě bych to k decku nepustila a to měli naučeny vše, osobní ochranu a atd... A byli hodní... Ale teď co mám dítě takovyho psa bych nechtěla, je to nebezpečný a ať si každej říká co chce... Co si pak na ni vezmeš když ti ho kousne.. Nic, uca bude brečet ale to ti bude k h....za mě ne!

zelenaesmolda
21. črc 2018

@evaviki pes totiz nase obejmuti vnima jako ohrozeni,proto vas rafla

evaviki
21. črc 2018

@zelenaesmolda jj, ale predtim byla vzdy ok.. jen jednou se lekla.. Ale ja ji to nevycetla, byla to moje chyba..

zelenaesmolda
21. črc 2018

@evaviki diky bohu za vas zdravy rozum.bohuzel ho postrada spousta rodicu.nechaji dite psa otravovat i v pelisku,ublizovat mu ale kdyz pes nedejboze zavrci nebo se ozene protoze se brani tak je zle...

ivular
21. črc 2018

@mku "Klidne me ukamenujte, ale podle me dite, ktere se panicky boji zvirat v sobe odrazi paniku rodicu, kteri ho to naucili"

Tak to já vás s dovolením opravdu kamenovat budu, ovšem nikoliv klidně, nýbrž v lehkém rozčílení. Předpokládám, že nejste kovaná v dětské psychologii či dokonce psychiatrii, což vás snad omlouvá. Jinak byste totiž věděla, že některé vývojové obtíže se vysloveně pojí s fóbií vůči psům, hmyzu a dalším vybraným zvířatům a věcem.
Takže buďte ráda za svoji sladkou nevědomost - resp. předně za zdravé děti - díky nimž netušíte, že můžete být milovnicí psů a přesto váš potomek bude až do puberty upadat do hysterie, kdykoliv zahlédne např. jen to pětiměsíční štěňátko.

lida9
21. črc 2018

souhlas ve skolce odvolat urcite muzes a skolka by mela resit co pak s ditetem, ktere nepojede na vylet - at uz za psy ci jinam... asi nemusi byt kazdy milovnik psu, jen bych se jako rodic spis chtela dopatrat, proc se moje dite vlastne neceho (psu, ci cehokoliv) tak hystericky boji?! a jeho strach pak resila, tak aby si neodneslo do budoucna nejaky vetsi problem... nase dite ucim, ze k cizim pejskum se nepriblizujeme, staci je ignorovat, obejit je...

rousse
21. črc 2018

@mku já si zase myslím, že to, že se dítě panicky bojí, od rodičů určitě namodelované mít nemusí....já jsem třeba učitelka biologie a zvířata miluju, moje máma má chovnou stanici na německé ovčáky, takže i naše malá je v kontaktu s velkými psy od narození... o to víc trpím, když vidím její hysterii v kontaktu s každým zvířetem - mravencem a mouchou počínaje přes kočky, malé yorkšírky, velké psy, andulky, brouky.....vlastně u úplně všeho. Snažím se jí s tím pomoct to vybojovat, ale prostě je to fakt boj....
dostávám se k druhému bodu, že jsem učitelka...mě, jako učitelku, a předpokládám, že ani jinou učitelku při smyslech, by ani ve snu nepadlo vzít bandu malých cizích dětí, za které mám zodpovědnost, mezi volně se pohybující velké psy a jiná zvířata. Tak kdyby mezi slepice, králíky a já nevím nějaké neškodné zvířátka budiž, ale velké psy (bůhví jak vycvičené) a jiná velká zvířata? Volně se pohybující? To mi moc nesedí.... každopádně bych to s paní učitelkou probrala a poptala se a pokud by to opravdu tak bylo, tak bych taky nesouhlasila. Máma má psy vycvičené tak, že poslouchají na slovo, ale když jsme u ní, tak malou i je hlídám jak oko v hlavě - může jim třeba jen sáhnout na hračku, se kterou si pes hraje, pes se ožene a je neštěstí na světě.... tím nechci podporovat tu hysterii tady, jako některé komentáře opravdu radost číst 🙂, ale v případě velký psů a zvířat je fakt obezřetnost na místě - kor s bandou cizích děti🙂

Strana
z5