Uplakaná 4letá holčička

maxinkaa
22. zář 2016

Ahoj maminky, už nevím, jak to řešit,tak se obracím na vás, snad mi některá dáte radu, jak se zbavit "zbytečného" plakání u naší dcery.
Naše Julinka má 4 roky, chodí do školky, kde se ji moc líbí. Minulý rok plakala každé ráno 2 měsíce,ale zvykla si a vše bylo v pohodě. Teď se objevil nový problém, začne zničehonic brečet, když se ji ptáme, co se ji stalo nebo proč brečí, řekne, že neví nebo že ji bolí bříško, noha, atd., jen asi proto, že se ví, že se pláče jen, když něco bolí. Skoro každé ráno, když ji budím do školky, tak fňuká, že se ji nechce vstávat, že je unavená atd. a pak se to rozjede..směje se, když ji řeknu, že má něco udělat (obléct si legíny, vyčistit zuby atd...), začne brečet. Ve školce přímo hystericky řve po odpoledním spinkání, protože je unavená, nespala a v postýlce dělala blbosti a když se má vstávat, tak se ji samozřejmě nechce. Minule mi učitelka říkala, že řvala 45minut, dokonce si to nahrála do telefonu..... Neplatí domlouvání, povídání, co se ji líbí a co ne, prostě nic. dělá tohle i u jídla, jdeme jíst a ona začne brečet, neumí říct, že nemá hlad nebo já nevím co. Tchýně ji pohrozila, že dostane proutkem, ale to taky není řešení, aby se bála. Máte s tím někdo prosím zkušenost? Učitelky ve školce a i děti už jsou z toho otrávené a já se nedivím.
Když je den, kdy je oblečená jako první a vůbec nepláče a vstává s úsměvem, děti ji tleskají, učitelka chválí. Někde jsem četla, že takový přecitlivělým dětem dělá dobře, ta pozornost, že se jich ptají, proč pláče, co se stalo atd.
Máme 1,5měsíce mladší dceru, tím to ale nebude, dělala to už minulý rok. O mladší sestřičku se stará, vše ji půjčuje, nežárlí.
Budu ráda za všechny postřehy 🙂

mrskato
22. zář 2016

@maxinkaa ahojky, my máme teď 9ti denní miminko a 4,5 letou holčičku. Umí být taky takový číslo, je nespavá a dost sebestředná, tudiž počítám, že se sourozencem to bude peklo. Taky moc ráda chodí do školky, ale scény tam nedělá. Po příchodu z porodnice jsem myslela, že to se mnou šlehne, jak moc zlobila. Pak jsme hned zavedli tabulku pro ní a bráchu, s usměváčkama a mračounama. Za každý den dostane jedno z toho, podle toho, jak se chová. Za 5 usměváčků - odměna, za 10 větší odměna a za 15 další větší odměna, třeba výlet nebo tak něco. Pak si sama řekla, že za 80 usměváčků panenka 😀 😀 😀 tak to jsem řekla, klidně 😀 Docela to funguje, usměváčky si do tabulky vždy sama lepí a chlubí se jimi. Miminko má taky tabulku (aby to bylo "fér") a když v noci nespí a brečí, dostane mračouna 😀
Je to náročný, je mi to jasný, ta naše takhle z ničeho nic taky občas pláče, ale vymlouvá se, že se jí po něčem stýská, většinou po školce nebo po tatínkovi, když třeba ještě není doma.Vždy se jí snažim utěšit. A když tohle začne dělat třeba u oblíkání nebo když si má uklidit v pokojíčku, vyhrožuju už mračounem, tak se na to upla, že to funguje. Nebo jí řeknu, že stačí mě poprosit a já jí s tim pomůžu, že nemusí hned brečet.
Teď to bude, dle mého, ještě horší, když přibyl sourozenec a i když to tak nevypadá, tak si myslím, že to bude platit i u vás...

maxinkaa
autor
22. zář 2016

To s těmi mračouny a smajlíky zkusím 🙂
Nemyslím si, že je to mladší sestřičkou, dělala to už minulý rok.

mrskato
22. zář 2016

@maxinkaa nám to dcerka dělala taky už dřív, ale trochu se to začalo stupňovat.

drakenn
22. zář 2016

Vaše holčička nechce být ve školce, ale s vámi. Protože ví, že se jí toho nedostane, tak pláče. To bude ten důvod.
Píšete, že se vaší dcerce ve školce líbí. Plakala vám každé ráno 2 měsíce, pak to přešlo. Samozřejmě, holčička pochopila, že stav nezmění a do školky bude muset chodit. To neznamená, že si zvykla - pouze rezignovala.
Pokud by se jí tam tak ohromě líbílo, tak vám po probuzení nebude plakat a chtít se oblékat. I ty reakce ve školce.

Jste doma, tak si ji u sebe nechte. Třeba na půl roku. Můžete si mezitím hezky o školce povídat, chystat se na ní. Vy se zatím můžete dceři věnovat, zahrnovat jí láskou, aby měla pocit, že není odložená! Kór když se jí narodil sourozenec. Může to tak totiž chápat.
Já to takhle udělala u mladšího, nechodil do školky cca 3 měsíce, ubezpečil se, že ho mám ráda, že do školky není odložen když nechce a pak si sám o školku a chození do ní řekl. A už nebyl žáden problém.
Přeji zdárné vyřešení problému

maxinkaa
autor
22. zář 2016

@drakenn Moc děkuji,ale ona ráno i pláče, že už chce jít do školky a o víkendu mluví o školce, co tam dělá s kámoškami atd. a že se těší na pondělí. Pláče po spaní proto, že je unavená, protože nespinká. Akorát si neumí poradit s emocemi, tak o řeší pláčem, tak mi to řekla jedna známá psycholožka. Doma se po několika dnech nudí, když malá spinká, hraju si s ní a věnuji se jí, koupeme se spolu, večer čteme pohádku, tak jako to bylo před narozením malé. Malou má ráda, krmí ji, přebaluje, tam problém nevidím. Ona tak zničehonic pláče i doma, u babičky a dědy...

hojda
22. zář 2016

Zkus mrknout na bachovy essence, nejlépe připravné na míru, nebo I nějaké homeo by šlo použit

hanavendy
22. zář 2016

Berte ji ze školky po obědě.

drakenn
22. zář 2016

Zkuste si spočítat, kolik hodin je dcerka denně pryč od vás v tak nízkém věku. kolik hodin denně máte na to věnování se jí.
Já když si to spočítala, tak jsem se nestačila divit.

lucieandrlova
23. zář 2016

Souhlasím s @drakenn. Podle mě ráno u všeho brečí, protože ví, co ji čeká. Dcera taky tak vyváděla po 4 roce... Dokázala i couvat po cestě do školky a zdržovat, aby nám ujel autobus... Paní učitelka mi řekla, že zažila spoustu dětí, které se v tomto věku cítí od maminky "nedomazlené" a chtějí být s ní doma...
Já jsem si ji nechala měsíc doma a pak jsme začaly adaptací - po hodině šla domů...
Paní učitelky by místo nahrávání na mobil měly zkusit dítě obejmout a pohladit, vzít do náruče... A pokud by dcera řvala 45 minut, tak bych byla raději, aby mi zavolaly a já bych pro ni přijela... To už není jen o zkoušení kdo z koho, to už se něčím trápí...
Jinak jsme taky zavedli sešitek a děláme hvězdičky a puntíky... A hvězdićek může dostat spoustu, když se včas obléká, snídá, neujede nám autobus, nevzteká se ve školce... Tak ji to motivuje...