icon

V kolika letech Vám přijali dítě do školky?

janinkkka
16. bře 2015

ahoj holky
dozvěděla jsem se že můj syn, nebyl přijat do školky... má cenu podávat odvolání.... a jak se takové odvolání má napsat ... vůbec s tím nemám zkušenosti...
byla jsem dohromady na dvou zápisech ve školkách... mému synovi budou v září 3 roky a 4 měsíce... v kolika letech Vám vzali dítě do školky... na kolikátý pokus?

Strana
z6
nov777
17. bře 2015

@tulikiss No, nejlepsi jsou ty, ktere blokuji misto a dite tam v podstate nechodi. Taky jich par znam. To proste osobni pohodli predevsim. 😉

tulikiss
17. bře 2015

@nov777 mamka dela ve skolce takze tyhle story znam, maji tam dva sourozence co loni za cely skolni rok byly ve skolce jen 2x..ale reditelka s tim nemuze nic delat plati si skolne a nema moznosti vzit misto nich nekoho, protoze kdyby nahodou jeste prisly tak uz by byly nad limit

vilibalda
17. bře 2015

@nov777 Já jsem to v sobě hodně řešila loni, když jsem hlásila dceru, zůstávala doma s mladším a kamarádky nastupovaly do práce a měly mladší děti než je dcerka. Ale většina mi řekla, že děti kolektiv potřebují a že chápou, že ony, když budou pracovat, si můžou dovolit soukromou školku víc, než když já budu mít jen rodičák. Nicméně tím, že se mi dcerka do školky dostala, jsem začala od září pracovat taky.
Mělo by být dost míst pro všechny tříleté!

nov777
17. bře 2015

@vilibalda No vidis a ja si myslim, ze v idealnim svete ma byt trilete dite s mamou 😉 Ale chapu, co chces rict a souhlasim.

nov777
17. bře 2015

@tulikiss No prave a tohle by melo byt osetrene vyhlaskou stejne jako to prijimani. Libovule reditelky mi prijde mimo. Pokud uz pravidla jsou (vek + bydliste) ma to jit po porade podle seznamu umisteni. Ne, ze jedna dojemne place a je to tam. Druha da darecek... Treti otravuje telefonem redirelku kazdej den... atd. Nic neni dokonale.

sabuse1
17. bře 2015

Nelča se dostala ve 4,5 letech, Vítek ještě ne (v listopadu mu bude 5), u loňského zápisu byl třetí pod čarou a ředitelka mi řekla,že nebýt na mateřské vzala by ho, ale takhle prostě vzala stejně staré dítě pracující mamince což chápu

tulikiss
17. bře 2015

@nov777 a v tomhle je prave tady reditelka ferova, udela se poradi a pokud se uvolni misto tak vola podle poradi pod carou, takze ja i kdyz tam mam maminku tak se mi klidne nemusi dite dostat.. tak bych to asi pak resila ze bych ho davala aspon na par dnu v tydnu do soukrome, protoze on uz fakt ten kolektiv potrebuje

marton
17. bře 2015

@vilibalda tak to ti gratuluji ke kamarádkám 🙂 .Můj plat pro dvojčata v soukromé školce byl tipťop ☹ A že bych byla tak velkorysá a řekla neva,půjdu do práce vše dám za soukromou školku a ty buď doma,dítě dej do státní.Můžu si to dovolit napsat,protože před léty jsem udělala opak.když se narodil druhý syn,staršího jsem stáhla z celodenního provozu.Ale je to o lidech 😉 .

pivonka2
17. bře 2015

Jen k tomu zaměstnání - a co osvč? Mně nikdo žádné potvrzení nevystaví. To znamená, že moje dítě má na školku menší právo než dítě matky v zaměst. poměru? Trochu na hlavu ne?
Je to mateřská ŠKOLA, tudíž je to vzdělávací instituce, ne hlídání. To je prostě fakt. Že jsem doma na mateřský s druhým dítětem prostě nesmí být podmínkou přijetí. To by pak bylo,ž e tamta je na mateřský, že mi může hlídat sama, tamta že má hlídací babičku, takže školku vlastně nepotřebuje. Další že vydělává dost, aby mohla svoje dítko dát do soukromé školky a uvolnit místo těm, kteří na ni nemají... To by bylo pořád něco.
Zápis máme až 21.4., takže nevím, jak dopadneme. Dětí je tu jak smetí a to jsme malé město. Aspoň tu přistavěli školce jedno křídlo, aby zvýšili kapacitu. No uvidíme.
A poslední poznámka, nevím, zda to nebylo už řečeno. Školka musí přijmout předškoláky. A když tu vidím, kolik maminek žádá odklad, tak se ani nedivím, že místa pro tříleťáky prostě nejsou....Zabírají je i předškoláci.

