Závislačka půjde do školky, mohu jí pomoci?

hanicka_langova
8. čer 2017

Ahoj maminky. Máme doma zaviskacka a za rok půjde do školky. Ještě je času spoustu, ale už teď mi dost dělá starosti nástup do školky. Malá je opravdu zavislak. Mohu ji nějak pomoci?

normalnimatka
8. čer 2017

tak to je problém, že ti to dělá starosti.
jak jsi sama napsala, je spousta času. nic nelámej přes koleno. asi není na škodu dceru vodit mezi další děti, ale nehrotit.
změň přístup, vypusť to. srovná se to. u dvouleťáka taky nehysterčíš, že ve 3 letech bude muset jít do školky a že má pořád plíny.
no a koneckonců, nemusí bejt připravená ani za rok, žejo...ale to teď neřeš, řeš, co je tady a teď.

guinea
9. čer 2017

@hanicka_langova Ahoj, přečti si tenhle zajímavý článek od Klimeše:

http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/sk...

Je tam krásně napsáno, jak ve 3 letech je na školku připraveno málo dětí, ve 3,5 většina, ve 4 letch všechny. A jakým způsobem postupně předat dítě do školky, aby nemělo trauma 🙂

normalnimatka
9. čer 2017

no a kdyby bylo na mně, pokud by dcerka opravdu hodně vypadala, že to nezvládne, snažila bych se ze všech sil to zařídit tak, aby do školky prostě ještě nechodila... uplatňovat tady ten přístup aŤ si dítě zvyká na kolektiv a bláblá, tomu fakt nevěřim a je to spíš ke škodě. každý dítě je jiný, naslouchej, pozoruj. když to ani za rok nebude vypadat nic moc, začni třeba pomaličku, jen na pár dní na půl dne, nebo dětský skupinky apod., bejt tam s ní, kdyby potřebovala a dát důvěru, že si poradí sama.

betelgeuzz
9. čer 2017

@hanicka_langova rok je velmi dlouhá doba, vždyť to je polovina jejího života 🙂 za tu dobu to může být úplně jinak. Kolem 2 let ještě nemívají děti moc zájem hrát si s jinými dětmi, kolem 3 to přichází samo. Jediný, co bych dělala, chodila do kolektivu s jinými dětmi - na hřiště, na kroužek, na procházky s dětmi kamarádek a pod. Ale nic nelámat přes koleno, nutit ke společnému hraní, nechávat samotnou "aby si zvykala".

baris
9. čer 2017

@normalnimatka souhlasím. Každé dítě je jiné a to co platí na Andulku od vedle naplatí na mé děti.

Starší dcera nebyla připravena jít do školky ani ve 4 letech. Mohla jsem si to dovolit - byla jsem doma na rodičovské s mladší. Poprvé jsem jí dala do školky až okolo 4,5 let a to současně s mladší 3 letou - ta to zvládala lépe a navíc byly spolu. Než jsem si našla práci, tak ráno chodily do školky na 8, ve 12 jsem je vyzvedla.

A podle mě na školku nejde až tak připravit, protože realita je zcela jiná. Spíše bych si pojistila babičky 😉

izz76
9. čer 2017

@hanicka_langova Můžeš s dcerou chodit na nějaké aktivity pro maminky s dětmi,hrátky s batolátky,cvičení... Aby si malá zvykla na větší kolektiv a nebyla pak ze školky tolik překvapená. Hlavně se přestaň stresovat,že je na tobě závisla,je v tomhle věku naprosto přirozené,ve 3letech může být vše jinak 😉

plksv
9. čer 2017

Myslím, že hodně záleží na tom , jestli budeš doma nebo v práci. Mám totálního závysláka, budou mu 4, nikdy nespal mimo domov, spí se mnou, je pořád kojený. Když šel v září do školky, myslela jsem, že to bude hrůza. Plakal asi 3 týdny. Myslím, že mu hodně pomohlo, když si uvědomil, že nemá jinou možnost. Každé ráno si opakoval pořád dokola: tatínek je v práci, maminka je v práci, brácha ve škole, sestra ve škole a Vítek ve školce. Přijdeš pro Vítka? Jo, přijdu. A takhle xkrát🙂.