laja64
17. bře 2015

Malou nám vzali ve 2 letech a 4 měsících. Teď - 2roky a 9 měsíců je tam celé dny. Bydíme na vesnici a školku máme dvě minutky autem od baráku. Vzali ji napoprvé.

prinzesz
17. bře 2015

no je idem zapisat syna dnes, Praha 8, ale neverim v zazraky, budeme mat malo bodov lebo nie sme na trvalom pobyte, len prechodny.. syn bude mat v Kvetnu 3 rocky, hlidaci babicky nemame, ani nikoho v rodine.. a platit si operku je trosku tiez nadstandard.. to aby som chodila do prace a platila operke moju vyplatu.. cize zbytocne.. neviem ako to budeme riesit.. asi pojde do nejakej sukromky.. uvidime ci ho vobec aj tam zoberu..

evulepruch
17. bře 2015

Nečetla jsem všechno... Náš kluk se dostal v 3,5 letech, já jsem byla doma s druhým dítětem. U nás se řešil pouze věk a trvalé bydliště,pár bodů za sourozence. bylo to tak nově. Ale vím jak to dělala švagrová a její kamarádky, když ještě před 3 lety záleželo, zda má dítě matku zaměstnanou nebo ne. Švagrová sehnala sobě i dalším třem kamarádkám papír od známého, že jsou jdou do prác, další známá poslala s dítětem na zápis manžela, aby nebylo vidět , že je těhotná, a v práci kam, měla nastoupit po mateřské ji problém taky nedělali, a potvrzení ji bez problémů dali. Další z této party dopředu věděla, že se nedostane do školky v místě bydliště, tak malé před zápisem nechala napsat trvalé bydliště k babičce, která bydlí u nás ve městě a následně po přijetí dítěte ji zase přehlásila zpět.... Takže o tom jak by bylo spravedlivé , aby měli přednost pracující matky, si v tomto státě opravdu nedělám..... A jak bylo již několikrát řečeno, školka má vzdělávat, ne pouze hlídat. Malej se ve školce strašně moc zlepšil v mluvení, tvoření, přestal se bát dětí, víc spolupracuje, často jezdí na různé akce, do divadýlka.... Potřebuje kolektiv stejně jako jeho vrstevníci kteří mají maminku již pracující.

marton
17. bře 2015

@prinzesz neví kam jdete k zápisu,ale na P8 jsem slyšela,že brali malé děti Na Korábě 😉 .

marton
17. bře 2015

@evulepruch to je mazec.Lépe nevědět,jak jsou lidi vy...

vilibalda
17. bře 2015

@marton K dcerce do školky byly od září zapsaná dvojčata, co měli 3 roky až 2.3. 2015, platili jen školné a nastoupili v lednu. Kdybych do toho mohla mluvit, dvojčata bych nějak upřednostňovala. Nepřišlo mi teda divné, že byly zapsané tak malé děti a třeba kamaráky syn se dostal až od října, i když byl starší. Obdivuju, že jste to zvládli se soukromou školkou!

madulinka
17. bře 2015

Dle mého názoru - školka, i když možná nevzdělává viditelně na první pohled (čtení, psaní); vzdělává hlavně v oblasti sociální adaptace,..včlenění se mezi vrstevníky, umění se dělit, spolupracovat s ostatními dětmi, domluvit se s nimi, atd. Děti se nepoflakuji, ale mají aktivity, kdy nemají čas se "nudit". Nebo žiju v utopii? Naše školka tohle poskytuje. A myslím si, že většina tříletých dětí je připravená na to se takhle vzdělávat. Já už jsem viděla ca od 2,5 roku, že naší malé ty aktivity doma ani pobyt doma prostě nestačí..
Nám malou naštěstí vzali do školky, takže si nemám na co stěžovat,.. Druhé dítko zatím nebude, pokud by ji nevzali, opravdu bych se musela vzdát prácea být doma zadarmo.. Nevěřím tomu, že by mě vzali jinam čerstvě po rodičovské. Školka se pro ně snaží najít takové aktivity adekvátní k jejich věku, které se myslím, že rodič nezvládne - rodič se doma musí starat nejen o dítě, ale zvládat ostatní věci v domácnosti - pro učitelky ve školce tohle ostatní odpadá..