letadlo13
10. čer 2017

Mě se všichni ptají, jestli dám syna do školky v září, když bude mít tři roky až v lednu. Ani omylem... spíš až to další září 😉 jsem na rodičáku s dalším dítětem a nemám k tomu důvod, abych tam blokovala místo matkám, co musí do práce, cpala tam nezralé děcko a navíc bude jenom mimču tahat chřipku. I kdyby šel až v 5, nijak mu to neublíží, jsme celé dny venku a děti se mu sice líbí, ale podobně jako tygr v zoo. Chce se dívat, jít za ním, být blízko, ale ne v jeho kleci a ještě beze mě!

arwen_arina
10. čer 2017

Nejdriv bude par dni bulet a pak si zvykne,ja bych se toho tak nebala 🙂)

guinea
11. čer 2017

@arwen_arina Ty by sis taky měla přečíst to pojednání o dávání dětí do školky. když se dítě předá příliš brzo, nebo špatným způsobem, ta mu to může zadělat na dost vážné problémy v dospělosti. Tady ještě jednou odkaz:

http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/sk...

arwen_arina
12. čer 2017

@guinea ale houby...to je zase tahle doba, ktera nas nuti delat z komara velblouda...ve trech detech je prumerne decko zrale na skolku, individualni odchylky jsou plus minus par mesicu, ale tri a pul az ctyri roky jsou ok pro vsechny, navic dnesni skolky jsou o necem jinem nez ty koncentraky za nas🙂 nemuze se dite porad drzet maminych sukni, to mu proste vic uskodi, musi ae naucit zvladat prekazky, bude to potrebovat cely zivot.

chacipe
12. čer 2017

Věř ji, až uzraje tak odpadne jak říkají na Moravě 🙂 Rok je ještě dlouhá doba jak tu píšou ostatní a mezi dvouleťákem a tříleťákem je velkej rozdíl. Prostě tě teď fakt potřebuje. Nás čeká nástup teď v září a snažila jsem se na to připravit tak, že od 1,5roku dávám malýho do mateřskýho centra do miniškolky. Nikdy jsem ho tam ale neopustila přes jeho slzy. Chodí tam rád až 3xtýdně na 3-3,5hod. O "velké" školce doma mluvíme vždy pozitivně (žádný strašení..jako jen počkej, atd). Už ví o třech dětech z okolí co tam teď půjdou taky, snažíme se víc se spolu potkávat, aby tam měl hned první den kámoše. Taky plánuju v první den školky udělat "školkovou párty",jako "životní" předěl 🙂

guinea
12. čer 2017

@arwen_arina A četla jsi to? Není to tak dlouhé...

guinea
12. čer 2017

@chacipe Až uzraje, tak odpadne! Moc pěkný 😀😝

letadlo13
12. čer 2017

Chápu, že máma musí do práce a dítko do školky, ale když sedím doma, fakt nehodlám malého lámat za 2-6 měsíců do školky, pokud fakt nebude chtít, nebo muset. Školka je letos poloprázdná, uháněl i dvouleťáky, tak se místo v případě nouze snad najde.

plksv
13. čer 2017

@letadlo13 mám to úplně stejně - pokud jsem byla doma, do školky nikdo nechodil. Dcera šla až jako předškolačka. Když jsem v práci, tak prostě do školky musí 🙂.

makronka222
13. čer 2017

Cim driv pujde, tim lip pro nej. Pred tim bych zkusila jeste jesle na zvykani, treba 2-3mesice, 2x. Nebo zacit chodit na nejake krouzky, kde bude kolektiv.