numerenka
17. bře 2015

Do ,,naší,, školky jsou přijaté děti dle bodového systému. Je zde obodováno: trvalý pobyt v dané obci, dítě bude mít tři roky 1.září, sourozenec v dané školce, předškolák a možná ještě něco.
Je jedno zda maminka se vrací do práce nebo ne. Paní ředitelka k tomu přistupuje, že jde o mateřskou školu, tedy předškolní vzdělávání ( né hlídání) a každé dítě od tří let má právo jí navštěvovat.
První dítě mi vzala do školky ve třech letech ( červencové), druhé ve 3,5letech (prosincové) a teď malá nastoupí ve 2letech a 9měsících ( prosincová).
Při zápisu se mě neptala, zda do práce půjdu nebo nepůjdu. Prostě měla místo a bodově dle kritérií jsme na to dosáhly.

nov777
17. bře 2015

@madulinka Skolka je vzdelavaci instituce pouze na papire. Rozvoj reci, motoriky i socialnich dovednosti se kona celou dobu, ne jen tech par hodin ve skolce. Socializace je celkovy proces, predpokladam, ze krome skolky neni dite doma zavrene v kumbale na kostata. Hlavni duvod pro tohle otrepavani frazi o vzdelavani a rozvoji, je hlavne nedostatek mist. Puvodnim zamerem skolek bylo umoznit zenam pracovat. Stejne tak jesle.

madulinka
17. bře 2015

@nov777 právě, že si myslím, že to není "pár" hodin - u nás určitě ne.. Je to skoro celý den pro to dítě, když beru v potaz, že vstává v 6, na půl sedmou jezdí do školky, a kolem půl čtvrté jde ze školky - a v 7 večer spát,.. Je pravda, že se díky ostatním vrstevníkům dcera zhoršila v tom, co vidí u ostatních - šišlání apod. Ale umí básničky, písničky, na které si už nepamatuju... učí se, že ne vše se točí podle ní, a k tomu mají myslím jedináčci sklony 🙂

nov777
17. bře 2015

@madulinka No, tak to budu ovlivnena tim, ze nemam jedinacka 😉 Ja mam miniskolku doma a neumim si moc predstavit, co se dela ve skolce a my to doma nedelame. Tvoreni me sice strasne nebavi, ale je jo, tak se snazim 😉 Jinak klasicky aktivity - jidlo, spani, prochazka, zahrada, hriste, hra s plastelinou, legem, hrackama - to delame i doma.

sabuse1
17. bře 2015

@numerenka: u nás se v přihlášce vyplňuje jestli bude matka v době nástupu dítěte do školky na rodičáku nebo v zaměstnání...jinak se jede taky podle bodového systému, ale když se sejde víc stejně starých dětí a mají stejný počet bodů rozhoduje pak právě na základě toho jestli jde maminka zpátky do práce nebo ne - přijde mi to fér

numerenka
17. bře 2015

@sabuse1 : Ono, každá školka to má jinak...já jsem ještě musela při zápisu podepsat papír, že se jdeme zapsat jen do jedné školky v našem městě. Navíc je pravda, že u nás ve městě otevřeli loni dvě třídy v jiných školkách a zároveň jen z ,,naší školky,, šlo 27dětí do první třídy. Tak měla ředitelka místo i pro nás.

evulepruch
17. bře 2015

@nov777 a to doma jako nevaříte, neuklízíte, neperete,nežehlíte, nechodíte nakupovat a pouze se staráte o děti? Já právě těmito věcmi strávím docela dost času, a když do toho započtu starání se o mladšího sourozence,který má úplně jiné potřeby, než ten starší, tak mi příjde, že malej tedy ve školce má určitě větší zábavu s dětmi a učitelkou, která tyto věci dělat nemusí a plně se může pouze věnovat dětem. A doma pořád nemá ten kolektiv který je podle mého důležitý, naučit se chovat k ostatním lidem, půjčovat si navzájem hračky. Ale to je asi věc názoru. Nám se prcek ve školce neuvěřitelně zlepšil a strašně moc mu to prospívá. Nechávám ho tam sice jen dopoledne, ale prospívá to jak mě, tak jemu, stejně tak jako mladší sestřičce, která má alespoň někdy maminku pro sebe . 🙂

lu777
17. bře 2015

starší šel do školky ve 3 letech a 8 měsících, mladší ve 3 letech a 4 měsících... předtím chodili oba do soukromé předškolky... doma jsem se jim věnovala dost, ale oba milují kolektiv

@nov777 záleží kolik máte dětí... u nás byl s nástupem do školky (resp. pár měsíců po něm) velký pokrok.. u staršího hlavně v tom, že pochopil, že hygiena není výmysl maminky, ale že všechny děti chodí na záchod, myjí si ruce, splachují atd... doma jsem se mohla na hlavu postavit, aby se to naučil, nejvíc mu nakonec pomohlo vidět že to dělají jeho vrstevníci 🙂
u mladší byl největší pokrok v tom, že jak je netrpělivá a hodně se prosazuje, tak že v kolektivu 25 dětí se musela postupně naučit, že opravdu musí počkat... protože před ní není jen 1 brácha, ale třeba x dalších dětí...

ad aktivity, které doma člověk nedělá - tak u nás ve školce určitě např. příprava věcí na jarmark nebo vyrábění moreny... no nebudu se rozepisovat, je toho hodně... děti mají rády školku a školu i jsou rády doma... pak se na sebe i víc těšíme, myslím, že nám to prospívá... musí si taky vydobýt místo ve větší skupině, najít si kamarády a mamka u toho není... to si myslím, že je dobrý trénink do života 🙂

osobně si myslím, že dítě do roku před školou do školky vyloženě nepotřebuje (nutně, záleží tedy na povaze a taky jestli je doma jen s maminkou nebo se mu hezky věnují i babičky apod.)... ale u předškoláka je to už nutnost - ve škole by pak těžko dohánělo právě tyhle sociální návyky...
ta situace doma a ve školce není stejná... ve školce/škole je s paní učitelkou, ne s rodičem... ne se sourozenci,ale s vrstevníky... oběd nevaří s mámou ale přiveze ho paní kuchařka... atd. atd...
to je samozřejmě někdy výhoda a někdy nevýhoda 😉

a jinak naprosto souhlas s @evulepruch .... čím je starší dítě větší, tím víc potřebuje mít mámu jen pro sebe... od předškolního věku je to fakt nutnost... třeba 3 leté dítě nevydrží v klidu při trénování logopedie nebo při koukání do mapy (nebo vydrží ale malou chviličku)... u nás hodně pomohlo v samostatnosti staršího a jeho sebevědomí když dostal nějaká privilegia jako předškolák... nástup do školy pak byl lepší i v tom, že ségra už měla nacvičené, že když dělá to a to, tak ho nesmí rušit.... každé dítě má jiné potřeby a doma je člověk kloubí jinak než učitelka ve školce/škole... myslím, že školka je pro děti prospěšná... stejně tak jako např. čas strávený s prarodiči, jsou to různé úhly pohledu a různé režimy a dítě se učí být flexibilnější...

mandala
17. bře 2015

@morgan A to, že např. máma od tří dětí přijde o práci ti sobecký nepřijde ? Pokud pracuje na MD, tak je to jiná, ale vymlouvat se, že jezdí s mladším po doktorech apd. mě přijde trochu zcestné, to jsem jezdila taky. By mě zajímalo, co bys řekla, kdyby ti dítě navzali do školky a sousedovic Aničku, která má maminku na MD ano. A ty jsi kvůli tomu přišla o práci.

spagatice
17. bře 2015

Do vesnické školky mi vzali staršího ve 3 letech a 7 měsících a mladšího přesně ve dvou letech (nastoupili spolu). Do školky ve městě by mi je vzali až jako předškoláky.

nov777
17. bře 2015

@evulepruch Ano, mam navareno a uklizeno. A nepotrebuji na to celodenni volno od deti. Jsem superzena.

nov777
17. bře 2015

@lu777 Tak ja nemluvim o predskolaku. Mluvim o tom, ze trilete dite nutne k zivotu skolku nepotrebuje. Potrebuje ji maminka 😉

marton
17. bře 2015

@vilibalda Děkuji.Také jsem slyšela,že někde dvojčata upřednostňují.Ale popravdě,nechtěla bych to.Znáš lidi 😒 .Jen jsem se chtěla vrátit do práce.Nejen že mě to baví,ale drželi mi místo 3 roky,další rok mi přišlo jako podraz.No a v neposlední řadě,už jsem doma začínala magořit 😀 .

prinzesz
17. bře 2015

@marton dakujem za info, je to pro nas docela daleko, my sme ladvi.. takze sme chceli skor tu pobliz.. ale dakujem za informaciu

Strana
z6